Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Σε τουβλο/τοιχοποιϊα, ενα δικοπο SDS κανει εξαιρετικη δουλεια και μαλισα ΧΩΡΙΣ κρουση που μπορει να διαλυσει το τουβλο και να δημιουργησει προβλημα.
Εξαρταται την ποιοτητα του σοβα/λασπωματος....εαν ειναι σκληρη ο σοβας/λασπη δεν δημιουργει ιδιατερο προβλημα...σε μαλακη/σαθρη συμφωνω....
Κανονικα το sds ειναι υπερβολη για τρυπημα τοιχοποιας/λασπωμα/τουβλο....αλλα οταν εχεις να τρυπησεις και συνχρονος τοιχοποια και με μπετο απο πισω απο σοβα/λασπωμα βαζεις μονο sds...

• Like
Reactions: nickolas and nikfor
Το SDS στην λειτουργια τρυπηματος χωρις κρουση, δεν διαφερει και πολυ απο την λειτουργια τρυπηματος χωρις κρουση ενος κοινου δραπανου με Hex τρυπανι.

• Like
Reactions: mikemtb and KOSSTV
Το SDS στην λειτουργια τρυπηματος χωρις κρουση, δεν διαφερει και πολυ απο την λειτουργια τρυπηματος χωρις κρουση ενος κοινου δραπανου με Hex τρυπανι.
Ναι το καταλαβαινω αυτο ειναι ομαλοτερο το τρυπημα με sds χωρις κρουση...απλως τα sds επειδη "κοβουν" καλυτερα και γρηγοροτερα ισως δεν πετυχεις σωστο και ευθυβολο τρυπημα σε κακο τοιχιο...
Εαν ενας τοιχος π.χ. ειναι σαθρος καλυτερα να βαλεις ενα απλο τρυπανι σε δραπανο....θα πετυχεις καλυτερο αποτελεσμα...

Το θέμα είναι πως θα ξέρω πριν το τρύπημα για να επιλέξω αν θα βάλω sds, αν θα βάλω κρούση ή ένα απλό δράπανο;
Πως ξέρεις αν ο σοβάς είναι σκληρός/σαθρός ή αν έχει μπετόν πίσω από το σοβά ή αν τα τούβλα είναι σωστά τοποθετημένα κλπ;

Το θέμα είναι πως θα ξέρω πριν το τρύπημα για να επιλέξω αν θα βάλω sds, αν θα βάλω κρούση ή ένα απλό δράπανο;
Πως ξέρεις αν ο σοβάς είναι σκληρός/σαθρός ή αν έχει μπετόν πίσω από το σοβά ή αν τα τούβλα είναι σωστά τοποθετημένα κλπ;
Θα μασήσεις φύλα Δάφνης και θα διαβάσεις έναν χρησμό ως άλλη Πυθία.

Μα θα τρυπήσεις με μικρότερης διαμέτρου τρυπάνι φυσικά.

Για να βάλω δύο ουπα 6αρια θα τρυπήσω με μικρότερο τρυπάνι; 🤔
Και με τι δράπανο θα ξεκινήσω απλό ή sds;
Με κρούση ή χωρίς;

Τις προάλλες έκανα 4 τρύπες για 8αρια ουπα σε τοίχο που δεν ήξερα τι θα βρω από πίσω. Πήρα το sds με 8αρι τετράκοπο τρυπάνι και ξεκίνησα να τρυπάω με κρούση.
Στην μέση και αφού διαπίστωσα ότι ήταν σκέτο τούβλο έβγαλα την κρούση και συνέχισα.
Εννοείται ότι μετά την πρώτη τρύπα δεν άλλαξα το sds με απλό δράπανο συνέχισα με το ίδιο.
Τα ουπα μπήκαν σφιχτά και με ελαφρύ χτύπημα.
Δεν ξέρω αν το έκανα σωστά ή λάθος αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά.

Ο σαθρος σοβάς βγάζει μάτι...μόλις ξεκινήσεις το τρυπημα θα φανεί εάν είναι οκ η οχι...
Επεισης σαθρους σοβαρές εχουν τα παλιά σπίτια η τα κακοντυμένοι.. τα καινούργια έχουν σκληρότερους...
Τωρα το που έχει μπετο πίσω από σοβά είναι συνήθως στα δοκαρια,κολώνες και ταβάνι...
Για το εάν ένα τούβλο είναι λάθος τοποθετημένο δεν μπορείς να το ξέρεις..

Βέβαια το πώς είναι τι έρχεται και εμπειρικά και εχεις ενα δίκιο να αναρωτιέσαι που είναι τι..

Οπως λέει και ο Κυριάκος μπορείς να κάνεις πρότρυπημα με μικρότερο τρυπανι...

Για να βάλω δύο ουπα 6αρια θα τρυπήσω με μικρότερο τρυπάνι; 🤔
Και με τι δράπανο θα ξεκινήσω απλό ή sds;
Με κρούση ή χωρίς;

Τις προάλλες έκανα 4 τρύπες για 8αρια ουπα σε τοίχο που δεν ήξερα τι θα βρω από πίσω. Πήρα το sds με 8αρι τετράκοπο τρυπάνι και ξεκίνησα να τρυπάω με κρούση.
Στην μέση και αφού διαπίστωσα ότι ήταν σκέτο τούβλο έβγαλα την κρούση και συνέχισα.
Εννοείται ότι μετά την πρώτη τρύπα δεν άλλαξα το sds με απλό δράπανο συνέχισα με το ίδιο.
Τα ουπα μπήκαν σφιχτά και με ελαφρύ χτύπημα.
Δεν ξέρω αν το έκανα σωστά ή λάθος αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια χαρά.
Μια χαρα τα εκανες, μονο να προσεχεις που περνανε καλωδια
Δεν ειναι και καμια ιδιαιτερη τεχνη να ανοιξεις μια τρυπα!

• Like
Reactions: KOSSTV
δε χρειαζεται να ξεκινησεις με κρούση. ετσι κι αλλιως ο σοβας στα πρώτα εκατοστά δε χρειάζεται κρούση. με το απλο δράπανο εγώ πάντα ξεκινάω χωρίς και αν δε προχωράει μετά από μερικά εκατοστά (επειδή βρήκε μπετό) σταματάω και βάζω κρούση. νόμιζα ότι όλοι έτσι κάνουν :)

• Like
Reactions: elninioz and nikfor
κρουση σε sds βαζουμε μονο οπου δυσκολευομαστε . πχ μπετο ή πολυ σκληρο τουβλο κλπ
εγω βαζω εσκεμμενα κρουση στα sds σε τουβλο για να δω τις αστοχιες του τρυπανιου
αυτο αναδεικνυει τις αστοχιες. το εχω παρατηρησει απο πιο παλια οτι ενα στραβο τρυπανι θα δειξει τη στραβομαρα του πιο πολυ αν του βαλεις κρουση παρα αν δεν του βαλεις
για αυτο τα τεσταρω ετσι.
αν ενας τοιχος ειναι σαθρος και του βαλεις ενα στραβο τρυπανι, η τρυπη θα βγει λασκα
αν ομως του βαλεις και κρουση, η τρυπα θα βγει ακομα πιο λασκα και ετσι μπορεις να εχεις μια πιο καθαρη εικονα του τρυπανιου

• Like
Reactions: KOSSTV and nikfor
ολες ανεξαιρετως τις τέτοιου τυπου τρυπες (ως 8mm) τις κανω με το απλο δραπανο μπαταριας σε κρουση. πολυ πιο ελαφρυ, μπορεις εύκολα να διορθωσεις αν σου φυγει αριστερά δεξια, και εχεις το ενα χέρι ελεύθερο να κρατιέσαι η να κρατάς καμμια σκουπα... αν δε θελω να παω βαθια (στήριξη κατι οχι βαρύ) ας εχει και μπετό από πισω , παλι χρησιμοποιω το μπαταρίας...
μονο αν ξερω οτι ειναι μπετο η αν βρω τα δυσκολα, μονο τοτε θα βγαλω το sds...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Για να πω την μαυρη αληθεια, σε ολες σχεδον τις τρυπες που χρειαζεται να ανοιξω σε οποιοδηποτε υλικο (τοιχο, μπετον) τις κανω πλεον με SDS και μαλιστα με κρουση.
Αυτα τα λιγα δευτερολεπτα που εξοικονομω σε ταχυτητα συν την ευκολια -σε βαθμο αρχοντιάς- της διατρησης, μου ειναι αρκετα για να μην χρησιμοποιω κοινο δραπανο 😬

κι εγω μιχαλη το ιδιο κανω , και αυτο γιατι τα τρυπανια μου ειναι ευθυβολα και κανουν σφιχτες τις τρυπες.
με στραβα τρυπανια, ειτε απο τη μανα τους ειτε απο την ταλαιπωρια, δεν γινεται να βγουν καλες τρυπες με sds
μονο αν ο τοιχος ειναι πολυ σαθρος ή θελω καπου ειδικα, πχ πλακακι, θα βαλω κλασικο δραπανο

• Like
Reactions: Χιωτης
κι εγω μιχαλη το ιδιο κανω , και αυτο γιατι τα τρυπανια μου ειναι ευθυβολα και κανουν σφιχτες τις τρυπες.
με στραβα τρυπανια, ειτε απο τη μανα τους ειτε απο την ταλαιπωρια, δεν γινεται να βγουν καλες τρυπες με sds
μονο αν ο τοιχος ειναι πολυ σαθρος ή θελω καπου ειδικα, πχ πλακακι, θα βαλω κλασικο δραπανο
Εγω Νικολα μου εχω αλλο (ενα) προβλημα ...
Οταν ημουν μικρος ειχα ενα ηλεκτρικο δραπανο και ενα σετ τρυπανια της πλακας ... ανοιγα τις τρυπες χωρις 2η σκεψη και εκανα τη δουλεια μου
Τωρα που εχω απ'ολα τα τρυπανια και απ' ολα τα εργαλεια μου παιρνει κανενα 10 λεπτο για να αποφασισω ποιο εργαλειο και ποιο τρυπανι θα χρησιμοποιησω :ROFLMAO:

εχει κι αυτο τη μαγεία του :)
ασε που πολλες φορε την παταω και ανοιγω 5-6 τρυπες με διαφορετικα τρυπανια να δω ποιο ειναι πιο βολικο και μετα στοκαρω τις αλλες :)
ευτυχως που τα πειραματα τα κανω στην αποθηκη γιατι θα με ειχε πεταξει η μανα μου στο δρομο :)

• Haha
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Για να πω την μαυρη αληθεια, σε ολες σχεδον τις τρυπες που χρειαζεται να ανοιξω σε οποιοδηποτε υλικο (τοιχο, μπετον) τις κανω πλεον με SDS και μαλιστα με κρουση.
Αυτα τα λιγα δευτερολεπτα που εξοικονομω σε ταχυτητα συν την ευκολια -σε βαθμο αρχοντιάς- της διατρησης, μου ειναι αρκετα για να μην χρησιμοποιω κοινο δραπανο 😬
Εαν γνωριζεις τι εχει απο πισω ο τοιχος η ξερεις πως ειναι το πας με κρουση....απλως μου εχει τυχει πολλες φορες να βρω "κουφιο" και αν το κανω με κρουση θα φυγω μεσα τελειως..οποτε ισως μερικες φορες πρωτα θελει χωρις κρουση να αποφυγεις διαφορες περιεργες καταστασεις...
Επισης εαν τρυπας κοντα σε καλωδια η σωληνες νερου παλι θελει προσοχη...και εδω καλο ειναι χωρις κρουση να ξεκινησεις....

Δεν εχω το παραπανω, αλλα εχω δυο παρομοια ειδη σφιγκτηρων για διατρητο παγκο και δεν με βολεψαν.

Αντιθετα νομιζω οτι τα παρακατω ειδη σφιγκτηρων/bench clamps που δεν εξεχουν, θα με εξυπηρετουσαν πολυ καλυτερα.
d7984c63-20c7-499d-8fa9-dee3f29998f6.__CR0,0,970,600_PT0_SX970_V1___.jpg

Παντως εαν εχεις στο μυαλο σου μια συγκεκριμενη εργασια οπου οι σφιγκτηρες που εξεχουν πανω απο το αντικειμενο που πιανεις, τοτε οκ.

Έχει αγοράσει κανείς τα παρακάτω?
Για εργασίες στήριξης στον πάγκο και αν ναι με τι διάμετρο ώστε να βρω σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 3/4 η 20μμ για να φωλιάσουν?
View attachment 212328
Κυριακο ειναι περιστροφικο...;
Εχεις link για το συγκεκριμένο...
Φαίνεται ενδιαφέρον...για μάθε τιμή...

Μιχαλη έχω την εντύπωση ότι θέλει το αντικειμενο προς στηριξη να το πατάει στον πάγκο για το συγκρατει...θα μας πει...και δεν πιάνει χώρο αυτό που λέει..

Last edited: