Φωτισμός και φωτιστικά (υλοποιήσεις, ιδέες, κλπ)

Σε τετραπλή κλεμα, βαλε καφε με καφέ και γκρι με μπλε.
Αν είναι μονό το φωτιστικό πρασινοκιτρινο με πρασινοκιτρινο.

Αν είναι διπλό το φωτιστικό το πρασινοκιτρινο του φωτιστικού στο μαύρο του ταβανιου.Αν δεν είναι,θα κάνει βραχυκυκλωμα σε αυτή την περίπτωση...
Καλό θα ήταν τουλάχιστον να έβρισκες ένα φίλο που να ξέρει κάτι παραπάνω. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή και πρέπει να το κάνεις μόνος σου τουλάχιστον δώσε 1.5 και πάρε ένα δοκιμαστικό να βρεις τις φάσεις. Από εκεί και πέρα το πράσινο κίτρινο είναι η γείωση και το άλλο η επιστροφή. Ο Θεός μαζί σου...

Στάλθηκε από το Redmi Note 8 Pro μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μιας και το τελευταίο θέμα μας είναι τα ηλεκτρολογικά, μια ερώτηση.

Πως τσεκάρουμε στο σπίτι ότι λειτουργεί σωστά το ρελέ διαφυγής ;

Thanks Mr K.

Η παραπάνω ερώτησή μου ωφείλεται στο γεγονός ότι σε συζήτηση με ηλεκτρολόγο πάνω στο ίδιο θέμα μου είπε να ενώσω στιγμιαία καλώδιο στην πρίζα (ουδέτερο) με το μεταλλικό της γείωσης. λογικά ο ρελές θα πέσει. δεν μου αρέσει όμως αυτό σαν σκέψη.

Re: Απάντηση: Φωτισμός και φωτιστικά (υλοποιήσεις, ιδέες, κλπ)

Thanks Mr K.

Η παραπάνω ερώτησή μου ωφείλεται στο γεγονός ότι σε συζήτηση με ηλεκτρολόγο πάνω στο ίδιο θέμα μου είπε να ενώσω στιγμιαία καλώδιο στην πρίζα (ουδέτερο) με το μεταλλικό της γείωσης. λογικά ο ρελές θα πέσει. δεν μου αρέσει όμως αυτό σαν σκέψη.
Πάλι καλά Γιώργο που δεν σου είπε να πιάσεις ένα καρφί και να το βάλεις στην πρίζα ..

Re: Απάντηση: Φωτισμός και φωτιστικά (υλοποιήσεις, ιδέες, κλπ)

Thanks Mr K.

Σε μια εξωτερική πριζα που ηθελα να συνδεσω ακουμπησαν κατα λαθος και οντως επεσε ο ρελες.

Στάλθηκε από το JNY-LX1 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Φωτισμός και φωτιστικά (υλοποιήσεις, ιδέες, κλπ)

Το πολύ απλό, και ασφαλές, πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι, απομάκρυνε τα καλώδια μεταξύ τους και βάζε κάποιο να ανοίγει τους διακόπτες, να ακουμπάς ένα ένα τα καλώδια με το δοκιμαστικό και όταν ανάβει βλέπεις ότι έχεις φάση σε αυτό το καλώδιο. Λογικά όπως είπαν και ποίο πάνω έχει διπλό διακόπτη για το φως, για τα φωτιστικά που έχουν διπλό άνοιγμα, τα μισά φώτα με τον ένα και τα άλλα μισά με τον άλλο.
Αφού εσύ έχεις μόνο τρία καλώδια, σίγουρα το μπλε είναι ο ουδέτερος, οπότε πάει με το γκρι, και το πρασσινοκίτρινο είναι γείωση, αλλά ΠΡΟΣΕΧΕ, δοκίμασε όοοολα τα καλώδια με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, έχω φάει χτύπημα από ρεύμα από το πρασσινοκίτρινο.

Thanks Mr K.

Καλά σου είπε...

Κλείσε πρώτα ΟΛΕΣ τις μονές ασφάλειες εκτός τη γενική.

Το πολύ απλό, και ασφαλές, πάρε ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι, απομάκρυνε τα καλώδια μεταξύ τους και βάζε κάποιο να ανοίγει τους διακόπτες, να ακουμπάς ένα ένα τα καλώδια με το δοκιμαστικό και όταν ανάβει βλέπεις ότι έχεις φάση σε αυτό το καλώδιο. Λογικά όπως είπαν και ποίο πάνω έχει διπλό διακόπτη για το φως, για τα φωτιστικά που έχουν διπλό άνοιγμα, τα μισά φώτα με τον ένα και τα άλλα μισά με τον άλλο.
Αφού εσύ έχεις μόνο τρία καλώδια, σίγουρα το μπλε είναι ο ουδέτερος, οπότε πάει με το γκρι, και το πρασσινοκίτρινο είναι γείωση, αλλά ΠΡΟΣΕΧΕ, δοκίμασε όοοολα τα καλώδια με το δοκιμαστικό κατσαβίδι, έχω φάει χτύπημα από ρεύμα από το πρασσινοκίτρινο.
Θα το κάνω,αλλα αν είναι έτσι,τότε το καφέ πάει στο καφέ,το πρασινοκίτρινο στο πρασινοκίτρινο και το γκρι στο μπλέ,το μαυρο που περισσεύει δεν το συνδέω πουθενά ή το συνδέω πχ μαζί με το καφέ;

Θα το κάνω,αλλα αν είναι έτσι,τότε το καφέ πάει στο καφέ,το πρασινοκίτρινο στο πρασινοκίτρινο και το γκρι στο μπλέ,το μαυρο που περισσεύει δεν το συνδέω πουθενά ή το συνδέω πχ μαζί με το καφέ;

Δεν θα το συνδέσεις πουθενά, το μονώνεις καλά αυτό που περισσεύει και το αφήνεις, γιατί αν είναι και αλε ρετουρ, τότε θα δημιουργήσεις προβλήματα, οπότε γιατί να το διακινδυνεύσεις; Λίγη μονωτική και όλα καλά.

μονο ετσι μπορει να γινει σωστο τεστ του ρελε διαφυγης
ελεγχος διαρροης προς τη γη

Μα, το ουδετερο δεν εχει ρευμα, σωστα;
Αρα πως να εχει διαρροη ρευμα προς τη γη αν το ενωσεις με τη γειωση;;;
(Προφανως δεν ξερω ουτε τα βασικα 😛 )

Το κάθε ρελέ έχει πάνω του κουμπί για τεστ, για να μην δοκιμάζουμε τεχνικές του ουδέτερου γείωση, που δεν είμαι 1000% σίγουρος ότι θα δουλέψει, λογικά ναι, όχι σίγουρα δε, ή φάση γείωση που κανονικά πρέπει να πέσει.
όμως το θέμα δεν είναι να πέσει, αλλά και σε τι διαρροή θα πέσει, και αυτό με αυτές τις τακτικές δεν το βρίσκω, δηλαδή αν θέλει 5Α για να πέσει, ναι μεν στο τεστ φασή γείωση θα πέσει αλλά εμένα θα με σκοτώσει, όταν το μέγιστο επιτρεπόμενο είναι 30mA.
Το ρελέ είναι ολόκληρη επιστήμη και μπορεί να δοκιμαστεί μόνο με ειδικό όργανο, όπως είπε και ο φίλος panoss1.

Μια σελίδα που γράφει πολλά και καλά για τον ρελέ είναι αυτή.

https://oaedhlectrologoi.blogspot.com/2015/12/blog-post_57.html

Γενικά όμως το ρεύμα σκοτώνει, και καλό είναι να το σεβόμαστε, γιατί δυστυχώς και πολλοί ΜΕΓΑ μάστορες ηλεκτρολόγοι, έχουν κάνει διάφορα, από μπρίζες που να παίρνουν ρευμα απο διακόπτες χωρίς φυσικά και γείωση, μέχρι και φάση στο (κανονικά) καλώδιο της γείωσης.

Γιαυτό προσοχή, και καλό είναι πριν κάνουμε την οποιαδήποτε εργασία, πάντα με ένα δοκιμαστικό τσεκάρουμε όοοολα τα καλώδια, ακόμα και με κλειστό γενικό.

Re: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

Κύριοι ευχαριστώ!!!

Χαίρομαι που σας αρέσουν! Σας ανεβάζω άλλα δύο, ίδιο (περίπου) σχέδιο.. (φαίνεται κι αυτό που σας παρουσίασα πριν)

Δοκιμάζω διάφορα (πιο ψηλά ξύλα, χωρίς άνοιγμα πίσω, βερνίκια). Όλα αυτά είναι από πλατανόξυλο, που είναι αρκετά μαλακό και
δουλεύεται εύκολα (κάτι που έχει ΜΕΓΑΛΗ σημασία όταν θες να το τρυπήσεις από άκρη σε άκρη....)

Έχω φτιάξει κι άλλα τέτοια, συνήθως τα δωρίζω σε φίλους!

:)

Υ.Γ. το ντουί είναι από ebay, περίπου 2,5-3 ευρώ το κομμάτι (βγαίνει σε χρώμα μπρούτζου, χαλκού, άσπρο-μάυρο κτλ κτλ). Το καλώδιο υφασμάτινο, ανάλογα τα κέφια..........

Attachments

• f6.jpg
    f6.jpg
    76.1 KB · Views: 144
  • f1.jpg
    f1.jpg
    85.2 KB · Views: 143
  • f5.jpg
    f5.jpg
    157.4 KB · Views: 142
  • f2.jpg
    f2.jpg
    80.1 KB · Views: 143
  • f3.jpg
    f3.jpg
    155.8 KB · Views: 141
  • f4.jpg
    f4.jpg
    166.8 KB · Views: 140
  • f7.jpg
    f7.jpg
    83.8 KB · Views: 140
  • f8.jpg
    f8.jpg
    57.1 KB · Views: 140
Απάντηση: Ξυλογλυπτική & μικροξυλοκατασκευές! Ιδέες και κατασκευές.

ωραία δουλειά !! μπράβο σου