Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Διαμαντή καθάρισε το γυάλισε το και στόλισε το.
Είναι εργαλείο άλλης πιο αληθινής εποχης.
Θα το βγάζεις έξω στα δυσκολα.
Ούτε γυαλίσματα, ούτε τίποτα.. Λίγο του καθάρισα κάτι μάκες, που είχε στις βίδες και στον επιλογέα. Του έριξα ελάχιστο wd40 και έτοιμο το μιδράλιο... 😊

Για να δεις αν ένα δράπανο είναι και κρουστικό χωρίς να το χρησιμοποιήσεις απλώς σπρώχνεις το τσόκ προς τα μέσα ...αν υποχωρεί λίγο στην μία από τις δύο θέσεις εκεί είναι το κρουστικό.
Αναγκάστηκα να το μάθω γιατί στο Metabo που έχω μου έχει φύγει το κουμπάκι που αλλάζει τις θέσεις και έχει μείνει μόνο ο άξονας.

eQd5Kqf.jpg

Για να δεις αν ένα δράπανο είναι και κρουστικό χωρίς να το χρησιμοποιήσεις απλώς σπρώχνεις το τσόκ προς τα μέσα ...αν υποχωρεί λίγο στην μία από τις δύο θέσεις εκεί είναι το κρουστικό.
Αναγκάστηκα να το μάθω γιατί στο Metabo που έχω μου έχει φύγει το κουμπάκι που αλλάζει τις θέσεις και έχει μείνει μόνο ο άξονας.

Ενδιαφέρον!!!
Θα το κοιτάξω...

Last edited by a moderator:
Το ότι το πάτε για πεταμα όλοι με ξεπερνά.
:smash:
Είπαμε υπάρχουν σύγχρονα τρυπάνια αλλά οποίος δεν έχει κάνει μια τρυπα με αυτό είναι σαν να μην έχει γράψει με στυλο...
:grinning-smiley-043
Ο παππους μου έφτιαχνε σαμαρια έχοντας το συγκεκριμένο και με προσαρτημα γινόταν και δισκοπριονο αλλά και σεγα.
:worshippy:

Μικροί μεγάλοι στα καφενεία? :flipout:

-bye-

Προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευα το Διαμαντή να πετάξει το συγκεκριμένο παλιό B&D. Σαφέστατα πρόκειται για πολύ σοβαρή κατασκευή από το παρελθόν που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δραπανάκι που φέρνει το Lidl κάθε τόσο στα 25 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το εργαλείο θα περάσει ένα βασικό έλεγχο/σέρβις ορθής λειτουργίας και δεν θα την έχει ακούσει κάποιο εξάρτημά του (πχ τσοκ, μοτέρ/καρβουνάκια, γρανάζωμα, διακόπτες). Αν λοιπόν δουλεύει και είναι ΟΚ, στη θέση του Διαμαντή θα το χρησιμοποιούσα ως ερασιτέχνης είτε για κολωνάτο είτε για διάτρηση ξύλου/μετάλλου. Για κρουστικό δεν το συζητάμε καθόλου, έχει δεν έχει κρούση, άλλωστε ο Διαμαντής αγόρασε πολύ πρόσφατα το κίτρινο τερατάκι της Dewalt και δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί με μηχανική κρούση.
Σε ότι αφορά το λευκό καλώδιο τροφοδοσίας, πιθανότατα έχει γίνει ανακαλωδίωση λόγω φθοράς/κακής χρήσης του ορίτζιναλ καλωδίου που είχε το δράπανο, εξ ου και θυμίζει καλώδιο μπαλαντέζας.
Επίσης ο μοχλός με τις ενδείξεις Ι και ΙΙ είναι για τις 2 μηχανικές ταχύτητες (χαμηλές/υψηλές στροφές και αντίστοιχα υψηλή/χαμηλή ροπή στρέψης). Δες και το παρακάτω βίντεο Διαμαντή:
https://www.youtube.com/watch?v=wfWOjQxIcF4&t=1
Εν κατακλείδι, είναι αμαρτία να πεταχτεί τέτοιο εργαλείο, άπαξ και λειτουργεί σωστά.

Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να κολλήσω σόλες ή/και πλαινά παπουτσιών που έχουν αρχίσει να ξεκολλάνε από το υπόλοιπο παπούτσι. Χρησιμοποιούσα είτε βενζινόκολλα είτε κάποια κόλλα που λανσαριζόταν ως κόλλα για δέρματα (που και πάλι μάλλον βενζινόκολλα ήταν). Συνήθως δεν είχα καλά αποτελέσματα, όχι τόσο στο σκέλος του τύπου της κόλλας όσο στο σκέλος της συγκράτησης των προς κόλληση τμημάτων του παπουτσιού, όπου προφανώς έπρεπε να μείνουν αρκετή ώρα σε στενή επαφή μετά την εφαρμογή της κόλλας.
Κατά κανόνα χρησιμοποιούσα σφιγκτήρες τέτοιου τύπου:
https://www.skroutz.gr/s/25271038/T...λματικός-Αυτόματος-Σφικτήρας-Μαραγκών-18.html
όσο βέβαια μπορούσα να "πιάσω" τα αντίστοιχα προς κόλληση τμήματα, κάποιες φορές βάζοντας και εσωτερικά στο παπούτσι όγκο, είτε με κάποιο ας το πούμε καλαπόδι από αυτά που δίνουν κάποιες εταιρείες παπουτσιών για να κρατάνε το σχήμα τα παπούτσια όταν αποθηκεύονται, είτε με συμπιεσμένα χαρτιά που έβαζα στο εσωτερικό του προς κόλληση παπουτσιού.
Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιο σχετικό εργαλείο προορισμένο εξαρχής για τέτοια δουλειά, ώστε αν το κόστος του είναι λογικό να έχει νόημα να το αποκτήσω ώστε να μπορώ να κολλάω με επιτυχία τα αντίστοιχα παπούτσια.
Επίσης θα με ενδιέφερε να μάθω τι τύπου/μάρκες από κόλλες έχετε χρησιμοποιήσει για ανάλογες εργασίες με καλά αποτελέσματα για να μου προτείνετε κάποια κόλλα.

Nομιζω οτι το σχολαστικο καθαρισμα και η κατοπιν προετοιμασια των επιφανειων με γυαλοχαρτο (οσο ειναι δυνατον) ειναι το βασικοτερο σημειο μαζι με ενα καλο πρεσσαρισμα (σφιγκτηρες σκανδαλης και ελατηριου).

Η επιλογη μιας βενζινοκολλας γενικης χρησης ειναι ησσονος σημασιας καθως οποιαδηποτε επωνυμη ειναι ικανη για τη δουλεια. Εχω χρησιμποιησει της Ατλακολ 330, Carmyfix απο το Leroy καθως και Bison, ολες με καλα αποτελεσματα.
Το κλειδι ομως στις βενζινικολλες ειναι να τηρηθουν ευλαβικα οι οδηγιες. Οι κολλες εχουν διαφορετικους χρονους που πρεπει να αφεθουν να 'τραβηξουν' αναλογα την μαρκα.

Εχω παρατηρησει οτι η πολυωρη συγκρατηση ειναι απαραιτητη, παντα τα αφηνω να κολλησουν overnight.
Οι σφιγκτηρες που χρησιμοποιω και αναλογα την περιπτωση ειναι δυο ειδων: Σκανδαλης για οπου ειναι εφικτο καθως εχουν αρκετη δυναμη και σφιγκτηρες ελατηριου για σημεια που δεν μπορουν να πιασουν οι σφικτηρες σκανδαλης.
Μια φορα ειχα χρησιμοποιησει σπαγγο καθως ηταν αδυνατη η χρηση σφιγκτηρων. Πολλες φορες γεμιζω το τακουνι με ρεταλια ξυλου για να πιασουν οι σφιγκτηρες σκανδαλης.

μεταξυ σοβαρου και αστειου, "it's hammer time!"
https://www.youtube.com/user/BEDO412
με γυαλισμενο σφυρι ετσι?

εγω θα ελεγα ενα σφιχτο καλοποδι και πολλαααα λαστιχακια

Τα παπουτσια που δειχνει στο βιντεο, τα Allen Edmonds, ειναι απο τα πλεον ανθεκτικα μαζι με καποια Sebago και καποια Τιmberland, τα οποια μπορουν να ζησουν ανετα και δυο+ δεκαετιες με μια σχετικη προσοχη.

α κατι που ξεχασα.....
ρπιν λιγο καιρο ειχα ποσταρει στο νημα με τις κολλες, ενα ΑΣΤΑΡΙ βενζινοκολλας.
Αλλα δεν ετυχε ανταπρκρισης.

Προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν θα συμβούλευα το Διαμαντή να πετάξει το συγκεκριμένο παλιό B&D. Σαφέστατα πρόκειται για πολύ σοβαρή κατασκευή από το παρελθόν που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το δραπανάκι που φέρνει το Lidl κάθε τόσο στα 25 ευρώ. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το εργαλείο θα περάσει ένα βασικό έλεγχο/σέρβις ορθής λειτουργίας και δεν θα την έχει ακούσει κάποιο εξάρτημά του (πχ τσοκ, μοτέρ/καρβουνάκια, γρανάζωμα, διακόπτες). Αν λοιπόν δουλεύει και είναι ΟΚ, στη θέση του Διαμαντή θα το χρησιμοποιούσα ως ερασιτέχνης είτε για κολωνάτο είτε για διάτρηση ξύλου/μετάλλου. Για κρουστικό δεν το συζητάμε καθόλου, έχει δεν έχει κρούση, άλλωστε ο Διαμαντής αγόρασε πολύ πρόσφατα το κίτρινο τερατάκι της Dewalt και δεν χρειάζεται καν να ασχοληθεί με μηχανική κρούση.
Σε ότι αφορά το λευκό καλώδιο τροφοδοσίας, πιθανότατα έχει γίνει ανακαλωδίωση λόγω φθοράς/κακής χρήσης του ορίτζιναλ καλωδίου που είχε το δράπανο, εξ ου και θυμίζει καλώδιο μπαλαντέζας.
Επίσης ο μοχλός με τις ενδείξεις Ι και ΙΙ είναι για τις 2 μηχανικές ταχύτητες (χαμηλές/υψηλές στροφές και αντίστοιχα υψηλή/χαμηλή ροπή στρέψης). Δες και το παρακάτω βίντεο Διαμαντή:
https://www.youtube.com/watch?v=wfWOjQxIcF4&t=1
Εν κατακλείδι, είναι αμαρτία να πεταχτεί τέτοιο εργαλείο, άπαξ και λειτουργεί σωστά.

Μια χαρά λειτουργεί φίλε μου.
Θα το έχω σαν δεύτερο και τρίτο και φυσικά για μη απαιτητικές εργασίες.. . Αν και πιστεύω ότι δεν έχει ανάγκη. Παλιές καλές καραβάνες. . . . 😊

α κατι που ξεχασα.....
ρπιν λιγο καιρο ειχα ποσταρει στο νημα με τις κολλες, ενα ΑΣΤΑΡΙ βενζινοκολλας.
Αλλα δεν ετυχε ανταπρκρισης.

Oι βενζινικολλες ειναι κολλες που πιανουν ευκολα και καλα σε μη πορωδη υλικα λογω συνθεσης.
Αυτο που μπορει να βοηθησει την κατασταση -και πρεπει να γινεται- ειναι το αγριεμα των επιφανειων με γυαλοχαρτο η αλλο μεσο χαραξης. Θεωρω το ασταρι για βενζικολλες περιττο, χωρις να υποβαθμιζω την χρησιμοτητα του.

Μιας και μου τη "λέτε", ότι αγοράζω χωρίς να σας συμβουλευτώ, θέλω προτάσεις για δισκοπρίονο ηλεκτρικό. Μην ρωτάτε γιατί χρήση το θέλω...  Απλά θέλω ένα αξιόπιστο πάντα, για να ξέρω ότι έχω εργαλείο που δεν θα με προδώσει.
Και φυσικά με τι διάμετρο δίσκου να πάρω..
Τιμές από 80 μέχρι 120

Πριν καιρό που το έψαχνα, μου είχαν προτείνει (εδώ) το Bosch GKS 190 (1400W, 190mm δίσκος, 70mm βάθος κοπής). Το έχω κάποια χρόνια και έχει βγει μια χαρά.
Επίσης κατά γενική ομολογία καλό έχει βγει το parkside με πολύ χαμηλότερο κόστος από το bosch.

PS το bosch παίζει γύρω στα 140 και κατά καιρούς σε προσφορά στα 120-130

Re: Απάντηση: Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Μιας και μου τη "λέτε", ότι αγοράζω χωρίς να σας συμβουλευτώ, θέλω προτάσεις για δισκοπρίονο ηλεκτρικό. Μην ρωτάτε γιατί χρήση το θέλω...  Απλά θέλω ένα αξιόπιστο πάντα, για να ξέρω ότι έχω εργαλείο που δεν θα με προδώσει.
Και φυσικά με τι διάμετρο δίσκου να πάρω..
Τιμές από 80 μέχρι 120
Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αλλάξεις την παραγγελία πάλι, βάλε ημερομηνία λήξης στην κατάθεση απόψεων, γιατί την προηγούμενη φορά παραλίγο να γίνει ζημιά...

Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα αλλάξεις την παραγγελία πάλι, βάλε ημερομηνία λήξης στην κατάθεση απόψεων, γιατί την προηγούμενη φορά παραλίγο να γίνει ζημιά...
είσαι ωραίος.. Χαχαχαχα

Αν σας πω παπακίτου και Κώστα, ότι αυτόν έχω βάλει στο μάτι;

Last edited by a moderator: