Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Το θέμα με τα θεματικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας παραμένει αρκετά θολό. Πριν μερικές μέρες, ο Μάκης Κουρής ρώτησε σχετικά την Όλγα Γεροβασίλη (Kontra Channel – Επί του Πιεστηρίου). Εκείνη απάντησε ότι θα δοθούν μόνο οι γνωστές 4 πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου «γιατί δεν το επιτρέπει η τεχνολογία». Η απάντηση αυτή της Γεροβασίλη, ξάφνιασε τον Κουρή, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει «οικογενειακό» ενδιαφέρον για τις άδειες…

Πιστεύω ότι η κατάσταση (τουλάχιστον τεχνικά) θα ξεκαθαρίσει με τον αναμενόμενο νέο ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, που θα περιορίζει τα τηλεοπτικά κανάλια ως το Ch 48 (ψηφιακό μέρισμα 2). Αν ο νέος χάρτης προβλέπει συνολικά 5 πολυπλέκτες για κάθε allotment (2 για κρατικά κανάλια, 2 για ιδιωτικά πανελλαδικά και 1 για περιφερειακά), δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πανελλαδικά θεματικά κανάλια, καθώς το ινστιτούτο της Φλωρεντίας «βάζει» μόνο τα 4 HD ιδιωτικά γενικά κανάλια στους 2 πολυπλέκτες ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας.
 
Στην Κομισιόν η υπόθεση του δικτύου της ΕΡΤ


Εν αναμονή της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν μπορεί η νέα εταιρεία παρόχου δικτύου, η ΕΡΤ ΝΕΤ, ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, με μετοχικό κεφάλαιο επιδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μεταφέρει το ψηφιακό σήμα των περιφερειακών καναλιών, συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τη συμπόρευση της ΕΡΤ με την Digea. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα που τέθηκε, έχοντας καθυστερήσει πολύ την ίδρυση και τη λειτουργία της νέας κρατικής εταιρείας παρόχου δικτύου ΕΡΤ ΝΕΤ.

Η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στην αναμονή της απάντησης αλλά και στην προετοιμασία του σεναρίου της μετοχικής συμπόρευσης ΕΡΤ – Digea. Το Ελληνικό Δημόσιο θέλει, αν προχωρήσει η κοινοπραξία, να έχει την πλειοψηφία των μετοχών, με την Digea να βάζει το υπάρχον ψηφιακό της δίκτυο, με τους 156 πομπούς σε όλη τη χώρα, και την ψηφιακή ροή των τηλεοπτικών σημάτων. Η ΕΡΤ ΝΕΤ, από τη δική της πλευρά, θα βάλει ένα ποσόν της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις και θα καλύψει με πομπούς τα «λευκά σημεία» της χώρας, ώστε το ψηφιακό σήμα να γίνει καθολικό.

http://www.typologies.gr/2016/02/20/stin-komision-i-ypothesi-tou-diktyou-tis-ert/
 
Πώς θα συμπορευτεί η ERT NET με την digea; H digea έχει αγοράσει συχνότητες για 18 εκ ευρώ μέχρι το 2020, και δεν ξέρω πόσα έχει δώσει για τον εξοπλισμό. Και η ΕΡΤ ζητά συγχώνευση με μόλις 15 εκ. και θέλει και έλεγχο της εταιρίας;

Εγώ βασικά δεν το βλέπω εύκολο να δοθεί οκ από την επιτροπή, αλλά έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει.

Πάντως η λογική λέει ότι όταν είσαι χρεοκοπημένος βγάζεις σε δημοπρασία τα πάντα (όλες τις συχνότητες), και κρατάς το πολύ 1 συχνότητα για την κρατική τηλεόραση.
 
1,5 χρόνο τώρα η ΕΡΤ (αρχικά ως ΝΕΡΙΤ), παιδεύεται να ολοκληρώσει τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού για την προμήθεια 320 πομπών, και το πάει από αναβολή σε αναβολή, και από ακύρωση σε ακύρωση. Ούτε το 2030 δεν θα δουν ψηφιακά τα λευκά σημεία, αν ακολουθούνται αυτές οι διαδικασίες...
 
Η άποψη ενός συνταγματολόγου:

Κασιμάτης στον ΣΚΑΪ: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά – Ο ΠτΔ να τον αναπέμψει στη Βουλή
Ακόμη και αν τυφλωθεί το ΣτΕ θα τον ακυρώσουν τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια


Δεν είναι στο άρθρο, αλλά στις ειδήσεις του ΣΚΑΙ προειδοποίησε αυτούς που θα διεκδικήσουν άδειες ότι οι άδειες που θα αγοράσουν θα είναι άκυρες.
 
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Γιατι ως τηλεθεατης θα πω τι ειχαμε τι χασαμε αν θα παμε απο τα 9 πανελλαδικα καναλια στα 11 απλα επειδη καποια θα ειναι θεματικα

Αν τελικώς τα θεματικά θα είναι πανελλαδικά ( για μονο τοπικά εγώ δεν το άκουσα-διάβασα κάπου ) τότε όντως είναι να είχαμε να λέγαμε η όλη φασαρία.
Πχ σε κανάλια όπως το Mega και Antenna που το 90% του προγράμματος του είναι επαναλήψεις προηγούμενων ετών θα βόλευε να γίνουν πχ θεματικά με νέο φρέσκο πρόγραμμα που θα προβάλλει πχ μόνο αθλητικά ή πολιτικές- ειδησεογραφικές εκπομπές.
 
Άλλο τα 7 -8 θεματικά πανελλαδικής εμβέλειας και άλλο τα περιφερειακά που είναι τοπικής εμβέλειας
 
Last edited:
Απειλούν ή απειλούνται τα Μέσα Ενημέρωσης;
Μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου την Τρίτη στην «Ανατροπή»



Τηλεόραση, εφημερίδες, ραδιόφωνο, διαδίκτυο: Απειλούν ή απειλούνται: Μια συζήτηση για την ελευθερία του λόγου στην Ελλάδα σήμερα, στην εκπομπή «Ανατροπή» με τον Γιάννη Πρετεντέρη την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στις 00.05, στο MEGA.

Καλεσμένοι είναι ο πρώην υπουργός, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρέας Λοβέρδος, ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαχρήστος («Τα Νέα»), ο αντιπεριφερειάρχης (Βορείου Τομέα) Αθηνών και δημοσιογράφος Γιώργος Καραμέρος και ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιάννης Δρόσος. Σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Ράπτης και Τάσος Παππάς.

http://www.tovima.gr/media/article/?aid=778919
 
Μήπως ένα "προφητικό" άρθρο από το Bήμα;

Η ιδέα της αλλαγής έδρας για τα κανάλια δεν είναι δα και πρωτότυπη. Η έδρα θα φύγει, οι υποδομές θα μείνουν. Οι τηλεοπτικές εταιρείες θα μεταφερθούν σε χώρες με flat tax 10%, θα εκπέμπουν με δορυφόρο και θα κρατήσουν τους εργαζομένους ως ξένους ανταποκριτές. Το «MegaΜπλαγκόεβγκραντTV» θα έχει καθεστώς ανταποκριτών του BBC, με τις διαπιστεύσεις και τα λούσα του. Από το έδαφος ο Νίκος Παππάς θα λιθοβολεί τους δορυφόρους για να τους κατεβάσει.

Ολόκληρο το άρθρο Λιθοβολώντας δορυφόρους εδώ:

http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=778695
 
Να κάνουμε όλοι το ίδιο λοιπόν, να μεταφέρουμε τα μαγαζιά μας στην βουλγαρία και να μην μας καίγεται καρφάκι για τους συμπολίτες μας πίσω? Αυτό είναι που προτείνει το βήμα?
Το θέμα είναι να γυρίσουν πίσω αυτοί που έχουν φύγει και όχι να φύγουν και οι υπόλοιποι. Και μην ξεχνάτε ότι όσοι φεύγουν δύσκολα ξαναγυρίζουν. Τέλος θα ήθελα να ήξερα ποια σοβαρή ευρωπαϊκή χώρα που σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της έχει φόρο 10%.
Εκβιασμός χαμηλού επιπέδου από μία εφημερίδα που μέχρι σήμερα την είχα σε σοβαρή υπόληψη.
 
Δεν προτείνει. Αναφέρει ένα πιθανό σενάριο που ήδη συζητιέται εδώ και καιρό, από τη στιγμή που άρχισαν να κάνουν λόγο για περιορισμένο αριθμό αδειών.
 
Και τι θα καταφερουν αν αρχισουν να εκπεμπουν δορυφορικα; Η πλειοψηφια των συνδρομητων οτε-νοβα το κανει επειδη δεν θελει να βλεπει τα προγραμματα τους και το να βαλουν καποιοι δορυφορικη κεραια καθαρα για μεγκα κτλ θα ειναι ελαχιστοι. Το τελικο αποτελεσμα θα ειναι λογω πολυ χαμηλης τηλεθεασης και μεγαλυτερων εξοδων να αναγκαστουν να κλεισουν απο μονοι τους. Και ολα αυτα αν τελικα τα θεματικα καναλια δεν θα εχουν αδεια πανελαδικης εμβελειας
 
Και τι θα καταφερουν αν αρχισουν να εκπεμπουν δορυφορικα;

Μήπως να κερδίσουν χρόνο λειτουργίας μέχρι τις επόμενες εκλογές;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σε πρόσφατη συνέντευξη Σπίρτζη στο κανάλι SBC, ο υπουργός ανέφερε το εξής:

Tα αρμόδια όργανα, το αρμόδιο υπουργείο, ο Νίκος ο Παππάς και οι συνεργάτες του θα αποφασίσουν για τους τελικούς όρους του διαγωνισμού και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα τέσσερα πανελλαδικά κανάλια ψηφιακής ευρυεκπομπής γενικού περιεχομένου. Αν υπάρξει χώρος θα είναι μετά τα περιφερειακά και αν υπάρξει χώρος στη συνέχεια δίνεται και η δυνατότητα για να υπάρξουν πιθανά κάποια θεματικά ή να μη υπάρξουν.

http://www.typologies.gr/2016/02/24/spirtzis-erevna-gia-tis-kabanies-tou-yp-metaforon-sto-parelthon/

Γιατί εκτός από τον μαγικό αριθμό «τέσσερα» των πανελλαδικών καναλιών γενικού περιεχομένου, δεν ανακοινώνει παράλληλα η κυβέρνηση ακριβή αριθμό αδειών περιφερειακών καναλιών ανά περιφερειακή ζώνη (ΠΖ), καθώς και ακριβή αριθμό πανελλαδικών θεματικών καναλιών; Τελικά, γνωρίζουν στο υπουργείο Μεταφορών το νέο χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων ή όχι;
 
Βλέποντας και κάνοντας, είναι προφανώς το δόγμα. Πάντως αυτή η κατάσταση κουράζει και πρέπει λίαν συντόμως να αποφασίσει η κυβέρνηση τι θα κάνει. Οι πολιτικές συμπάθειες ή αντιπάθειες του κάθε καναλιού ( ή καναλάρχη) είναι η κορυφή του παγόβουνου, γιατί από πίσω βρίσκονται χιλιάδες εργαζόμενοι και εν γένει ένας μεγάλος κλάδος της οικονομίας και όσοι άλλοι τομείς επηρεάζονται, που ζουν στη αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι.
 
Πιστεύω ότι αν ζούσαμε σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος:

1) H EETT θα έφτιαχνε τους χάρτες συχνοτήτων και κέντρων εκπομπής, σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, ενώ παράλληλα θα επέβλεπε τους παρόχους δικτύου και τις εκπομπές τους.

2) Οι πάροχοι δικτύου θα ανακοίνωναν τoν αριθμό καναλιών (SD & HD) που μπορούν να φιλοξενήσουν ( έναντι καθορισμένου μισθώματος), σύμφωνα με τον εκάστοτε χάρτη συχνοτήτων και τους πολυπλέκτες που διαθέτουν.

3) Το ΕΣΡ θα χορηγούσε (και θα ανακαλούσε) απεριόριστες άδειες παρόχου περιεχομένου σε κάθε ενδιαφερόμενο που ανταποκρίνεται σε καθορισμένες από το ίδιο προδιαγραφές λειτουργίας και θα πλήρωνε επίσης καθορισμένο κόστος απόκτησης της άδειας.

4) Οι αδειοδοτημένοι πάροχοι περιεχομένου θα έκαναν σύμβαση με τον πάροχο δικτύου της επιλογής τους (επίγειας, δορυφορικής, IPTV πλατφόρμας) για εκπομπή του περιεχομένου τους.

5) Η κυβέρνηση και η Βουλή θα επέβλεπαν νομοθετικά την πολυφωνία και εύρυθμη λειτουργία της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.
 
Θα πήρανε φαίνεται άδεια από τον αρχιμανδρίτη.
Το θέμα είναι το περιεχόμενο να είναι σε HD και όχι μόνο η στάμπα.
Αναμένω οικονομική ανάλυση από το Μπάμπη Παπαδημητρίου σε HD να μου φύγει το σαγώνι.