ES9038PRO SABRE DAC

Αφού σε ενδιαφέρει να σχεδιάσεις κάτι σωστό αλλά και απλό , το οποίο θα ταιριάζει 100% με το buffalo αλλά ταυτόχρονα θα είναι και αποδεκτό, προτείνω να σχεδιάσεις μια νέα μικρή πλακέτα όπου θα φολοξενούνται μόνο δύο LT3042 με ψύκτρα, χωρίς το πρώτο στάδιο της ανόρθωσης/εξομάλυνσης.

Last edited:
Για αρχή θα κάνω το πιο απλό. Θα μοντάρω την υπάρχουσα πλακέτα "όρθια" (90 μοίρες προς το βουβάλι) και θα κολλήσω στο πίσω μέρος της πλακέτας μια ψύκτρα. Αν ρίξει τη θερμοκρασία αρκετά θα το αφήσω έτσι.. Αλλιώς πάω για άλλη πλακέτα.

Δημήτρη έχεις ψήκτρα? Έχω κάποιες από Raspberry αν σου χρειάζονται.
Από πάνω από το LT3042 θα έκανε καλή απαγωγή? Αν πας από κάτω πως θα την προσαρμόσεις?

Ο Δημήτρης νομίζω πως θέλει να αποφύγει την διαδικασία παραγγελίας-παραλαβής. Προσωπικά θέλω να τα χρησιμοποιήσω στο 9018 οπότε δε βλέπω πως πρέπει να με βασανίζουν τέτοιες σκέψεις.
Ελπίζω να μην την πάτησε κανείς με την κινέζικη έκδοση του LT καθώς περιλαμβάνει μόνο την πλακέτα, τους συνδέσμους και τους δύο κύριους πυκνωτές, είναι δηλαδή χωρίς όλα τα smd εξαρτήματα που βρίσκονται στην κάτω πλευρά, δύο LT τσιπάκια, smd πυκνωτές, αντίσταση, πηνίο και ανόρθωση. Too good to be true

Επίσης η λύση ενός επιπλέον Salas με λιγότερα volt γι' αυτή την συγκεκριμένη τροφοδοσία, εμένα μου φαντάζει too much, οπότε καλύτερα οι υπόλοιποι να περιμένετε την δοκιμή με την ψύκτρα.

Re: Απάντηση: ES9038PRO SABRE DAC

Για λόγους ασφαλείας, αλλά και απόδοσης, καλό θα ήταν να μην ζορίζεται το LT3042 (I<140mA).

Βασικά το PSRR μειώνεται κάπως όπως ανεβαίνει η κατανάλωση, αλλά στην περίπτωσή μας δεν είναι κρίσιμο (τη στιγμή που αφενός μιλάμε για τροφοδοσία του digital core, αφετέρου υπάρχει ζόρικο pre-reg).

Θέμα ασφάλειας δεν υπάρχει. Υπάρχουν ένα κάρο εσωτερικές προστασίες.

Re: Απάντηση: ES9038PRO SABRE DAC

Δημήτρη έχεις ψήκτρα? Έχω κάποιες από Raspberry αν σου χρειάζονται.
Από πάνω από το LT3042 θα έκανε καλή απαγωγή? Αν πας από κάτω πως θα την προσαρμόσεις?

Έχω μια από RPi. Θερμική ταινία διπλής όψης δεν έχω.. αλλά παρήγγειλα..

Εν τω μεταξύ είναι ώρα για software.

Οσον αφορα το 9018 τα tridend δεν κάνανε σε καμία περίπτωση τη διαφορά που έκανε η τροφοδοσία με σάλας του ίδιου του βουβαλιού .
Τουλάχιστον αυτό θυμάμαι

Παραθέτω και τα βασικά χαρακτηριστικά του LT3045, το οποίο μπορεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές να μας δώσει έως 500mA, δηλαδή 300mA περισσότερα από το LT3042 αλλά με παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά

Ultralow RMS Noise: 0.8μVRMS (10Hz to 100kHz)
Ultralow Spot Noise: 2nV/√Hz at 10kHz
Ultrahigh PSRR: 76dB at 1MHz
Output Current: 500mA
Wide Input Voltage Range: 1.8V to 20V
Single Capacitor Improves Noise and PSRR
100μA SET Pin Current: ±1% Initial Accuracy
Single Resistor Programs Output Voltage

και μία από τις πρώτες υλοποιήσεις μέσω ebay: http://www.ebay.com/itm/LT3045-M-Ul...419046?hash=item3ae2b1fea6:g:nXAAAOSw32lYuUnf

Πιστεύω πως όταν ο κατασκευαστής δηλώνει 128mA με 5% ανοχές δεν μπορεί να ζορίζει έναν σταθεροποιητή που έχει όριο τα 200mA.
Δημήτρη, μέτρησες την κατανάλωση του ρεύματος μετά που έβγαλες τον κόφτη ;
Υποτίθεται ότι όταν ξεπεράσει ένα όριο Vin-Vout ελλατώνει το ρεύμα εξόδου αλλά αυτό γίνεται σε μεγάλες διαφορές (το datasheet γράφει για 12V).

O Σλοβένος μάλλον σας συμπάθησε και το πήρατε πλήρες, στην περιγραφή είναι σαφής ότι δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το κιτ

What will you receive (2nd picture):

1pcs Partially completed and tested 400mA LT3042 PCB
2pcs Panasonic FC 3300uF 25V
2pcs Wago terminal spring connector
4pcs 8mm standoff & M3 nut

ότι βλέπεται στην δεύτερη φώτο δηλαδή

s-l1600.jpg

Δεν νομίζω πως θα χρειαστεί τίποτα παραπάνω από μια ψυκτρούλα, το παράδειγμα στο datasheet είναι με 2.5V και κατανάλωση 200mA

The LT3042’s power dissipation is:

Iout(MAX) • (Vin(MAX) – Vout) + Ignd • Vin(MAX)

where:
Iout(MAX) = 200mA
Vin(MAX) = 5.25V
Ignd (at Iout = 200mA and Vin = 5.25V) = 7.2mA

thus:
Pdiss = 0.2A • (5.25V – 2.5V) + 7.2mA • 5.25V = 0.59W

Βασικά στην προκειμένη περίπτωση είναι (worst case πάντα) Pdiss = 0.2A x (5.25V - 1.2V) + 7.2mA x 5.25V = 0.81W + 0.0378W = 0.8478 W, το οποίο δεν είναι πολύ αλλά και η επιφάνεια της πλακέτας είναι πολύ μικρή.

Αν την βάλω κάθετα και της βάλω μια μικρή ψύκτρα λογικά θα είναι ΟΚ. Θα δείξει..

Προσεχώς θα μετρήσω και την πραγματική κατανάλωση. Πάντως 82mA που λέει η ESS χλωμό να είναι..

το 5.25
ειναι για να δουλεψουν τα τριντεντ
αφου τα εχεις ξηλωσει μπορεις να πας <5V
ακομη και 4.3
λογικα..

Savvas X κάνεις λάθος
Σου λέει ότι είναι μερικός συναρμολογημένη εννοώντας ότι εσύ θα πρέπει να κολλήσεις τους ηλεκτρολυτικούς και τις κλέμες.

το 5.25
ειναι για να δουλεψουν τα τριντεντ
αφου τα εχεις ξηλωσει μπορεις να πας <5V
ακομη και 4.3
λογικα..

Και κάτω από 4 μπορώ να πάω χωρίς πρόβλημα, αλλά το LT είναι πιο χαρούμενο (μέγιστο PSRR) με πάνω από 2V διαφορά τάσης από είσοδο σε έξοδο (ιδανικά >4V), οπότε είναι καλύτερα να είμαι λίγο πάνω από τα 5V (για να είναι χαρούμενα τα κρίσιμα AVCC).

Savvas X κάνεις λάθος
Σου λέει ότι είναι μερικός συναρμολογημένη εννοώντας ότι εσύ θα πρέπει να κολλήσεις τους ηλεκτρολυτικούς και τις κλέμες.

Αυτό καταλαβαίνεις εσύ όταν διαβάζεις 'what you will receive' ;
Δεν το θέμα μας εκεί, αυτοί που σκέφτονται να αναβαθμίσουν το βουβάλι τους θα το έχουν ως τελευταία λύση λόγω χωροταξικών προβλημάτων.
Σχεδόν όλες οι τροφοδοσίες πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στο τσιπάκι, οπότε και μικρή πλακέτα με smd εξαρτήματα (απ' ότι θυμάμαι μόνο τα τροφοδοτικά του Ηaynes έχουν εν μέρει through hole εξαρτήματα). Μονόδρομος, δεν γίνεται αλλιώς.
Πάλι καλά που δεν έχουμε να κάνουμε με QFN. Αναμένω την δοκιμή με την ψύκτρα. Σε έσχατη περίπτωση μια ψύκτρα που θα καλύπτει ολόκληρη την πλακέτα και η επαφή με silicon pad, κάτι όπως οι ψύκτρες για τις μνήμες υπολογιστή.

Ξανά είδα την αγγελία για άλλο λόγω και νομίζω πως κακή επιλογή εικόνας από τον Σλοβένο είναι μάλλον το θέμα. Δεν μπορεί να είναι 'tested' η πλακέτα μόνο με τους πυκνωτές (τι διάλα) άρα θα εννοεί όλα τα κάτω εξαρτήματα. Υπάρχει λογική σ' αυτό: σου κολλάω τα smd που μπορεί να είναι το δύσκολο κομμάτι και τα άλλα μένουν για τον αγοραστή (όπως ακριβώς γράφηκε).

Αυτό που είδα είναι πως μπορεί κάποιος να κόψει την πλακέτα μετά την ανόρθωση και να την χρησιμοποιήσει ως τοπικό σταθεροποιητή.

Αυτά θεωρητικώς, ο Δημήτρης έχει ήδη κάνει την πλακέτα και θα παραγγείλουμε ομαδικώς τα τσιπάκια (όσοι πιστοί προσέθλετε), οπότε some other time.

Και κάτω από 4 μπορώ να πάω χωρίς πρόβλημα, αλλά το LT είναι πιο χαρούμενο (μέγιστο PSRR) με πάνω από 2V διαφορά τάσης από είσοδο σε έξοδο (ιδανικά >4V), οπότε είναι καλύτερα να είμαι λίγο πάνω από τα 5V (για να είναι χαρούμενα τα κρίσιμα AVCC).

Δεν σε ενδιαφέρει το πσρρ αφού έχεις πριρεγκ.