Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Σκέφτομαι να πάρω δισκοπρίονο πάγκου και κοιτάζω το παρακάτω. Ψάχνω μήπως το βρω απ έξω ποιο φτηνά αλλά δεν το έχω βρει κάπου ώστε να συμφέρει, γιατί βλέπω στο εξωτερικό και πουλιέται αρκετά ποιο φτηνά.

Φαίνεται να έχει όλα τα καλά χαρακτηριστικά του Dewalt DWE7492 (με επιπλέον τα πόδια για να το στήνεις κατευθείαν στο έδαφος) και στην μισή τιμή. Καλή περίπτωση δείχνει.

καλος φαινεται, υπολογισε οτι θες και εναν καινουριο δισκο πανω απο 80 δοντια, τραπεζοειδη, αν και εφοσον κοβεις μελαμινες, αυτος που εχει δεν κανει παρα μονο για μασιφ ξυλεια.

• Like
Reactions: KOSSTV
καλος φαινεται, υπολογισε οτι θες και εναν καινουριο δισκο πανω απο 80 δοντια, τραπεζοειδη, αν και εφοσον κοβεις μελαμινες, αυτος που εχει δεν κανει παρα μονο για μασιφ ξυλεια.

Ειμαι σε αναζητηση νεων απλων τρυπανιων μπετου καθως τα Bosch Cyl-9 Multi Construction εχουν φαει τα ψωμια τους...
Ειδικα τα νουμερα 8μμ και 6μμ του σετ....
Να πω οτι ειμαι πληρως ικανοποιημενος απο το σετ 5 χρονια τωρα καθως ειδικα το 8 νουμερο μπορει να εχει ανοιξει και 1500 τρυπες τουλαχιστον....οπως θα δειτε και απο την φωτο η κεφαλη εχει χασει το "κοψιμο" της και ενω τρυπαει το καταλαβαινεις οτι αγκωμαχαει στην χρηση..εχει "τελειωσει" δηλαδη....τα χρηματα τους τα εχουν βγαλει με το παραπανω ομως..
20250131_120642.jpg
Πλεον σκεφτομαι τα cyl-5...
Ειχα παρει παλιοτερα 2 νουμερα Cyl-5, 8μμ και 6μμ, και μου ειχαν φανει πολυ καλα για πετρα και σκληρο μαρμαρο που τα ειχα δοκιμασει....

H ιδια η Bosch αναφερει...

CYL-1: Κατάλληλο για τούβλα και ασβεστόλιθο. ΚΥΛ-3: Κατάλληλο για σκυρόδεμα, μαλακή πέτρα, τούβλο και ασβεστόλιθο. CYL-5 / HEX-5: Κατάλληλο για σκυρόδεμα, μαλακή πέτρα, τούβλο και ασβεστόλιθο. Το κότσι 3 φτερών των τρυπημάτων CYL-5 ταιριάζει μόνο με τα τσιμπήματα τριών σαγόνια, αλλά διαφορετικά προσφέρει οφέλη από το κότσι HEX: εξασφαλίζει μια ισχυρή σύνδεση και μέγιστη μετάδοση ροπής από το μηχάνημα στο κομμάτι τρυπανιών. Το κότσι HEX είναι επίσης ευέλικτο: ταιριάζει σε τυπικά τρυπάνια με τσοκ τριών γάντζων και οδηγούς αντίκτυπου με 1⁄4"" εσωτερικούς κατόχους εργαλείων. CYL-9 / HEX-9 Multi Construction: Κατάλληλο για διάφορα υλικά, συμπεριλαμβανομένου του σκυρόδεματος, τούβλου, μαλακά κεραμικά κεραμίδια, ξύλο, πλαστικά, φύλλα μετάλλων, αλουμινίου και πολυεπίπεδων (sandwich) υλικά. Το κότσι HEX εξασφαλίζει μια ισχυρή σύνδεση και μέγιστη μετάδοση ροπής από το μηχάνημα στο κομμάτι τρυπανιού. Είναι επίσης ευέλικτο: ταιριάζει σε τυπικές ασκήσεις με τα τσιμπούρια τριών γνάθων και τους οδηγούς πρόσκρουσης με 1⁄4""" εσωτερικούς κατόχους εργαλείων. Τα κομμάτια τρυπανιών πρόσκρουσης και περιστροφικών τρυπών έρχονται σε διάμετρο μέχρι (και περιλαμβάνουν) 16 mm και συνολικά μήκη έως (και συμπεριλαμβανομένων) 400 mm. Για μεγαλύτερες διάμετρος και μήκη χρήσης SDS plus και SDS max τρυπήματα για εφαρμογές σκυροδέματος και πέτρας.
Mαλιστα στα cyl-5 αναφερεται:
Ως απόδειξη ποιότητας, το τρυπάνι φέρει τη σήμανση δοκιμής ποιότητας του Συμβουλίου Ένωσης Τρυπανιών Τοιχοποιίας PGM, κάτι που εγγυάται συμμόρφωση με αυστηρές ανοχές, διανοίξεις ακριβείας και σταθερό κράτημα των στερεώσεων.
Μαλιστα τα 3 μικρα "δοντακια διασφαλιζουν πολυ καλο συγρατημα στο τσοκ 3 σιαγονων...

20250131_114447.jpg
20250131_114831.jpg

Το σκεφτομαι για τα cyl-9 (εχει βγαλει τα expert τωρα) gaitiπλεον εχω τα παντα σε ξεχωρο υλικων σετ..
Βλεπω οτι το Toolplanet εχει και μεμονομενα τρυπανια cyl-5..

Οποτε το ερωτημα ειναι σωστα προχωραω/σκεφτομαι σε Cyl-5,αντι για Cyl-9, που ειναι κυριως για μπετο και εποιτα τουβλο-τοιχοποια..;

Last edited:
Nαι, μην το σκεφτεσαι καθολου, τα Βοsch CYL-5 ειναι ανωτερα των CYL-9 σε τοιχοποιια, μπετον, πετρα.
Tα CYL-5 ειναι εξειδικευμενα τρυπανια ενω τα αριστα ομολογουμενως CYL-9, ειναι για ολα τα υλικα.

Επισης η αγορα μεμονωμενων τρυπανιων ειναι η ενδεδειγμενη για την περιπτωση σου.

Μήπως αυτά;

Για μπετον και τοιχο ειναι και τα CYL-3, αλλα τα CYL-5 ειναι πιο ενισχυμενα στις ακμες (diamond-ground cutting edges) και αντεχουν σημαντικα περισσοτερο.
Kαι τα δυο ειναι φτιαγμενα απο σκληρο ατσαλι, κραμα καρβιδιου.

• Like
Reactions: newbie and KOSSTV
Κωστη δοκιμασε 1 φορα το παρακατω τρυπανι σε τουβλο (γιατι σε μπετον ακομα δεν το εχω δοκιμασει για να σου πω) και θα εκπλαγεις απο το ποσο ανετα και γρηγορα τρυπαει τοιχο και ξυλο ταυτοχρονα.
ΔΕΝ θελει κρουση και ειναι οτι καλυτερο εχω δοκιμσει σε απλο δραπανο για τοιχοποιια μακραν και εχω κανει απειρες τρυπες..

• Like
Reactions: lazarefa and KOSSTV
Κωστη δοκιμασε 1 φορα το παρακατω τρυπανι σε τουβλο (γιατι σε μπετον ακομα δεν το εχω δοκιμασει για να σου πω) και θα εκπλαγεις απο το ποσο ανετα και γρηγορα τρυπαει τοιχο και ξυλο ταυτοχρονα.
ΔΕΝ θελει κρουση και ειναι οτι καλυτερο εχω δοκιμσει σε απλο δραπανο για τοιχοποιια μακραν και εχω κανει απειρες τρυπες..
Ευχαριστώ...
Διαβάζω πολύ καλές κριτικές ως προς την αποδoση τους..αν και είναι σαν τα Cyl -9 για όλα..
Εχει και ο Ξιδεας κοντας μας..
Εάν βρεθώ από εκεί θα πάρω ένα για δοκιμη..

Μήπως αυτά;
Θεωρώ ότι δεν είναι για τοσο απαιτητικές καταστάσεις τα Cyl-3 όσο τα Cyl-5..

Nαι, μην το σκεφτεσαι καθολου, τα Βοsch CYL-5 ειναι ανωτερα των CYL-9 σε τοιχοποιια, μπετον, πετρα.
Tα CYL-5 ειναι εξειδικευμενα τρυπανια ενω τα αριστα ομολογουμενως CYL-9, ειναι για ολα τα υλικα.

Επισης η αγορα μεμονωμενων τρυπανιων ειναι η ενδεδειγμενη για την περιπτωση σου.
Αυτά θα πάρω μάλλον αλλά σε ποιο κοντο μέγεθος...γιατί αυτά στην φωτο ήταν 15εκ...

Τα πρωτα τρυπανια που πηρα σε σετ μαζι με το B&D BD163V εν ετη 1994 απο ενα μαγαζι στην Αθηνας.
Εξαιρετικα!

• Like
Reactions: euromaster
Κωστη αν δοκιμασεις αυτα που προτεινω δεν θα γυρισεις ποτε ξανα σε τρυπανι με κρουση, στο λεω γιατι ημουν πολυ δυσπιστος μεχρι που δοκιμασα και επαθα πλακα.. σχεδον εχω αχρηστευσει πια το πνευματικο μου δραπανο..

• Like
Reactions: KOSSTV
Κυριακο υπαρχουν αυτα απο το 1994 και εγω τα ανακαλυψα 30 χρονια μετα? πλακα κανεις?
Βεβαιως φιλε.
Το επομενο ΣΚ θα βγαλω φωτο την κασσετινα!
Εξαιρετικα Αυστριακα τρυπανια.
Μακαρι να ερχοταν ολη η ποικιλια εδω.
Ριχτε μια ματια.

ποσο πισω ειμαστε τελικα..
Μηπως ξερεις αν τρυπαει και μπετον, χωρις να χαλασει, ή να υπολειτουργει μετα?

Ειναι τα αντιστοιχα των cyl9 της Bosch οπότε ναι.
Και τα Granit πρεπει να ειναι εξαιρετικα
ποσο πισω ειμαστε τελικα..
Μηπως ξερεις αν τρυπαει και μπετον, χωρις να χαλασει, ή να υπολειτουργει μετα?

Να διορθωσω κατι.
Τα alpen μπετου εχω 30 χρονια οχι τα multi construction.

• Like
Reactions: euromaster
To τουβλο/τοιχος δεν ειναι κατι ιδιαιτερο, ολα τα τρυπανια θα κανουν δουλεια, ιδιως αν το δραπανο εχει κρουση.

Αν θελεις να τσεκαρεις ενα τρυπανι, τρυπας πετρα και μπετον. Εκει φαινεται η αξια του τρυπανιου, η ποιοτητα κατασκευης και η γεωμετρια του.
Σε τεστ που ειχα κανει πριν 6-7 χρονια η διαφορα στον χρονο διατρησης μιας πετρας, απο το καλυτερο (Βοsch CYL-9) μεχρι το χειροτερο τρυπανι (Bosch Χ-line) ηταν τεραστια!!

46726547444_6df51949cf_h.jpg
Στο αριστερο μερος ειναι δυο τρυπανια SDS. Ο χρονος διατρησης ενος SDS ειναι εντυπωσιακα χαμηλοτερος απο το καλυτερο τρυπανι με στρογγυλο στελεχος.
Βλεπουμε πως ενα bugdet αλλά τετρακοπo τρυπανι (Dexter) τρυπαει πιο γρηγορα απο ενα επωνυμο μη τετρακοπο (Dewalt). Το τεστ εγινε με 18βολτα δραπανα, ενα SDS και ενα κρουστικο.

Το τεστ εγινε κυριως για να αναδειξω την ανωτεροτητα του συστηματος κρουσης SDS εναντι της κοινης κρουσης.
40483697523_b135b38b19_b.jpg

Εγω παντως πηγα και πηρα Cyl-5 2 νουμερα 8μμ και 10μμ για να δω τις διαφορες..
10μμ δεν ειχα....
Μαλιστα στο 10αρη παρατηρηται 2πλη πιο χοντρη εγκοπη για καλυτερη στηριξη των 3 σιαγονων του δραπανου...
20250203_104200.jpg 20250203_104631.jpg

Δυστυχως οπως συνηθως γινεται πολλες φορες μην ψαχνοντας ολα τα σημεια η ειναι αλλου καταχωνιασμενα εργαλεια αναλωσιμα βρισκεσαι προ εκπληξεων....
Βρηκα τωρα μολισ γυρισα σετ Hex cyl-9 multi με 2 κι ολας 8αρια....εννοωντας οτι θα εκενα και παλι την δουλεια μου αλλα δεν πειραζει....παμε για καλυτερο διανοιγμα τρυπων και λιγοτερο χρονο ομως...

20250203_104235.jpg

Στην παρακατω φωτο βλεπουμε τις μυτες κοπης και των 3 τρυπανιων..κατα σειρα CYL-5 , CYL 9 MULTI και CYL 9 HEX MULTI..
Τα 2 Cyl-9 ειναι εντελως ιδια,το ενα ειναι το φαγωμενο(μεσαιο) και φενεται η διαφορα απο την χρηση...
Ομως σε σχεση με το CYL-5 βλεπουμε καποιες κατασκευαστηκες διαφορες...
Βλεπουμε οτι η μυτη στο CYL-5 ειναι τριγωνικη εντελως και σε δευτερο σημειο κατω σε εξογκωμα φτερου εχει παλι μυτη(απο 2 πλευρες)....κατι που το CYL-9 δεν εχει καθως στην μυτη τελειωνει σε flat και το εξογκωμα του φτερου παλι εχει σχημα flat....
Eχω την αμυδρα εντυπωση αυτα τα ξεχωριζουν στην χρηση...καθως η επαφη με πιο μαλακα υλικα δεν θελουν και βιαιη επαφη και σωστα επιλεγεται το CYL-9...
Στο τρυπημα στο μπετο οντως θα δω διαφορες..η κατασκευη το προδιδει..
20250203_105321.jpg

Θα μπουν λοιπον φουλ στην χρηση τα 2 CYL-5 και θα αναφερω εντυπωσεις...