Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

"ΔΡΟΜΟΙ του κράτους

Οι αγγελίες...
... στις εφημερίδες υπόσχονταν έναν επίγειο παράδεισο στον ιδιωτικό τομέα: «Ζητούνται νέα και δυναμικά στελέχη για καριέρα σε πολυεθνική επιχείρηση» (ή μεγάλη τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία...). Αυτά πριν από την κρίση. Γιατί μετά, ο δημόσιος τομέας έγινε ξαφνικά πιο ελκυστικός για τους νέους, όταν ένιωσαν απροειδοποίητα να χάνεται κάτω από τα πόδια τους το δίχτυ ασφαλείας που τους είχε υποσχεθεί ο ιδιωτικός τομέας. Πέρυσι, οι αιτήσεις εγγραφής για σπουδές στις αμερικανικές σχολές Δημόσιας Διοίκησης- όπως στη Σχολή Κέννεντυ του Χάρβαρντ και στη Σχολή Τζόνσον του Πανεπιστημίου του Τέξας- ήταν αυξημένες κατά 30%.

Η «ρετσινιά»...
... που κόλλησε ο φιλελευθερισμός στο Δημόσιο μπορεί να μην έχει σβηστεί ακόμη, όμως σήμερα το κράτος φαίνεται να είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Επειδή ο περιβόητος δυναμισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αποδείχτηκε μια φάρσα. Στα μέσα ενημέρωσης, στις τράπεζες, στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε έναν σωρό άλλους τομείς, η παταγώδης αποτυχία και τα σκάνδαλα των μάνατζερ αμαύρωσαν την ιδανική εικόνα που είχε πλάσει ο φιλελευθερισμός για την ιδιωτική πρωτοβουλία και αποκάλυψαν το σκοτεινό πρόσωπο του επιχειρηματία: αποδείχτηκε πως μπορούσε να είναι κι αυτός το ίδιο γραφειοκρατικός και αναποτελεσματικός όσο το Δημόσιο, αλλά και πολύ πιο πλεονέκτης. Έτσι τα επιχειρήματα των εχθρών του δημόσιου τομέα τινάχτηκαν στον αέρα: εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι πολίτες ψήφισαν πρόσφατα σε δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης των ταχυδρομείων, η νέα ιαπωνική κυβέρνηση βάζει στο ράφι τις ιδιωτικοποιήσεις και η πολιτεία της Καλιφόρνιας ανακαλύπτει πως η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας την οδηγεί στη χρεοκοπία. Και σε όλον τον κόσμο, η επιχείρηση διάσωσης των προβληματικών επιχειρήσεων από τα κράτη απέδειξε ένα πράγμα: πως χωρίς κράτος δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία. «Το κράτος είναι απαραίτητο για να βάζει τους κανόνες και για να καθορίζει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει σε μια οικονομία» λέει ο Νιλ Μπιουκάναν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον. «Το κράτος αποφασίζει τι θα παραχθεί και ποιος θα το μοιραστεί».

Η αγορά...
... δεν έπεσε από τον ουρανό. Ούτε το χρήμα. Κι αυτό το έχουν εξηγήσει καλά οι φιλόσοφοι και καθηγητές Λάιαμ Μέρφι και Τόμας Νέιγκελ. «Όλα όσα διδάσκουμε στα νομικά για το ιδιωτικό δίκαιο περί συμβολαίων, ιδιοκτησίας και τα ρέστα- δεν είναι παρά εκδηλώσεις του ρόλου του κράτους στην οικονομία», γράφουν στο βιβλίο τους «Ο μύθος της ιδιοκτησίας». «Δεν μπορεί να υπάρξει ιδιοκτησία χωρίς κράτος που θα συλλάβει εκείνον που θα πάει να την κλέψει. Η ιδιοκτησία είναι δική μας, επειδή υπάρχει ένα κράτος στο οποίο απευθυνόμαστε για να επικυρώσει τα δικαιώματά μας σε αυτήν».

Οι καπιταλιστές...
... αμαυρώνουν υποκριτικά την εικόνα του κράτους, κατηγορώντας το ως εχθρό της προόδου και της ευημερίας. Γνωρίζουν όμως ότι δεν μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική οικονομία αν δεν παρεμβαίνει σε αυτήν το κράτος. Γιατί το κράτος είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν για να καθορίζουν τους νικητές και τους χαμένους της κοινωνίας."

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ (ωραίος ο κος Βρανάς για πολλοστή φορά)
http://stavrochoros.pblogs.gr/2009/10/to-kratos-olikh-epanafora-.html

«Είμαι δημόσιος υπάλληλος (δημοτικός) και σας πληροφορώ ότι ο μισθός μου, μαζί με τα επιδόματα προσεγγίζει τα 2.000 ευρώ καθαρά το μήνα. Ο κλητήρας του Δήμου μας, με 12 χρόνια προϋπηρεσία στον Δήμο, παίρνει 1.750 ευρώ καθαρά μαζί με τα επιδόματα.

Δεν ηξερα οτι και οι Δημοτικοι υπαλληλοι ειναι προνομιουχοι!
Μεγαλο ψεμα οτι δεν υπαρχει Δ.Υ. χωρις 600 € μινιμουμ σε επιδοματα.
Ειμαι μονιμος υπαλληλος του ΥΠ. Παιδειας (σε ΤΕΙ, οχι στην κεντρικη υπηρεσια), κατηγοριας ΤΕ/Διοικ.-Λογιστικου (πτυχιο ΤΕΙ), 15 χρονια υπηρεσιας, Προισταμενος Τμηματος, και παιρνω 1.180 € μηνιαιως (χωρις οικογενειακα επιδοματα διοτι δεν ειμαι παντρεμενος).
Οταν διαβαζω τα ανωτερω για τον κλητηρα του Δημου, να χ...σω μεσα τα πτυχια μου και τα Προισταμενιλικια μου!
Εχω δηλωσει δημοσια οτι θα ψηφιζω μια ζωη την Κυβερνηση που θα τολμησει να εφαρμοσει το ενιαιο μισθολογιο στο Δημοσιο, ανεξαρτητως της τυχον αποτυχιας της σε αλλους τομεις.
Επισης δεν συμμετεχω σε καμια απεργια της ΑΔΕΔΥ. Γιατι να συμμετασχω? Να αγωνιστω για να παρει ο προνομιουχος των 2000 € αυξηση 200 € και εγω 20 € και ανοιξει κι αλλο η ψαλιδα? Θα ημουν ηλιθιος.:violent-smiley-030:

Ολοι βλέπουν αυτά που θέλουν να δούν!
Τα μεγεθη είναι πάντα συγκριτικά, δηλαδή ασχέτως αν κάποιος θεωρεί ότι πληρώνεται λίγα για την δουλειά που κάνει (και ποιός δεν το θεωρεί αυτό;) είναι γεγονός στην Ελλάδα ότι ο μισθός του ΔΥ + η μονιμότητα συγκριτικά με τις περισσότερες θέσεις του ιδιωτικού τομέα ειναι ...πολύ ελκυστικά, γι αυτό και όπως ειπε καποιος άλλος πριν δεν βλέπουμε κανέναν σχεδόν να παραιτείται! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι αυτός που είπα, δηλαδή ότι για τους ΔΥ δεν ισχύει ο Νόμος της Προσφοράς και της Ζήτησης, αλλά ο Νόμος του "όποιος μπορεί να πιέσει περισσότερο λόγω θέσης, παίρνει περισσότερα"
Τα όσα παραθέτει ο jimazz (προφανώς θέλοντας να δειξει ότι....ο καπιταλισμός απέτυχε!) επιβεβαιώνουν απόλυτα αυτά που λεω. Τους ΔΥ τους συμφέρει ο καπιταλισμός, γιατι τότε πληρώνονται καλύτερα και σίγουρα παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι πίτας απο αυτό που θα τους αναλογούσε, αφού γι αυτούς δεν ισχύει ο αμείλικτος Νόμος της προσφοράς και ζήτησης, που είναι η επιτομή του καπιταλισμού! Αν καταργηθεί ο καπιταλισμός γινόμαστε αυτόματα όλοι ΔΥ, η πίτα μικραίνει (να μην επεκταθω στο γιατί...) και ακόμη κι αν η μοιρασιά είναι δικαιότερη το κομμάτι που αναλογεί στον καθένα είναι μικρότερο και εξαρτάται πλέον απο...άλλους παράγοντες!

Κατα καιρους εχει γινει συζητηση περι συλλογικης - ατομικης ευθυνης και αν αυτη υπαρχει (λιγο, πολυ ή καθολου).

Το παραδειγμα των ΔΥ ειναι κατα τη γνωμη μου το πιο τρανταχτο. Δεν πιστευω οτι καποιος αμφισβητει τις πολιτικες ευθυνες για την δυσλειτουργια των δημοσιων υπηρεσιων, ακομα και τη διαφθορα σε ατομικο επιπεδο.

Αν καποια κυβερνηση το αποφασισει και μεταδωσει το μηνυμα στα πιο κατω επιπεδα της πυραμιδας, λιγα χρονια χρειαζεται για να γινει αξιοπρεπης η κατασταση.

Επισης, με αναλογο τροπο θα ηταν ευκολο να μπει μια ταξη στον τροπο που τρεχουν χρηματα δεξια και αριστερα, χωρις κανεις να ξερει που πανε. Προμηθειες, επιτροπες, υπηρεσιες φαντασματα κτλ.

Αυτο ειναι φυσικα θεωρητικο, δεν εχει και πολλες πιθανοτητες να συμβει.

Οι συνθηκες στο δημοσιο ειναι κυριολεκτικα τραγικες. Οι υπαλληλοι του δημοσιου, ομως γιατι τις ανεχονται? Το μονο που ενδιαφερει ειναι να παρουμε καμια αυξηση. Αν μας ταξουν 20 ευρω παραπανω το μηνα, δεν ασχολουμαστε με τιποτα αλλο. Ουτε μας νοιαζει οτι δεν εχουμε δουλεια και ξυνομαστε, ουτε αν ο διπλανος μας εκβιαζει πολιτες, ουτε καν αν καθομαστε σε σπασμενη καρεκλα.

Μια μεγαλη ομαδα, φυσικα εχει αναγκη την κατασταση μπαχαλο γιατι σε αυτην "μεγαλουργει". Οι υπολοιποι τι κανουν? Γιατι κανεις δεν μιλαει? Γιατι κανεις, ουτε ενας δεν παραιτειται? Αφου τα λεφτα επιμενει οτι ειναι λιγα. Γιατι δεν ψαχνει περισσοτερα?

Ειναι ολοι τοσο βολεμενοι σε αυτην την σκ@τοκατασταση, αισθανονται οτι τα χρηματα που παιρνουν τους τα χρωστανε και φυσικα οτι ειναι αυτονοητο να τα παιρνουν. Και φυσικα αισθανονται οτι αξιζουν περισσοτερα και πρεπει να δουλευουν λιγοτερο.

Ενα παραδειγμα.
Οταν αλλαξε ο υπευθυνος προσωπικου σε Νομαρχια της Αττικης, διεμηνυσε στους υπαλληλους οτι καθε πρωι στις 8 θα παιρνει το χαρτι με τις υπογραφες, δηλαδη το αργοτερο στις 8 θα πρεπει να εχουν ερθει. Εγινε χαμος. Αλλοι εχουν παιδια που πρεπει να τα πανε σχολειο, αλλοι μενουν μακρια, δεν μπορουν οι ανθρωποι να ειναι 8 στη δουλεια τους. Λογικο. Κι ας ξεκιναει κανονικα το ωραριο στις 7. Διαμαρτυρηθηκαν γιατι τους ειπαν οτι δεν μπορουν να αργουν πανω απο μια ωρα το πρωι στη δουλεια τους. Φυσικα το "μετρο" καταργηθηκε μετα απο λιγο καιρο. Ο φιλος μου που δουλευει εκει, γελουσε με τους αλλους, γιατι το καταλαβαινει οτι ειναι για γελια. Και ο ιδιος 9 παρα πηγαινει ομως.

Απεργια κανουν για να πληρωνονται καποια επιδοματα, με το προσχημα οτι τα παιρνουν και σε καποιες αλλες υπηρεσιες. Ολα τα αλλα ειναι ροδινα, μονο τα λεφτα ειναι λιγα.

Εσεις πιστευετε οτι αυτοι οι υπαλληλοι δεν εχουν ευθυνη?

Και παλι το προβλημα δεν ειναι οτι δεν ξυπνουν πρωι. Ας πηγαιναν 5 ωρες στο γραφειο και ας δουλευαν τις 3. Και παλι αρκετο θα ηταν, αλλα δε γινεται ουτε αυτο.

Αλλες κατηγοριες ΔΥ, δεν εχουν τοση ευελιξια. Ας πουμε οι καθηγητες. Οταν εχεις μαθημα εχεις μαθημα. Οντως τα χρηματα δεν μπορεις να τα πεις πολλα. Ειναι ομως 14 μισθοι για 9 μηνες.

Και παλι κανεις δεν παραιτειται, για να κανει φροντιστηρια. Αντιθετα ολοι κανουν φροντιστηρια, μεχρι να βρεθει ο τροπος να διοριστουν. Η διοριζονται και συνεχιζουν να κανουν φροντιστηρια.

Εχω φιλους καθηγητες και δεν το αλλαζουν με τιποτα. Ειναι πανευτυχεις. Και με λιγοτερα λεφτα παλι δεν το αλλαζαν. Ειναι σωστο λοιπον να απομονωνουμε τα χρηματα και να συμφωνουμε ολοι οτι ειναι λιγα? Ας πουμε οτι ειναι λιγα. Παραιτεισαι και πας για τα περισσοτερα. Ειναι απλο.

Κανεις δεν το κανει. Ολοι συμφωνουν οτι εχουν βολευτει. Και τον βολεμενο δεν τον κουνας, ειναι σαν το θεμελιο πολυκατοικιας.
Το ιδρυμα να ειναι καλα.

Γκρινιαζουν συνεχως, λογικο αφου δεν ασχολουνται και με τιποτα, εκτος απο αυτους που δουλευουν "κανονικα" σαν ελευθεροι επαγγελματιες, και ασχολουνται με τις δουλειες τους.

Παρολο που ζουν σε ενα μπαχαλο, το μονο που τους νοιαζει ειναι να παρουν παραπανω λεφτα. Η ψαχνουν να βρουν καμια αλλη θεση πιο ησυχη απο δουλεια, που να παιρνει κανα επιδομα ακομα.

Εχει δημιουργηθει μια μεγαλη ταξη προνομιουχων ιδρυματικων ΔΥ, και το προβλημα ειναι οτι αυτη η ταξη δεν παραγει, τιποτα. Το αντιθετο μαλιστα, καθυστερουν και την αναπτυξη.
Υπαρχουν πρωτιστως πολιτικες ευθυνες γιατι χωρις αυτες απλα δεν θα γινοταν τιποτα.

Πολλοι ομως επεδιωξαν δια της πλαγιας να "χωθουν" γνωριζοντας πως ειναι και ποσα χρηματα θα παιρνουν. Και εκμεταλλευονται το μπαχαλο αντι να προσπαθησουν να το αλλαξουν.Οποτε δεν ειναι αμοιροι ευθυνων.

Οταν κλεβεις απο ενα σπιτι που βρηκες ανοιχτη την πορτα, εισαι κλεφτης. Το οτι φταιει και αυτος που αφησε ανοιχτη την πορτα δεν αναιρει τις δικες σου ευθυνες.

Κατα τη γνωμη μου οι ΔΥ εχουν ατομικη ευθυνη. Και προκαλουν. Και ειναι αχαριστοι. Και δεν ειναι αδικο αν στραφει καποιος εναντιον τους. Πρεπει να βγουν και να πουν "Ευχαριστουμε που σιωπηλα δεχεστε να μας συντηρειτε και να δουλευετε για μας".

Μπορει να φταινε και πολλοι αλλοι, αλλα φταινε και αυτοι.

Το Ελληνικο Δημοσιο εχει καταντησει φιλανθρωπικο ιδρυμα. Μπαινουν ανθρωποι και λυνουν το προβλημα τους για παντα.

Δεν χρειαζεται να μιλησουμε συγκριτικα για αλλες κοινωνικες ομαδες, ελευθερους επαγγελματιες (επιστημονες και αλλους) μικρους και μεσαιους επιχειρηματιες και τους υπαλληλους τους. Αυτοι δεν ξερουν αν θα εχουν δουλεια αυριο.

ΥΓ. Οι γονεις μου (που με μεγαλωσαν) ειναι συνταξιουχοι ΔΥ, η γυναικα μου ειναι ΔΥ, εχω πολλους συγγενεις και φιλους ΔΥ.

Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Δεν ηξερα οτι και οι Δημοτικοι υπαλληλοι ειναι προνομιουχοι!
Μεγαλο ψεμα οτι δεν υπαρχει Δ.Υ. χωρις 600  μινιμουμ σε επιδοματα.
Ειμαι μονιμος υπαλληλος του ΥΠ. Παιδειας (σε ΤΕΙ, οχι στην κεντρικη υπηρεσια), κατηγοριας ΤΕ/Διοικ.-Λογιστικου (πτυχιο ΤΕΙ), 15 χρονια υπηρεσιας, Προισταμενος Τμηματος, και παιρνω 1.180  μηνιαιως (χωρις οικογενειακα επιδοματα διοτι δεν ειμαι παντρεμενος).
Οταν διαβαζω τα ανωτερω για τον κλητηρα του Δημου, να χ...σω μεσα τα πτυχια μου και τα Προισταμενιλικια μου!

Ειμαι μηχανικος "του Πολυτεχνειου".
Δουλευω σε κατασκευαστικη εταιρια, τουλαχιστον 8 ωρες τη μερα. Αναμεσα στις δουλειες μου ειναι η προκοστολογηση και η συνταξη προσφορων. Αν κανω λαθος προς τα κατω, η εταιρια παιρνει το εργο αλλα μπαινει μεσα. Αν κανω λαθος προς τα πανω, το εργο το παιρνει αλλη εταιρια. Εχω (ατυπα αλλα ουσιαστικα), υπο την επιβλεψη μου ενα ατομο ακομα. Δεν ειμαι προισταμενος.

Ποσα λεφτα θα μου εδινες?

Ξεχασα να πω, οτι στους γιατρους πληρωνω, και παιρνω πισω 20 ευρω. Αν η εταιρια εχει εσοδα κατω απο ενα οριο φετος, τη συμφερει να με απολυσει.

Last edited:
Κατα τη γνωμη μου οι ΔΥ εχουν ατομικη ευθυνη. Και προκαλουν. Και ειναι αχαριστοι. Και δεν ειναι αδικο αν στραφει καποιος εναντιον τους. Πρεπει να βγουν και να πουν "Ευχαριστουμε που σιωπηλα δεχεστε να μας συντηρειτε και να δουλευετε για μας".

:SFGSFGSF:

60_Postcard_3-birds.jpg

Είναι λάθος να βάζουμε στο ίδιο καλάθι όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης ας πούμε αμοίβονται πενιχρά, σε βαθμό που ουσιαστικά το κράτος απαιτεί απ'αυτούς να αρχίσουν τα ιδιαίτερα, γιατί πολύ απλά δε συντηρείται οικογένεια έτσι.

Θα μου πείτε, δουλεύουν κάτω από 20 ώρες τη βδομάδα, άρα τα 1000-1200 που παίρνουν είναι πολλά για τις ώρες αυτές. Δεν είναι έτσι όμως. Το κράτος οφείλει να αμοίβει οποιονδήποτε υπάλληλο απ'τον οποιό απαιτεί αποκλειστική εργασία, με χρήματα τα οποία θα του αρκούν για να συντηρεί την οικογένειά του. Όσο δεν του αρκούν, από μένα έχει το ελεύθερο να κάνει όσα ιδιαίτερα θέλει.

Έχουμε στερέψει
Κάποτε οι πολίτες έκαιγαν τα πτυχία τους,
σε λίγο θα βλέπουμε μόνο μηνιαία ενημερωτικά υπολοίπου visa πάνω από την πυρά

Θεωρώ άδικο γιά εμάς να ασχολούμαστε με μηνιαίες αποδοχές επιλεκτικά

Αν θέλαμε τις κατοχυρώσεις του δημοσίου θα έπρεπε να συμμετέχουμε στους αντίστοιχους αγώνες

Καταντήσαμε κοινωνία της αντιπαροχής και μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε 5τ.μ παραπάνω δωμάτιο παρά μιά παιδική χαρά δίπλα. Πρώτα θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας και μετά το κράτος.

Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Καταντήσαμε κοινωνία της αντιπαροχής και μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε 5τ.μ παραπάνω δωμάτιο παρά μιά παιδική χαρά δίπλα. Πρώτα θα αλλάξουμε τους εαυτούς μας και μετά το κράτος.

+1

Αν θέλαμε τις κατοχυρώσεις του δημοσίου θα έπρεπε να συμμετέχουμε στους αντίστοιχους αγώνες
.

Γιατι να εχουμε κατοχυρωμενο δημοσιο μονο ομως και οχι κατοχυρωμενα εργατικα δικαιωματα?

Αυτον τον διαχωρισμο δεν τον αντιληφθηκα ποτε μου.

Επειδή ακούω πολύ συχνά κάποιους να πιπιλίζουν την καραμέλα της προσφοράς και της ζήτησης θα ήθελα να θυμίσω τα εξής:

1. Την ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, οι οποίες προστατεύουν τους εργαζόμενους από τιςαυθαιρεσίες των εργοδοτών σε περιόδους ισχνών αγελάδων και κρίσεων και τους εργοδότες από την καταβολή επιπλέον πολύ υψηλών αποδοχών, όταν τα κέρδη τους ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς.

Να καταργηθούν;

Φυσικά μπορεί να πει κανείς ότι οι συμβάσεις δεν τηρούνται, αλλά αν συμβαίνει αυτό, δεν σημαίνει ότι μιλούμε για καπιταλισμό έστω της αγοράς, αλλά για μια στρέβλωσή του που βασίζεται στον εκβιασμό. Αν έχετε κάποια άλλη άποψη παρακαλώ να μου υποδείξετε κάποιο βασικό εγχειρίδιο μικροοικονομικής, διότι από όσα έχω διαβάσει (δεν είμαι οικονομολόγος για να έχω ειδικές γνώσεις) Μίκαελ Κάτζ, Ντέιβιντ Μπεσάνκο, Νίκολσον, Ουέσελς, αλλά και τη μακροοικονομική του Κρούγκμαν δεν συνάδει κάτι τέτοιο με τη θεωρία του καπιταλισμού.

2. Νομίζετε ότι οι εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα προσλαμβάνουν και απασχολούν και αμείβουν τους υπαλλήλους ανάλογα με την ειδικότητα που χρειάζονται κι ανάλογα με την αξία τους και τη χρησιμότητά τους; Πλανάσθε πλάνην οικτράν. Έχω πρόσβαση (επισήμως) στο αξιολόγιο υπαλλήλων πολλών τραπεζών (των προσόντων τους και των σπουδών τους). Γνωρίζετε ότι λιγότεροι από το 25% είναι οικομονολόγοι; Γνωρίζετε ότι οι τράπεζες απασχολούν συνολικά περίπου το ίδιο ποσοστών αποφοίτων φιλοσοφικής και νομικής μαζί σε σχέση με εκείνο των οικονομολόγων; Και πώς τους πληρώνουν; Όλους το ίδιο και η κάθε τράπεζα χωριστά και με διαφορετικό μισθό. Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις, όπως σε γνωστή κίτρινη τράπεζα οι υπάλληλοι έχουν εντελώς διαφορετική σύμβαση εργασίας κι αποδοχές.

3. Αλήθεια στο εμπόριο και τις προμηθευτικές εταιρείες ασκούνται οι νόμιμες πρακτικές; Μήπως ο κύριος τρόπος προωθησης των προιόντων λίγο απέχει από τη διαφθορά των συναλλασσομένων;

4. Κατανοώ απόλυτα ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση και η επιβίωσή τους (επαγγελματική ή και φυσική ακόμα) δεν βρίσκεται καν στα δικά τους χέρια, δηλ. δεν ορίζουν καν τη μοίρα τους. Όμως δυσκολεύομαι να φανταστώ κάποιον ελεύθερο επαγγελματία που στο διάστημα 1997-2007 να μη με κορόιδεψε ή να μη με κοίταξε με οίκτο για τις αποδοχές μου. Και μιλώ για καταστάσεις όπου ουσιαστικά μας έθεσαν εκτός κοινωνικών συναναστροφών, διότι είμασταν οι απόκληροι του οικονομικού θαύματος. Και μιλώ για τους κλάδους της πληροφορικής, του φαρμάκου και της εμπορίας φαρμάκου, για τον κλάδο της οικοδομής, των έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων και δεν λαμβάνω καν υπόψη μου την ανώμαλη κατάσταση την περίοδο του Χρηματιστηρίου όπου 19χρονα και 20χρονα παιδιά χωρίς ιδέα από οικονομικά έφθαναν να κερδίζουν μια BMW την εβδομάδα σορτάροντας ανύπαρκτα κεφάλαια γνωρίζοντας από το πρωί με βάση τις εντολές αγοράς ότι αυτές οι μετοχές θα κλειδώσουν στο λιμιτ απ, επομένως έβαζαν πρώτα τις προσωπικές τους εντολές και μετά των πελατών. Και αυτό εν γνώσει των ΑΕΛΔΕ.

5. Κατανοώ απόλυτα τη δύσκολη θέση των εργατών, καθώς έχω αρκετούς γνωστούς εργάτες στη βιομηχανία και στην οικοδομή, όπως και την ακόμα πιο δύσκολη θέση που έχει περιέλθει η οικογένειά τους. Όταν όμως στο διάστημα 2004-2008 τα μεροκάματα στην οικοδομική (τα εργατικά) είχαν φθάσει στα 80-85 ευρώ στη Θεσσαλονίκη, και των μαστόρων τα 120-140 (κυρίως τα ηελκτρολογικά και των υδραυλικών, ενώ των σκεπάδων περνούσαν τα 170 ευρώ) δεν θα πρέπει να ληφθεί κι αυτό υπόψη; Δηλ. είναι καλό ο εντελώς ανειδίκευτος εργάτης ή ο εμπειρικός μάστορας χωρίς φορολόγηση να "καθαρίζει" 2500 ευρώ το μήνα ή να φθάνει και τα 4000, δηλ. εκεί που αρχίζουν και βρίσκονται οι μισθοί των δικαστών, που θεωρούνται ως οι πλέον ωφελημένοι στον τομέα της μισθοδοσίας; Κι αν ναι, πού αυτό έγινε, θεωρούμε εκείνη την κατάσταση φυσιολογική (δηλ. την κορύφωση της ζήτησης) και μη φυσιολογική (δηλ. την κορύφωση της προσφοράς) τη σημερινή ανεργία; Τότε για ποιό νόμο της ζήτησης και προσφοράς μιλούμε;

6. Την Κυριακή δεν μπόρεσα να παρευρεθώ στην κοπή της πίτας στη Θεσσαλονίκη, διότι έπρεπε να μεταβώ σε χωριό της περιοχής Νευροκοπίου Δράμας για κηδεία. Τα ξαδέλφια της γυναίκας μου είναι γεωργοί (καλλιεργούν πατάτες, όχι βιομηχανικά προιόντα) και μάλιστα πολύ πετυχημένοι. Φέτος με 90 στρ. καλλιέργεια ο ένας (ο άλλος άνοιξε κατάστημα με κάγκελα) είχε παραγωγή 400 τόνους πατάτα (Βροντούς). Υπολογίστε ότι η διάθεση της πατάτας (με 40 λπτ.) θα του αποφέρει 160.000 ευρώ. Φυσικά έχει έξοδα, αλλά πλέον δεν πληρώνει εργάτες, ούθτε έχει τα πολλά ποτίσματα, καθώς πλέον έχει μόνιμη σύνδεση με το δίκτυο στο χωράφι (που είναι και ενιαίο). Επίσης πέρυσι εισέπραξαν από τις αποζημιώσεις (οι δυο αδελφοί μαζί) περίπου 80.000 ευρώ (χωρίς ζημιές στην παραγωγή) από τα οποία τα 16.500 δεν είχαν καν κρατήσεις. Φέτος οι εισπράξεις από το κράτος θα είναι πολύ χαμηλότερες, περίπου 15.000 ευρώ. Η αδελφή τους που ήταν το αστέρι της οικογένειας και εργάζεται σε νοσοκομείο φυσικά κερδίζει κάτι λιγότερο από το 55% των εισοδημάτων ου καθενός αδελφού, κι εργάζεται κανονικά κάθε μέρα κάνει τις νόμιμες εφημερίες με παρουσία στο νοσοκομείο και έχει συνολικά 20 μέρες άδεια.

Οι δυο αδελφοί, καλλιεργητές, έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο καθώς συνολικά η καλλιέργεια πατάτας διαρκεί 5 μήνες. Στο ενδιάμεσο ή έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάτι άλλο, ή απλώς κάθεσαι. Και θεωρείται καλλιέργεια εντατική. Αν μιλήσουμε για σιτάρι, ρύζι, καλαμπόκι, αμφιβάλλω αν υπάρχει γεωργός στην Ελλάδα που να πηγαίνει στο χωράφι περισσότερες από 25 μέρες το χρόνο. Αν τώρα κάποιος με 25 μερες παρουσία το χρόνο στο χωράφι (και δεν ασχολούμαι καθόλου με το θέμα καφενείο εγώ και μετανάστες στο χωράφι) ζητά να έχει στήριξη εισοδήματος από την κυβέρνηση, εγώ δεν πάω πάσο.

7. Αν υπήρχε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης στον ιδιωτικό τομέα, τότε θεωρούμε λογικό να αυξάνονται οι τιμές των κατοικιών όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά και να πέφτουν όταν η ζήτηση είναι μηδαμινή. Αλήθεια με περισσότερα από 100.000 αδιάθετα σπίτια, πόσοι και σε ποιό βαθμό είδατε να πέφτουν οι τιμές στην αγορά στέγης; Αν υπήρχε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, γιατί δεν πέφτει η τιμή της στέγης; Στην Ισπανία το κόστος της στέγης έπεσε κατά 30% και σητν Ανδαλουσία φθάνει και το 45%.

Κι εδώ δεν φταίει καθόλου το κράτος.

8. Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαικής Ένωσης θεωρείται εντελώς απαράδεκτο να υφίστανται αυξήσεις στα βιομηχανικά προιόντα διατροφής, όταν η οικονομία βρίσκεται σε καθεστώς ύφεσης. Η ΕΕ δεν μπορεί να κατανοήσει πώς και με ποιό τρόπο οι βιομηχανίες αυξάνουν τις τιμές καταλόγου, όταν οι ίδιες προτείνουν χαμηλότερες τιμές στους προμηθευτές τους (π.χ. καλαμπόκι, γάλα, στάρι, ρύζι, φασόλια, κρέας). Δεν υπάρχει σε καμιά άλλη χώρα της ΕΕ (πόσο μάλλον της Ευρωζώνης) και δεν συνάδει με καμιά οικονομική θεωρία περί καπιταλισμού. Μόνο με τη θεωρία των ολιγοπωλίων.

9. Αν ίσχυε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, τότε πώς είναι δυνατόν τα ίδια προιόντα να έχουν διαφορετική (δηλ. πολύ υψηλότερη τιμή) σε άλλα ευρωπαική κράτη, όπου η αγορά είναι ακόμα μικρότερη από την Ελλάδα) και όταν οι καταναλωτές κάνουν εμπάργκο και πέφτει η κατανάλωση αυτών τροφίμων τουλάχιστον 20%, οι εταιρείες αντί να αναπροσαρμόζουν τις τιμές προς τα κάτω, τις αναπροσαρμόζουν προς τα πάνω για να βγάλουν τη χασούρα του εμπάργκο;

Να συνεχίσουμε;

ΥΣΤ. Θα ήθελα από τους υπέρμαχους της εμφάνισης αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι όπως πάντα απέφυγαν να δημοσιοποιήσουν τις δικές τους, και τους υπέρμαχους του νόμου της προσφοράς και της ζήτησης, να δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις στα παραπάνω καθώς και να μας πούν γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με τα παραπάνω εξαιρετικα´φλέγοντα ζητήματα.

Ευχαριστώ.

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Γιατι να εχουμε κατοχυρωμενο δημοσιο μονο ομως και οχι κατοχυρωμενα εργατικα δικαιωματα?

Αυτον τον διαχωρισμο δεν τον αντιληφθηκα ποτε μου.

Απάντησα ήδη στο QUOTE που έβαλες
(όπως και στο διπλανό νήμα)

Αλλες κατηγοριες ΔΥ, δεν εχουν τοση ευελιξια. Ας πουμε οι καθηγητες. Οταν εχεις μαθημα εχεις μαθημα. Οντως τα χρηματα δεν μπορεις να τα πεις πολλα. Ειναι ομως 14 μισθοι για 9 μηνες.

Και παλι κανεις δεν παραιτειται, για να κανει φροντιστηρια. Αντιθετα ολοι κανουν φροντιστηρια, μεχρι να βρεθει ο τροπος να διοριστουν. Η διοριζονται και συνεχιζουν να κανουν φροντιστηρια.

βρε Vasada μου, πές καλέ μου, πόσοι θεολόγοι, χημικοί, οικιακής οικονομίας, μουσικοί, γυμναστές και άλλες 11 ειδικότητες (διότι δεν είναι όλοι φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί) κάνουν ιδιαίτερα. Ποιός θέλει να κάνει ιδιαίτερα στα παιδιά του σε αυτά τα μαθήματα; Επίσης πόσοι νηπιαγωγοί κάνουν ιδιαίτερα; Κανένας. Πόσοι δάσκαλοι κάνουν ιδιαίτερα; Ούτε το 12%. Πόσοι από τους καθηγητές των ΕΠΑΛ;

Άρα συνολικά όσοι μετέχουν στη Α'/θμια, Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση δεν κάνουν όλοι ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα κάνει συνολικά περίπου το 7-8% των διδασκόντων.

Επίσης και για τις διακοπές για να δούμε ακριβώς τί ισχύει. Οι καθηγητές βρίσκονται στα σχολεία τους από 1/9 έως 30/6. Το καλοκαίρι βρίσκονται εκτός σχολείων δυο μήνες κι όχι τρεις. Από αυτούς το 25% (δηλ. ένας στους τέσσερις) βρίσκεται σε υπηρεσία κι όλο τον Ιούλιο, καθώς απασχολείται στις εξετάσεις τις Πανελλαδικές (εξετάσεις, διόρθωση, μηχανογραφικα, κλπ.). Τελειώνουν περίπου στις 25-28/7.

Οι καθηγητές επίσης έχουν διακοπές 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδα το Πάσχα.

Επομένως βρίσκονται εκτός υπηρεσίας (νομίμως) περίπου 35-40 μέρες παραπάνω σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Από την άλλη να θυμίσω ότι το 45% των καθηγητών δεν εργάζεται στον τόπο διαμονής του (δηλ. η εργασία του απέχει περισσότερο από 33 χλμ.) επομένως έχει μεγάλα έξοδα μετακίνησης. Αυτά δεν του τα καλύπτει κανένας, όπως γίνεται στην πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα ή όπως γίνεται με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Φυσικά και υπάρχουν πολλοί καθηγητές (και δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) που αρέκσονται στις λίγες ώρες εργασίας. Όμως υπάρχουν κι άλλοι (που είναι πολλοί) που προτιμούν το τρελλοκομείο της τάξης, παρά το τρελλοκομείο της εφορίας ή της πολεοδομίας, παρότι οι αποδοχές τους είναι χαμηλότερες κατά 50%.

βρε Vasada μου, πές καλέ μου, πόσοι θεολόγοι, χημικοί, οικιακής οικονομίας, μουσικοί, γυμναστές και άλλες 11 ειδικότητες (διότι δεν είναι όλοι φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί) κάνουν ιδιαίτερα. Ποιός θέλει να κάνει ιδιαίτερα στα παιδιά του σε αυτά τα μαθήματα; Επίσης πόσοι νηπιαγωγοί κάνουν ιδιαίτερα; Κανένας. Πόσοι δάσκαλοι κάνουν ιδιαίτερα; Ούτε το 12%. Πόσοι από τους καθηγητές των ΕΠΑΛ;
Σωστά

Άρα συνολικά όσοι μετέχουν στη Α'/θμια, Β/θμια και Γ/θμια εκπαίδευση δεν κάνουν όλοι ιδιαίτερα. Ιδιαίτερα κάνει συνολικά περίπου το 7-8% των διδασκόντων.
Και πάλι σωστά

Επίσης και για τις διακοπές για να δούμε ακριβώς τί ισχύει. Οι καθηγητές βρίσκονται στα σχολεία τους από 1/9 έως 30/6. Το καλοκαίρι βρίσκονται εκτός σχολείων δυο μήνες κι όχι τρεις. Από αυτούς το 25% (δηλ. ένας στους τέσσερις) βρίσκεται σε υπηρεσία κι όλο τον Ιούλιο, καθώς απασχολείται στις εξετάσεις τις Πανελλαδικές (εξετάσεις, διόρθωση, μηχανογραφικα, κλπ.). Τελειώνουν περίπου στις 25-28/7.
Έτσι ακριβώς είναι..

Οι καθηγητές επίσης έχουν διακοπές 2 εβδομάδες τα Χριστούγεννα και 2 εβδομάδα το Πάσχα.

Επομένως βρίσκονται εκτός υπηρεσίας (νομίμως) περίπου 35-40 μέρες παραπάνω σε σχέση με τους λοιπούς δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Από την άλλη να θυμίσω ότι το 45% των καθηγητών δεν εργάζεται στον τόπο διαμονής του (δηλ. η εργασία του απέχει περισσότερο από 33 χλμ.) επομένως έχει μεγάλα έξοδα μετακίνησης. Αυτά δεν του τα καλύπτει κανένας, όπως γίνεται στην πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα ή όπως γίνεται με άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Δεν καλύπτουν έξοδα μετακίνησης στον ιδιωτικό τομέα εκτός και αν σου παρέχουν αμάξι (πωλητές- στελέχη)...

Φυσικά και υπάρχουν πολλοί καθηγητές (και δάσκαλοι και νηπιαγωγοί) που αρέκσονται στις λίγες ώρες εργασίας. Όμως υπάρχουν κι άλλοι (που είναι πολλοί) που προτιμούν το τρελλοκομείο της τάξης, παρά το τρελλοκομείο της εφορίας ή της πολεοδομίας, παρότι οι αποδοχές τους είναι χαμηλότερες κατά 50%.

Η γυναίκα μου ήταν αποσπασμένη σε υπουργείο, ήθελε όμως να είναι στην τάξη με τα παιδιά και μόλις πήρε μετάθεση για Αθήνα χωρίς δεύτερη σκέψη έγινε μάχιμη !!!
Είναι καθηγήτρια Αγγλικών σε Λύκειο και δεν κάνει ιδιαίτερα και γνωρίζω περιπτώσεις καθηγητών που ενώ μπορούν δεν κάνουν ιδιαίτερα.
Επομένως πέφτει ακόμα περισσότερο το ποσοστό των καθηγητών που κάνουν ιδιαίτερα....

Και κάτι ακόμα για τους καθηγητές που όλοι βρίζουμε, στο σχολείο που πλέον θεωρείται από την πλειοψηφία των γονέων πάρκινγκ για τα παιδιά ο καθηγητής είναι υπόλογος αν κάποιο παιδί απερίσκεπτα κάνει κακό σε κάποιο άλλο η στον εαυτό του και διώκεται από το νόμο.....

Στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα τι γίνεται ?????? Δεν τρέχει μία....

Είχα υπόψη μου τη μεταφορά των εργατών από και προς τα εργοστάσια με έξοδα της επιχείρισης. Γι αυτό το έγραψα.

Πάντως δεν πιστεύω ότι πάλι πρέπει να μιλήσουμε για τους καθηγητές. Το θέμα είναι οι αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων και η αίσθηση αδικίας που αισθάνονται οι ιδωτικοί υπάλληλοι σε σχέση με τους υπαλλήλους του δημοσίου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Ειμαι μηχανικος "του Πολυτεχνειου".
Δουλευω σε κατασκευαστικη εταιρια, τουλαχιστον 8 ωρες τη μερα. Αναμεσα στις δουλειες μου ειναι η προκοστολογηση και η συνταξη προσφορων. Αν κανω λαθος προς τα κατω, η εταιρια παιρνει το εργο αλλα μπαινει μεσα. Αν κανω λαθος προς τα πανω, το εργο το παιρνει αλλη εταιρια. Εχω (ατυπα αλλα ουσιαστικα), υπο την επιβλεψη μου ενα ατομο ακομα. Δεν ειμαι προισταμενος.

Ποσα λεφτα θα μου εδινες?

Ξεχασα να πω, οτι στους γιατρους πληρωνω, και παιρνω πισω 20 ευρω. Αν η εταιρια εχει εσοδα κατω απο ενα οριο φετος, τη συμφερει να με απολυσει.

Φίλε μου, δεν καταλαβες το πνευμα μου! Δεν εκανα συγκριση με ιδιωτικο τομεα. Εγω ενισταμαι γιατι αλλοι με το ίδιο ωραριο, ιδιο εργοδοτη, ιδια χρονια υπηρεσιας, ιδια ή και λιγοτερα προσοντα (οπως η περιπτωση του Δημοτικου κλητηρα), πληρωνονται παραπανω, εως και διπλα λεφτα απο μενα οπως π.χ. οι του Υπ. Οικονομικων.

Δούλευα σαν ιδιωτικός υπάλληλος 20 χρόνια, πλέον θα κάνω κάτι δικό μου....

Η αδικία που αισθάνονται όλοι οι ιδιωτικοί είναι απίστευτη Βλάση.

Το θέμα είναι να γίνουν οι αλλαγές στο δημόσιο και να ηρεμήσει κάπως η κατάσταση εξοικονομώντας και κάποια χρήματα.
Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει δεν ξέρω και εγώ από πότε, αλλά οι πελατειακές σχέσεις πολιτικών - πολιτών μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.

Βέβαια για όλα αυτά φταίμε πρώτα εμείς ......

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Επιστολή δημοτικού υπαλλήλου ...

Φίλε μου, δεν καταλαβες το πνευμα μου! Δεν εκανα συγκριση με ιδιωτικο τομεα. Εγω ενισταμαι γιατι αλλοι με το ίδιο ωραριο, ιδιο εργοδοτη, ιδια χρονια υπηρεσιας, ιδια ή και λιγοτερα προσοντα (οπως η περιπτωση του Δημοτικου κλητηρα), πληρωνονται παραπανω, εως και διπλα λεφτα απο μενα οπως π.χ. οι του Υπ. Οικονομικων.

Φυσικα, καταλαβαινω την ενσταση σου. Κατα τη γνωμη σου το δικαιο ειναι να παιρνεις κι εσυ 600 ευρω επιδομα, οπως και οι αλλοι. Τοτε ομως εγω ποσα θα επρεπε να παιρνω εγω? Οι γιατροι των δημοσιων νοσοκομειων ποσα?

Κακως, κακιστα οι του οικονομικων παιρνουν τα διπλα λεφτα. Αλλα το ερωτημα ειναι, θα επρεπε ολοι να παιρνουν οσα και στο υπ Οικονομιας, ή μηπως να παιρνουν αυτοι λιγοτερα (οσα και οι αλλοι)?

Να ξεκαθαρισω τα εξης:

Η μητερα μου ηταν φυσικος, καθηγητρια σε Δημοσιο Γυμνασιο. Ξερω πολυ καλα τις δυσκολιες που αντιμετωπισε. Ξερω ομως και πολυ καλα τα προνομια και τις ευκολιες που ειχε, που αυτοματα τα απολαυσα κι εγω μεγαλωνοντας. Η ιδια η μητερα μου περασε τα εργασιμα χρονια, θεωρωντας τα ολα αυτονοητα και βλεποντας τις συνθηκες να βελτιωνονται.

Οταν μιλω για προνομιουχους, οι καθηγητες ειναι απο τους τελευταιους που εννοω.

Εχω φιλους φυσικους, μαθηματικους, και "πληροφορικαριους". Καποιοι απο αυτους ειναι σε δημοσια σχολεια, οχι ολοι στον τοπο τους. Παρολα αυτα ειναι πανευτυχεις και δεν τους περναει απο το μυαλο να φυγουν. Οσοι δεν ειναι, δινουν μανιωδως ΑΣΕΠ, με την ελπιδα να επιτυχουν. Δεν τους πειραζει να πανε και μακρια για 2-3 χρονια.

Αλλοι γνωστοι μου φυσικοι, δουλευουν σε εταιριες ή σε τραπεζες. Φυτοζωουν.

Συμπερασμα? Το Δημοσιο θεωρειται απο ΟΛΟΥΣ, σαν η καλυτερη των επιλογων.

Και οι δυο γονεις μου, περασαν ολη τους τη ζωη στο Δημοσιο. Με δυο μισθους Δημοσιου μεγαλωσα εγω και ο αδερφος μου. Οι γονεις μου συχνα γκρινιαζαν, για τα λιγα λεφτα και τις δυσκολες συνθηκες. Μεχρι προσφατα. Κανεις απο τους δυο ομως δεν σκεφτηκε ποτε να φυγει. Κι ας ηταν τοσο χαλια.

Τωρα που βλεπουν ποσο "ευκολες" συνθηκες εχω εγω και ο αδερφος μου που δεν μας ετυχε μια θεση στο Δημοσιο, αρχιζουν να εκτιμουν μερικα πραγματα.

Η μια και μοναδικη αποδειξη οτι και ο τελευταιος Δημοσιος Υπαλληλος ειναι προνομιουχος, ειναι οτι κανεις δεν παραιτειται. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Ακομα και αν οι μισθοι γινονταν οι μισοι, ελαχιστοι θα εφευγαν. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Οσο για την αποσταση, μια θυσια γινεται για μερικα χρονια, γιατι ειναι δεδομενο οτι καποια στιγμη θα βρεθει θεση στην πολη που επιθυμει ο καθενας.

Το δυσκολο ειναι να μπεις στο Ιδρυμα. Αν μπεις το Ιδρυμα σε προσεχει.

Last edited: