Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ευχαριστω Σωτήρη,μπορείς νά βγάλεις μιά φωτογραφία τό bit πού έκανες τό παραπάνω σόκορο ?

Επίσης συνάδελφοι δέν έχω δεί κανέναν από τήν ομάδα νά φτιάχνει αυτό τό πανέμορφο παρακάτω σόκορο,καί θέλω νά ρωτήσω τό bit Tactix έχει τήν ικανότητα νά φτιάξει αυτό τό ωραίο σόκορο η όχι ? Καί επίσης τά κοινά ερασιτεχνικά ρούτερ 1200 watt μπορεί να κάνει τό παραπάνω σόκορο,η θέλει επαγγελματικό ρούτερ χειρός η πάγκουμ´,και μεγάλη εμπειρία καί εξάσκηση,γιατί προσωπικά άν κάνω σόκορο θέλω νά κάνω πάντα κάτι αντίστοιχο,καί άν ναί γιά πείτε μου οι έμπειροι τόν τρόπο π.χ ποσα περάσματα καί γενικά σάν νά τα λέτε βήμα-βήμα σέ πρωτάρη δηλαδή.
Θέλω να κάνω τό παρακάτω σόκορο σέ επιφάνεια ελάτης καί σε 18 mm ύψος και σέ 30 mm ύψος

Κάνε λίγο υπομονή. Άλλες δύσκολες υποχρεώσεις μας έχουν εκτός "σπηλιάς".

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επειδή το sled πιάνει αρκετό χώρο, όταν δεν το χρειάζομαι, ο οποίος είναι λίγος και πολύτιμος το κρέμασα πίσω από τον πάγκο.

:a0210:

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ευχαριστω Σωτήρη,μπορείς νά βγάλεις μιά φωτογραφία τό bit πού έκανες τό παραπάνω σόκορο ?

Επίσης συνάδελφοι δέν έχω δεί κανέναν από τήν ομάδα νά φτιάχνει αυτό τό πανέμορφο παρακάτω σόκορο,καί θέλω νά ρωτήσω τό bit Tactix έχει τήν ικανότητα νά φτιάξει αυτό τό ωραίο σόκορο η όχι ? Καί επίσης τά κοινά ερασιτεχνικά ρούτερ 1200 watt μπορεί να κάνει τό παραπάνω σόκορο,η θέλει επαγγελματικό ρούτερ χειρός η πάγκουμ´,και μεγάλη εμπειρία καί εξάσκηση,γιατί προσωπικά άν κάνω σόκορο θέλω νά κάνω πάντα κάτι αντίστοιχο,καί άν ναί γιά πείτε μου οι έμπειροι τόν τρόπο π.χ ποσα περάσματα καί γενικά σάν νά τα λέτε βήμα-βήμα σέ πρωτάρη δηλαδή.
Θέλω να κάνω τό παρακάτω σόκορο σέ επιφάνεια ελάτης καί σε 18 mm ύψος και σέ 30 mm ύψος

το έκανα με το bit που έβαλες στην φώτο, αυτό το μπιτ στα σετ βγαίνει σε 2 διαστάσεις, ένα μεγάλο και ένα μικρό (ώς προς την ακτίνα καμπυλότητας)
στο συγκεκριμένο έργο έγινε με το μικρό μπιτ (και το μικρό trimmer maktec), φροντίζοντας το καμπύλο τμήμα του κοπτικού να είναι όσο το σόκορο (ή το μισό αυτού αλλά τότε θέλει 2 περάσματα στο σόκορο ένα από την πάνω μεριά και ένα από την κάτω μεριά).
το ίδιο μπιτ μπορεί να κάνει και εκείνο το ίσιο τμήμα στο σόκορο (που φαίνεται στην φώτο σου, εκεί που τελειώνει η καμπύλη) και εξαρτάται από το πόσο θα κατεβάσεις το κοπτικό σε σχέση με το σόκορο.

η όλη διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη, και εγώ αρχικά νόμιζα ότι είναι κάτι δύσκολο αλλά δεν είναι, με τα ερασιτεχνικά ρούτερ τύπου lidl με το 8χλσ κοπτικό είναι κάτι εύκολο.
γενικά όλα τα bit που έχουν ρουλεμάν είναι εύκολα στην χρήση γιατί το ρουλεμάν σε προστατεύει από το να σου φύγει το ρούτερ στο ξύλο.
αρχίσεις το ρουτάρισμα πριν από το ξύλο και συνεχίζεις ομαλά και σταθερά, προσέχοντας το κοπτικό κατά την κίνηση να "σκάβει" στο ξύλο από μέσα προς τα έξω, αλλιώς θα παρατηρήσεις ότι το ρούτερ έχει την τάση να "τρέχει" στο ξύλο.

άμα δοκιμάσεις σε ένα ρετάλι μερικές περασιές θα το καταλάβεις το σκηνικό μόνος σου.

επαναλαμβάνω, είναι κάτι εύκολο, αλλά θέλει προσοχή.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ευχαριστώ Σωτήρη,κατάλαβα εσύ έκανες τήν κούρμπα τό μισό δηλαδή (μαύρη γραμμή),εγώ θέλω νά φτιάξω καί τίς πατούρες κάθετη-οριζόντια (κόκκινη γραμμή) γιά να γίνει αυτό όπως είναι στήν φωτό χρειάζεται να περαστεί καί από τίς δυό μεριές τού ξύλου,καί όχι μόνο από τήν μία ? καί επίσης θα χρειαστεί λές καί δυό περάσματα η αρκεί ένα πέρασμα ?

sokoro11.jpg

Κάνε λίγο υπομονή. Άλλες δύσκολες υποχρεώσεις μας έχουν εκτός "σπηλιάς".

Κώστα μένω συντονισμένος

@strs εισαι διαβασμενος, αλλα απροσεκτος :proud: Ο weather1967 θελει να κανει το καμπυλο σοκορο οπως η θηκη παραπανω και ρωταει αν την κανει το παραπανω bit της tactix. ΔΕΝ το κανει γιατι δεν προσεξες οτι το ρουλεμαν του ειναι μικροτερο στο τελος της ακτινας ωστε να τρωει και εκει ξυλο. Ο weather1967 θελει το παρακατω bit( με ο,τι ακτινα θελει) , με τις οδηγιες που του εδωσες.
thpicv.php

weather1967 αναγκαστηκα θα το περασεις και απο τις δυο πλευρες αν θελεις να εχει αυτη την πατουρα σε χοντρα ξυλα ή σε λεπτα θα παρεις της tactix σε μηκος που θα σε καλυπτει για να το κανεις ταυτοχρονα με ενα περασμα.

@strs εισαι διαβασμενος, αλλα απροσεκτος :proud: Ο weather1967 θελει να κανει το καμπυλο σοκορο οπως η θηκη παραπανω και ρωταει αν την κανει το παραπανω bit της tactix. ΔΕΝ το κανει γιατι δεν προσεξες οτι το ρουλεμαν του ειναι μικροτερο στο τελος της ακτινας ωστε να τρωει και εκει ξυλο. Ο weather1967 θελει το παρακατω bit( με ο,τι ακτινα θελει) , με τις οδηγιες που του εδωσες.
thpicv.php

weather1967 αναγκαστηκα θα το περασεις και απο τις δυο πλευρες αν θελεις να εχει αυτη την πατουρα σε χοντρα ξυλα ή σε λεπτα θα παρεις της tactix σε μηκος που θα σε καλυπτει για να το κανεις ταυτοχρονα με ενα περασμα.

Νομίζω ότι με το μικρότερο ρουλεμάν θα μπει περισσότερο μέσα στο ξύλο για να κάνει και τις πατούρες ενώ με το ίσιο ρουλεμάν δεν θα μπορεί να σκάψει για τις πατούρες.
Θεωρητικά πάντα ...δεν το έχω κάνει ...μπορεί να έχεις και δίκιο. Δοκιμαστικό πάντως πάντα χρειάζεται για να δεις το αποτέλεσμα.

Νομίζω ότι με το μικρότερο ρουλεμάν θα μπει περισσότερο μέσα στο ξύλο για να κάνει και τις πατούρες ενώ με το ίσιο ρουλεμάν δεν θα μπορεί να σκάψει για τις πατούρες.
Θεωρητικά πάντα ...δεν το έχω κάνει ...μπορεί να έχεις και δίκιο. Δοκιμαστικό πάντως πάντα χρειάζεται για να δεις το αποτέλεσμα.
Αυτο της tactix δημιουργει πατουρα και απο τις δυο πλευρες ταυτοχρονα. Οποτε αν θελει να βγει ομοιομορφο το σχεδιο το κοπτικο πρεπει να εχει το ιδιο μηκος με το παχος του ξυλου. Το αλλο που εβαλα και ειναι το πιο κοινο. Κανει πατουρα μονο απο την πανω πλευρα ή καθολου αν δεν το βυθισει αρκετα.
To κλασσικο Bit κανει αυτες τις δυο πατουρες
$_3.JPG
klein-abrundfraeser1.jpg

Της tactix παντα κανει τουλαχιστον μια πατουρα λογο μικροτερου ρουλεμαν
Beading-Molding-Bit.jpg
Ο weather1967 θελει το δευτερο και μονο το δευτερο, αν θελει τετοια διπλη πατουρα οπως της tactix. Το κοινο που εχουμε ολοι δεν κανει.

Last edited:

Της tactix παντα κανει τουλαχιστον μια πατουρα λογο μικροτερου ρουλεμαν
Beading-Molding-Bit.jpg
[/SPOILER]
Ο weather1967 θελει το δευτερο και μονο το δευτερο, αν θελει τετοια διπλη πατουρα οπως της tactix. Το κοινο που εχουμε ολοι δεν κανει.

Eχεις απόλυτο δίκιο,τό δεύτερο θέλω πού κάνει τίς δυό πατούρες,πολύ χρήσιμη η λεπτομέρεια μέ τό μέγεθος τού ρουλεμάν γιά νά καταλάβω πώς βγαίνει το σχέδιο,ευχαριστώ.

Για να ειναι ομοιμορφο ομως , προσεξε την εικονα, θα πρεπει να βυθισεις το bit τοσο οσο το κοψιμο που αφηνει η κατω πατουρα. Στην εικονα 1/16".
Αλλιως , ειναι και θεμα επιλογης, μπορεις στο επανω μερος να μην εχεις καθολου πατουρα, ιδια πατουρα ή μεγαλυτερη. Οσο σε βοηθαει και το παχος του ξυλου για να παταει το ρουλεμαν.

Για να ειναι ομοιμορφο ομως , προσεξε την εικονα, θα πρεπει να βυθισεις το bit τοσο οσο το κοψιμο που αφηνει η κατω πατουρα. Στην εικονα 1/16".
Αλλιως , ειναι και θεμα επιλογης, μπορεις στο επανω μερος να μην εχεις καθολου πατουρα, ιδια πατουρα ή μεγαλυτερη. Οσο σε βοηθαει και το παχος του ξυλου για να παταει το ρουλεμαν.

Να σαι καλά καί πάλι,τό κατάλαβα άν τό παω ψηλά τό bit δέν θά έχω επάνω πατούρα θά γίνει πομπέ επάνω καί πατούρα μόνο κάτω,θέλει ελαφρώς κατέβασμα τό επάνω μέρος τού bit από τό επάνω μέρος τού ξύλου,γιά νά γίνει καί η επάνω πατούρα.
Από τήν πείρα σου πιστεύεις θά χρειαστεί καί δεύτερο πέρασμα,η ένα πέρασμα αρκεί ?

Εγω σε αυτα τα μπιτ κανω δυο περασματα γιατι φοβαμαι να φαω μεγαλη ποσοστητα ξυλου με τη πρωτη. Οσο φαει δηλαδη με το πρωτο περασμα χωρις να επιμενω και μετα στο δευτερο θα "παρει" το κοπτικο τις ατελειες χωρις να ζοριστει. Καποιοι το κανουν και με τη μια, αλλα καποτε ειχα βρει ροζο και εγινε ζημια και το εχω παρει απο φοβο.

Εγω σε αυτα τα μπιτ κανω δυο περασματα γιατι φοβαμαι να φαω μεγαλη ποσοστητα ξυλου με τη πρωτη. Οσο φαει δηλαδη με το πρωτο περασμα χωρις να επιμενω και μετα στο δευτερο θα "παρει" το κοπτικο τις ατελειες χωρις να ζοριστει.

:a0210: καί περίπου στροφές μέ τό ρούτερ 15.000-20.000 ?

Κουτί / κασετίνα για δυό καλά σκαρπέλα

Γιά να δωρίσω δυό καλά σκαρπέλα (PFEIL) στον κολλητό μου φίλο, που τυχαίνει νά αΎ½ναι κι ο πιό μορφοδούλης μαραγκός στο νησί, θεώρησα καλό να φτιάξω και την κατάλληλη κασετίνα. Τό σώμα είναι από πεύκο, και το καπάκι από χοντρό καπλαμά sippo (5mm). Σκάλισα και τ´ αρχικά του, ώστε το δώρο νά γίνει πιό προσωπικό και πιό φροντισμένο. Περασμένο με μείγμα βρασμένου λινέλαιου και νεφτιού, και στο τέλος μέ κεράκι.
(Ελπίζω να τό ᾽βαλα στο σωστό νήμα… αν όχι, ας επέμβει ο παιδονόμος κι ας το τακτοποιήσει)
_MG_4076ΓŽβ€’ΓŽΕ“.sm.jpg

Attachments

• _MG_4077ΓŽβ€’ΓŽΕ“.sm.jpg
    _MG_4077ΓŽβ€’ΓŽΕ“.sm.jpg
    233.6 KB · Views: 143
  • _MG_4078ΓŽβ€’ΓŽΕ“.sm.jpg
    _MG_4078ΓŽβ€’ΓŽΕ“.sm.jpg
    243.3 KB · Views: 462
Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Πολυ ωραιο! Ολο χειροποιητο να φανταστω...
Το ποστ ταιριαζει καλυτερα στις μικροκατασκευες!

Στο σωστο εισαι :SFGSFGSF:
Τι σκαρπελα ειναι αυτα τα PFEIL; Εγω απο οσα δοκιμασα αποφασισα να επενδύω μονο σε Ιαπωνικα σκαρπελα και οχι μονο.

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Νεκ, καλά φαντάζεσαι. Ευχαριστώ. Όσο για το σωστό του πόστο, ας το φροντίσει όπως προείπα ο παιδονόμος. (Είμαι καινούριος και σιγά σιγά θα εξοικειωθώ.)
Άφωνο-Πουλί: τα PFEIL είναι υψηλής ποιότητας επαγγελματικά σκαρπέλα, ελβετικά. Έχουν μια μεγάλη γκάμα, που καλύπτει τόσο τον επιπλοποιό όσο και τον ξυλογλύπτη. Θα τα βρείς εύκολα στο διαδίκτυο, κι εδώ στην Ελλάδα ξέρω τουλάχιστο δυό εμπόρους που τα εισάγουν.
Τα Γιαπωνέζικα τα χω δοκιμάσει και δεν μου ταιριάζουν (ο καθείς με τον τρόπο του)

Last edited:

Ό,τι πείς κυρ Παιδονόμε, αλλά κι ελόγου μου το θεωρώ κατασκευή, γιατί έχει γίνει με ακρίβεια κι 100% με εργαλεία χεριού. Νά σαι καλά.
Δημήτρη, βλέπω είσαι καλά ενημερωμένος για τα σκαρπέλα. Τα χω δοκιμάσει και τα δυό, τα PFEIL έχουν ένα μικρό πλεονέκτημα που όμως μετράει: η πίσω (η επίπεδη) πλευρά είναι απολύτως επίπεδη -καθρέφτης- και γλυτώνεις πολύ χρόνο όταν τα πρωτοπάρεις να την στρώσεις. Στα Kirschen θέλει πολύ στρώσιμο και γι αυτό ευθύνεται ο τρόπος που τους δίνουν το τελικό φινίρισμα. Πάντως, τώρα τελευταία, η Kirschen έβγαλε ειδική σειρά, που το μέταλλο δεν είναι στιλβωμένο (μπαφαρισμένο; είδα τον όρο εδωμέσα, και φαντάζομαι πως αντιστοιχεί στο αγγλικό buffing).