Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Κατα την αποψη μου, σαν Βoschaκιας θεωρω οτι το lidl δεν ψευδεται και πως ειναι φυσιολογικο η bosch σπαθοσεγα να εχει σε απολυτες θεωρητικες τιμες (και οχι σε αισθηση στο χερι) περισσοτερα m/sec2.
Και αυτο εξηγειται με τον πολυ απλο τροπο.
Bosch 28mm stroke και 2700 strokes/min
Park 20mm stroke και 2800 strokes.min

Σκεφτειτε οτι
η bosch σε ενα λεπτο διανυει 0.028χ2700 = 75.6 μετρα
η παρκ 0.020χ2800 = 56 μετρα

Και πειτε μου πως η bosch θα διανυσει σε ενα λεπτο 35% περισοτερη αποσταση κανοντας 2700 ακαριαια φρεναρισματα και επιταχυνσεις? Ο μονος τροπος ειναι να εχει 35% περισσοτερη επιταχυνση αρα και τελικη ταχυτητα πριν απο καθε stroke. Με αυτη την λογικη ειναι αδυνατον στα χαρτια η bosch να εχει μικροτερα m/sec2 απο την παρκ.

Ειναι τοσο παραλογο οσο αυτες οι διαφημισεις που λενε πως με 10 λεπτα ρευμα την ωρα ζεσταινεις ολοκληρο δωματιο με μια αντισταση που βαζεις στην πριζα. Στην ουσια ομως για να ζεσταθεις με αντιστασεις θελεις παντα ακριβως +-5% την ιδια ηλεκτρικη ενεργεια.

Επομενως τα δηλουμενα νουμερα ειναι ενα μετρο συγκρισης και το τελικο αποτελεσμα κατα την χρηση σαφως και επηρρεαζεται και απο αλλους παραγοντες.
Αν οσοι εχουν δουλεψει και Bosch και Παρκ και βρισκουν μεγαλες διαφορες τοτε αυτο μπορει κυριως να οφειλεται σε σχεδιαστικα και ποιοτικα στοιχεια αλλα μαλλον οχι σε ψευδεις δηλωσεις του lidl.

δεν καταλαβα ακριβως το σκεπτικο σου αλλα σου διαφευγει κατι σημαντικο. θα δεις στο τελος το γιατι η παρκσαιντ ψευδεται ή παραπλανα.
το οτι κανείς δεν λεει οτι τα φρεναρισματα και οι επιταχυνσεις ειναι ακαριαια. πιθανα να υπαρχει καποιο ειδος αποσβεσης. δεν το γνωριζω στα σιγουρα.
θεωρω απιθανο ομως η μπος να εχει αφησει την μακιτα να αλωνιζει την αγορα η οποια διαθετει παντου αποσβεσεις και να μην την εχει μιμηθει εστω και εν μερη. και δεν μιλαω μονο για το avt που ειναι παντου ελατηρια, αλλά και για τα μικροτερα μοντελα της.

αλλωστε απο την αρχη εδω και μερες εχω πει οτι νιωθεις πως η μπος εχει καποια αναρτηση μεσα της.
αν ισχυει αυτο, τοτε ολο το υπολοιπο σκεπτικο σου ειναι λαθος καθως δεν εχουμε ακαριαια φρεναρισματα.
δεν ξερω αν εχει καποια ελατηρια αποσβεσης ή καποιους ελαστικους συνδεσμους στις ενωσεις των διαφορων τμηματων του σκελετου της που η παρκσαιντ δεν διαθετει, (που μαλλον αυτο συμβαινει) το αποτελεσμα ομως ειναι οτι εχεις ενα πολυ πιο γλυκο εργαλειο

δευτερο. τι σημαινει σχεδιαστικα και ποιοτικα στοιχεια, διαφορετικο απο τη μελετημενη αποσβεση των ταλαντωσεων? πως αλλιως θα μπορουσε να εχει αυτην την πιο γλυκια λειτουργια?
αρα επανερχομαστε στο πρωτυτερο, οτι η ολη της σχεδιαση σε σχεση με την παρκ αποσβαινει ενα μεγαλο μερος των κραδασμων

κατι ακομα που σου διαφευγει (για μενα το πιο βασικο), ειναι οτι οι δονησεις μετριουνται στο "χερουλι" εξ ου και το Ah. οχι στον αξονα. αυτο ειναι το πιο βασικο σημειο.
ακομα και αν ο αξονας δεν διεθετε κανενος ειδους αποσβεση (πραγμα απιθανο) αλλά ειχε απομονωθει με εναν υποθετικο μαγικο τροπο απο αυτον το χερουλι και το σημειο που πιανεις το εργαλειο, μεσω "τελειων" ελαστικων μερων απορροφησης των κραδασμων, τοτε η μετρηση θα ειναι μηδενικη.

αρα λοιπον καταληγουμε στο συμπερασμα οτι αυτο που διαφοροποιει τις δυο δονησεις, δεν ειναι το τι συμβαινει στον αξονα οπως υπεθεσες, αλλά το τι συμβαινει στα σημεια που πιανουμε το εργαλειο
ετσι λοιπον βλεπουμε οτι η παρκσαιντ ψευδεται ολοφανερα! γιατι η παρκ γνωριζει οτι οι μετρησεις δεν γινονται στον αξονα αλλά στο σημειο επαφης των χεριων
οταν λοιπον η μπος ανακοινωνει 29 μ/σ2 τα ανακοινωνει στο χερουλι. και στο χερουλι η παρκσαιντ εχει τουλαχιστον 50% μεγαλυτερες δονησεις

το αν στην ακρη του αξονα η μπος εχει μεγαλυτερες δονησεις (που κατα τη γνωμη μου ουτε αυτο συμβαινει) εμας δεν μας αφορα γιατι δεν πιανουμε τον αξονα αλλά το εργαλειο

Δυστυχώς όσες φορές σας διαβάζω (και εδώ και στις παραλαβές) τις αναλύσεις και τις μετρήσεις διακρίνω μια τάση τυφλής αγάπης προς συγκεκριμένη μάρκα από τον κάθε ένα (και εγώ έχω κατηγορηθεί για τα Parkside ...αλλά εγώ κάνω πλάκα) αυτομάτως λοιπόν το μυαλό μου δεν θεωρεί αξιόπιστες τις θεωρητικές αναλύσεις σας....συγνώμη που λέω έτσι ωμά την αμαρτία μου αλλά ..... δεν φταίω εγώ .... το μυαλό μου φταίει που κάνει περίεργους συσχετισμούς -bye-

Δυστυχώς όσες φορές σας διαβάζω (και εδώ και στις παραλαβές) τις αναλύσεις και τις μετρήσεις διακρίνω μια τάση τυφλής αγάπης προς συγκεκριμένη μάρκα από τον κάθε ένα (και εγώ έχω κατηγορηθεί για τα Parkside ...αλλά εγώ κάνω πλάκα) αυτομάτως λοιπόν το μυαλό μου δεν θεωρεί αξιόπιστες τις θεωρητικές αναλύσεις σας....συγνώμη που λέω έτσι ωμά την αμαρτία μου αλλά ..... δεν φταίω εγώ .... το μυαλό μου φταίει που κάνει περίεργους συσχετισμούς -bye-

Πλάκα με τα Parkside;;;
Αμαρτία...😀

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

εχεις δικιο εν μερη γιατι εδω η dewalt δεν τα λεει καλα.

Τελικα μαλλον εχω δικιο. εχει τα μισα orbit σε σχεση με το bosch

Αυτές τις τιμές πως τις εξηγείς;
Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν, κάποιος τα έχει γράψει ανάποδα.

Attachments

• Makita.jpg
    Makita.jpg
    39.9 KB · Views: 209
  • Bosch.jpg
    Bosch.jpg
    63.2 KB · Views: 209
προφανως!
το χαρτι της μακιτα ειναι λαθος. καποιο λαθος στην εκτυπωση.
επρεπε να ειναι αναποδα

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

δεν καταλαβα ακριβως το σκεπτικο σου αλλα σου διαφευγει κατι σημαντικο. θα δεις στο τελος το γιατι η παρκσαιντ ψευδεται ή παραπλανα.
το οτι κανείς δεν λεει οτι τα φρεναρισματα και οι επιταχυνσεις ειναι ακαριαια. πιθανα να υπαρχει καποιο ειδος αποσβεσης. δεν το γνωριζω στα σιγουρα.
θεωρω απιθανο ομως η μπος να εχει αφησει την μακιτα να αλωνιζει την αγορα η οποια διαθετει παντου αποσβεσεις και να μην την εχει μιμηθει εστω και εν μερη. και δεν μιλαω μονο για το avt που ειναι παντου ελατηρια, αλλά και για τα μικροτερα μοντελα της.

αλλωστε απο την αρχη εδω και μερες εχω πει οτι νιωθεις πως η μπος εχει καποια αναρτηση μεσα της.
αν ισχυει αυτο, τοτε ολο το υπολοιπο σκεπτικο σου ειναι λαθος καθως δεν εχουμε ακαριαια φρεναρισματα.
δεν ξερω αν εχει καποια ελατηρια αποσβεσης ή καποιους ελαστικους συνδεσμους στις ενωσεις των διαφορων τμηματων του σκελετου της που η παρκσαιντ δεν διαθετει, (που μαλλον αυτο συμβαινει) το αποτελεσμα ομως ειναι οτι εχεις ενα πολυ πιο γλυκο εργαλειο

δευτερο. τι σημαινει σχεδιαστικα και ποιοτικα στοιχεια, διαφορετικο απο τη μελετημενη αποσβεση των ταλαντωσεων? πως αλλιως θα μπορουσε να εχει αυτην την πιο γλυκια λειτουργια?
αρα επανερχομαστε στο πρωτυτερο, οτι η ολη της σχεδιαση σε σχεση με την παρκ αποσβαινει ενα μεγαλο μερος των κραδασμων

κατι ακομα που σου διαφευγει (για μενα το πιο βασικο), ειναι οτι οι δονησεις μετριουνται στο "χερουλι" εξ ου και το Ah. οχι στον αξονα. αυτο ειναι το πιο βασικο σημειο.
ακομα και αν ο αξονας δεν διεθετε κανενος ειδους αποσβεση (πραγμα απιθανο) αλλά ειχε απομονωθει με εναν υποθετικο μαγικο τροπο απο αυτον το χερουλι και το σημειο που πιανεις το εργαλειο, μεσω "τελειων" ελαστικων μερων απορροφησης των κραδασμων, τοτε η μετρηση θα ειναι μηδενικη.

αρα λοιπον καταληγουμε στο συμπερασμα οτι αυτο που διαφοροποιει τις δυο δονησεις, δεν ειναι το τι συμβαινει στον αξονα οπως υπεθεσες, αλλά το τι συμβαινει στα σημεια που πιανουμε το εργαλειο
ετσι λοιπον βλεπουμε οτι η παρκσαιντ ψευδεται ολοφανερα! γιατι η παρκ γνωριζει οτι οι μετρησεις δεν γινονται στον αξονα αλλά στο σημειο επαφης των χεριων
οταν λοιπον η μπος ανακοινωνει 29 μ/σ2 τα ανακοινωνει στο χερουλι. και στο χερουλι η παρκσαιντ εχει τουλαχιστον 50% μεγαλυτερες δονησεις

το αν στην ακρη του αξονα η μπος εχει μεγαλυτερες δονησεις (που κατα τη γνωμη μου ουτε αυτο συμβαινει) εμας δεν μας αφορα γιατι δεν πιανουμε τον αξονα αλλά το εργαλειο

Δεν διαφωνω σε αυτα που λες.
Ισως μπερδευτικες με το ακαριαία, αλλα ο αξονας οτι και να κανεις θα πρεπει πρωτα να μηδενισει ταχυτητα στιγμιαια για να αλλαξει φορα και η bosch που ο αξονας της διανυει 35% περισσοτερη αποσταση στο ιδιο λεπτο εχει σιγουρα 35% περισοτερη αδρανεια στο να φτασει στο μηδεν και 35% περισσοτερη επιταχυνση για πετυχει τις αντιστοιχες ταχυτητες. Αρα οπως εγραψα στην θεωρία ο αξονα εχει περισοτερους κραδασμους σε απολυτα θεωρητικα νουμερα.
Τωρα στο θεμα τις αποσβεσης παλι δεν μπορω να εκφερω γνωμη αφου δεν εχω κρατησει ποτε κανενα απο τα δύο. Παρ'ολα αυτα δεν ξερω ποσο ρολο παιζει στην μεταφορα των δονησεων (που συμφωνουμε οτι μετριεται στο χερουλι) το υλικο της κατασκευης.
Θεωρω δηλαδη πως η χρηση πλαστικου εκει που η bosch χρησιμοποιει αλουμινιο μαλλον δινει στην PARKSIDE ενα πλεονεκτημα στις δονησεις αφου το φλεξαρισμα ολων των στοιχείων (γραναζια, μικροτερα ρουλεμαν, πλαστικες εδρασεις) απορροφα καποιο ποσοστο δονηδεων. Αλλωστε τα εργαλεια χαλανε γιατι καποιο ποσοστο δυναμης καταναλωνεται κακώς σε σημεια που δεν πρεπει απορροφώντας ταυτοχρονα και την ενεργεια αρα και τις δονησεις.
Δεν αποκλειω δηλαδη το πολυ πλαστικο να βοηθαει λιγο το επιπεδο δονησεων αλλα ουτε και τα νουμερα της παρκ να ειναι ψεματα.
Εχω αλλωστε δουλεψει την σεγα την οποια και πεταξα αφου ηταν αδυνατο να κοψει καθετα ετσι που ετρεμε ολο το εργαλειο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

@ κύριος Βabis K.

Μαλλον η Bosch εχει το λαθος. Μου φαινεται δεν μπορει να έχει OPM πανω απο το no load Νουμερο.

και παλι θα διαφωνησω (γιαννη?) ;)

με αφορμη τη συζητηση μας εψαξα λιγο να βρω κανα διαγραμμα
https://www.sparetoolparts.co.uk/bo...18-v-li-spare-parts-list-type-3601f4j000.html

δεν ξερω αν κανω λαθος, αλλα προσεξε τα σημεια 36 και 47 κλπ του διαγραμματος
νομιζω οτι ο αξονας εχει απο μονος του ηδη μια αποσβεση ελατηριου. αρα δεν μηδενιζει ταχυτητα στιγμιαια.

σε αντιδιαστολη δες την φωτο που εβαλε ο συναδελφος στο νημα του λιντλ απο την ανοιγμενη σπαθοσεγα του
εκει οι κραδασμοι του αξονα μεταφερονται αυτουσιοι στο εργαλειο

δεν υπολογιζω σε ολα αυτα τις ελαστικες συναρμογες που μαλλον πρεπει να υπαρχουν στην ακρη των κομματιων οπως μεταξυ 41 και 48 κλπ

μαλλον το "μυστηριο" της γλυκιας λειτουργειας της σπαθοσεγας μπος αρχιζει να ξετυλιγεται...

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

δεν ξερω αν κανω λαθος, αλλα προσεξε τα σημεια 36 και 47 κλπ του διαγραμματος
νομιζω οτι ο αξονας εχει απο μονος του ηδη μια αποσβεση ελατηριου. αρα δεν μηδενιζει ταχυτητα στιγμιαια.

μήπως το 47 είναι για τον μηχανισμό κλειδώματος της λάμας?

@KOSSTV

μήν χαλιέσαι ρε συ
εγώ είμαι πρώτος που λέω ότι του λιντλ είναι δείγματα εργαλείων και πρώτος αμφισβητούσα την ασφάλεια του κράνους μηχανής
δεν έχει κανένα νόημα να νευριάζουμε για κάτι τόσο ασήμαντο :)

πιστεύω πως κάποιοι κατάλαβαν γιατί το 5 m/s2 μπορεί να φαίνεται χειρότερο απο το 10-20-30
δεν μπορούμε να συγκρίνουμε δονήσεις διαφορετικών εργαλείων με ασφάλεια εκτός αν έχουμε κατανοήσει πώς βγαίνει αυτό το νούμερο ή αν και τα δύο εργαλεία μας κάνουν την ίδια δουλειά ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ (σπαθόσεγα αντί για αλυσοπρίονο πχ) και όχι σπαθόσεγα με τριβείο

ο μηχανισμος κλειδωματος της λαμας ειναι το 857
ακολουθει ροδελα και μια ή δυο ελαστικες ροδελες.
το 35 επεται αυτων , δεν εφαρμοζει μεσα στο 857 και το ελατηριο ακομα και αν ηταν για το μηχανισμο κλειδωματος, εφαρμοζει πανω στο 35 οπότε λειτουργει ως αναρτηση του αξονα!

εχω κουφαθει και λεω: τι εχουν φτιαξει οι ανθρωποι!
ο ολος μηχανισμος ειναι το 50, ο δισκος μεταπτωσης με σπαστο ρουλεμαν!!
ΑΝ το καταλαβαινω καλα, στην ουσια το 50 λειτουργει σαν εκρεμες και η σεγα της μπος χρησιμοποιει δυο αξονες που ο ενας δινει κινηση στον αλλον και οχι ενα αξονα οπως στην παρκ
οπότε μπορουμε να φανταστουμε ακομα, το οτι οπου θελουν παρεμβαλουν και αποσβεστηρες.

αν ειναι ετσι οπως το λεω , θυμιζει κατασκευη ρολογιων.
πολυ περιπλοκο σε σχεση με μια παρκ για αυτο αλλωστε στοιχιζει τοσο πολυ περισσοτερο
αλλά κανει και δουλια!

δυο αξονες και γυροσκοπικο μηχανισμο! φοβεροι ;)

Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

@KOSSTV

μήν χαλιέσαι ρε συ
εγώ είμαι πρώτος που λέω ότι του λιντλ είναι δείγματα εργαλείων και πρώτος αμφισβητούσα την ασφάλεια του κράνους μηχανής
δεν έχει κανένα νόημα να νευριάζουμε για κάτι τόσο ασήμαντο :)

Φυσικα και δεν χαλιεμαι...συζυτηση κανουμε..αποψης καταθετουμε...αν δεν τα βρησκουμε και καμια φορα δεν χαλασε ο κοσμος...!!!!:2thumb22sup:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

ο μηχανισμος κλειδωματος της λαμας ειναι το 857
ακολουθει ροδελα και μια ή δυο ελαστικες ροδελες.
το 35 επεται αυτων , δεν εφαρμοζει μεσα στο 857 και το ελατηριο ακομα και αν ηταν για το μηχανισμο κλειδωματος, εφαρμοζει πανω στο 35 οπότε λειτουργει ως αναρτηση του αξονα!

Μάλλον ναί, το είδα στα γρήγορα, δεν είδα άλλο ελατήριο που νιώθει κάποιος όταν κουμπώνει τη λάμα και μπερδεύτηκα.

Φυσικα και δεν χαλιεμαι...συζυτηση κανουμε..αποψης καταθετουμε...αν δεν τα βρησκουμε και καμια φορα δεν χαλασε ο κοσμος...!!!!:2thumb22sup:

:ernaehrung004:

Ψαχνω να βρω μεγαλα torx, και κανονικα κατσαβιδια με στελεχος και bits, σε λογικη τιμη.
Νουμερα πανω απο 40 (45, 50, και μεγαλυτερα, αν υπαρχουν).
Αν πετυχει κανεις πουθενα, ή/και σε καμια ομαδικη απο μαγαζι που να εχει, ας βαλει μια φωνη.

να αγορασεις torx ασφαλειας (με την τρυπα στη μεση)

αυτα που εβαλε ο Κωστης δεν ειναι ασφαλειας
ο κωδικος της force με τρυπα ειναι ο 5151Τ

Θελεις torx η Hex (allen)? Πολλες φορες υπαρχει συγχυση καθως δεν ειναι τα ιδια αν και υπο προυποθεσεις με τα Hex ξεβιδωνεις torx.
Και αν οντως θες torx, θελεις τα απλα η τα tamperproof, με την τρυπα στο κεντρο δηλαδη.

Ρωταω γιατι και γω σκεφτομαι να αγορασω απλα κατσαβιδια Torx στα πιο συνηθισμενα νουμερα (10 εως 40).
Yπαρχει η εναλλακτικη των ταπεινων πλην τιμιων stanley https://www.stanleycenter.gr/SET-KATSABIDIA-TORX-6-TEM-ESSENTIAL-STANLEY-STHT0-60214
ειτε των χλιδατων και διπλης τιμης WERA https://www.amazon.de/-/en/Wera-050...d=1607895665&sr=8-2&tag=googdemozdesk-21&th=1

Κωστη, ωραιο σετ. Θα προτιμουσα βεβαια κανονικα κατσαβιδια, οχι, αλεν και μυτες/bits για να μπαινουν στο παλμικο.
Μιχαλη, torx, οχι hex (αν και ουτε hex εχω πολυ μεγαλα νουμερα, οποτε γιατι οχι; ).
Αλλα, βασικα, θελω μεγαλα νουμερα, πανω απο 40.
Στο ebay βρισκω ωραια bits, αλλα ειναι ολα για 1/2" υποδοχη, οχι 1/4" που ειναι το παλμικο και αλλα τετοια που εχω.
Ισως υπαρχει ανταπτορας, αλλα δεν ξερω τι παιζει, ενω ειναι και καλυτερα χωρις ανταπτορα.

Αγγελε γιατι ακριβως δουλεια τα θες...;Να μπαινουν σε παλμικο...;σε bit δες τοτε...

Εγω παντως στο θεμα βολικοτητας και ευρηχοριας εχω παρει αυτο σετακι
τοσο σε torx οσο και σε allen και ειναι απιστευτα βολικα...

https://www.stanleycenter.gr/torx-anadiploymeno-set-exagonon-kleidion-8-tem-stanley-2-69-266

Το θεμα ειναι τι σε βολευει εσενα...
Σε μπιτ,σε κατσαβιδι η σε ξεχωρα...

Ερωτηση..τι διαφορα εχουν τα ασφαλειας με τρυπα απο τα απλα...;