Φακοί για m4/3

Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Παρέλαβα το πρωί αλλά μόνο φόρτιση της μπαταρίας έκανα , update το firmware και κατέβασα το advanced manual γιατί βρίθει ρυθμίσεων που ακόμη και εγώ που είχα μπόλικες Panasonic πρέπει να κάτσω θρανϊο.

Επειδή δεν ξέρω να διαβάσω τους πίνακες , να υποθέσω πως όσο πιο ομοιόμορφη η εικόνα τόσο λιγότερη απώλεια στα άκρα ? Τι σημαίνει το πράσινο στο κέντρο και τι το κόκκινο στην περιφέρεια ?

ναι βρε σου έχει την κλίμακα με τα χρώματα από κάτω όσο πας προς τα δεξιά είναι πιο καλή η απόδοση του φακού.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Νομίζω εκτός από το flare βοηθά στην αύξηση του contrast το hood ?.

Oχι.

Το κοντραστ επηρεαζεται απο την οπτικη "συνταγη" του φακου και των επιστρωσεων σε σχεση φυσικα με το φως και την λειτουργια του αισθητηρα. Αλλα απο μονο του δεν επηρεαζει το κοντραστ αν δεν πεφτει direct φως πανω στα οπτικα στοιχεια.

Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Oχι.

Το κοντραστ επηρεαζεται απο την οπτικη "συνταγη" του φακου και των επιστρωσεων σε σχεση φυσικα με το φως και την λειτουργια του αισθητηρα. Αλλα απο μονο του δεν επηρεαζει το κοντραστ αν δεν πεφτει direct φως πανω στα οπτικα στοιχεια.

Ετσι είναι .. την μεγάλη διαφορά την κάνουν οι επιστρώσεις .. αλλά δεν είναι ασήμαντο το ποσοστό των λήψεων που πέφτει πολύ φως απο σημεία εκτός κάδρου και το οποίο θα κοβόταν με το hood.

Kαι όσον αφορά το flare εκτός απο τα flare spots δημιουργείται και το veiling flare (glare) (μια θολούρα σε όλο το κάδρο) που είναι ακριβώς μείωση κοντραστ και δεν αντιμετωπίζεται σωστά με απλή αύξηση του κοντραστ στην επεξεργασία θέλει ή local contrast ή διαφορετική τεχνική αφαίρεσης που όμως δουλεύει καλύτερα σε raw δεδομένα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Φακοί για m4/3

Ετσι είναι .. την μεγάλη διαφορά την κάνουν οι επιστρώσεις .. αλλά δεν είναι ασήμαντο το ποσοστό των λήψεων που πέφτει πολύ φως απο σημεία εκτός κάδρου και το οποίο θα κοβόταν με το hood.

Kαι όσον αφορά το flare εκτός απο τα flare spots δημιουργείται και το veiling flare (glare) (μια θολούρα σε όλο το κάδρο) που είναι ακριβώς μείωση κοντραστ και δεν αντιμετωπίζεται σωστά με απλή αύξηση του κοντραστ στην επεξεργασία θέλει ή local contrast ή διαφορετική τεχνική αφαίρεσης που όμως δουλεύει καλύτερα σε raw δεδομένα.

Ολόσωστα τα είπατε Ηλία και Ναθαναήλ, να συμπληρώσω ότι το contrast των φακών είναι η πρώτη και τις περισσότερες φορές <απατηλή> εντύπωση, καλό contrast χωρίς ταυτόχρονα οξύτητα (ή αλλιώς microcontrast) είναι άχρηστο γιατί δίνει τεχνουργήματα στην πρώτη μικρή μεγένθυνση και συνήθως δίνει και <σκληρό> backround, έτσι σχεδιάζονται συνήθως οι καλοί κιτ φακοί και η αμέσως καλύτερη ενδιάμεση κατηγορία (εδώ ανήκουν οι 2 φακοί που συζητάμε). Στην τοπ ακριβή κατηγορία ανήκουν οι φακοί με ακριβότερα οπτικά στοιχεία που τα έχουν και τα δυο ζυγισμένα σωστά (contrast - microcontrast) και συνήθως στο microcontrast βασίζεται ο σχεδιασμός τους αφου το contrast προστίθεται επιλεκτικά στην επεξεργασία χωρίς πρόβλημα αν το αρχείο έχει λεπτομέρεια (προσοχή όχι ανάλυση) και δεν σπάει, γιαυτο και η τιμή τους είναι σε αλλη κατηγορία. Αυτή είναι και μια έμμεση απάντηση (υπάρχουν και άλλες φυσικά) σε προγενέστερα ερωτήματα γιατί καποιοι m43 φακοί (ή και φακοί άλλων συστημάτων) ειναι ακριβοί και αν δικαιολογείται η αγορά τους για τον ερασιτέχνη (εφόσον βέβαια κάνει συνειδητά την αγορά).

Ο 14-150 ΙΙ έχει περισσότερο contrast απο το παλιό 14-150 αυτό είναι σίγουρο, κατα ταλλα τα οπτικα δεν έχουν αλλάξει, αντίθετα ο 14-140 Ι και ΙΙ είναι τελειως διαφορετικοί φακοί, ο δευτερος ειναι ασύγκρητα καλύτερος απο τον παλιό. Προσοχή λοιπον μην γινει αγορά των παλιών φακών ειδικά του παλιού 14-140.

Last edited:
Άρα από τα παραπάνω και έχοντας υπ'όψιν το ποστ #2466 του Νίκου για καλύτερη οξύτητα του Olympus , προχώρησα στην αγορά του από την δεύτερη πηγή μιας και με 9 ευρώ επιπλέον έχω το hood .

Πραγματικά χαίρομαι που βρίσκομαι στην παρέα σας , η βοήθειά σας είναι όχι μόνο πολύτιμη αλλά και δυσεύρετη (μη θεωρηθώ απόλυτος γράφοντας πως δεν υπάρχει αλλού) .

Χρωστάω :ernaehrung004:

Σκέφτομαι έναν εκ των Olympus 12-40 f/2.8 pro και Lumix 12-35 f/2.8 II για χρήση σε σώμα Lumix. Τον olympus για το 40 και τον Lumix για το dual is.
Αν έχει χρησιμοποιήσει κάποιος τους 2 φακούς σε σώμα lumix , ποια υπέρ και ποια κατά βρήκε σε κάθε περίπτωση;
Ευχαριστώ

Μιας και η ταχύτατη εστίαση του M.Zuiko 17mm f1.8 δεν ήταν αρκετή ώστε να υπερκαλύψει την ανωτερότητα των οπτικών του 20 1.7 ΙΙ , τον έδωσα κρατώντας τον δεύτερο .
Έλα ντε που όσο εξοικειώνομαι με το αντικείμενο τόσο περισσότερο με ενοχλεί το αργό μοτέρ του .
Και ερωτώ μιας και σκέφτομαι τον Lumix 15mm f1.7 , εάν κάνω το βήμα τι να περιμένω σε σχέση με τον 20αρη ?

Re: Απάντηση: Φακοί για m4/3

Σκέφτομαι έναν εκ των Olympus 12-40 f/2.8 pro και Lumix 12-35 f/2.8 II για χρήση σε σώμα Lumix. Τον olympus για το 40 και τον Lumix για το dual is.
Αν έχει χρησιμοποιήσει κάποιος τους 2 φακούς σε σώμα lumix , ποια υπέρ και ποια κατά βρήκε σε κάθε περίπτωση;
Ευχαριστώ

Διαβασε εδω .

Καμία σχέση, σύγχρονος φακός με καλό μοτέρ.

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη, με δύο 17αρηδες που τον τσεκαρα στο παρελθόν η δική μου κόπια ήταν σαφώς οξύτερη παντού αλλά κυρίως στα ανοιχτά διαφράγματα, με πολύ λιγότερο CA (χρωματικές εκτρπές ειδικά σε βραδυνά), σε ταχύτητα εστίασης είναι εφάμιλοι και οι δυο και σαφως γρηγορότεροι απο τον 20αρη. Αν είχες και σώμα Pany θα δουλευε και η ροδέλα διάφραγματος (αυτο δεν εχω καταλαβει γιατι δεν το φτιάχνουν επιτέλους οι μηχανικοί της Olympus). O 15/1.7 δινεται και με μεταλλικο hood αλλά Leica που χρειαζεται κατά τη γνώμη μου αν θες προστασια απο flare. Τον έχω μόνιμα στην Penf και ο μόνος λόγος για να πουληθεί ποτέ αυτός ο φακός είναι αν αποφασίσω να πάω στον 17/1.2 για στεγανότητα με την G9/EM1.2 και να συμπληρώσω τους 25/1.2,45/1.2.

Ευχαριστώ

Εκτος απο το link που σου έβαλε ο Ναθαναήλ όπου εχω γράψει γιατί προτείνω τον 13-35/2.8 ΙΙ για σώμα Πανυ να αναφέρω επίσης ότι για το μικρό σώμα που την προορίζεις (GΧ9) θα σου κάτσει πολύ καλύτερα λόγω μεγέθους βάρους, ειναι πιο μικρός απο τον 12-40 και πέρνει και μικρότερα φίλτα (58mm vs 62mm), αλλά και μόνο για τη συνδιαστική και ότι οι φακοί συνολικά δουλεύουν καλύτερα με τα σώματα της μαμάς δεν θα σκεφτόμουν τον 12-40/2.8 εκτος αν τον ευρισκες σε φθηνότερη τιμή.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Κι εγω προς τον 12-35 κλείνω περισσότερο, αν και στο παρελθόν κατα τη διάρκεια ενός σύντομου περάσματος μου απο το σύστημα με την gx80, είχα αγοράσει τον olympus και μου άρεσε πολύ.
[url=https://postimg.cc/cg6HqyzZ][/URL]
Αν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποκτήσω ακόμη ένα σώμα panasonic που ενδεχομένως θα είναι μεγαλύτερο απο την gx9 (G9 ή την επερχόμενη G90),
το πιθανότερο είναι οτι θα παω προς τον 12-35 , εκτος κι αν όπως ανέφερε και ο kbouk βρω σε αρκετά καλύτερη τιμή τον 12-40.

Καμία σχέση, σύγχρονος φακός με καλό μοτέρ.
Ευχαριστώ και τους δύο σας, ας παραλάβω πρώτα τον 14·150 που τον σκεφτόμουν πολύ καιρό και το δώρο μου έναν 7artisan 7,5mm 2.8 της τελευταίας στιγμής και μόλις η σύζυγος ξεχαστεί για λίγο πάω προς τον 15αρη.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Αυτός αργεί πολύ (το είχαν πει οτι θα βγει κάπου στα μέσα και βάλε του 2019) θα είναι βαρύς και πανάκριβος για τον μέσο χρήστη.

Ο μικρός Laowa 7.5/2 δείχνει φοβερός πάνω στην Penf , μερικες όμορφες αρχιτεκτονικές φωτογραφίες από σκάλες, κτίρια... από το βροχερό Χριστουγενιατικο Λονδίνο :

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

βρε σαν ταιριαστό συνολάκι τον εκρινα όχι για την απόδοση, δεν τον έχω τεστάρει τον φακό οπότε δεν έχω άποψη, στην BMPCC4K που ειναι παντόφλα θα είναι σαν μύγα πάνω της, όσο και το ότι είναι πολύ μικρός με τα δαχτυλίδια τόσο κοντά και στενά είναι τρομερό μειονέκτημα για να τον χαρείς σε βίντεο, στο ειχα πεί σε π.μ. αλλωστε αυτό.

Εσενα τί δεν σου άρεσε ακριβώς ? γιαυτά που γράφω ή τον βρήκες αδύναμο σε απόδοση συνολικά?

Αδυναμο σε αποδοση και ειδικα στα ακρα. Σε συνθηκες εσωτερικου φωτισμου που ειναι τα δυσκολα βεβαια αλλα οχι με τερμα ανοιχτο διαφραγμα.

Με ηλιολουστο φως και την καταλληλη επεξεργασια οι περισσοτεροι φακοι ανω του μετριου δειχνουν.

Αυτο έχω δεί και εγώ στα τεστ, ότι είναι αδύναμος στα άκρα ειδικά ανοιχτός, περίμενα όμως να έχεις καλύτερη άποψη με κλειστό διάφραγμα σύμφωνα πάντα με αυτά που έχω διαβάσει για τον φακό. Ειχα σε παρόμοιο μέγεθος παλιά το πολύ φθηνότερο Samyang fisheye 7.5mm/3.5 και ήταν πολύ καλό και στα άκρα ακόμη απο f3.5 και με defish στην εικόνα (δεν είχα τότε υπερευρυγώνιο).

Τελικα οσον αφορα το ακρο των ευρυγωνιων κυκλοφορουν αρκετοι φακοι απο 7 εως 8.5 αλλα πανω κατω ολοι ιδιοι ειναι και λογικο αν δεις και το κοστος τους.

Για να εχεις καλυτερη overall εικονα ειτε πρεπει να πας σε ενα απο τα 2 καλα ζουμ της κατηγοριας ειτε να τα σκασεις σε μονου εστιακου μηκους φακο που το κοστος τους ομως πλησιαζει αυτο των ζουμ.