Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα; Επισκευές, Μερεμέτια κλπ.

Και επειδή θα βάζεις καυσόξυλα που αφήνουν ξέφτια καλύτερα να κλείσεις τα ανοίγματα στην επάνω πλευρά να μην λερώνεις κάτω στο σημείο που θα τοποθετηθεί ...εκτός και αν θέλεις να αερίζονται.

Περί της χρησιμότητος Ρούτερ το ανάγνωσμα (Chapter 1) .
Όταν ο παλαβό Ramsey έλεγε στο youtube ότι ο Ρούτερ είναι το υπ´αριθμόν 2 εργαλείο σε κάθε σοβαρό εργαστήριο (υπ´αριθμόν 1 είναι το παγκοπρίονο) φαίνεται ότι είχε απόλυτο δίκιο.
Βρίσκω στην αποθήκη κάτι τάβλες ξεχασμένες από Θεό και ανθρώπους οι οποίες ήταν στραβοκομμένες .Τις χρειαζόμουν όμως γιατί ήθελα να φτιάξω μια ξύλινα πλάκα για ένα Τραπέζι , που λέω να φτιάξω κάποια στιγμή (εδώ και δυο χρόνια κοντά..).
Φτιάχνω τα μπόγια (πλαινά ) και τις φωλιές για τις μόρσες (τοχω ξαναπεί ότι προσωπικά όλες τις ενώσεις Ξύλου τις κάνω με μόρσες , ούτε kreg jigg , mig ,sig και δε συμμαζεύεται ) .
Στην ένωση όμως η εικόνα ήταν αυτή
Eun98uSm.jpg
, και αυτή
f0nB96Cm.jpg
,πράγμα που δεν μου άρεσε καθόλου . Είναι φανερό ότι έφταιγαν οι στραβοκομμένες και κοντοκομμένες τάβλες .
Οπότε σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω τον ρούτερ και να διορθώσω τις ατέλειες .Έτσι έφτιαξα και τις στραβές κοπές και τις μόρσες όπως στην φωτό
WXsfFJhm.jpg
και το τελικό αποτέλεσμα ήταν αυτό
Lb3xNZmm.jpg

Συμπέρασμα , όποιος θέλει σοβαρά να ασχοληθεί με Ξύλο , επιβάλλεται να μάθει να χρησιμοποιεί το ρούτερ . Μιλάμε για το απόλυτο εργαλείο Ξυλουργικής .
Και μια- δυο συμβουλές (μ´έπιασε πάλι το διδασκαλικό ) .
Για να ρυθμίσουμε το βάθος κοπής του ρούτερ ,
1.)- Κατεβάζουμε κάτω κάτω τη συσκευή , μέχρι το κοπτικό βρεί το προς επεξεργασία τεμάχιο.
2.)- Κλειδώνουμε τη συσκευή στο σημείο αυτό , είτε περιστρέφοντας τα πλαινά στρογγυλά μπράτσα ,είτε σφύγγοντας την πετούγια κλειδώματος , ανάλογα το μοντέλλο.
3.)- Βάζουμε τον ρυθμιστή επιπέδων βάθους (ελληνιστή "revolver" ) στο ΨΗΛΟΤΕΡO επίπεδο Βάθους (και όχι στο χαμηλότερο όπως κάνουν κατά λάθος πολλοί ,
4.) Ρυθμίζουμε την πλαινή μπάρα Βάθους στο επιθυμητό βάθος κοπής , αφού ξεσφίξουμε την πεταλούδα συγκράτησης της μπάρας , ανυψώσουμε αυτήν στο αντίστοιχο επιθυμητό βάθος κοπής με βάση την κλίμακα που έχει δίπλα της ,και ξανασφιξουμε την πεταλούδα.
5.)- Απελευθερώνουμε την πετούγια κλειδώματος και το ρούτερ ανεβαίνει επάνω , επανερχόμενο στην αρχική του Θέση . Τώρα το ρούτερ μας είναι έτοιμο προς χρήση .
6.) ΠΟΤΕ δεν περνάμε μονομιάς το Ξύλο , π.χ. ποτέ δεν κόβουμε το Ξύλο με τη μια σε όλο το επιθυμητό Βάθος , γιατί είναι και επικίνδυνο και ασκούνται πολύ μεγάλες πιέσεις και στο κοπτικό .
7.) Κάνουμε ένα πέρασμα κοπής , μετά σταματάμε κατεβαζουμε ένα επίπεδο τον επιλογέα Βάθους (''revolver") και επαναλαμβάνουμε την κοπή . Κάθε επίπεδο του επιλογέα Βάθους έχει 5 χλιοστά διαφορά από το προηγούμενο (κατά κανόνα ) .
8. ) Κόβουμε από αριστερά προς τα δεξιά και ΟΧΙ από δεξιά - αριστερά , γιατί διατρέχουμε τον κίνδυνο να μας φύγει το ρούτερ και να το κυνηγάμε στο δωμάτιο . Παλιότερα θυμάμαι είχαμε ολόκληρη κουβέντα εδώ στο φόρουμ (και ψιλοκαυγά) αν πρέπει να κόβουμε clockwise ή anti .
Ηθικό Δίδαγμα (κεντρική Ιδέα): Να μάθετε να χρησιμοιείται τον ρούτερ νέοι (και όχι τόσο νέοι) . Πιάνει και εμένα αυτό .....
Αυτά (to be continued )

Παλιότερα θυμάμαι είχαμε ολόκληρη κουβέντα εδώ στο φόρουμ (και ψιλοκαυγά) αν πρέπει να κόβουμε clockwise ή anti .
Ηθικό Δίδαγμα (κεντρική Ιδέα): Να μάθετε να χρησιμοιείται τον ρούτερ νέοι (και όχι τόσο νέοι) . Πιάνει και εμένα αυτό .....
Αυτά (to be continued )

Φίλε Βαγγέλη πολύ χρήσιμα όλα τα παραπάνω καί ευχαριστούμε.
Εχω διαβάσει στό manual γιά τό ρούτερ όταν κάνουμε εξωτερικά ακμές πάμε πάντα anticlockwise καί όταν έχουμε εσωτερικές εφαρμογές πάμε clockwise.

Re: Επισκευές, Μερεμέτια, ανακαινίσεις κλπ.

thx Δημήτρη .
Στις εσωτερικές εφαρμογές δεν παίζει τόσο ρόλο, μπορείς να πας και clockwise , αυτό που λένε στο Αμέρικα "climb cutting" . Εξωτερικά όμως ,προσωπικά ,πάω πάντα anticlockwise ή "conventional cutting", . Σε clockwise κόψιμο , μου έχει φύγει το ρούτερ και έπεσε κάτω . Παλιά εδώ στο φόρουμ υπήρχαν παιδιά που κάνανε μόνο climb cutting για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα .Ο καθένας ό,τι νομίζει , αλλά μιας και ο ρούτερ δεν είναι και το πιο ακίνδυνο εργαλείο , προσέχουμε για να έχουμε .
Και ένα link https://www.youtube.com/watch?v=ss475wvN1Qg

Απάντηση: Επισκευές, Μερεμέτια, ανακαινίσεις κλπ.

Λόγω του συνεχιζόμενου κρύου ετοιμάστηκε &
άλλος ευκάλυπτος για το τζάκι.

Ο πεθερός θέλει το πριονίδι γιατί κάνει καλό στις γλάστρες του λέει (Weather ισχύει αυτό ?)

Το ίδιο κάνει και ο πατέρας μου, όλα τα δένδρα στον κήπο έχουν πριονίδι. Για να μην φεύγει η υγρασία το καλοκαίρι μου λέει.

Re: Απάντηση: Επισκευές, Μερεμέτια, ανακαινίσεις κλπ.

Ο πεθερός θέλει το πριονίδι γιατί κάνει καλό στις γλάστρες του λέει (Weather ισχύει αυτό ?)

Καλησπέρα
Σαφώς καί ισχύει,τόν χειμώνα κρατάει ζεστό τό χώμα,τό καλοκαίρι κρατάει υγρασία στό χώμα όπως ανέφερε καί ο Παύλος
Καί κάνει και εδαφοκάλυψη νά μήν βγαίνουν αγριόχορτα καί ζιζάνια.
Αλλά πριονίδι από ξύλα πού δέν έχουν ρετσίνι τά ευκάλυπτα δέν έχουν πρόβλημα,άν έχουν ρετσίνι π.χ κωνοφόρα (Ελατα-πεύκα-κυπαρρίσια κ.τ.λ) θά κάνουν ζημιά στήν ρίζα τού φυτού,περισσότερο ισχύει άν είναι μικρό τό φυτό σέ γλάστρες η ζαρντινιέρες.

yep,
και εγώ αυτό κάνω .Οτιδήποτε πριονίδι βγαίνει , από πλάνες κλπ πάει για εδαφοκάλυψη . Μ´ αρέσει γιατί δεν βγαίνουν μετά αγριόχορτα.

Δεν βλέπει όμως ο ήλιος το χώμα...

Πάνο καί μέ τό γεωύφασμα (γιά εδαφοκάλυψη) στά παρτέρια καί από επάνω τά βότσαλα (γιά ντεκόρ)πού έχουν γίνει μόδα δέν βλέπει ο ήλιος τό χώμα,αλλά δέν έχουν πρόβλημα τά φυτά,απλά αναπτύσσονται λίγο πιό αργά.

Σίγουρα
Απλά είχα ακούσει οτι με τον ήλιο δημιουργούνται αζωτούχες ενώσεις που κάνει πιο πλούσιο το χώμα.
Δεν ξέρω αν είναι σωστό
Εσυ είσαι ο ειδικός!

Ακριβώς Πάνο πολύ σωστά τό γράφεις,ο ήλιος δημιουργεί αζωτούχες ενώσεις καί αυτό κάνει τά φυτά νά αναπτύσσονται γρηγορότερα,γιαυτό έγραψα παραπάνω ότι μέ τήν εδαφοκάλυψη τά φυτά αναπτύσονται λίγο πιό αργά,αυτό φυσικά λύνεται εύκολα μέ λίπασμα πλούσιο σέ άζωτο.

Ακριβώς Πάνο πολύ σωστά τό γράφεις,ο ήλιος δημιουργεί αζωτούχες ενώσεις καί αυτό κάνει τά φυτά νά αναπτύσσονται γρηγορότερα,γιαυτό έγραψα παραπάνω ότι μέ τήν εδαφοκάλυψη τά φυτά αναπτύσονται λίγο πιό αργά,αυτό φυσικά λύνεται εύκολα μέ λίπασμα πλούσιο σέ άζωτο.

Ευχαριστούμε για τη γνώση που μοιράζεσαι!

Ευχαριστούμε για τη γνώση που μοιράζεσαι!

Να είσαι καλά Πάνο,χαίρομαι πού βάζω καί εγώ ένα λιθαράκι γνώσεων στό forum μας.

Μόλις μπήκα σπίτι μού λέει η γυναίκα μου ότι η οικιακή ηλεκτρική σκούπα χάλασε,δέν λειτουργεί.
Καθώς τήν ανοίγω καί κοιτάω τήν πλακέτα πού είναι συρταρωτή μέ ελάσματα επαφής στήν τροφοδοσία δικτύου,είναι στήν δεύτερη φωτό μέ δύο κόκκινους κύκλους.Στήν πρώτη καί δεύτερη φωτό είναι τραβηγμένη έξω η πλακέτα.
Προσοχή χρειάζεται όταν ξαναμπαίνει στήν θέση το κάλυμα μέ τόν ρυθμιστή ταχύτητας,τό τρίμερ (ποτενσιόμετρο) τής πλακέτας (στήν δεύτερη φωτό τό μπλέ εξάρτημα μέ τόν άσπρο κύκλο στήν μέση) νά είναι στήν σωστή θέση γιά να κουμπώσει.
Εκεί μετράω μέ τό πολύμετρο σέ θέση Ohm από τόν ένα πόλο τού φίς στά αντίστοιχα ελάσματα καί δέν έκλεινε κύκλωμα,τραβάω επάνω τήν πλακέτα καί μέ γυαλόχαρτο καθαρίζω τίς επαφές καί ρίχνω καί λίγο καθαριστικό επαφών σέ spray πού έχω,καί όλα επανήλθαν έν τάξη,τήν φύσηξα καί μέ τό αεροπίστολο,καθάρισα καί τά φίλτρα,καί έγινε καινούργια.
Αυτές είναι κάτι "χαζοβλάβες" μηδενικού κόστους,πού άν δέν ξέρει ο κάτοχος χώνει βαθειά τό χέρι στήν τσέπη.

skoupa10.jpg

skoupa12.jpg

skoupa13.jpg

skoupa11.jpg

Last edited: