Φακοί για m4/3

Το ομαλό bokeh και το ρηχό dof είναι πόρωση για μερικούς...

Τι να κάνουμε, γούστα εινα αυτά!

Ο φτηνός mitakon υπερφωτεινος τι λέει;
25mm και 35mm 0. 95 νομίζω είναι...

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Το ομαλό bokeh και το ρηχό dof είναι πόρωση για μερικούς...

Τι να κάνουμε, γούστα εινα αυτά!

Ο φτηνός mitakon υπερφωτεινος τι λέει;
25mm και 35mm 0. 95 νομίζω είναι...

Ποιοτικό bokeh και ρηχό βάθος είναι άλλο πράγμα όπως έχουμε ξαναπεί, τεσπά ρητορική ήταν η ερώτηση μου, τους mitakon δεν τους πιάσει στα χέρια μου, οτι διαβάζεις στα τεστ.

Last edited:
Δε ξέρω αν πρέπει να ανοίξω άλλο θέμα, προς το παρών γράφω εδώ:

Όπως έχω γράψει παλιότερα έχω την olympus 10mkII και είμαι σε αναζήτηση all around zoom φακού.
Έχω τον 12-32 της panasonic και τον 12-50 της olympus. Αύριο παραλαμβάνω τον 12-60 3.5-5.6 της panasonic.
Επίσης έχω τον 20ρη 1.7 της panasonic και τον 35-100 επίσης της panasonic.

Θέλω να κρατήσω έναν ζουμ φακό από τους 12-32, 12-50 και 12-60.
Ξεκίνησα θέλοντας να αλλάξω τον 12-32 γιατί δεν έχει δαχτυλίδι εστίασης και έχω σοβαρά θέματα με την εστίαση σε χαμηλό φωτισμό.
Επίσης, δε με ενδιαφέρει το video.
Αγόρασα τον 12-50 και τον 12-60 για να δω ποιος θα με βολέψει, από τα reviews δεν έβγαλα άκρη.

Ο 12-32 σε καλό φωτισμό είναι ένα διαμαντάκι, πραγματικά στο 12mm βλέπω φωτογραφίες οι οποίες κάνουν "pop up" στα μάτια μου, σαν να βλέπω τον 20ρη αλλά στην εστιακή των 12mm.

Πρέπει να έχω έναν zoom φακό, είναι θέμα...ψυχολογίας! Πρέπει να διαλέξω έναν.

Το θέμα της φορητότητας (του 12-32) χάνεται ούτως ή άλλως. Αυτό που θέλω είναι να είναι αξιοπρεπής στην περιοχή 12-40mm, με ιδιαίτερη έμφαση στο...12mm.

Θα κάνω κάποια τεστ ανάμεσα στους τρεις φακούς για να συγκρίνω τι παίζει, ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποια "μεθοδολογία" που θα πρέπει να ακολουθήσω για να βγάλω άκρη? πχ τι θέμα να φωτογραφίσω, settings κλπ κλπ.
Θέλω να μπορέσω να σας παρουσιάσω τα αποτελέσματα (και να βγάλετε άκρη) γιατί θεωρώ ότι πολλοί ψάχνονται όπως εγώ για κάτι αντίστοιχο.

Αν υπήρχε κάποιος ζουμ φακός 12-40 με σταθερό f4 μέχρι το 500ρικο και συμμαζεμένος θα τον είχα πάρει...χθες.

Η sigma πως και δεν έβγαλε κάποιον τέτοιον ζουμ να μας λύσει το πρόβλημα? Αν κρίνω από την τριάδα των primes που βγάζει για το σύστημα θα είχε κάνει πάταγο.

Θενκς.

Προσωπικά θα σου έλεγα να τους δώσεις και τους 3 φακούς και πάρε κάποιον μεταχειρισμένο Olympus 12-40f2,8 Και καθάρισες.....σε ποιότητα εικόνας παρόμοια αποτελέσματα θα πάρεις και με τους 3 φακούς που έχεις....κάπου υπερέχει ο ένας κάπου ο άλλους, άλλα πιστεύω δεν έχει νόημα να προβείς σε εκτενές δοκιμές μιας και πιστεύω οι διαφορές είναι μικρές. Συνολικά πάντως ο Panasonic 12-60 είναι μάλλον καλύτερος σαν συνολικό πακέτο.

o 12-32 σε καλη κοπια πλησιάζει την απόδοση του 12-40 στα 12mm, σε κοντινα και μακρινα τουλαχιστον με 2 κοπιες που εχω δοκιμασει απο τον καθενα, οι αλλοι δυο ειναι πολυ πιο πίσω με τον 12-50 αρκετά. Το σταθερο f2.8 ειναι σημαντικό πλεονέκτημα και ο φακός είναι διαμάντι, ανοιχτος περνεις ακρα πολυ καλά συν ολα τα αλλα πλεονεκτηματα στις υπολοιπες εστιακες, σταθερο διαφραγμα, WR κλπ.. Οπως σου ειπαν πουλας και τους τρεις και τον περνεις και τελος αλλα θα εχεις σημαντικα μεγαλυτερο βαρος. Δευτερη πολυ καλη λύση κρατας τον 12-32 (ή τον 12-60 για το μεγάλο ευρος) και πέρνεις ενα φωτεινο prime στα 12mm οπως τον 12/2, μτχ. θα τον βρεις στα 400ευρω που θα παρεις απο τους 12-50 + 12-60, πλεονεκτημα θα ειναι ότι θα εχεις 2 πολυ μικρους φακους ενα για ημερα ζουμ και ενα για νυχτα, θα εχεις πολυ καλα ακρα και με τον 12/2 (οχι τοσο οσο του 12-40/2.8 αλλα πολυ κοντα) και θα εχεις ενα πιο φωτεινο φακο απο f2.8.

Μια καλή λυση ειναι και ο παλιος Lumix 12-35/2.8 μτχ. , πολυ κοντα σε αποδοση με τον 12-40 , πιο ελαφρυς και μικρος ακομη και θα τον βρεις σε καλη τιμη γιατι εχει βγει η ΙΙ εκδοση που δεν σε ενδιαφερει.

Για το τεστ διαλεξε κοντινο θεμα εως 3μ ολίγον flat (δεν πειραζει να εχει και λιγο βαθος για να εκτιμας καλυτερα καποια πραγματα) με αρκετή λεπτομέρεια και τεσταρε τους φακους κεντρο, περιφερεια και άκρα στα αρχικά κοινα διαφραγματα εως f5.6 π.χ. μια βιβλιοθηκη με βιβλία και μικρα γραμματα, μικροαντικειμενα κλπ. , δες μονος σου τα αποτελεσματα σε θεαση νορμαλ εως 100-200% με ενα βολικο προγραμμα (εγω βαζω το fastone με 4 αρχεια μαζι στο monitor διπλα διπλα , το κανει αυτοματα στο compare). Eπανελαβε σε μακρινο θεμα 8μ και πανω επισης να εχει λεπτομερεια, π.χ. ενα κτιριο με εντονο σοβα, τουβλακια κλπ.

Μπορει να δεις διαφορετικα αποτελεσματα στα κοντινα και μακρινα και εκει ειναι που πρεπει να παρεις τις αποφασεις σου. Καλυτερα τα τεστ να γινουν με τριποδο και χρονοκαθυστερηση πάνω απο 4 δευτερα και το ibis σε off, ιδιο WB (στον εσωτερικο χωρο) και (πιθανον) σταθερο ISO χωρις πολυ θορυβο για να μπορεις να βγαλεις συμπερασμα σε λεπτομερεια. Τα πιο πανω ειναι τεστ για την οξυτητα, απο εκει και περα μπορεις να κρινεις και συμπεριφορά στη γεωμετρια. Αποδοση σε flare, CA κλπ θελουν αλλου ειδος τεστ .

Ο 12-40 PRO είναι εκτός...φιλοσοφίας μου m4/3. Όχι τόσο σαν κόστος όσο σαν όγκος-βάρος. Έφυγα από dslr για να πάω σε mirrorless για πιο μικρά σώματα-φακούς.
Είμαι ευχαριστημένος από την επιλογή μου αυτή γιατί παίρνω πολύ καλά αποτελέσματα από τον 20ρη, από τον 45 1.8 στο παρελθόν, από τον 35-100 4-5.6 αλλά και από τον 12-32 που έχω. Αν δεν είχε τα προβλήματα της εστίασης και αν είχε χειροκίνητο δαχτυλίδι δε θα έψαχνα τίποτα!
Αυτό που ζητάω είναι μια value for money επιλογή σε φακό zoom.
Τα 3 φακουδάκια που μάζεψα τα μάζεψα για να αποφασίσω ποιο θα κρατήσω.

Προς το παρών είμαι "προκατειλημμένος" υπέρ του 12-60 που έρχεται.
Είδα και αυτό και ταράχτηκα:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

αει να δούμε.

Στα σχόλια από κάτω λέει κάποιος ότι ο oly έχει θέμα post focus, γι αυτό φαίνεται καλύτερος ο κιτ. Δεν μου φάνηκε κάτι τέτοιο... Ο 12-32 δεν έχει αντίπαλο στα 12mm, και στο μέγεθος - βάρος, οπότε για βόλτα την ημέρα δεν παίζεται. Επίσης ο 12-60 ναι μεν έχει μεγάλο εύρος αλλά σαν μέγεθος είναι όσο ο oly 12-40 σχεδόν, τα ίδια και ο panaleica 12-35/2,8 (είναι λίγο πιο κοντός, ελαφρύς και παίρνει μικρότερα φίλτρα) αλλά... σχεδόν καταργεί τους prime στα εστιακά μήκη που καλύπτει. Είναι καθαρά θέμα προσωπικής προσέγγισης πάντως, τον τελευταίο τον είχα και τον έδωσα - όταν θέλω να "βγω για φωτογραφία" παίρνω μαζί μου (και) τους prime...

το θεμα ειναι οτι ειναι σκοτεινος...το sharpness αντε και το φτιαχνεις λιγο στο post , το μεταβλητο διαφραγμα, την ελλειψη μικρου DOF, to bokeh κλπ ,δεν μπορεις .

Εγω ποτε δεν πηρα φακο λογω οξυτητας, ακομα και οι περισσοτεροι κιτ ειναι αρκετα καλοι σ αυτο...το διαφραγμα ειναι για μενα που μετραει, ειδικα στο βιντεο, στα πορτραιτα, στα βραδυνα κλπ

Τωρα εχω παλι τον olympus 12-40 στην EM1 II και δεν τον αλλαζω με τιποτα .

ΥΓ... περι ορεξεως, κολοκυθοπιτα φυσικα :p

YΓ2... απο τον Panasonic ζηλευω μονο τα 60mmm, πολυ χρησιμα σε καποιες περιπτωσεις!

Last edited:
Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ο 12-40 PRO είναι εκτός...φιλοσοφίας μου m4/3. Όχι τόσο σαν κόστος όσο σαν όγκος-βάρος. Έφυγα από dslr για να πάω σε mirrorless για πιο μικρά σώματα-φακούς.

Για τον 12-32 να την καταλάβω τη φιλοσοφία.
Για τον 12-50 και 12-60 δεν την καταλαβαίνω.
+170 γραμμάρια κι έχεις 2.8 σταθερό! Μέρα με τη νύχτα με το 3.5-5.6/6.3.

0XHJWz.jpg

Όπως τα λένε τα παιδιά παραπάνω, έχω μαζί με τον 12-40f2,8 Και τον Olympus 12-50 για Βίντεο λόγω power zoum, σαν backup και για το ψευδοmacro. Πάνω στην μηχανή σε όγκο δεν έχει σχεδόν καμία διαφορά σε σχέση με τον 12-40 ενώ και σε βάρος δεν είναι κάποια συγκλονιστική διαφορά. Ναι με τον Panasonic 12-32 εκει πράγματι έχεις διαφορά σε όγκο/βάρος άλλα με τους 12-60/12-50 δεν θα κερδίσεις κάτι από άποψη φορητότητας σε σχέση με τον 12-40.

Y.Γ. Αν θες κοίτα και τον panasonic 12-60f2,8-f4 φαίνεται πολύ καλός, θυσιάζει το σταθερό f2,8 του Olympus άλλα πάει μέχρι τα 60mm που μπορεί να το προτιμάς.

φιλε Στεργιο το τεστ που εβαλες ειναι με βεβαιότητα 200% ΑΚΥΡΟ ως τελικο συμπερασμα, δεν υπάρχει περιπτωση να συμβαινει αυτο που παρουσιάζει στα 12mm σε σωστες κοπιες των 2 φακων. Δυστυχως ο καθενας περνει απο μια κοπια και την τεσταρει, αυτο δειχνει μονο τι συμβαινει με αυτους τους 2 φακους και μονο και δεν ειναι αντιπροσωπευτικο της πραγματικης τους αποδοσης, για τεστ με πολλες κοπιες δες τεστ του lensrental ή βγαλε συμπερασμα απο τον ΜΟ τεστ απο εγκυρα site. Δυσκολα θα βρεις φακό m43 καλυτερο απο τον 12-40 στα 12mm, τον μονο που δεν εχω δοκιμασει ειναι ο Leica 12mm/1.4 που ξεφευγει σε χρήματα, βαρος.

Για τα αλλα οτι ειπαν τα παιδια ισχυει και αν οχι τοσο για το βαρος (υπαρχουν διαφορες σημαντικές) αλλά για το μεγεθος δηλ. τον χωρο που καταλαμβανουν οι κιτ στην τσαντα και κυριως ο 12-60 (ο 12-50 εχει να δωσει ομως και μακρο και ειναι στενος και WR και εχει και power ζοομ για βιντεο). Για να πας σε πολυ μικρους φακούς στο πνευμα του m43 οπως σου ειπα αρχικά κοιτα τον 12/2 που συνδιαζει αποδοση σε ελαχιστο μεγεθος και φωτεινότητα και δαχτυλιδι χειροκινητης εστιασης σε συνδιασμο με ενα ζουμακι για ημερα.

Last edited:
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Εκφράζω κάποιες απόψεις μου και προβληματισμούς μου και φυσικά δε θεωρώ ότι είναι και 100% σωστά.

Ερώτησις: αν δώσω 12-32, 12-50, 12-60 (που ακόμα δεν ήρθε! χαχα), 20ρη και πάρω τον 12-40.... τι θα μου λείψει (εκτός από το μπούγιο στην τσάντα μου?)????

τιποτε απολυτως απο IQ , ο 12-40 ειναι εφαμιλος και καλυτερος του 20αρη σε όλα και ειδικα σε ταχυτητα εστιασης, CA, απο φωτεινοτητα όμως θα σου λειψει οτι γραφει στην ουγια και φυσικα η φορητοτητα αν δεν θελεις αλλο φακο μαζι.

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.
Εκφράζω κάποιες απόψεις μου και προβληματισμούς μου και φυσικά δε θεωρώ ότι είναι και 100% σωστά.

Ερώτησις: αν δώσω 12-32, 12-50, 12-60 (που ακόμα δεν ήρθε! χαχα), 20ρη και πάρω τον 12-40.... τι θα μου λείψει (εκτός από το μπούγιο στην τσάντα μου?)????

επίσης: θα έχω και καλό πορτραίτο στα 40mm? (οπότε δε θέλουμε τον 45ρη που έδωσα και θέλω να ξαναπάρω?)

επίσης: θα έχω και καλό πορτραίτο στα 40mm? (οπότε δε θέλουμε τον 45ρη που έδωσα και θέλω να ξαναπάρω?)

οχι το ξεφονταρισμα του 45/1.8 δεν θα το εχεις, χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν κανεις πορτρετο (κατι που δεν μπορεις με τους κιτ) ,ως ποιοτητα εικονας ιδια και καλυτερη.