Ερωτήσεις για Εργαλεία και Αναλώσιμα.

Όπως λέει κι ο Στέλιος η κόλληση για να αντέξει θέλει προσοχή.
Στην ένωση, για να έχει βάθος η κόλληση, θέλει πρώτα τρόχισμα ώστε να δημιουργήσεις ένα βαθύ V.

Ευχαριστώ, δεν σκέφτηκα καθόλου την λύση κόλληση. Θα το δοκιμάσω έστω για την εμπειρία, να γράφουμε και χιλιόμετρα με την ηλεκτροκόληση.
Πρόσεξε την ευθυγράμμιση. Αν το στέλεχος και το σπείρωμα έχουν την ίδια διάμετρο τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα. Αφού τροχίσεις όπως είπε ο Μπάμπης, τοποθετείς τα 2 κομμάτια μέσα σε μια γωνιά και ξεκινάς περιφερειακά τσιμπίματα ελέγχοντας πάντα την ευθυγράμμιση. Ανάμεσα στα τσιμπίματα αφήνεις κενά για να μπορείς να ελέγχεις με τον χάρακα την ευθυγράμμιση. Αν χάσει, με το σφυρί το φέρνεις. Εντάξει, δεν είναι και εκκεντροφόρος, ας χάσει λίγο.
Ότι χρειαστείς, τηλ.
1778530526616.png

Πάμε και σε πιό δύσκολα.
Αν μπορείς να τρυπήσεις και να δημιουργήσεις σπείρωμα εσωτερικά στα 2 κομμάτια στο σημείο που κόπηκαν, τα ενώνεις με ντίζα και το κόλλημα είναι εύκολο πλέον (το τρόχισμα χρειάζεται).

Στέλιο, την μέγγενη την χρησιμοποιώ 30% για να στερεώνω σίδερα 30% για το αμόνι και 30% για πρεσσάρισμα. Για ξύλα σπάνια.
Η μπλε bulle που έβαλα παραπάνω, να υποθέσω είναι χυτοσίδηρος έτσι (για αυτό και η διαφορά τιμής);
Δημήτρη δυστυχώς οι φτηνές μέγγενες δεν κάνουν για αμόνι και βαριοπούλα. Μπορεί να αντεξουν 15 χρόνια, μπορεί και 1. Δεν μιλάω για χτυπήματα με σφυρί σε χαλκό, αλλά για κανονικό αμόνι. Υπάρχει λόγος που τα αμόνια ακριβά.
Προσωπικά, θα έπαιρνα μια μέγγενη σχετικά φτηνή και για αμόνι θα έπαιρνα ένα ρετάλι από Η.
Ο χυτοσίδηρος είναι άκαμπτος (ψαθυρός) και πιό φτηνός. Η ακαμψία δεν επιτρέπει παραμορφώσεις και χτυπήματα. Ο σφυρήλατος αντέχει.

Η μανέλα είναι ένα σώμα με την ντίζα, οπότε για να αλλάξεις την ντίζα θα είναι μανούρα (πρέπει να κόψεις τον παλιό άξονα και να κολλήσεις την καινούργια ντίζα) . Θα ρωτήσω και στην unimac έτσι για να ξέρουμε.
Κόψιμο,τρύπημα, κόλληση και τρόχισμα. Το πιό δύσκολο είναι το τρόχισμα. Για επιπλέον ασφάλεια, μπορεί να μπει και πίρος.

1778532933114.png

• Like
Reactions: QEDD and dk31
Να πω οτι επειδη η χρηση αμονιου ειναι σημαντικη στα μαστορεματα μου...πηρα αμονι και δεν χρησιμοποιω πια το αμονι της μεγγενης. Εδω η παραλαβη.

Αξιζει πραγματικα καθε σεντζι!
Zw2Pkm4h.jpg

Παίδες ευχαριστώ για τη βοήθεια. Θα ασχοληθώ το Σ/Κ και να δούμε τι θα καταφέρω.
Χτες μέτρησα και τον άξονα : το σπείρωμα είναι 11mm (11,06 το μέτρησα άρα υποθέτω 7/16" ? ). Πιστεύω δύσκολο να βρεθεί ανταλλακτικό, αλλά και να βρεθεί, πιστεύω η μέγγενη είναι μικρή/αδύναμη για μέτριες δουλειές με σίδερα. Πχ μια στάνταρ δουλειά που μου έρχεται είναι στερέωση σιδερένιας λάμας 2Χ30 χιλιοστά και λύγισμα 90 μοίρες με σφυριές.
Θα δοκιμάσω να κολλήσω τον άξονα με τον τρόπο που γράψατε (τρόχισμα και μέσα σε γωνία για ευθυγράμμιση). Έτσι, για τη χαρά και για να υπάρχει σαν 2η μέγγενη - κατά τα άλλα θα περάσω μέσα στην εβδομάδα από το μαγαζί με την Kanca να την δω από κοντά και μάλλον θα την χτυπήσω.

• Like
Reactions: newbie
Πχ μια στάνταρ δουλειά που μου έρχεται είναι στερέωση σιδερένιας λάμας 2Χ30 χιλιοστά και λύγισμα 90 μοίρες με σφυριές.

Μια διαφορετική προσέγγιση
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: dk31
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ατύχημα...View attachment 271419

Βασικά, η ζημιά έγινε από λάθος χρήση: είχαμε γράψει τις προάλλες για σφίξημο κος στην μέγγενη. Για γερά σφιξήματα βάζω τη μανέλα της μέγγενης μέσα σε μια μεταλική σωλήνα βαρέως τύπου μισό μέτρο μήκος - προφανώς λάθος. Το έχω δουλέψει έτσι 5-6 φορές αλλά αυτή τη φορά η μέγγενη παρέδωσε πνεύμα.
Στο δια ταύτα:
-η μέγγενη είναι 15ετίας και φτηνή. Μου έκανε εντύπωση η τρύπα που είχε ο άξονας στο σημείο που έσπασε, για να μπαίνει η ασφάλεια που φαίνεται ακριβώς από πάνω. Θαύμα πως άντεξε τόσα χρόνια.
-οι σιαγώνες δεν είχαν καλή ευθυγράμμιση ποτέ, και με ενοχλούσαν
-κοίταξα μήπως υπάρχει κάνα ανταλλακτικό γενικού τύπου, βρήκα μόνο αυτό που είναι πανάκριβο (50€) και δεν ξέρω/ουν αν ταιριάζει.
Και στην ερώτηση:
-Σκέφτομαι να αγοράσω μεγαλύτερη, 125mm πλάτος και 125mm άνοιγμα (αντί για 100mm-100mm που ήταν η παλιά). Επειδή την χρησιμοποιώ συχνά για πρεσσαρίσματα, σκέφτομαι ότι μεγαλύτερο μέγεθος θα συνεπάγεται και μεγαλύτερη δύναμη/αντοχή, σωστά; Εννοείται χωρίς προέκταση μανέλας που δεν ξαναβάζω ποτέ.
-Σε αυτό το μέγεθος Βλέπω την Kanca που είχε αναφερθεί παλιότερα στο φόρουμ ως καλή μάρκα και επίσης μια Bulle σχεδόν στα μισά λεφτά. Το 100άρικο για την kanca υπάρχει αυτή την περίοδο αλλά σκέφτομαι και μήπως είναι overkill για το εργαστήρι μου (ποιό πολύ ξυλουργικό παρά μηχανουργικό).
Έχω την ίδια Kanca που παρέθεσες Δημήτρη και μπορώ να πω ότι πρόκειται για εξαιρετική μέγγενη σε σχετικά καλή (για όσα προσφέρει) τιμή που θα σε καλύψει απόλυτα (βέβαια, σωλήνα προέκτασης, και μάλιστα μήκους πολλαπλάσιου από την δική της μανέλα, όσο καλή μέγγενη και να έχεις, να μην βάζεις). Να προσθέσω ότι έχω χρησιμοποιήσει την Καnca για τερματισμό καλωδίου ηλεκτροκόλλησης (διατομής 25 mm2) με ακροδέκτη τύπου κος με απόλυτη επιτυχία (και προφανώς χωρίς χρήση καμίας σωλήνας προέκτασης).
Προσωπικά δεν θα ασχολιόμουν με την επισκευή της υφιστάμενης (ίσως μόνο για τη χαρά της επισκευής, αν είχα αρκετό ελεύθερο χρόνο, και πάλι μόνο για να μην την πετάξω, όχι με βλέψεις σοβαρής χρήσης μετά την επισκευή).
Η μέγγενη θεωρώ ότι είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία (ακόμα και για έναν ερασιτέχνη) κι επίσης ένα από τα εργαλεία που η διαφορά χρημάτων αντανακλά άμεσα στην ποιότητα-αντοχή-αξιοπιστία-αποτελεσματικότητα χρήσης. Ως εκ τούτου τα περίπου 100 ευρώ που κοστίζει η Kanca δες τα σαν επένδυση που αξίζει να κάνεις, και κατά συνέπεια (αν θες τη γνώμη μου), προχώρα χωρίς περιστροφές (ή τυχόν "ενοχές") στην αγορά της και θα με θυμηθείς. Η Bulle που ανέφερες, παρότι εμφανώς καλύτερη από την χαλασμένη δική σου, κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να σταθεί ως ανάλογη δίπλα στη συγκεκριμένη Kanca.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου - είπες όσα έλπιζα να ακούσω.

Εδώ έπιασες και τον σφυγμό της ερώτησης:
"...προχώρα χωρίς περιστροφές (ή τυχόν "ενοχές") στην αγορά..."
:)