Φακοί για m4/3

45/1.2 pro

Ήρθε και ο 45/1.2pro να κάνει παρέα στον 25άρη.
Σχεδόν ίδιοι, ίδια διάμετρος φίλτρου 62mm, ίδιο ακριβώς σκίαστρο.

L9fN6z.jpg

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Ευχαριστώ.
Πολύ δυνατή αυτή η σειρά 1.2pro της Olympus.
Eπόμενος στόχος ο 17/1.2pro.
Ελπίζω να βγει και 12/1.2pro.

Καλοκουμπωτοι!
Ο 45/1.2 θα είναι η επόμενη αγορά μου.

Και πολύ καλά θα κάνεις είναι φοβερός φακός ! μάλλον ο καλύτερος που έχω μαζί με τον SHG 150/2 , o 25/1.2 δεν με ξετρέλανε (και έχω δοκιμάσει 3-4 κόπιες κράτησα την τελευταία) ίσως γιατί ο Voigtlander 25/0.95 με καλόμαθε, είναι αξεπέραστος στο κέντρο/περιφέρεια και φτιάχνει όμορφα starbursts από ανοιχτά διαφράγματα.

Με γειές Γιάννη!

Καλορίζικος. Να ρωτήσω όμως, δεδομένου του κόστους και του μεγέθους του φακού, σε ποια περίπτωση θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα από μια ff και έναν 85άρη 1.8; Δε με νοιάζει ούτε ποιότητα κατασκευής, ούτε weather sealing. Μόνο τελικό αποτέλεσμα.

Καλορίζικος. Να ρωτήσω όμως, δεδομένου του κόστους και του μεγέθους του φακού, σε ποια περίπτωση θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα από μια ff και έναν 85άρη 1.8; Δε με νοιάζει ούτε ποιότητα κατασκευής, ούτε weather sealing. Μόνο τελικό αποτέλεσμα.

γιατί θέλεις να έχεις ένα σύστημα με μικρό μέγεθος και παράλληλα για αυτό θέλεις και μπορείς να αγοράσεις τον καλύτερο(; ) φακό σε αυτό το μήκος,

αν πάρεις μεμονωμένες χρήσεις, σίγουρα θα υπάρχουν καλύτερες λύσεις, είτε σε μικρότερους είτε μεγαλύτερους αισθητήρες

Eυχαριστώ.
Το μέγεθος ποτέ δεν ήταν για μένα κριτήριο για την επιλογή m4/3 εξοπλισμού. Παλιότερα είχα GH4+battery grip+Nocticron 42.5/1.2.
Ε-M1II πήρα για χάρη του 300/4 και του 12-100/4.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτοί οι δύο φακοί είναι ιδιαίτερης αξίας και αποτελούν τον κύριο λόγο που είμαι στο σύστημα (μαζί με τον Panasonic 200/2.8).
Η 1.2 σειρά συμπληρώνει τα κενά, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να παίρνω μαζί μου δεύτερο σώμα διαφορετικού συστήματος.
Αλλά και πέρα από τη χρηστικότητα και τη λογική, η σειρά pro της Olympus είναι έρωτας.

12-100

Tον 12-100/4pro πάντως τον έχω στην καρδιά μου.
Φως μόνο ζητά για να εκπλήξει.
Το φλας FL-900R του ταιριάζει γάντι!
Καθόλου παράξενο που κυκλοφόρησαν μαζί το 2016.

P0ycnm.jpg

12-100

Πολλά μπορεί να κάνει κανείς μόνο με τον 12-100 με τη βοήθεια του FL-900R.
Πολύ δυνατός συνδυασμός.
Για μένα ο 12-100 διατηρεί την πρώτη θέση χρηστικής αξίας στο σύστημα της Olympus.

EJUxbE.jpg

Απάντηση: 12-100

Θα συμφωνήσω μαζί σου γιαυτο κι αποφάσισα και πούλησα 12-40/2.8 και 35-100/2.8 που ήταν ελαφρώς καλύτεροι, η ευχρηστία του 12-100 ως καθημερινού και travel zoom φακού δεν συγκρίνεται. Τα παει και πολύ καλά το βράδυ λόγω συνδιαστική σταθεροποίησης σε ακίνητα θέματα. Με το μαμισιο δυνατό FL900 φλας βέβαια η χρηστικότητα του θα απογειώνεται. Μου αρέσει που έχει τεράστιες ενδείξεις στην οθόνη του. Έχω το μικρό FL600 αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να καλύψει το εύρος του 12-100 ούτε έχει τη δύναμη του μεγάλου και τα παλιό FL50R που επίσης έχω παρότι δυνατό και αυτό αδυνατεί να καλύψει το μεγάλο ζουμ.

Να ρωτήσω κάτι μιας και έχει το FL900, το λαμπάκι υποβοήθησης του φλάς (που βοηθά και ως video light με άνοιγμα manual) στα νυχτερινά δουλεύει με την αυτόματη εστίαση της μηχανής? και αν ναι τοτε το λαμπάκι της μηχανής παραμένει κλειστό? ή δουλεύει αυτό της μηχανής ?

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Εξαρτάται και από την χρήση του κάθε φακοϋ, η συγκεκριμένη εστιακή 85mm συνήθως χρησιμοποιείται για πορτρέτο οπότε τα άκρα δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι εξαρχής τοπ, πολλές φορές όμως μπορεί να κάνεις διαφορετική χρήση του ίδιου φακού π.χ. ως κοντού τηλεφακοϋ για αρχιτεκτονικό και να σε ενδιαφέρουν και τα άκρα στα ανοιχτά διαφραγματα (ειδικά με ένα μικρό αισθητήρα που ο φακός εκεί θα χρησιμοποιηθεί σε λίγο φως). Ο συγκεκριμένος φακός έχει σχεδιαστεί (αλλά και όλη η σειρά 1.2) να έχει μικρές διαφορές από κέντρο στα άκρα ακόμη και στα ανοιχτά διαφράγματα, σε αντίθεση με αρκετούς FF που έχουν άλλη φιλοσοφία σχεδίασης.

Σε εμένα το παραπάνω ως γενική φιλοσοφία σχεδίασης των m43 φακών είναι άμεσα ορατό αν κάνω σύγκριση στα ανοιχτά κοινά διαφράγματα των mzuiko 25/1.2 pro και Voigtlander 25/0.95 , o 25/1.2 εχει σχεδόν ίδια απόδοση κέντρο -περιφέρεια -άκρα (υπάρχουν διαφορες φυσικά αλλά μικρές) ενώ ο 25/0.95 είναι απίστευτος στο κέντρο (παρόλο το CA ειδικά σε 0.95) , πολύ καλός - με ελαφρά υπεροχή στην κλειστή περιφέρεια και βαθμιαια μεγάλη πτώση στα άκρα κάτι που δίνει μια 3D αίσθηση στο αρχείο. Ο Voigtlander είναι σχεδιασμένος πιστευω ως FF φακός και κυρίως για χρήση βίντεο, όσο κλείνεις το διάφραγμα βλέπεις περιφερεια - άκρα προοδευτικά να ανεβαίνουν σε κάθε μισό κλικ και να περνάνε και τον 25/1.2 ακόμη και σε διαφράγματα όπου ο δεύτερος αρχίζει να μειώνει οξύτητα λόγω diffraction (f8 και πάνω). Άλλη φιλοσοφία σχεδίασης και για άλλη χρήση οι δυο φακοί κατά την γνώμη μου.

ο 12-100 με την em1 mark i, δινει dual IS?

Πάντως η σειρά pro της olympus είναι όλοι πραγματικά διαμάντια. Τελικά what you pay what you get.

AF Illuminator

Να ρωτήσω κάτι μιας και έχει το FL900, το λαμπάκι υποβοήθησης του φλάς (που βοηθά και ως video light με άνοιγμα manual) στα νυχτερινά δουλεύει με την αυτόματη εστίαση της μηχανής? και αν ναι τοτε το λαμπάκι της μηχανής παραμένει κλειστό? ή δουλεύει αυτό της μηχανής ?

Εφόσον έχεις στο On το AF Illuminator στο μενού της μηχανής, κατά την εστίαση σε πολύ σκοτεινό σημείο ανάβει το LED του φλας κατά την αυτόματη εστίαση της μηχανής.
Σβήνει τη στιγμή της φλασιάς/λήψης.
Το λαμπάκι της μηχανής δεν ανάβει ποτέ, εκτός και αν κλείσεις τελείως το φλας.

Αν έχεις στο Off το AF Illuminator στο μενού της μηχανής, δεν θα ανάψει ούτε το λαμπάκι της μηχανής, αλλά ούτε και το LED του φλας.
Μπορείς χειροκίνητα να ανάψεις το LED του φλας με ένα πάτημα πλήκτρου.
Επίσης και τότε θα σβήσει το LED του φλας τη στιγμή της φλασιάς/λήψης.

Το LED του φλας είναι πολύ ισχυρό. Στο βίντεο εφόσον το θέμα δεν είναι άνθρωπος να τον στραβώσεις, κάνεις δουλειά στα κοντινά σαν λύση ανάγκης.

Στη φωτογραφία, ναι, η χρηστικότητα του 12-100/4 με το ισχυρό FL-900R εκτοξεύεται.

Απάντηση: AF Illuminator

Εφόσον έχεις στο On το AF Illuminator στο μενού της μηχανής, κατά την εστίαση σε πολύ σκοτεινό σημείο ανάβει το LED του φλας κατά την αυτόματη εστίαση της μηχανής.
Σβήνει τη στιγμή της φλασιάς/λήψης.
Το λαμπάκι της μηχανής δεν ανάβει ποτέ, εκτός και αν κλείσεις τελείως το φλας.

Αν έχεις στο Off το AF Illuminator στο μενού της μηχανής, δεν θα ανάψει ούτε το λαμπάκι της μηχανής, αλλά ούτε και το LED του φλας.
Μπορείς χειροκίνητα να ανάψεις το LED του φλας με ένα πάτημα πλήκτρου.
Επίσης και τότε θα σβήσει το LED του φλας τη στιγμή της φλασιάς/λήψης.

Το LED του φλας είναι πολύ ισχυρό. Στο βίντεο εφόσον το θέμα δεν είναι άνθρωπος να τον στραβώσεις, κάνεις δουλειά στα κοντινά σαν λύση ανάγκης.

Στη φωτογραφία, ναι, η χρηστικότητα του 12-100/4 με το ισχυρό FL-900R εκτοξεύεται.

Ευχαριστώ πολύ, λογικά ακούγονται ως λειτουργία, το λαμπάκι υποβοήθησης δυστυχώς στα παλιά φλας της OLYMPUS δεν δουλεύει, μόνο της μηχανής.

Σάκη στην παλιά ΕΜ1 με το τελευταίο firmware ναι δουλεύει η συνδιαστική (από όσο θυμάμαι).

Ο λόγος που ρωτάω για τη σύγκριση με 85άρη και ff είναι πως τις προάλλες χάζευα τις φώτο που έβγαζε η D700 μου και αυτό το ff look που δεν έχω πλέον.. σε βαθμό που σκεφτόμουν να τα δώσω και να ξαναπάω σε ff. Αλλά μου έφυγε το GAS και η αλήθεια είναι πως με καλύπτει η E-M5 ακόμα. Ο 45 1.2 που μπορεί να δώσει κάπως το ff look βγαίνει σε τιμή που μπορείς να βρεις σώμα ff και 85αρη, ε και αναρωτιέμαι κατά πόσο αξίζει για m4/3. Φαντάζομαι πως ο tzo θα έχει και κάποιον 85αρη σε ff, γι' αυτό ρωτάω αν υπάρχει περίπτωση για καλύτερο τελικό αποτέλεσμα και ο λόγος αγοράς δεν είναι απλά πως ο φακός είναι έρωτας -δεκτό- :)

Re: 45/1.2 pro + FL-900R

Με τον 45pro στο f/1.2, 100% crop:

Τι συγκρινουμε ακριβως σε αυτο ?

Οτι δεν εχει νοημα να τραβας χωρις φλας σε χωρο με μη επαρκες φως ?

Κωστα η αποδοση του 12-40 δεν σε ικανοποιουσε πληρως και τον αλλαξες ? Γιατι αν και δεν εχει σταθεροποιηση τον σκεφτομαι αρκετα αντι για τον Lumix 12-35f2.8 is ως πιο καλο φακο συνολικα.