Εργαλεία Μπαταρίας

Kαι τωρα στο δια ταυτα!
Τρυπημα με εξαρα βιδα απο το lidl με κεφαλη philips PZ3 στο παρα πολυ σκληρο ξυλο αμυγδαλιας.

Αυτη η φωτο ειναι και η πιο ενδεικτικη για την δυναμη στο βιδωμα των τριων εργαλειων στην χαμηλη ταχυτητα βιδωματος (μεγαλη ροπη).
39236797724_58e10379c4_c.jpg

Tα δυο bosch βιδωσαν το ιδιο βαθια την βιδα ενω το Μακιτα υστερησε λιγο. Εδω επαιξε ρολο η μεγαλυτερη ροπη των bosch (30Νm) εναντι του Μακιτα (24Νm). H μεθοδολογια βιδωματος ηταν ενα βιδωμα με μεγαλη πιεση στην βιδα, μια και εξω, οσο βιδωσει το καθε δραπανο.

Eδω παρακατω βλεπουμε βιδωμα με την ιδια βιδα των 6μμ.
Αριστερα το μπλε bosch, στην μεση το πρασινο bosch που βιδωσε πιο βαθεια και δεξια το Μακιτα που υστερησε.
Στο ιδιο πλανο βλεπουμε σχεδον βιδωμενες βιδες των 4μμ με το Μακιτα παλι να υστερει λιγο.
25075584317_5c91f02d7f_c.jpg

Ιδια φωτο τραβηγμενη απο πανω, δειχνοντας οτι το μπλε bosch αριστερα βιδωσε λιγο καλυτερα απο τα υπολοιπα.
39947194831_0151c2ddda_c.jpg

Εδω παρακατω βλεπουμε τις 4μμ βιδες που βιδωθηκαν μεχρι τερμα σε δευτερο χρονο, αλλα εσπασαν ολες.
26074674738_cc8259b740_c.jpg

Για να μην υπαρχουν παρεξηγησεις, ολα τα δραπανα βιδωσαν ευκολα και πληρως 6μμ ξυλοβιδα σε πευκο και ελατο, ξυλα που χρησιμοποιουμε στις περισσοτερες κατασκευες. Απλα δοκιμασα την δυναμη τους στο πιο σκληρο ξυλο που ειχα στην διαθεση μου.

Παμε τωρα στο τρυπημα σε ξυλο, στο ιδιο σκληρο ξυλο οπου και τα τρια δραπανακι δεν ειχαν προβλημα να ανοιξουν 8μμ τρυπα.
28167453989_be8c7b3aba_c.jpg

Το ιδιο ισχυει και για τρυπημα με forstner bit μεχρι 32μμ διαμετρο. Παντα χωρις κρουση το τρυπημα σε ξυλο.
28167459439_0733026db0_c.jpg

Σαν γενικη παρατηρηση θα ελεγα οτι το Makita ειχε την αισθηση του λιγο πιο 'γρηγορου' στο ανοιγμα τρυπας λογω των περισσοτερων στροφων στην γρηγορη ταχυτητα (1500 στροφες ανα λεπτο) εναντι των δυο bosch (1300 στροφες ανα λεπτο). Ειναι λογικο.

Παμε τωρα στο τρυπημα σε τσιμεντο. Χρησιμοποιησα εδω μια πλακα πετρας καρυστου παχους, παχους 3εκ., που ειχα διαθεσιμη.
Το τρυπανι ειναι 8μμ διαμετρου και τα δραπανα ρυθμιστικαν στην λειτουργια κρουσης στην δευτερη (γρηγορη) ταχυτητα.
https://c1.staticflickr.com/5/4625/39236709044_c497a684c0_c.jpg

Παλι και τα τρια δραπανακια ανοιξαν σχετικα ευκολα την τρυπα χωρις ιδιαιτερο ζορι. Το Makita λογω περισσοτερων στροφων στην μεγαλη ταχυτητα ειχε ενα ελαφρυ προβαδισμα στον χρονο ανοιγματος της τρυπας. Οχι κατι ιδιαιτερο αλλα αξιζει να τονιστει.

Ετσι εγινε το τρυπημα στην πετρα.
26074606028_0f8222d9af_c.jpg

Εδω μια σουρεαλιστικη μορφη που σχηματιστηκε απο την δοκιμη :))
39947095991_35cb13b2bf_c.jpg

Το τεστ εφτασε στο τελος του:)
39048982725_1ea08a2eb8_c.jpg

Mε δυο λογια, τα δυο bosch -και το επαγγελματικο και το ερασιτεχνικο- ειχαν ουσιαστικα την ιδια αποδοση. Αυτο στην πραξη δεν το περιμενα αν και τα specs του κατασκευαστη αυτο ελεγαν. Το Makita υστερει στο βιδωμα και αυτο δικαιολογειται απο την μικροτερη ροπη του εναντι των αλλων. Στο τρυπημα ομως το Μακιτα εχει ενα μικρο προβαδισμα λογω των περισσοτερων στροφων, αλλα και κρουσεων ανα λεπτο, εναντι των Bosch. Η ελλειψη μετρητη μπαταριας καταλογιζεται στα μειον του Μακιτα.

Τα δυο Βosch δειχνουν πιο περιποιημενα σαν κατασκευη και με καλυτερη ποιοτητα και αισθηση των κουμπιων/διακοπτων/δακτυλιδων εναντι του Μακιτα. Και τα τρια κρουστικα δεκαβολτα δραπανα εχουν σχεδον το ιδιο βαρος και μεγεθος με τα bosch να ειναι λιγο πιο μικρα.

Κλεινοντας, διαπιστωσα οτι η μεγαλη εκπληξη ηταν η αριστη αποδοση του πρασινου DIY Bosch PSB. Εχοντας σχεδον ολη την πρασινη DIY σειρα της Βosch θα ελεγα οτι αποτελουν την καλυτερη ερασιτεχνικη σειρα εργαλειων και αυτο το τεστ το επιβεβαιωνει.

Εαν θα επελεγα ενα απο τα τρια κρουστικα δραπανα, θα πηγαινα στο Bosch GSB λογω των χαρακτηριστικων του, της μικρης διαφορας τιμης απο το πρασινο Bosch αλλα και λογω της μεγαλης γκαμας δεκαβολτων εργαλειων που διαθετει εναντι της Makita και της πρασινης σειρας της Bosch.

Έχω το PSB (πράσινο). Το είχα αγοράσει όταν είχε πρωτοβγεί στην αγορά. Γενικά δεν έχω ενθουσιαστεί απο την απόδοση του αλλά είναι "τίμιο" εργαλείο...
Όταν αγόρασα φέτος το Mπλέ BOSCH - GDR 12V-110 EC το πράσινο μου έμοιαζε με παιχνίδι...
Βέβαια καμμία σχέση το ένα με το άλλο αλλά απλά το αναφέρω

Τα κοπιαρα και εδω για να μην θαφτουν στα ποστ.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/153641-Test-drive-Δραπανων-Δραπανοκατσαβιδων-Παλμικων

Το PSB οφειλω να πω πως με εντυπωσιασε.
Εχει αφαιρουμενη μπαταρια???
Υπαρχει αδερφακι του που δεν χει και φορτιζει με βυσμα????

Τελος εισαι σιγουρος πως το fostner ειναι 32mm?

Αν δεν ειχες ενθουσιαστει με το πρασινο PSB Σαραντη, δεν θα σε ενθουσιαζε ουτε το μπλε GSB, εχουν ακριβως την ιδια αποδοση :))

Ναι Κυριακο, το PSB εχει αφαιρουμενη μπαταρια που ταιριαζει σε ολα τα εργαλεια της πρασινης σειρας και σε ολα τα Dremel μπαταριας.
Υπαρχει και το αλλο πρασινο χωρις αφαιρουμενη μπαταρια, νομιζω τα ιδια χαρακτηριστικα εχουν.

H forstner τρυπα της φωτο ειναι 15μμ, τα δραπανα τα δοκιμασα εως το μεγαλυτερο forstner του σετ, αυτο των 35μμ. Δεν υπαρχει φωτο για αυτο.

ωραίο τέστ Μιχάλη , ευχαριστούμε για την προσπάθεια . Προσωπικά , αποφεύγω (δεν έχω) την κρούση στα 10.8v , με το σκεπτικό ότι κουράζει και φθείρει τα εργαλεία με περιορισμένο , εκ των πραγμάτων ,πεδίο χρήσης . Στην κρούση προτείνω κλασσικό δραπανάκι ρεύματος . Αλλά , περί ορέξεως .....
Υ.Γ. Κρίμα που δεν είχες και ένα Dewalt 710 να το συμπεριλάβεις στο Τέστ.

Ευχαριστω Βαγγελη!
Η κρουση καλο ειναι να υπαρχει, παρα να μην υπαρχει. Τα επαγγελματικα 10βολτα δεν πρεπει να εχουν θεμα φθορας.
Το Dewalt 710 βλεπω οτι εχει ιδιο βαρος/μεγεθος και τα ιδια χαρακτηριστικα στροφων και ροπης με το Μακιτα παραπανω.
Αρα στο βιδωμα και στο τρυπημα θα εχει λιγο πολυ την ιδια αποδοση με το Μακιτα σε σχεση με τα bosch. Δεν ειναι κρουστικο ομως.

Ευχαριστούμε πολύ Μιχάλη για ολο το εγχείρημα. Πραγματικά μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η ισοβαθμία των δύο bosch!

Επομενο τεστακι και review των παρακατω 10βολτων εργαλειων:
Σεγα πρασινη DIY Bosch PST, σεγα μπλε Βοsch GST και σπαθοσεγα μπλε Βosch GSA.

Εχω χρησιμοποιησει παρα πολυ την πρασινη Bosch και την μπλε σπαθοσεγα. Λιγοτερο την μπλε Βοsch λογω της παραξενης εργονομιας που δεν με βολευει. Ισως ειναι μια ευκαιρια να την ξαναδοκιμασω στο τεστ μηπως και την αδικω.

Παντως να πω εδω οτι το παραξενο σχημα της πρασινης σεγας Bosch με εχει βολεψει περισσοτερο απο καθε αλλη σεγα που εχω δοκιμασει, ιδιως σε δυσκολα κοψιματα.

39953672972_acede17b80_c.jpg

Μιχάλη, το έχεις ξαναγράψει αυτό για την εργονομία της GST και μου κάνει εντύπωση.
Εγώ έχω εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, αυτό το πιάσιμο με βολεύει ασύγκριτα καλύτερα απ´ ότι το πιάσιμο της κλασσικής σέγας με το χερούλι πάνω, ειδικά στους ελιγμούς.
Δεν έχω τη Bosch, η δική μου σέγα είναι της Makita, αλλά δεν έχει σημασία, η φιλοσοφία είναι ίδια.
Ίσως βέβαια είναι και θέμα χεριού αλλά κι εσύ δεν ελχεις και τίποτε μικρά χεράκια, περίπου τα ίδια έχουμε.
Μήπως την πιάνεις πολύ πίσω;

Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Επομενο τεστακι και review των παρακατω 10βολτων εργαλειων:
Σεγα πρασινη DIY Bosch PST, σεγα μπλε Βοsch GST και σπαθοσεγα μπλε Βosch GSA.

Εχω χρησιμοποιησει παρα πολυ την πρασινη Bosch και την μπλε σπαθοσεγα. Λιγοτερο την μπλε Βοsch λογω της παραξενης εργονομιας που δεν με βολευει. Ισως ειναι μια ευκαιρια να την ξαναδοκιμασω στο τεστ μηπως και την αδικω.

Παντως να πω εδω οτι το παραξενο σχημα της πρασινης σεγας Bosch με εχει βολεψει περισσοτερο απο καθε αλλη σεγα που εχω δοκιμασει, ιδιως σε δυσκολα κοψιματα.

39953672972_acede17b80_c.jpg

Μεσα σε ολα Μιχαλη, θελω να δοκιμασεις να κοψεις μικρα κουτσουρακια απο κλαδια. Πχ ποσες κοπες κανει το καθε εργαλειο στη μοναδα χρονου. Ισως θα μπορουσες να συμπεριλαβεις και τη σεγα gardena που νομιζω εχεις.

Nεκταριε νομιζω οτι ειχα κανει καποιο συγκριτικο σπαθοσεγων μεταξυ 10βολτων gardena, bosch και 18βολτης Ryobi. Αλλα και ξεχωριστα οταν ειχα παρει την Gardena. Για την διαρκεια μπαταριας, δεν εχει πολυ νοημα ο αριθμος κλαδιων γιατι εξαρταται τι παχος κλαδια κοβεις. Αν ειναι ολα 80μμ παχος θα κοβεις συνεχομενα κανα 12 λεπτο, 15λεπτο μαξ., οπως θυμαμαι. Καλος χρονος για 10βολτο εργαλειο.

Μπαμπη, για την σεγα Bosch δεν ειναι το πιασιμο/κρατημα το προβλημα, ειναι ο ελεγχος του εργαλειου που ειναι πιο σταθερος εαν κρατας το παραδοσιακο χερουλι μιας σεγας. Αλλα και παλι, ισως ειναι θεμα συνηθειας γι'αυτο λεω οτι το τεστ θα ειναι μια καλη ευκαιρια να ξαναδω το θεμα.

Απάντηση: Re: Εργαλεία Μπαταρίας

Nεκταριε νομιζω οτι ειχα κανει καποιο συγκριτικο σπαθοσεγων μεταξυ 10βολτων gardena, bosch και 18βολτης Ryobi. Αλλα και ξεχωριστα οταν ειχα παρει την Gardena. Για την διαρκεια μπαταριας, δεν εχει πολυ νοημα ο αριθμος κλαδιων γιατι εξαρταται τι παχος κλαδια κοβεις. Αν ειναι ολα 80μμ παχος θα κοβεις συνεχομενα κανα 12 λεπτο, 15λεπτο μαξ., οπως θυμαμαι. Καλος χρονος για 10βολτο εργαλειο.

Μπαμπη, για την σεγα Bosch δεν ειναι το πιασιμο/κρατημα το προβλημα, ειναι ο ελεγχος του εργαλειου που ειναι πιο σταθερος εαν κρατας το παραδοσιακο χερουλι μιας σεγας. Αλλα και παλι, ισως ειναι θεμα συνηθειας γι'αυτο λεω οτι το τεστ θα ειναι μια καλη ευκαιρια να ξαναδω το θεμα.

Να το βρεις και να τονμεταφερεις εδω :damnyou:

σχετικα με το χρονο δεν λεω ποση ωρα αντεχει η μπαταρια αλλα πχ σε ενα λεπτο ποσα κλαδια θα κοψει το καθε εργαλειο? Εννοειτε κλαδια εντος δυνατοτητων για ολα τα εργαλεια. Εκτος παλι αν ειναι ολα τοσο γρηγορα που οι διαφορες ειναι αμελλητεες.
Κυριακο εχεις δικιο, το bosch KEO ειχα συγκρινει. Το gardena ηταν το 18βολτο αλυσοπριονο.
Αυτο το κεο εννοουσα.

Aπο αυριο αρχιζω εκτακτως ενα συγκριτικο και περιγραφη τριων 10βολτων πολυεργαλειων μπαταριας.

Dremel 8200, Bosch GRO και Proxxon IBS-A.

40176471792_22a4399474_b.jpg

Eχω αρκετο καιρο αυτα τα αξια εργαλεια, τα εχω δουλεψει ολα πολυ και ηρθε η ωρα να καταθεσω και γραπτως την εμπειρια μου.
Το bosch και το dremel ανηκουν στην ιδια οικογενεια ενω το Proxxon ειναι το πρωτο εργαλειο μπαταριας της εταιρειας.
Και τα τρια εργαλεια ειναι ικανα και πληρως αξιοπιστα και η βασικη τους διαφορα ειναι στα προσαρτηματα που τα συμπληρωνουν.
Το Bosch και το Dremel παιρνουν τα ιδια ακριβως προσαρτηματα, το Proxxon εχει τα δικα του. Θα τα δουμε ολα.