Επισκευή - Ανακατασκευή SONY TA-F555ES

Οι μετρήσεις πάνε καλά. Έχω ξεκολλήσει και μετρήσει όλα τα Transistor και όλα είναι σε καλή κατάσταση. ( το όργανο τα μετράει σωστά σαν NPN ή PNP).
Έχω φτιάξει και excel με όλες τις μετρήσεις.

Το πρόβλημα μου είναι με τα N-JFET το όργανο μπερδεύεται και τα δείχνει σας αντιστάσεις. Μερικές φορές ξεκολά και τα δείχνει σωστά. Το πρόβλημα έιναι ότι δεν είμαι σίγουρος αν είναι ετοιμοθάνατα ή το όργανο δεν είναι καλό. Υπάρχει αξιόπιστος τρόπος να τα μετρήσω με πολύμετρο manual?
IMG_1385.jpeg IMG_1384.jpeg IMG_1386.jpeg
Τα JFET είναι τα 2SK30A-GR3 και όταν τα μετράει δίνει I = 3.4-3,6 mA Vg = 0.99-1.05
Κοιταξα στο internet αλλά δεν μπορώ να βρώ τα 2SK30A-GR3 βρίσκω μόνο τα 2SK30ATM της toshiba και δεν είμαι σίγουρος αν κάνουν (το datasheet είναι επισυναπτόμενο).

Attachments

Θα μπορούσα να τα μετρήσω αλλά πρέπει να τα στείλεις Πάτρα.
Νομίζω πως δεν έχουν πρόβλημα και κάτι συμβαίνει συνήθως με την επαφή στη πύλη.
Τα τρανζίστορ φαίνονται ίδια, θέλει μόνο προσοχή στην διάταξη των ακίδων που μερικές φορές διαφέρει.
Υ.Γ Η τιμή της αντίστασης που μετράς είναι πάντα η ίδια; Ισχύεις τα ίδιο για το ρεύμα και την τάση της πύλης;

Θα μπορούσα να τα μετρήσω αλλά πρέπει να τα στείλεις Πάτρα.
Νομίζω πως δεν έχουν πρόβλημα και κάτι συμβαίνει συνήθως με την επαφή στη πύλη.
Τα τρανζίστορ φαίνονται ίδια, θέλει μόνο προσοχή στην διάταξη των ακίδων που μερικές φορές διαφέρει.
Υ.Γ Η τιμή της αντίστασης που μετράς είναι πάντα η ίδια; Ισχύεις τα ίδιο για το ρεύμα και την τάση της πύλης;
Σε ευχαριστώ. Αν τελικά δε βγάλω άκρη θα στα στείλω.

Βρήκα στο internet οδηγίες πως να τα μετράς με το πολύμετρο. Όντως τα δικά μου έχουν σταθερή αντίσταση (περίπου 390 Ω) και έχουν diode drop 0,655 mVolt μεταξύ gate-drain gate-source.
Επίσης παρόμοια αποτελέσμτα είχα όταν μέτρησα και δύο 2SK246-Y που το όργανο το ένα το έδινε UJT και το άλλο αντίσταση (μάλλον το όργανο δεν είναι καλό).

Από ότι είδα βρίσκω σκετικά φτηνά JFET από Toshiba οπότε λέω να πάρω μερικά για να έχω σε στόκ. Τα πόδια τους είναι ίδια με τα δικά μου. S-G-D

Attachments

• Like
Reactions: dinos
Γενικά δεν εμπιστεύομαι μέτρηση ημιαγωγών πάνω σε κύκλωμα και προτιμώ να τα αφαιρώ για μέτρηση.
Θα πρότεινα να δεις αν δουλεύουν τα σταθεροποιημένα τροφοδοτικά, με τροφοδοσία από ένα υγιές δευτερεύων
του μετασχηματιστή και φυσικά με αποσύνδεση από τον υπόλοιπο ενισχυτή.
Για φορτίο μια αντίσταση ισχύος στο 1Khom κάνει για αρχή.

Λοιπόν έλεγξα όλη την πλακέτα τροφοδοσίας για προβλήματα και όλα τα υλικά εκτός από ένα πυκνωτή φιλτραρίσματος C410 στην τροφοδοσία με το καμένο πηνίο και τον μεγάλο ανορθωτή τάσης D409 όλα τα άλλα ήταν καλά.

Τροφοδότησα με λάμπα σε σειρά 40 W και 100 W αλλά δεν ήταν αρκετά για πλήρη λειτουργία. Τελικά τροφοδότησα για τις μετρήσεις χωρίς λάμπα.

Με φορτίο 1 kOhm σε στο (0 / +) και 1 kOhm στο (0 / -)

Με το διακόπτη στη θέση 8-16 Ohm

+ 57,8 VDC, 0, -57,8VDC σταθερά και 115,7 V (+/-)

Πρωτεύων πηνίο AC 0.281 Α, Δευτερεύων πηνίο AC 0,183 Α

Με το διακόπτη στα 4-8 Ohm

+ 45,5 VDC, 0, -45,5 VDC σταθερά και 91,0 V (+/-)

Πρωτεύων πηνίο AC 0.211 Α, Δευτερεύων πηνίο AC 0.148 A

Τα άλλα δύο δευτερεύοντα που δεν ήταν συνδεδεμένα ( το καμένο και το καλό) δεν τραβούσαν ευτυχώς κάτι.

Λογικά παίρνω +/- 57,8 μιας και το πηνία που χρησιμοποιώ δίνει μόνο μέχρι 89 VAC ενώ κανονικά ήθελε 91 VAC για να δώσει +/- 61.

test.jpg

Να δοκιμάσω να τροφοδοτήσω με αυτό το πηνίο όλον τον ενισχυτή ή να αγοράσω ένα άλλο μετασχηματιστή 45,5 - 0 - 45,5 για να κάνω δοκιμή?

Επίσης ο ανορθωτής τάσης D409 με κωδικό PB112E έχει αντικατασταθεί με απλό 8 Α (KBPC804 DIO).
Δε βρήκα τον αυθεντικό που μάλλον είναι πολύ πιο γρήγορος. Εδώ δεν μπόρεσα να πάρω σταθερές τάσεις μιας και δεν είχα συνδεδεμένους τους 22.000 μF.

Χρησιμοποίησε το Μ/Τ που έχεις αποσυνδέοντας φυσικά τα πηνία που δεν χρησιμοποιούνται (το καμένο και το υγιές).
Οι τάσεις είναι μια χαρά για έλεγχο και ίσως αυξηθούν αν βάλεις to διακόπτη στα 8-16 Ohm.
Η ανορθώτρια μόνο από Ιαπωνία:

• Like
Reactions: stavrospa
Ωραία. Συνδέω τα πάντα και ετοιμαστώ για δοκιμή. Έστελα email στον Ιάπωνα και βλέπουμε. Αν δε στέλνει Ευρώπη υπάρχει εναλλακτική?

Ναι για να γίνουν τα βασικά και σημαντικότερα, τα υπόλοιπα σιγά - σιγά και μεθοδικά.
Εναλλακτική θα ηταν μια ανορθώτρια με T recovery < 100 nsec στα 8A.
Θέλει λίγο προσοχή στην τάση πρόωσης (συνήθως είναι μεγαλύτερη και αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερες απώλειες).