Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Καλως τον, Χρονια πολλα!

Kατ'αρχην η οξια ειναι πολυ σκληρο ξυλο και τα 3εκ. παχος ειναι αρκετα αρα θα χρειαστεις μια πολυ ισχυρη σεγα οπως η Proxxon DHS.
Την συγκεκριμενη σεγα την ειχα παλαιοτερα και εκοβε ανετα οποιοδηποτε ξυλο και παχος που οι αλλες σεγες δυσκολευονταν να κοψουν.

να ρωτησω γιατι την εδωσες? και με ποια την αντικατεστησες? (προξον?)

Θαυμασια και δυνατη σεγα η Proxxon DHS που την εδωσα για δυο λογους:

-Πρωτον γιατι ΟΛΕΣ τις εξωτερικες κοπες πλεον τις κανω με την εξαιρετικα λεπτη λαμα των 1.2μμ της πριονοκορδελας Proxxon. Λαμα πιο στενη και απο τις περισσοτερες λαμες των σεγων παγκου, αν μπορει να το πιστεψει κανεις, H κοπη με πριονοκορδελα ειναι απιστευτα πιο ομαλη, πιο ακριβης και πιο γρηγορη απο οτι με μια σεγα και..
-δευτερον γιατι σπανια κοβω εσωτερικες κοπες σε τοσο χοντρα και σκληρα ξυλα καθως εχω κατασταλαξει στις μινιατουρες. Ηταν μεγαλο κριμα λοιπον να μενει στην ακρη τετοια καλη σεγα. *Ισως να την κρατουσα εαν ειχε 'παπουτσακι' για να κραταει κατω το ξυλο οταν κοβεται. Πολλοι δεν το χρησιμοποιουν, εμενα ομως με βολευει.

Τις εσωτερικες κοπες μεχρι μαξ. 10μμ σκληρου ξυλου τις κανω με την μικρη proxxon που ηταν η πρωτη μου σεγα Proxxon και παιρνει μονο ακεφαλες λαμες.
Στην σπανια περιπτωση που θα χρειαστω κατι πιο δυνατο, οταν πουλησα την Proxxon DHS, αγορασα μια Schepach απο τον Lefeld Γερμανιας που την ειχε τοτε προσφορα ~100 ευρω μαζι με τα μεταφορικα που κοστιζαν 15 ευρω, ανεξαρτητως βαρους.

Καμιά καλή πρόταση για ποτηροτρύπανα υπάρχει ?
all arround χρήση . Βλέπω κάτι multiconstruction της Bosch , κάνουν δουλειά ή είναι λίγο από όλα ?
Η να πάω σε μια σειρά με διαμάντι για μπετό και σε μια δεύτερη για ξύλο μέταλλο?

• Like
Reactions: panoss1
υπάρχουν all around, αλλα σε σχεση με τα εξειδικευμένα ποτηροτρυπανα, ειναι η μερα με τη νυχτα. επειδη υπαρχουν 100άδες, εχεις καποια συγκεκριμενη εργασια κατα νου? πχ, ο ηλεκτρολογος θελει Φ68 για τα κουτια. προτεινω παρε ενα καλο κωνικο μεταλου με σκάλες, απο 6ωςφ32...για μεταλα μεχρι 3χιλιοστα θα ειναι οκ. και ότι αλλο εχεις κατα νου. αλλα μην τα μπλεξεις καλυτερα τα δομικων υλικων με τα μεταλα...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

• Like
Reactions: KOSSTV
Θα συμφωνησω με τον Μιχαλη....

Εγω ως κατοχος θα προτεινα της Bosch την σειρα Progressor που ειναι για ξυλο,μεταλλο και πλαστικο..
Exω την συγκεκριμενη σετ και το εχω αυξηση προσφατα...
https://www.skroutz.gr/s/18992155/Bosch-Σετ-Ποτηροπρίονα-Progressor-2608594192-με-Διάμετρο-από-20mm-έως-76mm-για-Ξύλο-Μέταλλο-και-Πλαστικό.html

Για μπετο θα επελεγα την ποτηροκωρονα της Bosch sds plus 9..

Eχουν και τα 2 πολυ μεγαλη γκαμα σε διαμετρους...και η ποιοτητα ειναι πολυ πανω απο το μεσο ορο...

προτεινω παρε ενα καλο κωνικο μεταλου με σκάλες, απο 6ωςφ32...για μεταλα μεχρι 3χιλιοστα θα ειναι οκ.
παραδειγμα

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

ωραιες οι ατιμες οι sds... ( αν και αρκετα εξειδικευμενη η χρηση τους)
προτεινω παρε ενα καλο κωνικο μεταλου με σκάλες, απο 6ωςφ32...για μεταλα μεχρι 3χιλιοστα θα ειναι οκ.
παραδειγμα

Last edited:
καλημερα.
Δε ξερω αν υπαρχει πιο κατάλληλο θέμα
Εχω αγοράσει ενα δραπανοκατσάβιδο απο banggood
Το παρακάτω

Δουλεψε μια χαρα (ενα μήνα) μεχρι που το ζόρισα σε ανοιγμα τρυπας σε μεταλλο και απο τοτε σταματησε να λειτουργεί. Εχω δυο μπαταρίες και δε δουλευει με καμια, οποτε μαλλον δε φταινε οι μπαταρίες. Ξερει κανεις αν φτιαχνεται ευκολα και φτηνά; Θα αγορασω αυριο του lidl αλλα αν φτιαχνεται γιατι οχι;

• Sad
Reactions: tom152
Δυστυχως εαν το δραπανο σταματησε να λειτουργει πανω στο ζορι, σημαινει οτι κατα πασα πιθανοτητα καηκε το μοτερ.
Δεν ξερω πως μπορει να βρεθει συμβατο 18βολτο μοτερακι αλλα αυτο θα κοστιζει >30 ευρω για να εχει καποια ροπη και να αντεχει στο ζορι.

Last edited:
επισης πιθανο να εχει καει καποιο τρανζιστορ στη σκανδαλη που ελεγχει την ταχυτητα του μοτερ (μου συνέβη σε parkside). αν βρεις ιδια σκανδαλη μπορεις να την αλλαξεις. υπαρχουν διαφορα βιντεακια με τετοιες επισκευες πχ:
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Καλά θα κάνεις να πας να το παρεις...

επισης πιθανο να εχει καει καποιο τρανζιστορ στη σκανδαλη που ελεγχει την ταχυτητα του μοτερ (μου συνέβη σε parkside). αν βρεις ιδια σκανδαλη μπορεις να την αλλαξεις. υπαρχουν διαφορα βιντεακια με τετοιες επισκευες πχ:
Εγω μόνο για εργαλείο άνω των 100+ ευρώ θα ασχολιομουν...Δεν νομίζω ότι αξίζει...

Αν τώρα βρει κάπου και διορθώνεται μέχρι 30 ευρώ ας το επιχείρησε..

Σας ευχαριστώ και τους δύο. Τρέχω αύριο στο λιντλ.
Άνοιξε το πριν πας στο λιντλ.
Κάποιος εδώ μέσα είχε αντίστοιχο πρόβλημα και λύθηκε εύκολα καθώς είχε ξεκολλήσει το καλώδιο που τροφοδοτεί το μοτέρ.
Με μια κόλληση καθάρισε!
Τσεκαρε το. Αξίζει.
Αν δεν θέλεις-μπορεις να το τσεκαρεις μπορώ να το τσεκαρω εγώ για εσένα.

Και εμένα η γνώμη μου είναι να το ανοίξεις πριν το "ανακυκλώσεις" μπορεί να μην κάηκε το μοτέρ αλλά να είναι κάτι απλό! Το ανοίγεις, κανείς οπτικό έλεγχο σε καλώδια, κολλήσεις κλπ και αν δεν δεις κάτι, τότε με κροκοδειλακια και καλώδια θα συνδέσεις απευθείας τους πόλους της μπαταρίας με το μοτέρ παρακάπτοντας τη σκανδάλη. Ετσι θα δεις αν είναι καμμένο ή όχι το μοτέρ.
Στο παρακάτω βίντεο θα δεις πως θα το ανοίξεις:
Δεν ανοίγει όπως τα περισσότερα δραπανοκατσαβιδα, είναι λίγο πιο περίπλοκο το άνοιγμα.
ΥΓ: Αν έχεις 20v μπαταρία από άλλο εργαλείο (όχι τις δικές του) κάνε μια δοκιμή με κροκοδειλακια, δεν ξέρεις πότε.......
Το έχω και εγώ και μου έχει βγει πολύ καλό αν και βρήκα αρκετά βίντεο στο YouTube με προβληματικά κομμάτια.

αν ειναι brushed το μοτερ, ειναι πολυ απλος ο ελεγχος, απευθειας η μπαταρια στο μοτερ κ πρεπει να γυρισει. αν ειναι brushless.... μπερδευονται τα πραγματα.
ομως γενικα υπαρχουν ανταλλακτικα στο aliexpress για τα περισσοτερα απο αυτα γιατι χρησιμοποιουν κοινα εξαρτηματα. αποτι βλεπω στο youtube δεν ειναι δυσκολες οι περισσοτερες επισκευες αν βρεις το καταλληλο ανταλλακτικο, οποτε ισως αξιζει να το δει καποιος που φτιαχνει τετοια πραγματα.

Σε μένα είχε τύχει το πρόβλημα με το Topshak, ενώ δουλευε κανονικά, ξαφνικά σταμάτησε, εν τέλη ήταν όντως μία ελλατωματική κόλληση.
Θα σου πρότεινα κι εγώ, να το ανοίξεις, μήπως είσαι τυχερός και είναι κάτι απλό.