Re: Canon EF 85 f1,8 USM
Εγω προσωπικα οχι...τουλαχιστον στα 85mm (αν μιλας για εστιαση στο χερι και οχι σε τριποδο φυσικα).
Ενα θεμα που εχω, ειναι η ελλειψη σταθεροποιησης (αν ξαναπερνα φακο, θα πηγαινα στον 100ρη μακρο με το is αντι του 85).
Αν δεν κανω το κλικ γρηγορα, με το που βαζω τη μηχανη στο ματι, αρχιζει να τρεμει η εικονα απο το σκοπευτρο, οποτε αν εχω να κανω και χειροκινητη εστιαση, τα πραγματα δυσκολευουν.
Επισης ο δακτυλιος εστιασης του συγκεκριμενου ειναι λιγο αποτομος, δηλαδη με ελαχιστη περιστροφη φευγει το φοκους εντελως, αρα θελει μικρομετρικη ρυθμιση... αυτο ομως, εξαρταται απο τον εκαστοτε φακο (η ευαισθησια του δαχτυλιδιου εστιασης).
Ειναι 85ρης, αρα σε κροπ μηχανη ειναι λιγο μακρυς... αρα και το θεμα σου, ειναι σε καποια αποσταση... αρα θελει και καλη οραση, ωστε να εστιασεις σωστα, ειδικα αν δεν υπαρχει κατι να σε βοηθησει, πχ καμμια πινακιδα με γραμματα, αλλα μονο επιφανειες... αν δε, εισαι και στο 1,8 με μικρο βαθος πεδιου (ποσο μαλλον στο 1,4 του σαμγιανγκ) τα πραγματα δυσκολευουν κι αλλο... και δεν μιλαω για περιπτωσεις οπου το φως δεν ειναι αρκετο... εκει μαλλον θα υπαρχει μεγαλυτερο προβλημα.
Εν ολιγοις, στον δικο μου, δοκιμασα τη χειροκινητη εστιαση, περισσοτερο για να δοκιμασω το φουλ μανιουαλ ταιμ που εχει... ωστοσο το βρηκα δυσκολο (για τους παραπανω λογους) συν του οτι δεν διαπιστωσα διαφορα ακριβειας σε σχεση με την αυτοματη εστιαση...
Απο τη μικρη εμπειρεια μου με αυτον τον φακο, μαλλον δεν θα τον αγοραζα αποκλειστικα χειροκινητο. Αντιθετως εως τα 50mm (ισως και λιγο παρακατω σαν τον voigtlander 40 που κοιτουσα παλιοτερα) θα το δοκιμαζα. Αλλωστε περιμενω τον 35ρη σαμγιανγκ 1,4.
Τα περισσοτερα που σου γραφω βεβαια, νομιζω, ειναι θεματα τεχνικης, οποτε ισως να μην ειναι αποτρεπτικα για σενα.
Ειναι ομως θεματα που τα αντιμετωπισα και δεν τα διαβασα πουθενα απο οσους δουλευουν με χειροκινητους. Μαλλον εγω ειμαι ο στραβος:violent-smiley-030:
Αν και οσοι ασχολουνται με χειροκινητη εστιαση ειτε πανε εως τα 50mm ειτε δουλευουν αποκλειστικα με τριποδο.
Δεν ξερω αν σε βοηθησα καθολου...