Φακοί για m4/3

• Αγαπητοί φίλοι

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2026

Την Κυριακή, 1/3/2025 και ώρα 13:30 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2026.

Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Ενα ακόμα θετικό review για τον νέο 50-200/2.8, έχει και δείγματα με τα TC

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Σύγκριση του νέου 50-200/2.8 με τα 2 TC με τον μεγάλο αδερφό του 150-400 /4.5 pro

Για όσους βαριούνται να δουν όλο το βίντεο (παρότι δίνει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για τις διαφορες) βάζω τρία στιγμιότυπα από τα συμπεράσματα

IMG_4286.pngIMG_4287.pngIMG_4288.png

Last edited:
Ενα ακόμα θετικό review για τον νέο 50-200/2.8 από τον Robin Wong, σε αυτό το βίντεο η δοκιμή έγινε σε πάρκο για BIF , έχει και άλλο βίντεο για δείγματα σε sport

Εχω τον φακό 1-2 βδομαδες αλλά βρήκα ελάχιστο χρόνο να βγω έξω να τον τεστάρω και ακόμα πιο λίγο χρόνο για να δω μετά τα δείγματα αναλυτικά

Ήθελα να έχω μαζί μου μερικούς φακούς που έχουν περάσει από τα χέρια μου και ξέρω καλά την απόδοση τους για να μπορέσω να καταλάβω τυχόν μεγάλες και μικρές διαφορές στην απόδοση

Έτσι μια μέρα βγήκα λίγο χρόνο και βγήκα παρεουλα με τον φίλο Τάσο ( @arap ) στο πάρκο Τριτση και αυτός έφερε μαζί τον 40-150/2.8 pro με τον διπλασιαστή του , τον παλιό 4/3 50-200/2.8-3.5 , τον 4/3 μονοεστιακο 150/2 με τον διπλασιαστή του ενώ εγώ είχα μαζί και τον τιμιοτατο 40-150/4 pro. Ειχε μπόλικο κρύο, ήταν συννεφιασμένη μέρα και διαλέξαμε κυρίως σημεία που δεν είχε μεγάλες αυξομειώσεις το φως

Η πλάκα είναι ότι τα περισσότερα συγκριτικά τεστ τα έκανα στους παλιούς φακούς γιατί ο Τάσος με το που τον έβαλε στην ΟΜ1 του δεν μου τον έδινε ξανά πίσω :cool: όποτε έβαζα άλλο φακό για τεστ τον άρπαζε και τον κυνηγούσα να έρθει να τελειώσουμε τα τεστ :ROFLMAO:

Τα δείγματα ήταν κυρίως σε ακίνητα θέματα (κορμοί δένδρων, ξύλινα σπιτάκια με λεπτομέρεια , πινακίδες με γράμματα κλπ. σε διάφορες αποστάσεις με όλες τις διαθέσιμες εστιακές 50-70-100-150-200 και με διαφράγματα από τελείως ανοιχτά που υποστήριζε ο κάθε φακός μέχρι και f5.6 , εύρος που είναι το sweet spot του φακού.

Ο 40-150/2.8 pro με τον 40-150/4 pro είχαν δοκιμαστεί και στο παρελθόν κι ήξερα πολύ καλά τι θα έβλεπα και επιβεβαιώθηκε : είναι ισοδύναμοι σε f4-4.5 ενω ο μικρός ελαφρύς ε0-150/4 pro έχει κι ένα τσακ καλύτερο μποκε στα διαφράγματα αυτά παρότι ο μεγάλος μπορεί να προσφέρει ρηχότερο DOF. Αυτοι είναι και οι δύο λόγοι μαζί με το μικρό βάρος που τον έχω κρατήσει.

Συγκριτικά με τους δύο αυτούς φακούς ο νέος 50-200/2.8 είναι καλύτερος του 40-150/2.8 και 40-150/4 στο σύνολο του κάδρου και κυρίως στα άκρα κυρίως στα ανοιχτά διαφράγματα και με σαφώς καλύτερο μποκε. Στα διαφράγματα από 4-5.6 οι διαφορές είναι σαφώς μικρότερες αλλά υπάρχουν αν κανείς κοιτάξει τα δείγματα σε pixel peeping. Μιλάμε όμως για δείγματα σε κορμούς δένδρων , ανάγλυφα κλπ. εκεί ένας ερασιτέχνης που θέλει ένα καλό τηλεφακό δεν έχει νόημα να ψαχτεί για κάτι παραπάνω από τους δύο φθηνότερους pro κατά τη γνώμη μου ανάλογα το βάρος που θέλει να κουβαλά και το διάφραγμα που δίνει ο καθένας.

Aν ψαχτεί όμως για τη σούπερ λεπτομέρεια σε BIF , το microcontrast, το καλύτερο μποκέ εκεί αυτές οι μικρές διαφορές θα μετρήσουν ίσως περισσότερο σε συνδιασμό με την ταχύτητα του μοτέρ εστίασης , τη χρήση με τους πολ/στες, τα έξτρα mm, την ευκολία χρήσης σε macro κλπ.

O παλιός 150/2 είναι άλλη κλάση φακός (ο συγκεκριμένος είναι ο παλιός δικός μου που έχει περάσει εδώ και κάποια χρόνια στον φίλο Τάσο που τον τιμά περισσότερο από εμένα). Από f2.5 έχει απίστευτη λεπτομέρεια , micro contrast και το μποκε του είναι ότι καλύτερο έχω δει σε φακό m43/43 μαζί με τον 35-100/2 που είχα παλιότερα και τον 14-35/2. Ήταν η πανάκριβη σειρά SHG της Olympus με καταπληκτικούς φακούς . Ο 150/2 ήταν το πετράδι της σειράς για εμένα και δουλεύει επίσης τέλεια και με τον διπλασιαστή του δίνοντας ένα εξαιρετικό μονοεστιακο φακό 300mm/4.

Ήταν περιορισμός να δω τα δείγματα του 150/2 με τον πολ/στη και του 50-200/2.8 επίσης με τον πολ/στη στα 300mm στο κοινό f5.6 . Αποτέλεσμα ήταν σχεδόν ισοδύναμα σε λεπτομέρεια και μποκε και σαφώς πολύ καλύτερα του 40-150/2.8 με τον πολ/στη. Η σύγκριση αυτή δείχνει ακόμα περισσότερο για εμένα :

1) ότι η περίσσεια οξύτητας, λεπτομέρειας, ανάλυσης του νέου φακού σε σχέση με τον 40-150/2.8 είναι σημαντική και την βλέπεις πολυ πιο εύκολα μεγενθυμένη βάζοντας τον ίδιο πολ/στη στους δύο φακούς
2) ότι ο νέος φακός είναι ισοδύναμος στο ανοιχτό του διάφραγμα 2.8 με reference μονοεστιακο φακό , ίσως τον καλύτερο digital φακό που σχεδίασε η μαμά Olympus, τηλεκεντρκής σχεδίασης που κουβαλά μπόλικο γυαλί αφού ξεκινά σε f2 και είναι λογικό στο f2.8 να είναι ακόμα πιο ξυράφι από ότι ανοιχτός (ακόμα και με τον διπλασιαστή)

Εχτες τον δοκιμασα σε ενα μινι συγκριτικο και με ενα φακο που εχω σε πολυ υψηλα στανταρ για το IQ του συνολικα στη γκαμα των m43 φακων , τον mzuiko 75mm/1.8 . Σε f2.8 o 75αρης εδειξε τα δοντια του και ηταν πιο καθαρος, μολις εκλεισα ελαχιστα τον 50-200/2.8 σε f3.2 ηρθαν στα ιδια και απο εκει και πανω δεν υπηρχαν διαφορες. Ο 75αρης ηταν αγαπημενος φακος και τον αποχωριστηκα προσφατα για την αγορα του 50-200/2.8, με το σκεπτικο να τον ξαναπάρω καποια στιγμη για την φωτεινοτητα του αν και εφόσον τον βγαλει στεγανο σε βερσιον (ΙΙ) όπως έκανε με τους 17/1.8 και 25/1.8.

Για την εστίαση και την ταχύτητα του μοτέρ του 50-200/2.8 δεν μπορώ να γραψω κάτι μετρήσιμο, δεν έκανα σοβαρές δοκιμές προς αυτή την κατεύθυνση , οι φακοί ήταν γρήγοροι και ακριβεις σε εστιαση για συνηθη φωτογραφηση σε ακινητους στόχους που έκαναν τα τεστ , μόνο ο παλιός 50-200 SWD και ο 150/2 είχαν μια μικρη υστέρηση σε ταχυτητα κατι απολυτως λογικο αφού δούλευαν με αντάπτορα σε CAF. Βεβαια απο ενα τηλεφακό ζητάς πρωτίστως να έχει γρηγορη ταχύτητα εστίασης και όσο το δυνατόν αυτό να γίνεται με ακρίβεια στο στόχο.

Οποτε βάζω και ένα βίντεο από κάποιον που θεωρεί σημαντική την παράμετρο αυτη και ο οποίος καθησε και μέτρησε τα μοτέρ σε ταχύτητα σε αρκετούς ΟΜ τηλεφακούς (μεταξύ άλλων και του 150-400/4.5) ενω κάποια άλλη μέρα έκανε το ίδιο τεστ με τον 50-200/2.8 τον οποίο δανείστηκε για να ολοκληρώσει το τεστ

IMG_4298.jpeg

Αν βαριέστε να δείτε το τεστ στο βίντεο να ενεημερωσω ότι ο νέος 50-200/2.8 έχει ταχυτητες εστίασης κοντά σε αυτές του 40-150/2.8 και οι δύο πιο γρήγοροι του 300/4 , του 150-400/4.5 και του 100-400. Που μετρά αυτό ? Προφανως η εύκολη απάντηση στις ριπές αλλα δευτρευοντως και σε καλύτερο hitrate σε ηλεκτρονικές λειτουργίες όπως procapture κλπ.

Last edited:
  • Like
Reactions: arap and evanfotis
Όντως όπως τα έγραψε ο Κώστας είναι τα πράγματα: ο 50-200 f/2.8 μοιάζει να είναι πραγματικό διαμάντι και σε ποιότητα εικόνας και σε πολυχρηστικότητα.
Μου έκανε τόση εντύπωση η εικόνα που έβγαλε σε εντελώς διαφορετικά σενάρια λήψης που σχεδόν ήμουν έτοιμος να δικαιολογήσω την τιμή του.
Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κάτι να ψέξω σε αυτό το φακό-είναι τόσο καλός.
Είναι τρεις φορές πιο καλός από τον παλιό δικό μου 40-150 f/2.8; Όχι. Αλλά πιστεύω ότι μόνο για τη ανωτερότητά του στο συνδυασμό με τους πολλαπλασιαστές και φυσικά τη δυνατότητα macro και το πολύ καλύτερο bokeh αξίζει κάποιος να συλλογιστεί καλά την αγορά του.
Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο φακός θα αποδειχθεί πανάκεια αρκεί να τον δουλεύεις ΣΥΧΝΑ. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο ζήτημα για κουβέντα, για μας τους ερασιτέχνες εραστές της φωτογραφίας.
ΟΜΩΣ: όταν είδα τις αντίστοιχες εικόνες του 150 f/2 στην οθόνη μου, κατάλαβα γιατί ορισμένοι φακοί απλά είναι αξεπέραστοι. Στο f/2 o παλιός μονοεστιακός φακός ενός τελειωμένου συστήματος έβγαζε μια εικόνα που δεν επιδέχεται σύγκρισης. Αυτό ήταν ένα σοκ για μένα, που περίμενα να υπερέχει ο 150 f/2 μόνο στο bokeh (λόγω του ενός στοπ παραπάνω) και φυσικά στο πως «γράφει».
Συμπέρασμα δικό μου: μένω σ’ αυτά που έχω και προσπαθώ να ξεπεράσω το πόσο θετική εντύπωση μου έκανε ο καινούριος φακός. Kι όποτε μου κάνει καζούρα ο Κώστας, θα φέρνω μαζί μου τον 150f/2 για να τον επαναφέρω στην τάξη 😉

• Like
Reactions: cacau and kbouk
Όντως όπως τα έγραψε ο Κώστας είναι τα πράγματα: ο 50-200 f/2.8 μοιάζει να είναι πραγματικό διαμάντι και σε ποιότητα εικόνας και σε πολυχρηστικότητα.
Μου έκανε τόση εντύπωση η εικόνα που έβγαλε σε εντελώς διαφορετικά σενάρια λήψης που σχεδόν ήμουν έτοιμος να δικαιολογήσω την τιμή του.
Πραγματικά δεν μπορώ να βρω κάτι να ψέξω σε αυτό το φακό-είναι τόσο καλός.
Είναι τρεις φορές πιο καλός από τον παλιό δικό μου 40-150 f/2.8; Όχι. Αλλά πιστεύω ότι μόνο για τη ανωτερότητά του στο συνδυασμό με τους πολλαπλασιαστές και φυσικά τη δυνατότητα macro και το πολύ καλύτερο bokeh αξίζει κάποιος να συλλογιστεί καλά την αγορά του.
Είμαι βέβαιος ότι αυτός ο φακός θα αποδειχθεί πανάκεια αρκεί να τον δουλεύεις ΣΥΧΝΑ. Αυτό βέβαια είναι ένα άλλο ζήτημα για κουβέντα, για μας τους ερασιτέχνες εραστές της φωτογραφίας.
ΟΜΩΣ: όταν είδα τις αντίστοιχες εικόνες του 150 f/2 στην οθόνη μου, κατάλαβα γιατί ορισμένοι φακοί απλά είναι αξεπέραστοι. Στο f/2 o παλιός μονοεστιακός φακός ενός τελειωμένου συστήματος έβγαζε μια εικόνα που δεν επιδέχεται σύγκρισης. Αυτό ήταν ένα σοκ για μένα, που περίμενα να υπερέχει ο 150 f/2 μόνο στο bokeh (λόγω του ενός στοπ παραπάνω) και φυσικά στο πως «γράφει».
Συμπέρασμα δικό μου: μένω σ’ αυτά που έχω και προσπαθώ να ξεπεράσω το πόσο θετική εντύπωση μου έκανε ο καινούριος φακός. Kι όποτε μου κάνει καζούρα ο Κώστας, θα φέρνω μαζί μου τον 150f/2 για να τον επαναφέρω στην τάξη 😉
Καλημέρα και καλή βδομάδα

Καζούρα δεν παίζει με τον Little Tuna στα χέρια σου , μια ροπαλιά και με τελείωσες :ROFLMAO:

Ευτυχως τον χόρτασα όσο ήμουν νιος και μπορουσα να τον κουβαλώ στα ταξίδια μου.

Μου έχει χαρίσει μοναδικές φωτό και ακόμα και σήμερα 16 χρόνια μετά την επίσημη παρουσίαση του βαράς προσοχή όταν βλέπεις δείγματα του . Ειδικά τώρα που στα μοντέρνα σώματα οι αναλύσεις έχουν μεγαλώσει και παρόλα αυτά ο φακός αποδιδει τέτοια λεπτομέρεια , αναλυτικότητα και 3D απεικόνιση που ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες το γάλα οι φωτογραφίες του.

Last edited:
  • Like
Reactions: arap and cacau
Και το review του Thomas Εisl για τον 50-200/2.8

IMG_4303.webp

Last edited:
Φρέσκο φρέσκο ... OM System 50 -200 2.8 vs 4040-150, 300f4, 100-400 mkii, 150-400 TC.

Φρέσκο φρέσκο ... OM System 50 -200 2.8 vs 4040-150, 300f4, 100-400 mkii, 150-400 TC.

Το έφερα εδώ το συγκριτικό όπου έχει γίνει ήδη σχολιασμός για τον νέο φακό όπως και συγκρίσεις δικές μου και άλλων με τους υπόλοιπους τηλεφακούς του συστήματος για να είναι πιο μαζεμένα

Το είδα το βίντεο αναλυτικά και συμφωνώ μαζί του στα περισσότερα αν και έχει κάποια λαθάκια κατά την άποψη μου στη μεθοδολογια του που τα αναφέρω πιο κάτω.

Να ξεκινήσω από το αδιαπραγμάτευτο γεγονός (ως αποδεικτικό το τεστ που έχει στο τέλος για το bokeh) ότι ο νέος 50-200/2.8 έχει τα καλύτερο μποκέ από όλους τους υπόλοιπους m43 τηλεφακούς του συστήματος (είναι εξίσου καλό και του 300/4) ακόμα και από το μεγάλο αδερφό του 150-400/4.5 και δεν μιλώ για πιο ρηχό DOF αλλά για την ποιότητα που έχει τόσο το background όσο και το foreground ακόμα και σε κοινά διαφράγματα.

Αυτό είναι εμφανές ακόμα και στα δικά του δείγματα στο feader με τον 40-150/2.8 στα 150mm (στο πρώτο τεστ είναι τούμπα οι φακοί έχει κάνει λάθος) . O νέος φακός είναι σχεδιασμένος πολύ διαφορετικά πως αποδίδει το DOF σε κάθε διάφραγμα, το έχω γράψει και πιο πάνω.

Αν αυτο το καταλάβαινε και ο reviewer θα ήταν λίγο πιο προσεκτικός στα σχόλια του στα σημεία που είναι εστιασμένος ο κάθε φακός και τι βλέπει δίπλα από αυτά. Κατά τη γνώμη μου ίσως θα έπρεπε να κάνει πρώτα περισσότερες δοκιμές για να δει την οξύτητα του φακού σε επίπεδους στόχους και μετά σε τρισδιάστατα αντικείμενα και ειδικά σε στόχους σε κοντινές αποστάσεις (όπως τα δείγματα στο ψεύτικο πουλί) όπου λίγο διαφορετικά να εστιάσει ο φακός θα έχεις άλλο αποτέλεσμα δίπλα σε ελάχιστα χιλιοστά

Ενα άλλο μειονέκτημα που έχει το τεστ του (προφανώς λόγω χρόνου) με άλλους φακους είναι ότι όλα τα τεστ γίνονται στο τελε αλλά οι ζουμ φακοί έχουν και άλλες εστιακές που είναι επίσης πολύ χρήσιμες. Εγω όταν δοκιμάζω φακούς και προσπαθώ να βγάλω συμπεράσματα σε τέτοιες συγκρίσεις όπως π.χ. με τον 40-150/2.8 το κάνω για το σύνολο των εστιακών των φακών όχι αποσπασματικά αλλά με έμφαση βεβαια στο τελε που θα γίνει ίσως μεγαλύτερη χρήση.

Εχω τεστάρει υπεραναλυτικα και έχω πολύ καλή εικόνα για την απόδοση του με τον 40-150/2.8, τον 100-400/5.0-6.3, τον παλιό 50-200/2.8-3.5, τον παλιό αξεπέραστο 150/2 , τον 75/1.8 και τον 45/1.2 pro . Ο φακός είναι πραγματικό εξαιρετικός, η OM systems θυμίζει Olympus στα καλά της όταν είχε όραμα και όρεξη να σχεδιάσει άριστους φακούς, είναι ελβετικός σουγιάς και ειδικά μαζί με τους δύο πολ/στες καλύπτει ικανοποιητικά ένα τεράστιο εύρος εστιακών από 100mm έως 800mm σε FF

Δεν είχα βρει να τεστάρω ο ίδιος τον 300mm/4 ούτε τον big white (είχα δει όμως και άλλα τεστ) απέναντι στον 50-200/2.8 και εκει εστίασα περισσότερο στα δείγματα του να βγάλω κάποια συμπεράσματα έχοντας υπόψην και αυτά που ανέφερα ως ατέλειες στα δείγματα του και τη μεθοδολογία του.

είδα ότι ο 50-200/2.8 στα 280mm με τον πολ/στη 1.4Χ σε σχέση με τον 300/4 όσο και με τον 150-400/4.5 native στα 200mm τα πήγε περίφημα , ήθελα να δω και ένα τεστ με τον big white στα 280mm αλλά δεν το έκανε , περιέλαβε μόνο το τεστ του στα 400mm με τον διπλασιαστή που ήταν λογικό να μένει ελαφρώς πίσω από τον διπλάσιο σε κόστος αδερφό του.

Last edited:
Εμείς ψάχνουμε κανένα πουλάκι με το τηλεσκόπιο και αυτοί πάνε για φρεντο βολτίτσα Κοστα Ρικα και τους κυνηγάνε τα χρωματιστά εξωτικά πουλιά να τους πάρουν πορτρέτο :ROFLMAO:

το Petapixel επισκέφτηκε την Κοστα Ρικα και παρέα με 2 wild life φωτογράφους παρουσιάζει τα δύο λευκά αδερφάκια , τον mzuiko 50-200/2.8 και τον mzuiko 150-400/4.5 στο περιβάλλον που μπορούν να δείξουν πραγματικά τι είναι ικανοί να κάνουν.

• Like
Reactions: Leventis Dimitris
Όπως θα δεις είναι παλιό νήνα από το 2023 που αναθερμάνθηκε και απάντησε κιολας.

Η Panasonic έφτιαξε τον Leica 25/1.4 ΙΙ στεγανό και έβγαλε και τον Leica 9/1.7 στεγανό αλλά με τον εξαιρετικο 15αρη μας κρεμασε στα μανταλάκια που τον θέλω διακαώς στεγανό για χρηση με ένα μικρό σώμα ΟΜ3

Θα με βάλει να μαγαρισω τον χέρι μου με τον μέτριο 17/1.8 ΙΙ

Ή θα στείλεις μύνημα στον μάστορη (αεροναυπηγός είναι), να σου στείλει το 3D μοντέλο για μηχανουργείο CNC...

• Haha
Reactions: kbouk
Θα με βάλει να μαγαρισω τον χέρι μου με τον μέτριο 17/1.8 ΙΙ
Η μεγάλη έλλειψη.. Είμαι με την om5 και δεν έχω ένα στεγανό φακό μικρού μεγέθους να της βάλω. Δεν μου πηγαίνει να δώσω τόσα για τον ΙΙ, έχοντας τον Ι.

• Like
Reactions: kbouk

Αξίζει η αναβάθμιση ? Το μέγεθος είναι πολύ διαφορετικό σίγουρα αλλά και τα mm (90mm vs 50mm)

Το πρόβλημα είναι ότι μιλάμε για φακούς χειροκίνητης εστίασης και ναι στο macro ίσως δεν παίζει σημαντικό ρόλο για πολλούς φωτογράφους macro αλλά ακυρώνει το focus stacking/bracketing που μπορεί να κάνει ένα σύγχρονο σώμα χωρίς macro rail

Last edited: