Ο νέος φακός υποκαθιστά 200% τον παλιό μου 50-200/2.8-3.5 που ήταν το βασικό μου εργαλείο για χρόνια στα 4/3. Ως εστιακη ο παλιός 50-200 με κάλυπτε στο 90% της χρήσης τηλεφακού γιαυτα που εγώ χρειάζομαι
Ο φακός που τον αντικατέστησε στο m43 , ο pro 40-150/2.8 παρότι είναι οπτικά αστέρι δυστυχώς ως εστιακή με άφησε αδιάφορο γιατί δεν καλύπτει τα 300-400mm (σε FF) γιαυτό και ποτέ δεν τον απέκτησα ενώ τον έχω βρει κι σε τιμές χώμα. Δεν με ενθουσίασε επίσης και το bokeh του, το βρίσκω λίγο άναρχο όπως και η χρήση πολ/στη σε 3-4 κοπιες που δοκίμασα ποτέ δεν κατάφερα να πάρω super αποτελέσμα με τον φακό ανοιχτό , χωρίς να κλείσω το διάφραγμα.
Ετσι προτίμησα άλλες λύσεις τον πολύ ελαφρύ 40-150/4 pro και τον 100-400 για πιο μακρινές εστιακές. Για 2 χρόνια είχα αγοράσει σε προσφορά της UK Panasonic τον Leica 200mm/2.8 με τον 1.4Χ (2500 ευρώ στοίχιζε κανονικά) , άριστος οπτικά , ο καλύτερος φακός στα 200mm στο σύστημα αλλά ήταν 1.3 κιλά και δεν είχε την ευχρηστία του ζουμ σε συνδιασμο με την φωτεινότητα οπότε κάποια στιγμή τον έδωσα και αυτόν.
Ο νέος τηλεφακός εκτός ότι μου καλύπτει εξαρχής όλη την αγαπημένη μου διάσταση από 100-400mm με διάφραγμα 2.8 έχει εξαιρετικό ΙQ, το bokeh του δείχνει πολύ καλό, έχει ικανότητα να καλύψει macro σε μεγαλύτερη μεγενθυνση από τον 100-400 ακόμα και σε focus stacking και οι ριπές του, ταχύτητα εστίασης είναι τοπ.
Το βαρος του είναι σχεδόν ίδιο με του παλιού μου 50-200 γύρω στο κιλό αλλά ο φακός δεν επιμηκύνεται και αυτό είναι τεράστιο συν τόσο για τη στεγανότητα του φακού όσο και για την εργονομία του αφού μπορείς να αλλάζεις εστιακή και το ζύγισμα να μένει ίδιο στο χέρι σου ακόμα και με ελαφριά σώματα. Ο 100-400 που έχω ακόμα και στην ΟΜ1 με ενοχλεί αφάνταστα γιατί όταν προσπαθώ να ζουμάρω έχει αρκετά σφιχτό δαχτυλίδι και γυρίζοντας το ο φακός επιμηκύνεται άλλο τόσο και ο καρπός σφίγγει κιαλλο την μηχανή από την αλλαγή βάρους. Ειδικά σε macro 1:3 που είναι πολύ καλός ο 100-400 αυτή η αλλαγή βάρους με κουράζει περισσότερο από το να είχα ένα βαρύτερο φακό.
Οταν κράτησα τον λευκό 150-400/4.5 pro αυτό ήταν που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση. Ζούμαρα με 1.9 κιλά στο χέρι φακό και ο φακός στεκόταν άνετα με το γκριπ της ΟΜ1 , είχε εξαιρετικό ζύγισμα.
Η συνδιαστική σταθεροποίηση των 7 στοπ του 50-200/2.8 απογειώνει την χρήση του σε χαμηλό φωτισμό σε συνδιασμο με το f2.8 και την απόδοση του φακού σε ΙQ ανοιχτός. Από τα πρώτα δείγματα που είδα και με τον πολ/στη 1.4Χ η ποιότητα του μένει σε εξαιρετικά επίπεδα οπότε συνδιαστικά καλύπτονται με f4 και άλλα 160mm (FF) χωρίς το πρόβλημα που είχα με τον 40-150/2.8. Προσωπικά αν ποτέ τον αποκτήσω δεν θα κάνω χρήση του διπλασιαστή , είμαι σίγουρος ότι η μανέστρα θα χαλάσει.
Για εμένα είναι ο φακός που θα μου συμπληρώσει ιδανικά τον 12-40ΙΙ αλλά η αλμυρή τιμή του είναι περιοριστικός παράγοντας .
Θα καλύψει με τον πολ/στη ως εστιακή κατά 80% τον 100-400 μου (τον έχω βάλει για πώληση), σε macro έως 1:2 τον 90mm/3.5 που πούλησα πριν ένα μήνα (είχε επίσης σταθεροποίηση) , τον μικρό 40-150/4 pro (αυτός θα μείνει γιατί είναι ελαφρύς για ταξίδια) και πιθανώς και τον 75/1.8.
Θα περιμένω να δω πως θα κυμανθεί η τιμή του τα επόμενα χρόνια και βλέπουμε, δυστυχώς ο μεγάλος αδερφός του ο 40-150/4.5 δεν έριξε καθολου τιμή αντίθετα ακρίβυνε