Re: Τι μαστορέψαμε σήμερα;
Όπως ανέφερα στο σχετικό νήμα "Οικιακό Εργαστήριο" ξεκίνησα αυτές τις μέρες να φτιάχνω έναν μεγάλο πάγκο εργασίας για το εργαστήριο μου μιας και τόσο καιρό ήμουν με 2 καβαλέτα και μία επιφάνεια Ελάτης και αυτή στραβή.
Σήμερα μετά από κάμποσες ώρες ολοκλήρωσα την κατασκευή του μεταφερόμενου πάγκου στον οποίο θέλω να έχω τοποθετημένο το παγκοπρίονο και το δισκοπρίονο μου και για άλλες μικροδουλειές.
Η κατασκευή έγινε με δοκάρια 6 χ 6.5 (στο περίπου) και ως επιφάνεια επιλέχθηκε OSB (καλώς ή κακώς θα φανεί στον χρόνο).
Τα δοκάρια ενώθηκαν με μισοχαρακτές συνδέσεις, κόλλα και βίδες για ενίσχυση και αντοχή στον χρόνο.
Μερικές φωτογραφίες από την διαδικασία της κατασκευής:
Κατασκευή των μισοχαρακτών ενώσεων
Κόψιμο επιφάνειας για το ενδιάμεσο με την σέγα.
Ύψος 0.85 εκατοστά μαζί με τις ρόδες. Ακριβώς όσο και ο μεγάλος πάγκος και όπως το είχα υπολογίσει.
Δεν χρησιμοποίησα ενδιάμεση τραβέρσα γιατί τα κάθετα δοκάρια είναι τόσο κοντά μεταξύ τους που ακόμα και σε ζόρι δεν ακούγεται κιχ.
Σε θέμα βάρους, ο πάγκος είναι σχετικά βαρύς λόγω των μεγάλων διαστάσεων των δοκαριών αλλά και του πλήθους τους (έχει πάνω από 10 μέτρα ξύλο πάνω του)
Σε ότι αφορά την επιφάνεια, η σύνδεση της με τον σκελετό έγινε μόνο με καβίλιες για να είναι εύκολη η αντικατάσταση της στο μέλλον.
Όπως βλέπετε και στις φωτό ορισμένες από τις μισοχαρακτές ενώσεις έχουν ψιλοξεφύγει, ωστόσο ευτυχώς χωρίς να επηρεαστεί η σταθερότητα του πάγκου.
Στον μεγαλύτερο πάγκο θα φροντίσω να είναι πιο σφιχτές αν και αυτό μετά δημιουργεί αλλα θέματα στην συστολή και διαστολή.
Αύριο θα διορθωθούν κάποιες λεπτομέρειες και θα βαφτεί ο σκελετός με άχρωμο λάδι Teak.