Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Σκέφτομαι να ξεφύγω λίγο...
Για να λεκανών ξύλα αραιά και πιο αραιά και που ...
Να ξεφύγω? Η να πάω σε μια κανονικού μεγεθους?
Είχα του ρεύματος παρκσιδε αλλά δεν με είχε βολέψει λόγω μεγέθους.

images.jpeg

Εξαρταται ποιον ρωτας... :)

Eγω θα πω οτι ειναι η καλυτερη και ποιοτικοτερη πλανη και με την καλυτερη εργονομια που εχω δοκιμασει. Χαιρομαι πραγματικα να την δουλευω.
Θα σου ελεγα επισης να περιμενεις να δοκιμασεις την αντιστοιχη (copy/paste μαϊμου) που βγαζει το Λιντλ...σε κλασμα της τιμης.

βρε πως μπορει να κολλησει το μυαλο μας. αυτο που θελω γινεται και με ενα ΜΙΚΡΟΜΕΤΡΟ!

Mικρόμετρο;
Δεν καταλαβαίνω, τι αποστάσεις θες να μετράς;

Last edited:
  • Like
Reactions: KOSSTV
Mικρόμετρο;
Δεν καταλαβαίνω, αποστάσεις θες να μετράς;
Μια από τα ίδια...
Ενδεχομενως και εκείνος να μην ξέρει ακριβώς τι θέλει...
Το μικρόμετρο είναι για άλλο πράγμα..
Αν μας ξεκαθαρίσει θα βοηθηθεί.😉

νικολα ο,τι παρεις σε μπος ειναι καλο
αν θες αγριο και ταχυτητα θα δεις τις speed for wood
αν θες ομορφη καθαρη κοπη τις clean for wood κλπ
υπαρχουν και πιο ειδικες π χ καθαρη κοπη σε πολυ σκληρο ξυλο , σε μελαμινη κλπ

αυτες που θεωρω πολυ χρησιμες ειναι οι λεπτες για να κανεις καμπυλες
πχ https://www.skroutz.gr/s/24027187/Bosch-T101AOF-Λάμες-Clean-for-Hard-Wood-για-Ξύλο-5τμχ.html
ή https://www.skroutz.gr/s/25755439/Bosch-T308BO-Λάμες-Extra-Clean-για-Ξύλο-5τμχ.html
ή https://www.skroutz.gr/s/29115126/Bosch-2608636432-Λάμες-για-Ξύλο-3τμχ.html

κλπ κλπ

τα ιδια και σε μεταλλο
πολυ χρησιμες για καμπυλες αυτες https://www.skroutz.gr/s/24029757/Bosch-T118EOF-Λάμες-Flexible-for-Metal-5τμχ.html

και μετα πας στις τιτανιου ή καρβιδιου αν εχεις να κοψεις ανοξειδωτα και σκληρα μεταλλα

Τα έγραψες όπως ακριβώς τα σκεφτόμουν! Σε ευχαριστώ τα μάλα!

Μια από τα ίδια...
Ενδεχόμενος και εκείνος να μην ξέρει ακριβώς τι θέλει...
Το μικρόμετρο είναι για άλλο πράγμα..
Αν μας ξεκαθαρίσει θα βοηθηθεί.😉
Μήπως εννοεί ΜΙΚΡΟ ΜΕΤΡΟ?

• Like
Reactions: nickolas
Οχι μικρομετρο... με αυτον τον τροπο
(δεν εχω στο σπιτι το κλασσικο σχεδιο, αλλα φανταστειτε το στην θεση αυτου της φωτο. Αφου βγαζει τον αξονα της βυθομετρησης και κλειδωνει, γινεται αντιγραφεας αποστασεων)

6eb6ca0845e2883d0da962a28545b48b.jpg

Mπορεις καλλιστα να μεταφερεις την μετρηση καθως η συγκεκριμενη μετροταινια 'κλειδωνει'.

Ετσι ακριβως μετεφερα την εσωτερικη διασταση μιας ραφιερας για να κοψω και να προσθεσω εξτρα ραφια.

Αλλα και να μην κλειδωνε, δεν βρισκω την δυσκολια να μεταφερεις την μετρηση με καποιο αλλο μεσο. Πως καναμε αυτη τη δουλεια πριν βγουν τα ειδικα εργαλεια? :)
οπως ειπα, το δοκιαμσα με μετροταινια που κλειδωνει αλλα με απλη πιεση εκανε πισω 2 χιλιοστα, και μου εβγαλε το ενα σημαδι εκτος

Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ερώτηση κυριως προς κατοχους laser engraver, πανω σε τετοιο πωμα (πλαστικος φελος) θα μπορεσει να αποτυπώσει σχεδιο;
76f8e4d51b722c052e0ee078c651873e.jpg

Στάλθηκε από το JSN-AL00a μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μάλλον ναι… με πολύ χαμηλή ένταση.
Έχω τυπώσει σε δέρμα και πλαστικό μια χαρά, αρκεί να βρείς τη σωστή ένταση, όπως είπα πρίν, για να μην λειώσει.

• Like
Reactions: psilos85
οπως ειπα, το δοκιαμσα με μετροταινια που κλειδωνει αλλα με απλη πιεση εκανε πισω 2 χιλιοστα, και μου εβγαλε το ενα σημαδι εκτος
Δεν είναι το ιδιο αυτό που αναφέρουμε με την μετροταινια...μετράει διαφορετικά...βλέπεις ακριβώς την ένδειξη..λογικό αφού δεν το έχεις χρησιμοποιήσει..

Προσωπικά ήθελα να φτιάξω ράφι στην νέα ντουλάπα που έκανα στα 33,2mm πλατος και μόνο με αυτό βρήκα ακριβώς το εσωτερικό πλατος...

Last edited:
Καλημέρα στην παρέα! Θα ήθελα να ρωτήσω τι εργαλείο θα προτείνατε για ευθειες και καμπυλες κοπες (5-10cm) οξιάς πάχους 3cm. Έχω στο μυαλό μου επιτραπέζια σέγα (και όχι πριονοκορδελα καθώς θα είναι ενδιάμεσα του ξύλου, και η κορδέλα δε μπορεί να περάσει) αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα καταφέρω να είναι ευθεία, όταν πρόκειται για 3cm οξιά. Έχετε να προτείνετε κάτι? Έχει κανείς εντυπώσεις από την proxxon dsh? Ευχαριστώ πολύ!

Καλως τον, Χρονια πολλα!

Kατ'αρχην η οξια ειναι πολυ σκληρο ξυλο και τα 3εκ. παχος ειναι αρκετα αρα θα χρειαστεις μια πολυ ισχυρη σεγα οπως η Proxxon DHS.
Την συγκεκριμενη σεγα την ειχα παλαιοτερα και εκοβε ανετα οποιοδηποτε ξυλο και παχος που οι αλλες σεγες δυσκολευονταν να κοψουν.

Ευθεια κοπη με πριονοκορδελα και ακομα περισσοτερο με σεγα, δεν μπορεις να κανεις. Ομως το αποτελεσμα μπορει να βελτιωθει κατοπιν με γυαλοχαρτο .

Εαν ειχα να κοβω οξια 3εκ., σιγουρα θα αγοραζα μια μικρη πριονοκορδελα για ολες τις εξωτερικες κοπες και μια δυνατη και αξιοπιστη σεγα για τις εσωτερικες.
Η ευκολια και η ταχυτητα των εξωτερικων κοπων με μια πριονοκορδελα (θελει ομως προσοχη το εργαλειο) θα γλυτωσει πολυ μεγαλο κοπο και χρονο. Επισης θα γλυτωσει το μοτερ της σεγας απο αρκετα μεγαλη καταπονηση.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Καλως τον, Χρονια πολλα!

Kατ'αρχην η οξια ειναι πολυ σκληρο ξυλο και τα 3εκ. παχος ειναι αρκετα αρα θα χρειαστεις μια πολυ ισχυρη σεγα οπως η Proxxon DHS.
Την συγκεκριμενη σεγα την ειχα παλαιοτερα και εκοβε ανετα οποιοδηποτε ξυλο και παχος που οι αλλες σεγες δυσκολευονταν να κοψουν.

Ευθεια κοπη με πριονοκορδελα και ακομα περισσοτερο με σεγα, δεν μπορεις να κανεις. Ομως το αποτελεσμα μπορει να βελτιωθει κατοπιν με γυαλοχαρτο .

Εαν ειχα να κοβω οξια 3εκ., σιγουρα θα αγοραζα μια μικρη πριονοκορδελα για ολες τις εξωτερικες κοπες και μια δυνατη και αξιοπιστη σεγα για τις εσωτερικες.
Η ευκολια και η ταχυτητα των εξωτερικων κοπων με μια πριονοκορδελα (θελει ομως προσοχη το εργαλειο) θα γλυτωσει πολυ μεγαλο κοπο και χρονο. Επισης θα γλυτωσει το μοτερ της σεγας απο αρκετα μεγαλη καταπονηση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι το σκεφτώμουν, η μόνη άλλη λύση (αντί για επιτραπέζια σέγα - για απόλυτη ευθεία) είναι το cnc router, σωστά? Αλλά το κόστος θα είναι θεωρώ αρκετά αυξημένο.

Μεγαλο κοστος μηχανηματος και αναλωσιμων και αρκετα μεγαλη καμπυλη εκμαθησης.

Kατα την γνωμη μου χανεται επισης και η πολυτιμη αισθηση δημιουργιας εκτος βεβαια και εαν προκειται για επαγγελματικη ενασχοληση.

• Like
Reactions: pakour
η μόνη άλλη λύση (αντί για επιτραπέζια σέγα - για απόλυτη ευθεία) είναι το cnc router, σωστά? Αλλά το κόστος θα είναι θεωρώ αρκετά αυξημένο.
Υπάρχει επίσης και η λύση του ρούτερ που είναι πιο οικονομική. Τι περίπου κατασκευές έχεις στο μυαλό σου;

Μεγαλο κοστος μηχανηματος και αναλωσιμων και αρκετα μεγαλη καμπυλη εκμαθησης.

Kατα την γνωμη μου χανεται επισης και η πολυτιμη αισθηση δημιουργιας εκτος βεβαια και εαν προκειται για επαγγελματικη ενασχοληση.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές σας, Καλή χρονιά!!

Υπάρχει επίσης και η λύση του ρούτερ που είναι πιο οικονομική. Τι περίπου κατασκευές έχεις στο μυαλό σου;
Σας ευχαριστώ, αυτά που ανέφερα έχουν σχέση με κατασκευή ξύλινων μικρών αυτοκινήτων. Και ο λόγος που ανέφερα την σέγα, είναι για τα παράθυρα. Η διάσταση των παραθύρων περίπου είναι 5 x 1,5 εκατοστά.

Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Ερώτηση κυριως προς κατοχους laser engraver, πανω σε τετοιο πωμα (πλαστικος φελος) θα μπορεσει να αποτυπώσει σχεδιο;

Xρονια πολλα!
Ενα λεπτομερες σχεδιο πανω σε μια τοσο μικρη επιφανεια μπορει να μη αποδοθει σωστα ειδικα εαν το πλαστικο εχει low melting point.
Γενικα μιλωντας, ανετα γινεται χαραξη σε πλαστικο με χαμηλη ισχυ του laser και μετα απο 2-3 δοκιμες στο συγκεκριμενο τυπο πλαστικου.

Σας ευχαριστώ, αυτά που ανέφερα έχουν σχέση με κατασκευή ξύλινων μικρών αυτοκινήτων.
Οκ, τότε δεν βολεύει το ρούτερ - είναι πιο δύσχρηστο όταν επεξεργάζεσαι κυρίως μικρά κομμάτια.
Πάντως, υπάρχει πολύ μεγάλη χομπίστικη κοινότητα για τα ξύλινα μοντέλα αυτοκινήτων. Μπορείς να χαζέψεις βιντεάκια στο youtube να πάρεις ιδέες με τι εργαλεία δουλεύουν οι άλλοι για κάθε εξάρτημα του μοντέλου.