Επισκευή - Ανακατασκευή SONY TA-F555ES

spasias

New member
29 January 2013
5
Καλησπέρα, βρήκα έναν χαλασμένο Sony TA-F555ES και αποφάσισα να το επισκευάσω - να το ανακατασκευάσω.

Είμαι καθαρά ερασιτέχνης με βασικές ηλεκτρολογικές γνώσεις και αυτό είναι το πρώτο μου σοβαρό ηλεκτρονικό project.

Οι πλακέτες δεν έχουν μεγάλη οξείδωση και γενικά ο ενισχυτής φαίνεται να είναι σε καλή κατάσταση. Τώρα στα κύρια προβλήματα. Το τελικό τρανζίστορ 2SC2922 έχει καεί. Ο ενισχυτής πιθανότατα τράβηξε πολύ ρεύμα, με αποτέλεσμα να καεί και ο ανορθωτής της γέφυρας τροφοδοσίας των τρανζίστορ και το χειρότερο πρόβλημα από όλα είναι ότι βρήκα ένα καμένο πηνίο στον μετασχηματιστή. Ο μετασχηματιστής έχει δύο δευτερεύοντα πηνία χωρισμένα στη μέση έτσι ώστε να παράγει +/- 61 Volt δύο φορές. Το ένα είναι για την τροφοδοσία των τελικών τρανζίστορ και το δεύτερο για την τροφοδοσία του κυκλώματος οδήγησης και των υπόλοιπων περιφερειακών. Συνημμένο θα βρείτε το κύκλωμα και έχω σημειώσει το ανοιχτό πηνίο με κόκκινο. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να γίνει;
Μπορεί να επισκευαστεί ο μετασχηματιστής; Από ό,τι βλέπω είναι συγκολλημένος σε πολλά σημεία.
Μετασχηματιστής κατά παραγγελία;
Οποιαδήποτε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη.

Attachments

Πρώτα θα επισκεύαζα τις πλακέτες και αν δούλευαν σωστά (με ένα εργαστηριακό τροφοδοτικό),
τότε θα έφτιαχνα ένα νέο μετασχηματιστή.
Δεν θα εμπιστευόμουν τον παλαιό μετασχηματιστή, ιδιαίτερα να έχει τραβήξει ζόρι που έκαψε πηνίο,
τότε και τα υπόλοιπα δευτερεύοντα ενδέχεται να μην είναι σε καλή κατάσταση.

Πρώτα θα επισκεύαζα τις πλακέτες και αν δούλευαν σωστά (με ένα εργαστηριακό τροφοδοτικό),
τότε θα έφτιαχνα ένα νέο μετασχηματιστή.
Δεν θα εμπιστευόμουν τον παλαιό μετασχηματιστή, ιδιαίτερα να έχει τραβήξει ζόρι που έκαψε πηνίο,
τότε και τα υπόλοιπα δευτερεύοντα ενδέχεται να μην είναι σε καλή κατάσταση.

Αυτό που λες είναι το πιο σωστό αλλά δυστυχώς δεν έχω τροφοδοτικό και πρέπει να αγοράσω.

Εργαστηριακό τροφοδοτικό θέλω εναλλασσόμενου ρεύματος?

Θέλω 45 0 45 volt AC για να συνδέσω στην πριν τον ανορθωτή ώστε να πάρω τα +61 -61 DC που θέλει. Τι εργαστηριακό πρέπει να πάρω αν μπορείς στείλε κάποιο link μην αγοράσω κάτι που δεν κάνει.

Εγώ προς το παρόν γεφύρωσα τα 89 VAC από το καλό δευτερεύων στο κύκλωμα που είχε καμένο δευτερεύων και πήρα

• +/- 44,8 VDC με λάμπα 40 W σε σειρά (άναβε στο μισό)
  • +/- 52,8 VDCμε λάμπα 100 W σε σειρά (πυρωνόταν η αντίσταση)
  • +/- 57,4 VDC χωρίς καθόλου λάμπα
Όλα τα ρεύματα ήταν μόνο με την πλακέτα του τροφοδοτικού συνδεδεμένη.

Σκεφτόμουν να δουλέψω και τα δύο κυκλώματα του ενισχυτή με το ίδιο δευτερεύων 89 AC και για την προ ενίσχυση και για την τελική ενίσχυση ώστε να τρέξει ρεύμα παντού και να μετρήσω τάσεις. Βέβαια δεν έχω καμία ιδέα αν αυτό μπορεί να γίνει δηλαδή από το ίδιο 44,5 0 44,5 πηνίο να τροφοδοτήσω και στα σημεία σημεία την πλακέτας.

Η επόμενη σκέψη μου ήταν να αγοράσω ένα μετασχηματιστή 45 0 45 VAC και να δώσω ρεύμα στο προβληματικό κύκλωμα και το υπόλοιπο να το τροφοδοτήσω με τον αυθεντικό για τις δοκιμές – μετρήσεις.

IMG_1278.jpeg

Όχι δεν είναι σκόπιμο να αγοράσετε ένα τροφοδοτικό μονό για την συγκεκριμένη επισκευή.
Χρειάζεται καλό εργαστηριακό τροφοδοτικό DC, που δεν είναι και φτηνό.
Από όσο είδα έχει καεί το δευτερεύων των χαμηλών καταναλώσεων (κυρίως προενισχυτές και ισοσταθμίσεις).
Αν δουλεύουν τα ισχυρά δευτερεύοντα τότε μπορεί να γίνει δουλειά με αυτά.
Η μόνη μου επιφύλαξη αφορά την κατάσταση των τυλιγμάτων των δευτερευόντων.
Γενικά αν τα ρεύματα παραμείνουν χαμηλά δεν υπάρχει πρόβλημα.
Αν όμως χρειαστεί να δοκιμαστεί η τελική έξοδος του ενισχυτή, μετά από τυχόν επισκευή,
τότε θα προτιμούσα ένα νέο μετασχηματιστή.

Σε ευχαριστώ πολύ για τις διευκρινήσεις. Από ότι μέτρησα σήμερα έχει κάψει τρία από τε τελικά τρανζίστορ 1 2SC2922 είναι καμένο και τα άλλα δύο 2SA1216 τα μετράει το όργανο σαν αντίσταση :(.

Παρήγγειλα 2 νέα ζευγάρια 2SC2922 / 2SA1216 κινέζικα για δοκιμή και βλέπουμε.

Σχετικά με τη δοκιμή. Με το ένα μόνο δευτερεύων δεν θα μπορέσω να δοκιμάσω όλο τον ανίσχυρή έστω και σε ανεπαίσθητη ένταση?

Αν τον κάνω και δουλέψει φυσικά και θα κοιτάξω για νέο μετασχηματιστή ή να επισκευάσω το δικό του αν γίνεται.

Υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα για την αυθεντικότητα των τρανζίστορ.
Πέρα από αυτό σίγουρα ακόμα και το υπολειμματικό δευτερεύων
θα μπορέσει λογικά να στηρίξει την στοιχειώδη λειτουργία του ενισχυτή,
ώστε να γίνουν οι βασικές ρυθμίσεις και έλεγχοι.
Το καλό είναι πως ο μετασχηματιστής δίνει τις ίδιες τάσεις και στα δύο δευτερεύοντα.

Ναι στα τρανζίστορ από ότι είδα υπάρχει θέμα. Τα περισσότερα Sanken που υπάρχουν στο ebay είναι μαϊμού. Είναι δύσκολο και λογικά ακριβά να βρεις αυθεντικά.

Αν το προχωρησεις θα πρεπει να δεις ολα τα υλικα τουλαχιστον τα ενεργα γυρω απο τα εξοδου αλλα και ποιο πισω γιατι σιγουρα θα υπαρχει προβλημα και σε αλλα
Τα τρανζιστορ μαλλον δυσκολα θα τα βρεις και σιγουρα μεινε μακρια απο ebay και ali
Kαλο θα ειναι αν το ξεκινησεις να βαλεις μια λαμπα σε σειρα με την ταση δικτύου ωστε να προλαβεις να τον κλεισεις αν κατι δεν παει καλα
Για οτι κανεις εδω ειμαστε να βοηθησουμε