Πολύ φυσιολογικά δεν πρέπει να συμπαραστεκόμαστε σε άλλες κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν μεγαλύτερο κομμάτι από την συνολική πίτα, αφού αν η πίτα παραμένει σταθερή αυτό σημαίνει ότι κάποια άλλη κοινωνική ομάδα θα πάρει μικρότερο κομμάτι, τόσο δύσκολο είναι να γίνει αντιληπτό αυτό;
Στην πράξη (ειδικά στην χώρα μας) κερδίζει πάντα όποιος μπορεί να πιέσει περισσότερο (στο δημόσιο) ή όποιος είναι πιο περιζήτητος για τον χψζ λόγο (στον ιδιωτικό τομέα) και προφανώς αυτό το γεγονός αδικεί αυτόν που προσφέρει περισσότερα και θάπρεπε να αμείβεται καλύτερα (αλλά όμως δεν μπορεί να πιέσει).
Νόμος λοιπόν ειναι το δίκαιο του ισχυρότερου και αυτό ακριβώς εφαρμόζουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες για να βελτιώνουν την θέση τους σε σύγκριση με άλλες (άρα και σε βάρος των άλλων).
Πολύ φυσικό επίσης είναι η κάθε κοινωνική ομάδα να προσπαθεί να διατηρήσει τα όποια κεκτημένα της, το θέμα όμως είναι ότι οι περισσότεροι νομίζουμε ότι τα χρήματα στην χώρα τα φέρνει...ο Αη Βασίλης και είναι ατελείωτα και θα υπάρχουν πάντα.... και το μόνο πρόβλημα είναι πως θα τα μοιράσουμε, χωρίς κάποιος να ασχοληθεί και με το "λεπτό" ζήτημα του πως θα τα παράγουμε, γι αυτό και λεω ότι το φαλιμέντο (χρεωκοπία-πτώχευση) για την χώρα είναι σίγουρο και είναι πλέον καθαρά θέμα χρόνου. Πόσο άραγε ακόμη θα συνεχίζουν να μας δανείζουν όταν καταλάβουν ότι δεν θα τα πάρουν ποτέ πίσω;
Απελπισια με πιανει.
Γιατι βλεπω οτι η διατηρηση των κεκτημενων θεωρειται αυτονοητη. Ειναι αδυνατον να παρεις τα προνομια απο τους προνομιουχους.
Στη λογικη της εξισωσης προς τα πανω, συμπληρωνω οτι εκτος απο το να παιρνουμε ολοι 50000 το χρονο, θα ηταν ωραιο να ειμαστε ολοι ομορφοι, ψηλοι, γεροδεμενοι, και να σφυζουμε απο υγεια. Ειναι το ιδιο (αν)εφικτο.
Μιλωντας για προσωπικα παραδειγματα, ειμαι Διπλωματουχος Μηχανικος με μισθωτη σχεση απο την οποια παιρνω 1300 x 14. Με τις συνθηκες των τελευταιων μηνων, ουτε λογος για αυξηση γιατι η δουλεια στην εταιρια (κατασκευαστικη) ειναι πεσμενη.
Φιλος μου Μηχανικος ΤΕ στο Δημοσιο παιρνει τα ιδια. Κανει δυο ωρες να παει στη δουλεια του και να γυρισει, εγω 20 λεπτα. Φευγει μιση ωρα αργοτερα απο εμενα το πρωι και γυριζει μια ωρα νωριτερα τουλαχιστον. Αλλος φιλος μου Διπλωματουχος Μηχανικος παιρνει σε νομαρχια 1600 x14. Και οι δυο εχουν ασφαλεια δημοσιου. Εγω στους γιατρους πληρωνω και παιρνω μετα πισω 20 ευρω.
Δεν θεωρουνται υψηλομισθοι. Κανεις απο τους δυο. Σε σχεση με μενα ειναι.
Ακομα και ο πιο χαμηλομισθος ΔΥ ειναι και νιωθει προνομιουχος. Παιρνει πεντε λεφτα εγγυημενα, βρεξει χιονισει και εχει το κεφαλι του ησυχο.
Εχετε δει κανεναν να παραιτειται?
Εγω δεν ξερω ουτε μια περιπτωση. Αντιθετα ξερω πολλους που προσπαθουν με καθε τροπο, εστω και με συμβαση να χωθουν στο Δημοσιο. Φταινε φυσικα αυτοι που τους εκμεταλλευονται, αλλα και οι ιδιοι δεν ειναι χωρις ευθυνες.
Συμπληρωνω οτι εργαζομαι και σαν ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος, με γραφειο στο σπιτι. Το εισοδημα απο τη δραστηριοτητα αυτη δεν ειναι σταθερο. Μπορει να ειναι καλα, μπορει και οχι. Αν ειχα μονο αυτο, θα ειχα προβλημα.
Σαν ελευθερος επαγγελματιας μηχανικος εχεις αλλες δυσκολιες. Η μεγαλυτερη απο αυτες (εκτος απο το να βρεις δουλειες) ειναι το να βγαλεις ακρη με τις Υπηρεσιες. Με την μπερδεμενη αρκετα νομοθεσια, αλλα και την ανευθυνοτητα των Υπαλληλων. Που δουλευουν με ρυθμους χελωνας, σε κοροιδευουν στα μουτρα σου ή ακομα χειροτερα σε εκβιαζουν. Αν διαμαρτυρηθεις, την επομενη φορα θα περασεις πιο δυσκολα.
Αν αρχισουμε να λεμε παραδειγματα δεν θα τελειωσουμε ποτε.
Φυσικα, δεν φταινε μονο αυτοι. Οι ευθυνες για το καταντημα αυτο ειναι καθαρα πολιτικες. Αλλα οταν συγκεκριμενες ομαδες εκβιαζουν, ή χρησιμοποιουν αστειες δικαιολογιες για να εξασφαλισουν προνομια, δεν ειναι αμοιροι ευθυνων.
Τι θα πει οτι στο Υπουργειο Οικονομικων πληρωνονται τα διπλα για να μη λαδωνοται? Αυτα ειναι τραγικα κατα τη γνωμη μου.
Η λογικη οτι ολοι το ιδιο ειμαστε και δεν ειναι σωστο να στοχοποιουνται κοινωνικες ομαδες, εχει μια βαση. Αλλα πλεον στη χωρα, οι μισοι δουλευουν για να συντηρουν τους αλλους μισους. Και οι καβαντζωμενοι κοιτουν απο ψηλα και κουνουν το δαχτυλο, λεγοντας "μην τα βαζετε μαζι μας, ας παιρνετε κι εσεις τοσα".
Στο δημοσιο, διαπιστωνεις ευκολα οτι παιρνει περισσοτερα οποιος μπορει να εκβιασει. Οι καθηγητες (Βλασσιδης) και οι γιατροι ειναι στην χειροτερη θεση. Οι κλητηρες σε πολλες υπηρεσιες παιρνουν τα ιδια.
Φιλοι μου γιατροι μεχρι τα 35 τους κατα μεσο οροι, δουλευουν 8ωρα και 10 εφημεριες το μηνα και για μεγαλα διαστηματα ειναι σε κατασταση ανεργιας, μεχρι να τελειωσουν την ειδικοτητα.
Οταν τελειωσουν ανοιγουν Ιατρειο, στο οποιο τον πρωτο καιρο μπαινουν 3 ανθρωποι την εβδομαδα.
Ποση θα ηταν η ανεργια στην Ελλαδα, αν δεν υπηρχαν οι περισσευουμενοι ΔΥ και οι στρατιωτικοι?