Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Κυριως να τοποθετηθουν τα ηχεια σε θεση που να επιτρεπει να εχεις πιο κοντα καλωδια.Τα 2.5μ που σου λεει ο sonorus ειναι πολυ λογικο και θα ακουσεις μεγαλη βελτιωση σε ολα.
Η θεση ακροασης σου να ειναι επισης οπως σου ειπε.

Δεν τα γνώριζα όλα αυτά παιδιά. Τα κατανοώ και σας ευχαριστώ πολύ! Στην παρούσα φάση όμως δεν μπορώ να αλλάξω τον χώρο εδώ πέρα. Η βιβλιοθήκη είναι μεγαλύτερη απ'οσο φαντάζεστε και μασιφ οπότε αυτή β διαρρύθμιση για πρακτικούς λόγους είναι η καλύτερη δυνατή από κάθε άποψη και ο ήχος που παίρνω όταν καθομαι στην μέση (περίπου 2 μέτρα το κάθε ηχείο απόσταση από το αντίστοιχο αυτι μου) μου αρέσει αρκετά. Κατανοώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης αλλά στην παρούσα φάση δεν με βοηθάει ο χώρος για το 100%.

Το ότι το αριστερό ηχείο ακούγεται λίγο πιο δυνατά δεν έχει να κάνει με το καλώδιο καθώς και με άλλα δύο ζευγάρια ηχεία που είχα πριν από αυτά και τα δύο με πανομοιότυπα καλώδια το φαινόμενο του να παίζει το αριστερό κανάλι λίγο πιο δυνατά υπήρχε και τότε. Οπότε αποκλείω το θέμα καλωδίου. Το αν δεν είναι σωστό όμως να είναι διαφορετικά τα καλώδια να το διορθώσω...
Στο αριστερό έχω καλώδιο 1 μέτρο (παίζει να είναι και απειροελάχιστα πιο λεπτό από του δεξιού) και στο δεξί όπως προείπα 8 μέτρα και ο λόγος είναι για να το περάσω επάνω από την βιβλιοθήκη.

Υπάρχει πρόβλημα που είναι 8 μέτρα; Αν ναι, τι;
Με παίρνει να το κοντινω πάντως..

Υπάρχει πρόβλημα που στο άλλο ηχείο έχω πιο κοντό καλώδιο ? Αν ναι να αγοράσω άλλο ένα με ίδιο μήκος περίπου και να το έχω μαζεμένο.

Το καλώδιο που έχω είναι το κλασικό διπλό (κόκκινο-μαυρο) χάλκινο εσωτερικά και το αγόρασα από σχετικό κατάστημα 1 το μέτρο.

Αν πάρω πιο ακριβό θα δω διαφορά ;
Με τους κώνους τι κάνουμε τελικά;

Χρόνια πολλά σε όλους !!
Νομίζω πως θα χρειαστώ ειδικότερα την βοήθεια του Βλαδίμηρου και του audiolytic για το θεματακι (μάλλον) που αντιμετωπίζω.
Ενώ όλα παίζουν άψογα έχω την εντύπωση ότι οι ψηλές συχνότητες τσιριζουν-σφυριζουν λίγο παραπάνω.
Το είχα προσέξει αλλά σήμερα άκουγα τον δίσκο του Καρβέλαβο τελευταίος χορός και σε κάποια του τραγούδια η ούτως η άλλος τσιριχτή του φωνή μου φαινόταν ότι παρουσίαζε μια μικρή "παραμόρφωση"... Ο δίσκος αλήθεια είναι πως δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση αλλά έχω την εντύπωση ότι το παρατηρώ και σε άλλους δίσκους ίσως σε μικρότερο βαθμό...
Λέτε να είναι θέμα βάρους στην κεφαλή;
Για να σας θυμίσω στο pl 514 έχω το μαμά headsell με την ΑΤ95ΕΧ με βάρος από πίσω 2.3 γρ και αντισκειτ στο 1.9 χωρίς έξτρα βαριδιακι ανάμεσα στην κεφαλή και το headsell.

Μήπως θέλει κάνα βαριδιακι τίποτα ; Κάποια αλλαγή στις ρυθμίσεις ;

χρόνια πολλά, καλή χρονιά.
δεν νομίζω να είναι θέμα ρύθμισης της κεφαλής εφόσον τα έχεις κάνει όλα σωστά και είσαι κοντά στο ιδανικό.
αν δεν είναι θέμα των υπόλοιπων ηλεκτρονικών/ηχείων, πόσο καθαροί είναι οι δίσκοι που παίζουν;
με τα μήκη των καλωδίων έκανες κάτι;

Σκέφτηκα και τον ενισχυτή και τα ηχεία αλλά με ραδιόφωνο η κασέτα δεν το έχω το θέμα. Μακάρι να είναι από τους δίσκους...τους καθάρισα με σπρευ που έφτιαξα με απιονισμένο νερό , δυο σταγόνες ava και ελάχιστο καθαρό οινόπνευμα αλλά τίποτα. Εκτός αν είναι τόσο ταλαιπωρημένοι που δεν παίζουν καλά.
Με τα καλώδια αυτό που μπόρεσα να κάνω μόνο είναι να κοντινό το μακρύ στα 5 μέτρα και το άλλο που ήταν κοντό να το αντικαταστήσω με ένα ίδιο με το άλλο στα 5 μέτρα για να έχουν ίση απόσταση.
Δοκίμασα ωστόσο να βάλω κοντά καλώδια γύρω στο 1.5 μέτρο αλλά δεν πρόσεξα καποια διάφορα.

λίγο αργά σκέφτηκα την πιθανότητα να υπάρχει πρόβλημα στο τμήμα phono του ενισχυτή.
φαντάζομαι δεν άλλαξες πυκνωτές εκεί.. έτσι;
μήπως μπορείς να δανειστείς από κάποιον ένα εξωτερικό phono stage για δοκιμή;;

Πώς μπορώ να τσεκαρω αν έχει πρόβλημα ; Πχ με κάποιο πολύμετρο ;
Στον ενισχυτή δεν έχω αλλάξει τίποτα, γερό καθαρισμό του έκανα , μια ασφάλεια άλλαξα, καλωδιο ρεύματος και πολύ καλός καθαρισμός των διακοπτών με σπρευ επαφών και φαίνεται να δουλεύει άψογα αν και τώρα μου έβαλες φίλους στ'αυτια...

Δυστυχώς δεν έχω κανέναν γνωστό όχι που να μπορεί να μου δανείσει αλλά έστω που να ασχολείται με αυτά... :/

ΥΓ. Τι ακριβώς είναι το phono stage ;

όχι δεν μπορείς να τσεκάρεις με πολύμετρο.

το σήμα που δίνει μια κεφαλή είναι πολύ χαμηλό, πάει πρώτα σε κύκλωμα ενίσχυσης και μετά σε επόμενο στάδιο.
αυτό το 1ο κύκλωμα είναι πολύ "τυπικό" σε όσους ενισχυτές το έχουν (έχουν phono δηλαδή).
πολλοί ενισχυτές και προενισχυτές δεν το έχουν και για να ακούσεις πικάπ αγοράζεις ξεχωριστή συσκευή (phono stage).
το αγοράζεις ακόμα και αν έχει phono ο ενισχυτής, γιατί ακόμα και phono stage των 150 παίζει καλύτερα από το ενσωματωμένο ενός ενισχυτή με λογική τιμή.
(αν και οι ακριβοί ενισχυτές συχνά δεν έχουν phono για αυτόν ακριβώς τον λόγο)

Προτείνεις να αγοράσω επομένως κάποιο phono stage η να στείλω τον ενισχυτή μου στην Αθήνα για ανακατασκευή και αναβάθμιση στο phono stage του;

Ποιο phono stage θα μου προτείνες;
Υπόψιν ότι ο ενισχυτής μου δεν έχει aux αλλά τις παρακάτω θύρες:

-Phono με 5din αλλά και rca
-Tuner με 5din αλλά και rca (έχω φτιάξει καλώδιο 5din με καρφί για να παίζω καμιά φορά μουσική από το κινητό η να παίρνω ήχο από την τηλεόραση για ταινίες πχ και ακούγεται πολύ καλά)
-Tape 1 μόνο με 5 din (έχω συνδεδεμένο το κασετόφωνο)
-Tape 2 μόνο με 5din (έχω συνδεδεμένο το ραδιόφωνο)
-Monitor μόνο με 5din (δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει).
Ο λόγος που έβαλα το καρφι (πατέντα aux στην ουσία) στο tuner για να λύσω πιθανή απορία είναι γιατί μου φάνηκε ότι επαιζει καλύτερα από το να το έχω στο tape 2 αν και μάλλον έφταιγε το παλιό βύσμα που έχω και με την αλλαγή του δεν δοκίμασα να το πάω στο tape2 και να βάλω το ραδιόφωνο στο tuner.

Οπότε στην ουσία για in έχω μόνο το phono (din και rca) η το tape 2 (μόνο din). Εναλλακτικά μπορώ να βγάζω το ράδιο η το κασετόφωνο αν χρειαστεί αλλά για αυτά όλα θα με συμβουλεψετε εσείς... Φαντάζομαι είναι εύκολο εν τέλει αν πάρω phono stage να φτιάξω βύσμα 5din..

Προσθέτοντας στα παραπάνω μια νέα πληροφορία θα ήθελα την βοήθεια σας.
Μίλησα με Αθήνα , με τον Σάκη Πετρόπουλο για ανακατασκευή και αναβάθμιση του ενισχυτή μου καθώς και αναβάθμιση στο phono stage του , το οποίο μου ειπε ότι μας παίρνει να το αναβαθμισουμε-βελτιωσουμε στον συγκεκριμένο ενισχυτή.
Κόστος γύρω στα 100 ευρώ .

Τι λέτε ; Αξίζει ;
Μου φαίνεται καλή περίπτωση γιατί ο ενισχυτής μετά από τόσα χρόνια σίγουρα θα θέλει το κατιτις του και εφόσων αναβαθμίζεται και το phono stage του σκέφτομαι να το βελτιώσω και ας πάει και κάπως πάνω από τα 100 ευρώ προσωπικά δεν με πειράζει.

Τι λέτε ;

Τι εννοεις "ανακατασκευη" ???
Και τι αναβαθμισεις σκεφτεσαι να κανεις?

Δεν ξέρω, ο κ. Πετρόπουλος μου είχε χρησιμοποιήσει τον όρο ανακατασκευή και μάλιστα μου είπε όχι service.
Αποτι κατάλαβα θα αντικατασταθούν πυκνωτές και διάφορα τέτοια με νέα, ανώτερης ποιότητας και απόδοσης που να ταιριαζει με τον ενισχυτή μου.

Όπως και για την αναβάθμιση δεν γνωρίζω , τον ρώτησα αν γίνεται κάτι τέτοιο και μου είπε πως γίνεται και μάλιστα ο συγκεκριμένος ενισχυτής έχει περιθώρια βελτίωσης στο phono stage του λέγοντας μου πως γύρω στα 100 ευρώ μπορούμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα τιμής/απόδοσης.
Φυσικά αν θέλω μπορούμε να ανέβουμε κι άλλο.

Τώρα μάλλον εσείς καταλαβαίνετε περισσότερο από εμένα ^^

Προσωπικα , αν δεν ηξερα ακριβως τι φταιει γι αυτο που λες οτι σε ενοχλει, δεν θα αρχιζα να αλλαζω πυκνωτες κλπ...
Μονο στο πικαπ το ακους αυτο; Και στα δυο καναλια;
Δεν θυμαμαι αν ειπες για το στησιμο της κεφαλης.Ειναι σιγουρα στημενη ενταξει; Κυριως η υπερκρεμμανση. Η 95ΕΧ συνηθως παιζει ενταξει στα 2 γρ.
Προτιμησες τα 2.3 γρ ;

Τι είναι η υπερκρεμανση ;
Την κεφαλή την έβαλα νομίζω καλά, με προτρακτορα και φαίνεται ίσια, τι να πω... :/
Την είχα στα 2γρ με αντισκειτ 1.6 και για δοκιμή την έβαλα 2.3γρ και αντισκειτ 1.9 χωρίς να παρατηρήσω κάποια διαφορά...απλώς επειδή ακούγοντας διάφορους δίσκους μου άρεσε το μπάσο την άφησα ως έχει, αλλά μπορεί να την βάλω και στα 2γρ πάλι αν θεωρείτε πως είναι σωστότερο.

Και στα δύο κανάλια ακούγεται η παραμόρφωση που λέω, ναι και είναι πιο έντονη όταν έχω δυνατά την ένταση. Όντως οι δίσκοι είναι λιγο σκαρτοι αλλά και σε καλύτερους το παρατηρώ σε μικρότερο βαθμό.

Απλώς έλεγα ότι ένα σέρβις στον ενισχυτή δεν θα ήταν καλό, μόνο προς το καλό θα ήταν ο ήχος και αν μου κάνει και καλύτερο το phono stage δεν θα χρειάζομαι και εξωτερικό... Αλλά αν θεωρείτε ότι δεν αξίζει να μπω στην διαδικασία (60 ευρώ είναι μόνο τα μεταφορικά να πάει και να έρθει) το αφήνω ως έχει και κάνουμε δοκιμές...
Το παρατηρώ κυρίως στους δίσκους ναι , στην κασέτα σε πολύ πολύ μικρό βαθμό , είναι σχεδόν ανύπαρκτο το ίδιο και στο ράδιο, μηδενικό πρόβλημα...

Δεν λεω οτι δεν αξιζει να μπεις στη διαδικασια, αλλα αν μπορεσουμε να καταλαβουμε τι μπορει να φταιει ειναι καλο.
Διοτι αν καταλαβα καλα, μιλησες με τον τεχνικο και δεν εισαι σιγουρος τι θα κανει ,σωστα?

Ναι, σωστά. Θα κάνει κάποιου είδους αναβάθμιση-βελτιωση στο υπάρχον σύστημα phono stage σίγουρα και κάποιου είδους σέρβις. Αν αξίζει η διαδικασία και αν όντως παίρνει βελτίωση θα μιλήσω και τηλεφωνικά μαζί του για να μου πει ακριβώς τι θα κάνει..
Τι θα με συμβουλεύατε να κάνει και τι ακριβώς να τον ρωτήσω ;

μπορείς να δοκιμάσεις το πικάπ με άλλον ενισχυτή πρώτα;
δεν λέω ότι ο Σ.Πετρ της east δεν θα κάνει καλή δουλειά.. ίσα ίσα που σε φίλο μου έχω ακούσει την δουλειά του σε προενισχυτή-τελικό μετά από σέρβις και μόνο καλά λόγια μπορώ να πω!
αλλά να σιγουρευτούμε πρώτα ότι έχει κάποιο θέμα ο ενισχυτής.
γιατί πρέπει να έχεις και υπόψη σου ότι ο Σάκης λόγω φόρτου εργασίας θα αργήσει να στον στείλει πίσω.
εκτός αν πάρεις προτεραιότητα.

Re: Απάντηση: Επιλογή vintage ηχοσυστήματος.Dual vs Sanyo

Ναι, σωστά. Θα κάνει κάποιου είδους αναβάθμιση-βελτιωση στο υπάρχον σύστημα phono stage σίγουρα και κάποιου είδους σέρβις. Αν αξίζει η διαδικασία και αν όντως παίρνει βελτίωση θα μιλήσω και τηλεφωνικά μαζί του για να μου πει ακριβώς τι θα κάνει..
Τι θα με συμβουλεύατε να κάνει και τι ακριβώς να τον ρωτήσω ;

αυτός θα σε ρωτήσει.. μην σκας :laugh:

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους !!
Σήμερα ο dual cv 1400 έφυγε για Αθήνα , για τον κύριο Πετρόπουλο και αύριο παραλαμβάνει (δεν έστειλα με τις γνωστές κούριερ 😁).

Στον ενισχυτή θα γίνει ανακατασκευή (πυκνωτές κτλ) , βελτίωση του phono stage του και οτιδήποτε άλλο θεωρήσει ο γιατρός ότι χρειάζεται για να αποδόσει όμορφα και να υπάρχει αξιοπιστία.

Τις επόμενες ημέρες που θα δει το μηχάνημα ο γιατρός θα σας ενημερώσω και για το τι εργασίες θα κάνουμε αλλά και φυσικά όταν παραλάβω τις εντυπώσεις μου και τις διαφορές.

Σας ευχαριστώ όλους για ακόμη μια φορά.

ΥΓ. Για το pl 514 θέλω να πάρω μια ακόμα κεφαλή,καλύτερη της AT95EX για να έχω ποικιλία και να κάνω σιγά σιγά μια συλλογή. Ποια θα μου προτείνατε ; Σκεφτόμουν για την nagaoka p 110 που την έχω γενικώς καιρό στο μάτι...τι λέτε ;