Επισκευές, Μερεμέτια, Ανακαινίσεις κλπ.

Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Κοίτα να δεις που θα γράψω καλά λόγια τα ΜΑΚΙΤΑ....

Εξαιρετικά τα έκοψε πάρα τα μόλις δώδεκα δόντια.

Ξάπλωσε και περίμενε να σου περάσει.... :flipout:

Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ωραια....
Παω για δισκο.
Να παρω multimaterial ή απλα για ξυλο? παντα στις ιδιες διαστασεις/δοντια και τιμη?

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Ευχαριστω κ Μπαμπη! -bye-

Εχει "χαλάσει" ο δίσκος Νεκ , δεν κόβει εχει καεί και απλα "μασάει" το ξύλο . Μονο αυτη την εξήγηση μπορω να δώσω .
κατι ξερειςνπαραπανω...

Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Ξάπλωσε και περίμενε να σου περάσει.... :flipout:
Δε ντρέπεσαι να με πειράζεις άρρωστο άνθρωπο?

Πάντως κακώς πήρες τον Festool μια περιουσία. Ελπίζω να κάνει καλύτερη δουλειά σε μελαμινη επειδή στο μασιφ μάλλον χειρότερα αποδίδει αν κρίνω και από το κομμάτι που λείπει από το χοντρό ξύλο.

Νεκτάριε αυτό το πρόβλημα το είχα στο φαλτσοπριονο 2 εργασιών όταν είχα τον δίσκο 24 δοντιών πάνω. . Είχε φτάσει σε σημείο να καπνίζει το ξύλο. . Ίσως επειδή είχα κόψει πολλά ααααααα laminate να είχε φαγωθεί ο δίσκος. .. μετά τον άλλαξα με έναν 48 δοντιών και βρήκα την υγεία μου!

Μια και μιλάμε για δίσκους έχω ένα δίσκο με 60 η 80 δόντια (δεν θυμάμαι ακριβως) 210mm που γράφει για αλουμίνιο, αυτός κάνει αν τον βάλω για ξύλο;

Νεκτάριε αυτό το πρόβλημα το είχα στο φαλτσοπριονο 2 εργασιών όταν είχα τον δίσκο 24 δοντιών πάνω. . Είχε φτάσει σε σημείο να καπνίζει το ξύλο. . Ίσως επειδή είχα κόψει πολλά ααααααα laminate να είχε φαγωθεί ο δίσκος. .. μετά τον άλλαξα με έναν 48 δοντιών και βρήκα την υγεία μου!

Μια και μιλάμε για δίσκους έχω ένα δίσκο με 60 η 80 δόντια (δεν θυμάμαι ακριβως) 210mm που γράφει για αλουμίνιο, αυτός κάνει αν τον βάλω για ξύλο;

Εχουμε ξεφυγει λιγο απο το θεμα, μιας και μιλαμε για τις κοπες αλλα να το συνεχισω. Το mdf και το laminate θεωρουνται σκληρα ξυλα? δηλαδη παιζει να χαλασε ο δισκος οταν εκοβα mdf ( ή hdf, θυμαστε που το ειχα αναφερει πριν κανα μηνα) που ζοριζοταν το δισκοπριονο? ή ηταν ηδη φθαρμενος ο δισκος οποτε γιαυτο ειχα δυσκολια τοτε στη κοπη?

Άσχετο, αλλά σήμερα "έκοψα" ένα πορτάκι του ικεα με το dremel DSM20. Δεν το χάρηκε, σταμάτησε και 3-4 φορές ο τροχός να γυρίζει εντελώς (!), αν και 700W. Αποτέλεσμα της δυσκολίας, μου βγήκε στραβή η κοπή στο τέλος...

Θα προσπαθήσω το τελευταίο πορτάκι που έμεινε, να το κόψω στο leroy merlin, που έχουν μηχανήματα κοπής ξύλου και γυαλιού. Ελπίζω να το κόψουν... :flipout:

Άσχετο, αλλά σήμερα "έκοψα" ένα πορτάκι του ικεα με το dremel DSM20. Δεν το χάρηκε, σταμάτησε και 3-4 φορές ο τροχός να γυρίζει εντελώς (!), αν και 700W. Αποτέλεσμα της δυσκολίας, μου βγήκε στραβή η κοπή στο τέλος...

Θα προσπαθήσω το τελευταίο πορτάκι που έμεινε, να το κόψω στο leroy merlin, που έχουν μηχανήματα κοπής ξύλου και γυαλιού. Ελπίζω να το κόψουν... :flipout:

Τι πάχος είχε? Έβαλες τον δίσκο κοπής ξύλου? Θέλει 2 τουλάχιστον περάσματα (ανάλογα με το πάχος του ξύλου) Π.Χ κάνε μια κοπή στο μισό βαθος και μετά ένα ακόμα πέρασμα. Αν πήγες να το κάνεις μονοκοπανια σε όλο το βάθος και σε όλο το μήκος, τότε θα σου κάψει το ξύλο και θα καεί και ο δίσκος...σου έχει ήδη μαυρίσει ο δίσκος?

Και φαντάζομαι να χρησιμοποίησες και τον οδηγό (αυτό το "ας πούμε" ταυ που προσαρμοζεταιπανω στο εργαλείο)

Re: Απάντηση: Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

image hosting 30 mb
Σημερινο κοψιμο. Απο το ιδιο καδρονι με τον ιδιο τροπο κοπης.
Εχουν διαφορα στο κοψιμο που απο οτι καταλαβαινω ειναι θεμα μαλλον ταχυτητας. Κατι ομως που δεν μπορω να το διορθωσω γιατι στο μικρο ξυλακι ο δισκος σχεδον το ρουφαει το ξυλο και δεν μπορω να το κοψω σιγα. Αντιθετα στο μεγαλητερη τομη παει ποιο σιγα και εχουμε λιγο καλυτερη τομη. Πιστευω με ενα δισκο με περισσοτερα δοντια να εχω καλυτερο κοψιμο.
Καλησπερα.
Πιστευω οτι ειτε οφειλεται σε καποια μικροταλαντωση (ισως να μην εχει στηριχθει καλα το εργαλειο κατω απο τον παγκο??) ειτε, το πιθανοτερο, σε φθορα του δισκου.
Μιας και προκειται να κοβει κυριως δοκαρακια θα πηγαινα σε κατι με αντιστοιχο αριθμο δοντιων ειτε απο bosch, ειτε skil, ειτε makita. Δισκο με πολλα δοντια θα χρησιμοποιουσα μονο για μελαμινες που φαινονται πολυ οι ακμες τους και θα επρεπε να ειναι οδο το δυνατον καθαρες, λυπαμαι να τον ταλαιπωρω σε αλλες εφαρμογες. Με το κοπτικο της makita που χρησιμοποιω παντως (σε δισκοπριονο maktec) εχω αρκετα καθαρες κοπες χωρις ενοχλητικα splinters, απλως φροντιζω να εχω την καλη πλευρα απο κατω κατα την κοπη.

Τι πάχος είχε? Έβαλες τον δίσκο κοπής ξύλου? Θέλει 2 τουλάχιστον περάσματα (ανάλογα με το πάχος του ξύλου) Π.Χ κάνε μια κοπή στο μισό βαθος και μετά ένα ακόμα πέρασμα. Αν πήγες να το κάνεις μονοκοπανια σε όλο το βάθος και σε όλο το μήκος, τότε θα σου κάψει το ξύλο και θα καεί και ο δίσκος...σου έχει ήδη μαυρίσει ο δίσκος?

Και φαντάζομαι να χρησιμοποίησες και τον οδηγό (αυτό το "ας πούμε" ταυ που προσαρμοζεταιπανω στο εργαλείο)

Κάπου στον 1 πόντο ήταν το ξύλο (μοριοσανίδα). Ο δίσκος έχει μαυρίσει από την 1η κοπή, και είναι φυσικά του ξύλου. Ξύλο δεν έχει κάψει ακόμα.
Γενικά ο οδηγός βοηθά, αλλά δεν είναι και ο ίδιος ακριβείας. Ανάλογα την δύναμη που βάζεις στο πλάι, παίζει μερικά χιλιοστά, και αυτό είναι πρόβλημα.

Πάντως μετά την κοπή σκευτόμουν ότι τα dremel είναι εργαλεία για χόμπυ... :flipout:

Re: Απάντηση: Τι μαστορέψαμε σήμερα;

Εχουμε ξεφυγει λιγο απο το θεμα, μιας και μιλαμε για τις κοπες αλλα να το συνεχισω. Το mdf και το laminate θεωρουνται σκληρα ξυλα? δηλαδη παιζει να χαλασε ο δισκος οταν εκοβα mdf ( ή hdf, θυμαστε που το ειχα αναφερει πριν κανα μηνα) που ζοριζοταν το δισκοπριονο? ή ηταν ηδη φθαρμενος ο δισκος οποτε γιαυτο ειχα δυσκολια τοτε στη κοπη?
Το mdf παντως εμενα μου "εφαγε" τις λεπιδες απο κοπτικο ρουτερ της bosch των 18 μετα απο τρεις ωρες δουλειας. Ειναι υπουλο υλικο. Τωρα το αντιστοιχο parkside κοβει καλυτερα και απο το Bosch...

Κάπου στον 1 πόντο ήταν το ξύλο (μοριοσανίδα). Ο δίσκος έχει μαυρίσει από την 1η κοπή, και είναι φυσικά του ξύλου. Ξύλο δεν έχει κάψει ακόμα.
Γενικά ο οδηγός βοηθά, αλλά δεν είναι και ο ίδιος ακριβείας. Ανάλογα την δύναμη που βάζεις στο πλάι, παίζει μερικά χιλιοστά, και αυτό είναι πρόβλημα.

Πάντως μετά την κοπή σκευτόμουν ότι τα dremel είναι εργαλεία για χόμπυ... :flipout:

Το να κόβεις με αυτόν τον δίσκο νοβοπαν και λοιπά ρητινουχα υλικά δημιουργούν αυτό το πρόβλημα. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας, λιώνει την ρητίνη/κόλλα που περιέχουν αυτά τα "ξύλα" και μπλοκάρει τον δίσκο. Αν το κάνεις σε 2 περασματα Δεν θα έχεις θέμα. Θέλει λίγο συνήθεια.

Την πρώτη φορά που το είχα κάνει είχα και εγώ το ίδιο θέμα και νόμιζα ότι το πρόβλημα ήταν του δίσκου. Είχα πάρει τηλ και την dremel/Bosch αλλά ο τεχνικός έλεγε ότι οι δίσκοι είναι κατάλληλοι και για μελαμινεs/mdf. Μάλλον δεν είχε δουλέψει ή χρησιμοποιήσει αυτούς τους δίσκους ποτέ και έλεγε/αναμασαγε ότι έλεγαν οι προδιαγραφες. Θέλουν 2-3 περάσματα οι κοπες σε αυτά τα ξύλα για να μην σου κολλήσει το μηχάνημα. Με την βοηθεια του οδηγού βάθους που έχει. Και βέβαια δεν ζοριζεις το μηχάνημα. Δεν το πιέζεις να τρέξει....το αφήνεις να τρέξει μόνο του. Μιλάω από προσωπική εμπειρία...

Ο οδηγός θέλει επίσης εξάσκηση. Τον Σεπτέμβρη που έφτιαχνα μια ντουλάπα για έναν φίλο, έκοψα πολλά ράφια και όλα βγήκαν αλφαδι (ήταν μελαμινη 16άρα ή 18άρα...δεν θυμάμαι τώρα,,,και η κοπες έγιναν με δύο περάσματα). Επίσης αν μετρήσεις σωστά και σφίξεις καλά τον οδηγό δεν έχεις θέμα όσον αφορά την ευθεία.

Και μην ξεχνάς ότι το dsm είναι ένα υποκατάστατο ενός δισκοπριονου.

Το mdf παντως εμενα μου "εφαγε" τις λεπιδες απο κοπτικο ρουτερ της bosch των 18 μετα απο τρεις ωρες δουλειας. Ειναι υπουλο υλικο. Τωρα το αντιστοιχο parkside κοβει καλυτερα και απο το Bosch...

Mdf/νοβοπαν/μελαμινες περιέχουν ρητινουχες κόλλες για να ενώσουν τα πριονιδια ωστΕ να κατασκευαστούν αυτά τα υλικά. Οπότε αν τα "επεξεργαζεσαι" με μηχανηματα μεγάλων ταχυτήτων, λιώνει η κόλλα και κατά βάση αυτή κόλλα με την σειρά της στον δίσκο ή στο ρουτερ που λες και στην συνέχεια όπως γυρνάει ο δίσκος/ρουτερ αναπτυσει θερμοκρασιες Και ξαναλιωνει η κόλλα και ξανακολα στο ξύλο και το ξαναπαίρνει ο δίσκος/ρουτερ και ου το καθεξής (ένας φαυλοςκυκλος).

Όταν μου είχε συμβεί για πρώτη φορά εμένα (δες παραπάνω όπως λέω στον φίλο petasis) και είχε μαυρίσει ο δίσκος από το dremel (είχε πιάσει πάνω του μια μεβρανη μαυρη σαν σιλικόνη/τσίχλα) πήρα τον δίσκο και τον εκαψα με ένα φλογιστο τόσο όσο να λιώσει αυτή η "μαστίχα" και σιγά σιγά με την βοήθεια βενινης, σπατουλας και πανιου τον καθάρισα.

...το δίσκο τον δουλεύω ακόμα χωρίς προβλήματα αν και έχω αγοράσει και δεύτερο...

Πριν την αυτόματη συγχώνευση.....
Σ'επιασα Κυριάκο. Εννοείς το υποκατάστατο... Δυστυχώς ή ευτυχώς για εμένα δεν έχω δισκοπριονο εκτός από ένα "παγκοπριονο" της proxxon. Όπως έχω ξαναπεί τ φοβάμαι...

Έτσι είναι Νίκο.
Δυστυχώς όπως συμπερανε και ο φίλος στο αρχικό του ποστ τα dremel δεν είναι για μεγάλες εργασίες και κατασκευές.
Είναι περισσότερο για hobby και ξυλογλυπτικη.

Με τρώγανε τα χέρια μου σήμερα για να ειμαι ειλικρινής και είχα καιρό να κλειστώ στο εργαστήριο μου.
Οπότε είπα να ασχοληθώ λίγο με τους σφιγκτήρες. Μου περίσσευαν δύο σιδερόβεργες, οπότε είπα να κάνω μία δοκιμή μιας και έμπαιναν μέσα στο προφίλ των σφιγκτήρων ακριβώς (δεν έπαιξα τζοκερ γαμώτο)

Μπήκε μέσα η πρώτη και για να κάτσει στη θέση της μπήκε σφηνωτά μέσα ένα κομμάτι MDF. Ανοίχτηκαν οι τρύπες, έγιναν οι υποδοχές για τις φρεζάτες βίδες, το κολαούζο πήρε φωτιά και τη συνέχεια αναλάβανε οι βιδούλες :)

21 μπήκαν απο κάθε πλευρά και πλέον δεν έχουμε φαινόμενα "καμπούρας". Μου άρεσε σαν προτζεκτάκι μιας και πράγματα που είχα στην άκρη χρησιμοποιήθηκαν και πέρασα μία ευχάριστη ώρα μετά απο πολύ καιρό μαστροχαλώντας :rofl: :music-smiley-005:

67Kq7Zl.jpg

LZdlNlj.jpg

V1T8ecr.jpg

S5Af25B.jpg

F4wfz14.jpg

Εξαιρετη λυση και παρουσιαση.

Μπαμπη ειδες η Αγαπη μολις μας εβαλε τα γυαλια!!!

Βεβαια πιστευω πως και με λιγοτερες βιδες ακομη και τις μισες θα γινοταν δουλεια!

Βιδες φρεζατες τορξ απο που πηρες?