Επισκευές Εργαλείων

Απλά αν ειχε η αγόραζε μπαταρίες δεν θα μπορούσε να τις φορτίσει.
Οι παλιές δεν είχαν BMS μέσα λογικά.
Τι να φορτισει? αφου οι παλιες NiCd ειναι αχρηστες
Μα και βεβαια οι NiCd δεν εχουν BMS!

Last edited:
Ποτέ δεν ξέρεις.
Όπως του χάρισαν αυτές μπορεί να του δώσουν και λειτουργικές.
Λέμε τώρα.

Θα ήθελα πάντως αν είμαστε κοντά να δοκιμάσουμε αν ένας 14-18volt lithium Dewalt που έχω μπορεί να τις φορτίσει η όχι.

Θεωρώ ότι βάζοντας θηλυκό φις πάνω στις μπαταρίες, η φόρτιση γίνεται ευκολότερη και πρακτικότερη.
Γιατί πλέον αγοράζεις έναν φορτιστή για όλες τις 12v μπαταρίες (αντίστοιχα έναν για τις 16,8v και έναν για τις 21v) ανεξαρτήτως εταιρείας και τις φορτίζεις όλες ασχέτως αν η μπαταρία είναι πχ DeWalt ή parkside ή οποιαδήποτε άλλη μπαταρία. Έχεις πλήρη συμβατότητα και κερδίζεις εκτός από τα χρήματα της αγοράς του ενός φορτιστή αντί των πολλών και αποθηκευτικό χώρο!

Ψάχνοντας λοιπόν για φορτιστές στο AliExpress, έπεσα πάνω σε αυτό το converter καλώδιο το οποίο δείχνει να συνδέεται σε φορτιστή 5v (που όλοι σίγουρα έχουν πάρα πολλούς σπίτι από κινητά και ταμπλετ) και να βγάζει στην απόληξη του αρσενικού φις 12,6v. Δηλαδή τα volts που απαιτούνται για την φόρτιση των 12v μπαταριών των δραπανοκατσαβιδων. Γνωρίζει ή έχει δοκιμάσει κανένας εδώ στο φόρουμ κάτι τέτοιο; Λέτε να φορτίζει; Να γίνεται δουλειά με αυτό;
Γιατί εκτός των φορτιστών των κινητών και ταμπλετ που προανέφερα, μπορεί να μπει και σε ένα απλό power bank και έτσι δεν θα μένει κάποιος από άδεια μπαταρία ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχουν ρεύμα ;)

Ψάχνοντας λοιπόν για φορτιστές στο AliExpress, έπεσα πάνω σε αυτό το converter καλώδιο το οποίο δείχνει να συνδέεται σε φορτιστή 5v (που όλοι σίγουρα έχουν πάρα πολλούς σπίτι από κινητά και ταμπλετ) και να βγάζει στην απόληξη του αρσενικού φις 12,6v. Δηλαδή τα volts που απαιτούνται για την φόρτιση των 12v μπαταριών των δραπανοκατσαβιδων.
Γιατί εκτός των φορτιστών των κινητών και ταμπλετ που προανέφερα, μπορεί να μπει και σε ένα απλό power bank και έτσι δεν θα μένει κάποιος από άδεια μπαταρία ακόμα και σε σημεία που δεν υπάρχουν ρεύμα ;)
Νομίζω ότι αυτό του Aliexpress είναι τροφοδοτικό (δίνει συγκεκριμένη τάση) και όχι φορτιστής μπαταριών λιθίου (μεταβλητή τάση ανάλογα με το στάδιο της φόρτισης). Οι μπαταρίες δεν θέλουν απλά 12v για να φορτίσουν, όπως γράφεις. Οι φορτιστές δίνουν αρχικά χαμηλά βολτ και όσο προχωράει η φόρτιση ανεβάζουν. Οι "φορτιστές" USB που έχουμε για τα κινητά είναι στην ουσία τροφοδοτικά 5V που δίνουν ρεύμα στον φορτιστή που υπάρχει μέσα στο κινητό.

• Like
Reactions: nikfor and nickolas
Νομίζω ότι αυτό του Aliexpress είναι τροφοδοτικό (δίνει συγκεκριμένη τάση) και όχι φορτιστής μπαταριών λιθίου (μεταβλητή τάση ανάλογα με το στάδιο της φόρτισης). Οι μπαταρίες δεν θέλουν απλά 12v για να φορτίσουν, όπως γράφεις. Οι φορτιστές δίνουν αρχικά χαμηλά βολτ και όσο προχωράει η φόρτιση ανεβάζουν. Οι "φορτιστές" USB που έχουμε για τα κινητά είναι στην ουσία τροφοδοτικά 5V που δίνουν ρεύμα στον φορτιστή που υπάρχει μέσα στο κινητό.
Γνωρίζω τη διαφορά που έχουν τα τροφοδοτικα από τους φορτιστες για αυτό εξάλλου και παρήγγειλα φορτιστές για τις μπαταρίες που έφτιαξα αν και έχω τροφοδοτικό σπίτι που δίνει την τάση των 12.6volt (το τροφοδοτικό του ρούτερ).
Η ερώτηση μου είναι αν το συγκεκριμένο καλώδιο είναι φορτιστής και όχι τροφοδοτικό......γιατί στα χαρακτηριστικά του γράφει: "Use this cable, you can charge your 18650 lithium battery pack by USB wall charger" . Το θεμα είναι αν το γράφει γιατί είναι φορτιστής ή το γράφει παραπλανητικά όπως κάνουν οι Κινέζοι σε πολλά από τα προϊόντα τους; Αν δηλαδή η πλακέτα που προφανώς έχει μέσα, παίρνει τα 5v του φορτιστή του κινητού ή του power bank, και όχι απλά να τα μετατρέπει σε 12,6volt αλλά και να μεταβάλει την τάση ανάλογα την φόρτιση της μπαταρίας και να "κόβει" όταν αυτή φορτιστεί πλήρως. Αυτό είναι το ερώτημα μου.....

Θεωρώ ότι βάζοντας θηλυκό φις πάνω στις μπαταρίες, η φόρτιση γίνεται ευκολότερη και πρακτικότερη.
Γιατί πλέον αγοράζεις έναν φορτιστή για όλες τις 12v μπαταρίες (αντίστοιχα έναν για τις 16,8v και έναν για τις 21v) ανεξαρτήτως εταιρείας και τις φορτίζεις όλες ασχέτως αν η μπαταρία είναι πχ DeWalt ή parkside ή οποιαδήποτε άλλη μπαταρία. Έχεις πλήρη συμβατότητα και κερδίζεις εκτός από τα χρήματα της αγοράς του ενός φορτιστή αντί των πολλών και αποθηκευτικό χώρο!
Ωραιο το σκεπτικο σου.

Ψάχνοντας λοιπόν για φορτιστές στο AliExpress, έπεσα πάνω σε αυτό το converter καλώδιο το οποίο δείχνει να συνδέεται σε φορτιστή 5v (που όλοι σίγουρα έχουν πάρα πολλούς σπίτι από κινητά και ταμπλετ) και να βγάζει στην απόληξη του αρσενικού φις 12,6v. Δηλαδή τα volts που απαιτούνται για την φόρτιση των 12v μπαταριών των δραπανοκατσαβιδων. Γνωρίζει ή έχει δοκιμάσει κανένας εδώ στο φόρουμ κάτι τέτοιο; Λέτε να φορτίζει; Να γίνεται δουλειά με αυτό;
Θεωρητικα μπορει να γινει. Εκει που ειναι το λαμπακι στο καλωδιο, εχει ενα κυκλωματακι "step up" (ο θεος να το κανει και ποσο θα αντεξει). Πρακτικα, για τη δουλεια που το θες, δεν κανει γιατι στα 12V θα δινει ελαχιστα αμπερ και θα θες πολλες ωρες φορτισης. Θα πρεπει να βρεις pak με πολλα αμπερ ... λιγο δυσκολο

Το θεμα είναι αν το γράφει γιατί είναι φορτιστής ή το γράφει παραπλανητικά όπως κάνουν οι Κινέζοι σε πολλά από τα προϊόντα τους; Αν δηλαδή η πλακέτα που προφανώς έχει μέσα, παίρνει τα 5v του φορτιστή του κινητού ή του power bank, και όχι απλά να τα μετατρέπει σε 12,6volt αλλά και να μεταβάλει την τάση ανάλογα την φόρτιση της μπαταρίας και να "κόβει" όταν αυτή φορτιστεί πλήρως. Αυτό είναι το ερώτημα μου.....
Ναι, δεν το γράφει και πολύ καθαρά στην περιγραφή. Έγραψα "νομίζω ότι είναι τροφοδοτικό" επειδή αν δεις την πρώτη φωτογραφία του πωλητή, δείχνει ένα πολύμετρο να μετράει τάση 8,62V ενώ οι φορτιστές όταν δεν είναι συνδεδεμένοι σε μπαταρία δίνουν τάση μηδέν (τουλάχιστο αυτοί που έχω δουλέψει).
Θανάση, λόγω μεγέθους και μόνο, κι εγώ θα 'λεγα ότι δεν θα αντέξει.

Υπαρχει μεγαλη συγχυση με τους ορους φορτιστης και τροφοδοτικο.
Και τα 2 για να δουλεψουν σωστα χρειαζονται το αναλογο κυκλωμα με εξομαλυνση και σταθεροποιηση, εξαρτηματα που εχουν καποιο ογκο και σιγουρα δεν μπορουν να χωρεσουν στο παραπανω καλωδιο. Αυτα για την ποιοτητα της τασης αλλα και την ακριβεια της τασης εξοδου. Δηλαδη να το περιγραψω χοντρικα, οταν πχ χωρις φορτιο δινει 12v στον αερα, θα πρεπει να δινει 12v και υπο φορτιο.

Ολα τα τροφοδοτικα μπορουν να φορτισουν ενα πακ μπαταριων Lion, αλλά με ανθρωπινη επιτηρηση, μετα απο υπολογισμους για το χρονο σε συναρτηση με τα αμπερ. Στα πακ μπαταριων lion δεν θα γινει ζημια απο την υπερφορτιση γιατι εχουν το BMS (ενα πολυ καλο φορτιζει το καθε στοιχειο ξεχωριστα) και κοβει την ταση. Εαν ομως πας να φορτισεις μια μονο μπαταρια (ενα στοιχειο) χωρις επιτηρηση τοτε μπορει να την καταστρεψεις.
Οι φορτιστες για πακ lion διαβαζουν την ταση της μπαταριας και κοβουν την ταση, δεν δινουν λιγη ή πολλη ταση, απλα ανοιγοκλεινουν. Ετσι εχουμε και δευτερη προστασια, μαζι με το BMS.

Οι λεγομενοι φορτιστες των κινητων, αυτα τα μικρα κουτακια που μπαινουν κατευθειαν στην πριζα, δεν ειναι φορτιστες αλλά τροφοδοτικα. Τον ελεγχο φορτισης τον κανει το κινητο.

Θεωρητικα μπορει να γινει. Εκει που ειναι το λαμπακι στο καλωδιο, εχει ενα κυκλωματακι "step up" (ο θεος να το κανει και ποσο θα αντεξει). Πρακτικα, για τη δουλεια που το θες, δεν κανει γιατι στα 12V θα δινει ελαχιστα αμπερ και θα θες πολλες ωρες φορτισης. Θα πρεπει να βρεις pak με πολλα αμπερ ... λιγο δυσκολο
Και παρακάτω στα χαρακτηριστικά του γράφει: Output current: 0,5 A max (όχι σταθερά δηλαδή αλλά το μέγιστο που μπορεί να δώσει). Συνεπώς ΑΝ είναι φορτιστής και όχι απλό τροφοδοτικό, θα φορτίζει με λιγότερο από μισό ampere, άρα θα χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο για να φορτισει την μπαταρία. Κρίμα γιατί νομίζω ότι αξίζει σαν ιδέα να μπορείς να φορτίσεις μια μπαταρία ενός δραπανοκατσαβιδου ακόμα και με ένα power bank.

Ναι, δεν το γράφει και πολύ καθαρά στην περιγραφή. Έγραψα "νομίζω ότι είναι τροφοδοτικό" επειδή αν δεις την πρώτη φωτογραφία του πωλητή, δείχνει ένα πολύμετρο να μετράει τάση 8,62V ενώ οι φορτιστές όταν δεν είναι συνδεδεμένοι σε μπαταρία δίνουν τάση μηδέν (τουλάχιστο αυτοί που έχω δουλέψει).
Θανάση, λόγω μεγέθους και μόνο, κι εγώ θα 'λεγα ότι δεν θα αντέξει.
Λίγο που το έψαξα σε Google και YouTube δεν βρήκα να το έχει εφαρμόσει κάποιος άλλος και αναρωτιέμαι πώς και δεν το σκέφτηκε κανείς να το κάνει; Άρα εγκαταλείπεται η ιδέα :(

αν τα εχει παιξει το ηλεκτρονικο παχυμετρο σας, λυστε το , βγαλτε και καθαριστε και ισιωστε την χαλκινη ριγα που εχει πανω απο το βραχιονα μεσα στον μηχανισμο, φυσηξτε εσωτερικα και ειστε οκ :)
επειδη οσοι εχουν προβλημα αναφερουν για τρελες ενδειξεις, εκει που μετραει 5,62 μεταπηδα ας πουμε στο 180 μμ κλπ και το πρωτο που αλλαζουμε ειναι μπαταρια, δυστυχως πολλες φορες δεν αρκει μονο αυτο , ο λογος ειναι πρωμιτσες που εχουν μαζευτει εκει και παραμορφωση απο την πιεση της βιδας-κοντρας
κριμα να πεταξετε κανα ηλεκτρονικο daniu νομιζοντας οτι χαλασε

τα ιδια εκανα στο δικο μου και τωρα μετραει σαν καινουριο

Καμιά λεπτή ράγα για ηλεκτρονικό μέτρημα έχουμε υπ’όψιν μας;
Το θέλω για προσαρμογή στο μικρό σεπόρτι απ’ το τορνάκι για να μετράω και την κάθετη κίνηση, που στην ουσία είναι και η πιο σημαντική.
Δυστυχώς η ράγα του συνηθισμένου παχύμετρου είναι πολύ πλατιά, θέλω κάτι πολύ πιο στενό.

οχι αλλά δεν καταλαβα γιατι δεν αγορασες το οργανο που μετραει και στους 3 αξονες οπως ο μαστορας στο βιντεο την στιγμη που δεν ειναι τοσο ακριβο
δεν θα μετρουσε και την καθετη?
τετοια οργανα παλια πηγαιναν εκατονταδες αν οχι χιλιαδες ευρω, τωρα πανε στο 80 αρι

οχι αλλά δεν καταλαβα γιατι δεν αγορασες το οργανο που μετραει και στους 3 αξονες οπως ο μαστορας στο βιντεο την στιγμη που δεν ειναι τοσο ακριβο
δεν θα μετρουσε και την καθετη?
τετοια οργανα παλια πηγαιναν εκατονταδες αν οχι χιλιαδες ευρω, τωρα πανε στο 80 αρι

Δε χωράνε στο δικό μου μηχάνημα, ο άξονας Ζ κυρίως.
Αν όμως, παρ’όλα αυτά, μου βρείς ένα στο 80-άρι εγώ θα πάρω 2-3… 😂