Να μιλησουμε με δεδομενα?
Αυτο που λες ισχυει. Ειναι ομως τοσο μικρη η επιδραση του σε σχεση με την επιδραση του χρονου που δεν εχει καμμια σημασια στην αποδοση της μπαταριας.
Μια μπαταρια λιθιου θα βγαλει απο 500-1000 κυκλους φορτισης. Αυτο σημαινει να φορτιζεις την μπαταρια και να την αδειαζεις καθε 2-3 μερες συνεχομενα για 6 χρονια ωστε να φτασεις στο οριο της.
Οι ταχυφορτιστες και συγκεκριμενα αυτος της bosch που μιλαμε φορτιζει με 1C. 6.0Αh σε περιπου 50+ λεπτα με δεδομενο οτι οι μπαταριες δεν αφηνονται να στεγνωσουν τελειως απο το εργαλειο λογω προστασιας.
Αν δεις εδω λοιπον
http://batteryuniversity.com/learn/article/ultra_fast_chargers
στο διαγραμμα δειχνει οτι για τις 200 πρωτες φορτισεις η μπαταρια δεν παθαινει τιποτα, ενω στις 500 χανει το 16% της χωρητικοτητας της.
Εγω λοιπον μπορω να σκεφτω 3 περιπτωσεις χρησης μιας 4.0-6.0 μπαταριας στις οποιες εχει σημασια και η ταχυφορτιση.
1. εμενα που θα κανω 100 (και πολλες λεω) φορτισεις μεσα σε 6 χρονια (ηδη δουλευω 10 μερες και εχω ακομα 2/3 της μπαταριας) αρα η ταχυφορτιση δεν με απασαχολει, αλλα ποσο θα εχει χασει η μπαταρια μονο και μονο απο τα χρονια που περασαν?
2. εναν μετριο επαγγελματια που αναλογως με την δουλεια θα φορτιζει κατα μεσο ορο καθε 3 εργασιμες, αρα 600 φορτισεις (600.000 βιδωματα?) σε 6 χρονια με πτωση 16-20% στα τελευταια 2-3 χρονια λογω ταχυφορτισης .
3. εναν σουπερ επαγγελματια που αδειαζει καθε μερα και με μεσο ορο 300+ φορτισεις θα εχει ξετιναξει την μπαταρια σε 3 χρονια. Αυτος τη να την κανει την αργη φορτιση? Να χασει 900 εργατοωρες για να προστατεψει μια μπαταρια των 130 ευρω που θα εχει χαλασει ετσι και αλλιως σε 3 χρονια αφου θα εχει πιασει το οριο ζωης των 500-1000 κυκλων φορτισης?
* επιπροσθετα οσο και να την προστατεψεις με την αργη φορτιση, δεν μπορεις να κανεις τιποτα για την ταχεια αποφορτιση οταν το εργαλειο τραβαει 2C και 3C.
Το συμπερασμα μου?
Το να κανεις αργη φορτιση πλεον εχει ξεπεραστει απο τις εξελιξεις και ειτε ερασιτεχνικα ειτε επαγγελματικα δεν αποφερει κανενα κερδος, γιατι ετσι και αλλιως η μπαταρια θα πεθανει οταν ειναι να πεθανει. Στον ερασιτεχνη πεθαινει λογω των ετων που περνανε και οχι λογω των κυκλων φορτισης (ταχειας ή αργης) και στον επαγγελματια πεθαινει επειδη κανει μεγιστη χρηση οπου η γρηγορη ταχυτητα φορτισης ειναι σημαντικη και αποσβενει την μπαταρια σε ελαχιστες μερες.