Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

τα είχα δει τότε αλλά δεν τα χρειαζόμουν...
πάντως σαν σχεδίαση ειναι διαφορετικό το stanley . Δεν εχει τεσσερα "φτερά " αλλά δύο. και γενικά από τα τρυπανια του lidl εχω αναμεικτα συναισθηματα. Πχ τα τρυπανια που φρεζαρουν δεν ειναι καλα . τα ποτηροτρυπανα ξυλου όμως μου βγήκαν καλά. Παντως είμαι χαρούμενος που πέτυχα την σωστή διάσταση έστω και από σπόντα. αλλά μπορεί να "εκαψα" την τύχη μου για το Τζόκερ δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα

Λόγω του ότι έχω καταστρέψει τουλάχιστον 2 από τα παρακάτω μαραφέτια (μτφ μαραφέτι: αντικείμενο του οποίου δεν γνωρίζουμε ή δεν θυμόμαστε την ονομασία), μήπως απαιτούν μόνο twice τρυπάνια;
Τα έχω χρησιμοποιήσει με αυτά που φαίνονται στην φωτογραφία (εκτός του διπλού γιατί είναι πολύ μικρό), για λοξή τοποθέτηση καβιλιών.

132636.jpg

Το συγκεκριμένο μαραφέτι: οδηγός για διαγώνιες βίδες (ή στα αγγλικά pocket hole jig). Είναι για να ενώνεις κάθετα, επιφάνειες ή πηχάκια, βάζοντας βίδες διαγώνια - για καβίλιες δεν το έχω δει να χρησιμοποιείται αλλά γιατί όχι.
Όταν λες καταστρέψει φαντάζομαι εννοείς το χείλος που υποδέχεται το τρυπάνι (στα αριστερά της φωτογραφίας). Πιστεύω είναι στάνταρ πρόβλημα επειδή το τρυπάνι σιγά-σιγά τρώει τα τοιχώματα και μετά από κάποιο διάστημα αυτά ξεχειλώνουν - αυτό ισχύει όποιο τρυπάνι και να βάλεις. Πουλάνε πάντως και ανταλλακτικά, κάνε μια αναζήτηση για pocket hole sleeve /drill sleeve. Πχ
Κατά τα άλλα, για την χρήση που προορίζεται (διαγώνιες βίδες) χρειάζεται βίδες με ίσιο κεφάλι και τρυπάνι σαν το πάνω-πάνω που δείχνεις στην φωτογραφία, αλλά πιο μακρύ. Θα το βρεις σε ali, ebay, bg ως "pocket hole drill bit". Αυτό για να μπει σωστά η βίδα - δεν έχει να κάνει με την προστασία του οδηγού.

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Το συγκεκριμένο μαραφέτι: οδηγός για διαγώνιες βίδες (ή στα αγγλικά pocket hole jig). Είναι για να ενώνεις κάθετα, επιφάνειες ή πηχάκια, βάζοντας βίδες διαγώνια - για καβίλιες δεν το έχω δει να χρησιμοποιείται αλλά γιατί όχι.
Όταν λες καταστρέψει φαντάζομαι εννοείς το χείλος που υποδέχεται το τρυπάνι (στα αριστερά της φωτογραφίας). Πιστεύω είναι στάνταρ πρόβλημα επειδή το τρυπάνι σιγά-σιγά τρώει τα τοιχώματα και μετά από κάποιο διάστημα αυτά ξεχειλώνουν - αυτό ισχύει όποιο τρυπάνι και να βάλεις. Πουλάνε πάντως και ανταλλακτικά, κάνε μια αναζήτηση για pocket hole sleeve /drill sleeve. Πχ
Κατά τα άλλα, για την χρήση που προορίζεται (διαγώνιες βίδες) χρειάζεται βίδες με ίσιο κεφάλι και τρυπάνι σαν το πάνω-πάνω που δείχνεις στην φωτογραφία, αλλά πιο μακρύ. Θα το βρεις σε ali, ebay, bg ως "pocket hole drill bit". Αυτό για να μπει σωστά η βίδα - δεν έχει να κάνει με την προστασία του οδηγού.
Καλησπέρα και ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
Το προβλημα είναι αυτό που έχω κυκλώσει. Βασικά τρώει το σώμα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον σωστή κατεύθυνση του τρυπήματος και η έξοδος να είναι όπου θέλει. Είμαι σε σκέψη να προχωρήσω σε αγορά κάποιου αντίστοιχου μεν, αλλά αρκετά ακριβού (περίπου 60-70€), οπότε αν έχω τα ίδια προβλήματα δεν το βλέπω.

132654.1.jpg

Καλησπέρα και ευχαριστώ που ασχολήθηκες.
Γιαυτό είμαστε εδώ στο φόρουμ 😁
Νομίζω ότι την οδήγηση στο τρυπάνι την κάνει το sleeve, οπότε αυτό που δείχνεις στον κόκκινο κύκλο δεν είναι τόσο πρόβλημα.
Για τις τρύπες που βγαίνουν όπου να 'ναι, εδώ φταίει το τρυπάνι. Επειδή ακουμπάει το ξύλο υπό γωνία, λογικό είναι να λυγίζει προς τα πάνω και να ξεκινάει την τρύπα αλλού από εκεί που σημάδεψες (χαράζοντας και τον οδηγό εκεί που δείχνεις). Ένα pocket hole drill bit θα έκανε καλύτερη δουλειά επειδή η στενή μύτη βοηθάει στο κεντράρισμα. Αλλά θα σου έλεγα ότι ούτε αυτό είναι πρόβλημα - δεν ενδιαφέρει και τόσο η ακρίβεια, αρκεί η τρύπα να γίνει διαγώνια.
Θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με τον οδηγό των 60-70 ευρώ. Όσο προχωράς στο άθλημα θα χρησιμοποιείς άλλους τρόπους για κάθετες ενώσεις όπως μόρσους (ο καλύτερος) ή καβίλιες. Για τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείς/προτιμήσεις διαγώνιες βίδες, τις κάνεις με τον φτηνό οδηγό που έχεις ή στο χέρι. Αν έχεις όρεξη για μελέτη, εδώ ένα ενδιαφέρον συγκριτικό για την δύναμη κάθε τύπου ένωσης.

Το αντίστοιχο της Wolfcraft έχει σιδερένια sleeves και έτσι αντέχει.
Κυριάκο, λογικά σιδερένια είναι και τα sleeves το φίλου και αλουμίνιο το σώμα του οδηγού.

• Like
Reactions: newbie and nikfor
Μπράβο Κυριάκο ,
καλά που το έδειξες σε φωτό , γιατί έχω και εγώ ένα και δεν θυμάμαι καν που βρίσκεται .....
Πάντως ,χαράς στο κουράγιο σας που ασχολείστε με αυτά τα μαραφέτια .
Κάντε σωστές ενώσεις ξύλου , που να κρατάνε στο χρόνο κιας θέλει παραπάνω χρόνο. Τι pocket hole jig ,mig και ......shit είναι αυτά .
Αυτά τα βγάλαν οι αμερικάνοι (που δεν είναι και top μαστόρια εδώ που τα λέμε ) για την αγορά τους για γρήγορα ,καλά και γερά . Αμ γρήγορα και καλά δεν γίνεται.
Εκφράζω προσωπική άποψη , προς αποφυγή παρεξηγήσεων .
Τέσπα , its up to you .

• Like
Reactions: KOSSTV
Οπως τα γραφει ο Δημητρης (dk31) εχουν τα πραγματα, Το καθε εργαλειο εχει το σκοπο του ... και αυτο χρησιμο ειναι
Το μεγαλυτερο προβλημα των συγκεκριμενων jig ειναι το μικρο μηκος που σε συνδιασμο με το ακαταλληλο τρυπανι δημιουργουν προβληματα.
Σε πρωτη φαση αγορασε ενα καλυτερο τρυπανι

Γιαυτό είμαστε εδώ στο φόρουμ 😁
Νομίζω ότι την οδήγηση στο τρυπάνι την κάνει το sleeve, οπότε αυτό που δείχνεις στον κόκκινο κύκλο δεν είναι τόσο πρόβλημα.
Για τις τρύπες που βγαίνουν όπου να 'ναι, εδώ φταίει το τρυπάνι. Επειδή ακουμπάει το ξύλο υπό γωνία, λογικό είναι να λυγίζει προς τα πάνω και να ξεκινάει την τρύπα αλλού από εκεί που σημάδεψες (χαράζοντας και τον οδηγό εκεί που δείχνεις). Ένα pocket hole drill bit θα έκανε καλύτερη δουλειά επειδή η στενή μύτη βοηθάει στο κεντράρισμα. Αλλά θα σου έλεγα ότι ούτε αυτό είναι πρόβλημα - δεν ενδιαφέρει και τόσο η ακρίβεια, αρκεί η τρύπα να γίνει διαγώνια.
Θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με τον οδηγό των 60-70 ευρώ. Όσο προχωράς στο άθλημα θα χρησιμοποιείς άλλους τρόπους για κάθετες ενώσεις όπως μόρσους (ο καλύτερος) ή καβίλιες. Για τις ελάχιστες περιπτώσεις που θα χρειαστείς/προτιμήσεις διαγώνιες βίδες, τις κάνεις με τον φτηνό οδηγό που έχεις ή στο χέρι. Αν έχεις όρεξη για μελέτη, εδώ ένα ενδιαφέρον συγκριτικό για την δύναμη κάθε τύπου ένωσης.

Κυριάκο, λογικά σιδερένια είναι και τα sleeves το φίλου και αλουμίνιο το σώμα του οδηγού.
Έχω ήδη παραγγείλει αυτό https://www.aliexpress.com/item/400...o.order_list.order_list_main.5.5faa1802YwQlU2. Για τις μόρσες θα χρειαστώ μηχάνημα, γιατί με το χέρι δεν….
Γενικότερα, έχω κάποια εμπειρία με τις κατασκευές απλών επίπλων που σε συνδυασμό με ένα πλήθος εργαλείων που διαθέτω ( εδώ χωράει πολύ γέλιο), συνήθως οδηγεί σε ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Ευελπιστώ να μπορέσω να παρουσιάσω σχετικά σύντομα κάποιες κατασκευές.

• Like
Reactions: dk31
Δυστυχώς αυτά τα οικονομικά κινέζικα όντας αλουμινένια έχουν αυτή την κατάληξη μετά από κάποια χρήση.
Το αντίστοιχο της Wolfcraft έχει σιδερένια sleeves και έτσι αντέχει.
View attachment 211595
Προφανώς μιλάς για αυτό https://www.kentrovidas.gr/showprod.php?id=9464 . Η τιμή του δεν είναι απαγορευτική.

Το παραπάνω σετάκι της wolfcraft έχει απαράδεκτες βίδες για την συγκεκριμένη δουλειά αφού είναι απλές φρεζάτες ξυλόβιδες που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ξύλο.
Αν θέλεις ρίξε μια ματιά στο ευρωπαϊκό site της kreg tools όπου με τα ίδια χρήματα παίρνεις αντίστοιχο εργαλείο αλλά μπορείς να πάρεις και τις κατάλληλες βίδες σε διάφορες διαστάσεις για την συγκεκριμένη δουλειά.

• Like
Reactions: nickolas
Wafer head λέγονται αυτές που δείχνει στο site της Kreg. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, τις πουλάνε και στην Ελλάδα πχ στον Τσαμούρη.

Με τέτοιες τιμές πρέπει να έχει και ο Λαλαουνης στο κέντρο.
Συγχωρέστε μου την πλάκα αλλά ρε παιδιά 8 ευρώ 50 βίδες είναι αστρονομικό ποσό.
Εαν λες για το Παπαδοπουλο ειναι 3 λεπτα με τα ποδια απο το σπιτι μου και δεν παω...ο τυπος δεν αγγιζεται σε αυτα τα αναλωσημα...