Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Και τα δύο τρυπάνια είναι της Bosch. Τι κατηγορία τώρα δεν θυμάμαι, τα έχω καιρό. Το 8αρι έχει λίγο περίεργη βάση (εννοώ όχι κυλινδρική) και ίσως δεν είχε πατήσει σωστά. Θα ανεβάσω αργότερα φώτο από τα τρυπάνια.

Μπορεί στην τελική να ήταν κάτι που έγινε μια φορά και δεν ξανασυμβεί.

• Like
Reactions: KOSSTV
.το λέω γιατι το να σου μπαγκωσει στην τρύπα μεγαλυτερης διαμετρου τρυπανι ενώ έχεις ανοίξει ήδη με μικρότερο δεν μου φενεται φυσιολογικό...
Αν πιεσεις το τρυπανι πριν την εκκινηση στη ηδη ανοιγμενη τρυπα και σφηνωσει σε γερο μπετον και βρει και κανενα πετραδακι και δεν ειναι και 1000watt μπορει να τυχει.
Θυμαμαι να μου εχει συμβει κατι λιγες φορες. Σε αυτη την περιπτωση μετα ως συνηθως ανοιγει over size τρυπα.

• Like
Reactions: Catalyst_
Αν πιεσεις το τρυπανι πριν την εκκινηση στη ηδη ανοιγμενη τρυπα και σφηνωσει σε γερο μπετον και βρει και κανενα πετραδακι και δεν ειναι και 1000watt μπορει να τυχει.
Θυμαμαι να μου εχει συμβει κατι λιγες φορες. Σε αυτη την περιπτωση μετα ως συνηθως ανοιγει over size τρυπα.
Αυτό είναι λάθος χρήση. .
Το μεγαλύτερο τρυπανι δεν πας να το σφηνωσεις αλλά το δουλεύεις εξ' αρχής σαν να μην είχες ξανατρυπησει.. και σιγά σιγά προχωράς..

Ειδικά στο μπετο, αλλά και στο σοβα εάν σφηνωσει το τρυπανι και πας να το βγάλεις με δυναμη κατά την εκτόνωση, τα χείλια της τρύπας ανοίγουν και χαλάει η τρύπα.. και ως εκ τούτου δεν είναι σωστή για ουπα..

Γενικότερα και μέχρι το 10αρι τρυπανι σε μπετο δεν χρειάστηκε ποτε να κάμω προτρυπημα με μικρότερο...παρά μόνο εάν ειναι ευαίσθητο το σημείο..

Το προτρύπημα δεν έχει λόγο ύπαρξης σε αυτήν την περίπτωση, παρόλα αυτά το έκανα, καθώς δεν έχω και μεγάλη εμπειρία με τρυπήματα και ειδικά σε μπετό έχω ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν (δεν είχα καλό τρυπάνι, απειρία, κτλ) και επέλεξα να το κάνω σε δύο στάδια. Βέβαια τώρα πια έχω μεγαλύτερη εξοικείωση, καλύτερα τρυπάνια, καλύτερα εργαλεία, αλλά το φοβήθηκα.

Αλήθεια, πότε συνιστάτε να προτρυπήσεις; Μιλάω για παρόμοιες περιπτώσεις και όχι όταν πχ. ανοίγεις τρύπα μικρότερη για να βάλεις την σωστή ξυλόβιδα.

Το προτρύπημα δεν έχει λόγο ύπαρξης σε αυτήν την περίπτωση, παρόλα αυτά το έκανα, καθώς δεν έχω και μεγάλη εμπειρία με τρυπήματα και ειδικά σε μπετό έχω ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν (δεν είχα καλό τρυπάνι, απειρία, κτλ) και επέλεξα να το κάνω σε δύο στάδια. Βέβαια τώρα πια έχω μεγαλύτερη εξοικείωση, καλύτερα τρυπάνια, καλύτερα εργαλεία, αλλά το φοβήθηκα.

Αλήθεια, πότε συνιστάτε να προτρυπήσεις; Μιλάω για παρόμοιες περιπτώσεις και όχι όταν πχ. ανοίγεις τρύπα μικρότερη για να βάλεις την σωστή ξυλόβιδα.
Για ακριβές τρυπημα σε σωστό σημείο θα σε βοηθήσουν οι οδηγοί τρυπηματος..

Κανεις ευθυβολο αρχικό τρυπημα και συνεχίζεις χωρίς τον οδηγό μετεποιτα..

Γενικότερα προτρυπημα σε μπετο η σοβα κάνεις όταν είσαι πολύ εξω στο τοιχο,σε γωνία,δοκάρι και κολωνα...μην σου χαλάσει το τοιχιο.

Η χρήση του μικρότερου τρυπανιου σε μπετο γινεται ώστε να μην δονηται το σημείο αρκετά και μας κουφωσει...

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρησιμοποιώ καθόλου Sds δραπανο καθώς η δύναμη του μπορεί να αποβεί μοιραία.. ακόμη και στο δραπανο η χρήση χωρίς κρουση μπορεί να αποδειχτεί πολύ καλύτερη σαν λειτουργία ώστε να ανοικτει καθαρά τρύπα στην αρχή γιατί αυτό είναι το πρωταρχικό ζήτημα.. μετά αφού κοντραριστεί βάζεις κρουση....

Δεν υπαρχει αυτη η τιμη για τορνακι!!! Αξιζει με τα χιλια για μικροδουλειες!!

Εχω τον ακομα πιο μικρο τορνο της Proxxon για τον ιδιο λογο. Προσφατα εφτιαξα τα κανόνια για ενα παλαιο ξυλινο πειρατικο καραβι.
Oμως πρεπει να παρεις δυο καλυτερα σκαρπελα γιατι αυτα τα δυο που εχει ο τορνος νομιζω οτι ειναι για τα μπαζα και θα σε δυσκολεψουν.
Οπως μπορει να χρειαστεις ενα τσοκ απο την μερια του μοτερ για να πιανεις τα ξυλα καλυτερα.
Το έχεις δουλέψει να φτιάξεις ξύλινο πιάτο η ποτήρι;

Το έχεις δουλέψει να φτιάξεις ξύλινο πιάτο η ποτήρι;
Ο φιλος Νικος εχει γραψει παρακατω τις εντυπωσεις του....

Σκεφτομαι να αγορασω ενα κατσαβιδι χειρος μπαταριας για να αντικαταστησω ενα stenley καστανιας που εχω.
Ποια η αποψη σας για το παρακατω Bormann BCD1050 στα 20€?

1740752499832.png

Bαλε ενα λινκ να δουμε τα specs και να το συγκρινουμε με το αντιστοιχο Bosch.

Aυτα τα κατσαβιδια δουλευουν πιεζοντας τα πανω στη βιδα. Ιδανικο για ξεβιδωμα αλλά λιγο αβολα στη χρηση, ιδιως στο βιδωμα.
Αν εχει πραγματικη ροπη 5Νm, αξιζει σιγουρα σε τετοια τιμη.

συγνωμη Μιχαλη, ειπα να μην βαλω λινκ μηπως και δεν κανει, χαζομαρα..
Μπραβο ρε Κωστη, αυτο ακριβως εννοω, ψαχτηκα πολυ σημερα και με κατι κινεζιες αλλα δεν καταφερα να βγαλω ακρη, γιατι αν δεν τα δεις απο κοντα ή τουλαχιστον σε ενα βιντεο πως λειτουργουν ψωνιζεις εντελως στα τυφλα.
Το Bosch εδω Ελλαδα το εχει στα 82€, ενω απο amazon το βρηκα στα 67 αλλα και παλι ακριβο μου φαινεται, για το πειραμα που θελω να κανω (εννοω οτι δεν ξερω ακομα αν θα μου κανει την δουλεια που θελω), γιαυτο και δεν παω σε τετοιες τιμες (ακομα).
Εχω την εντυπωση Κωστη οτι το Borman που λεμε δεν πρεπει να λειτουργει αυτοματα οταν πιεζεις το εργαλειο πρς τα μεσα, οπως κανει το bosch και ο σωσιας του dremel το οποιο ειναι στην μιση τιμη αλλα δεν ερχεται Ελλαδα (κλασικα).

Έχω το Bormann εδω και μερικούς μήνες. Μια χαρά είναι, καλό ποιοτικώς και στη λειτουργία του. Ο διακόπτης αριστερα-δεξιά είναι πρακτικός. Χωρίς να το έχω χρησιμοποιήσει και πολύ, δεν έχω να πω κάτι αρνητικό. Αν θέλεις να δω κάτι πιο συγκεκριμένο, ευχαρίστως...

αν μπορεις θελω να ξερω αν εχει καθυστερηση οταν αφηνεις τον διακοπτη, δηλ αφηνοντας τον διακοπτη, σταματαει αμεσως το μοτερ, ή συνεχιζει για ελαχιστα ακομα?

πολυ κακο αυτο για μικρορυθμισεις που θελω να κανω, το ιδιο νομιζω κανει και το bosch δυστυχως.
Ημουν αναμεσα στο borman και στο παρακατω, αλλα δυστυχως και τα 2 εχουν καθυστερηση.
Δεν πειραζει θα δοκιμασω το borman και ελπιζω να μην ειναι τοσο σοβαρο το προβλημα..
Σε ευχαριστω πολυ..

• Like
Reactions: machine
πολυ κακο αυτο για μικρορυθμισεις που θελω να κανω, το ιδιο νομιζω κανει και το bosch δυστυχως.
Ημουν αναμεσα στο borman και στο παρακατω, αλλα δυστυχως και τα 2 εχουν καθυστερηση.
Δεν πειραζει θα δοκιμασω το borman και ελπιζω να μην ειναι τοσο σοβαρο το προβλημα..
Σε ευχαριστω πολυ..
Δεν νομίζω να βρεις κάποιο να σταματάει άμεσα...απλώς πριν τερματίσεις αφήνει λίγο πριν...ετσι κάνω και με το Bosch...

Δεν λες όμως ακριβώς για ποια χρήση το θες..μήπως γενικότερα δεν κάνουν αυτοί τότε είδους εργαλεια για την δουλειά που θες..

Εαν δεν δουλευει πατωντας τη μυτη πανω στη βιδα, κατα την γνωμη μου δεν αξιζει οσο και να κοστιζει. Εκτος αν ειναι για ειδικη εργασια.
Αν ειναι να χρησιμοποιεις διακοπτη για να βιδωσεις, το σχημα του ειναι πολυ αβολο και δυσχρηστο. Παντα κατα την δικη μου εμπειρια.

Καλυτερα ενα μικρο 4βολτο στο παραδοσιακο σχημα που ειναι δοκιμασμενο και σαφως πιο ευχρηστο.

Κωστη ως ξυλουργος το θελω για να αντικαταστησω οπως ειπα το κανονικο κατσαβιδι χειρος που εχω. Εως τωρα χρησιμοποιω το παρακατω πολλα χρονια και ειμαι υπερευχαριστημενος, αλλα το να ειναι και ηλεκτρικο σιουρα θα βολευει περισσσοτερο.
Μιχαλη θελω οπωσδηποτε να ειναι ισιο και οχι σε σχημα Τ.

1740846414969.png

Εαν δεν δουλευει πατωντας τη μυτη πανω στη βιδα, κατα την γνωμη μου δεν αξιζει οσο και να κοστιζει. Εκτος αν ειναι για ειδικη εργασια.
Αν ειναι να χρησιμοποιεις διακοπτη για να βιδωσεις, το σχημα του ειναι πολυ αβολο και δυσχρηστο. Παντα κατα την δικη μου εμπειρια.
ποια ειναι η συμεριφορα του αν τοποθετησεις ισα ισα την βιδα κια βαλει μπρος αυτοματα?
υπαρχει περπτωση να την παει στραβα?

Ναι υπαρχει περιπτωση να παει στραβα γιατι δεν βοηθαει το κρατημα/το σχημα του, ιδιως στις μικρες βιδες, για αυτο ειπα οτι αυτο το κατσαβιδι ειναι ιδανικο για ξεβιδωμα και οχι τοσο για βιδωμα. Προσωπικα το χρησιμοποιω αποκλειστικα για ξεβιδωμα, ειναι φανταστικο για αυτη τη δουλεια. Απλα το πιεζεις στις βιδες.

• Like
Reactions: kospap