Φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους - HDR photography

Go Mar υποκλίνομαι. Προτείνω δυο πράγματα:

1. Να κάνεις ένα καλό portfoglio (13-15 λήψεις αρχικά) σε ένα site Που ασχολείται πολύ με τέτοια θέματα (π.χ. Photo.net).

2. Να μας κάνεις ένα σεμινάριο, διότι οι περισσότεροι είμαστε άσχετοι και δεν μπορούμε να πάρουμε έστω και μέτρια αποτελέσματα με αυτόματο πιλότο.

σε ευχαριστω Βλαση.
Για το πρωτο θεμα , μπηκα εκανα register , να δω τι παιζει.thnx:)

Οσο για το 2ο.Ευχαριστως και οπως ειδες εγω ανοιξα το θεμα γιατι μαρεσει και σαν τομεας το hdr:)
Αλλα τωρα πια , πραγματικα νιωθω οτι δε μπορω να αναλυσω κατι παραπανω απο 2-3 απλα κλικς που κανω.
Το λεω αυτο γιατι η μεθοδος σχεδον ειναι ιδια σε ολες τις φωτογραφιες..Δεν ασχολουμαι πολυ με τις φωτος.
πανω κατω πειραζω αυτα που σου ειπα στη προηγουμενη σελιδα περι συμβουλων.
Οσο για την φωτογραφια με το "συνεργειο" πριν βγαλω την μηχανη απο τη τσαντα , ημουν σιγουρος οτι θα την ρυθμιζα για bracketing γιατι ηξερα οτι η σκηνη ο φωτισμος και η φαση ολη ειναι για HDR.Και πηρα το αποτελεσμα που ηθελα.
Καποια στιγμη θα γραψω το workflow μου για να πεσουνε ιδεες και απο αλλα μελη.

πιστεύω ότι ένας παράγοντας για την επίτευξη καλού αποτελέσματος HDR είναι και ποια slr χρησιμοποιούμαι.
Έχω δύο, μια sigma sd14 και μια pentax k100d. Με την πρώτη βγαίνει αυτό που επιδιώκω, με την δεύτερη όπως και να το κάνω βγαίνει μια αηδία...

να μια τελευταία που έβγαλα
http://www.flickr.com/photos/24723669@N06/4203837986/

Κάποιες δικές μου προσπάθειες:

488019829_fHKXF-L.jpg

488019817_39Utp-L.jpg

488019791_LZTzq-L.jpg

572749037_wJimP-L.jpg

-bye-

Πάρα πολύ καλές. Ιδίως οι 3 πρώτες.
Σε αυτό που έλεγες πιό πάνω παίζει ρόλο και το πρόγραμμα επεξεργασίας νομίζω.

Αποστολε,πολυ καλα αποτελεσματα,μου αρεσαν πολυ οι δυο πρωτες,οχι οτι οι αλλες βεβαια δεν ειναι ωραιες.Και τα χρωματα τα βρισκω τελεια,πολυ ωραιες.

Ωραιο αποτελεσμα Gomar μπραβο.

Παιδια σας εχω ενα θεματακι οποιος μπορει να το κανει για να δω...

Θελω να φωτογραφισετε ενα θεμα με τη μεθοδο hdr,που να φαινεται τελειως ρεαλιστικο.Να χρησιμοποιησετε τη μεθοδο αυτη δηλαδη,για να πετυχετε αυτο που βλεπουν τα ματια μας σε καποιες φωτιστικες συνθηκες που η μηχανη δε μπορει να μας δωσει το ιδιο αποτελεσμα σε δυναμικο ευρος.

Δηλαδη βρειτε ενα σκηνικο με τετοιο ευρος τονων απο πολυ σκουρα μεχρι και πολυ φωτεινα,οπου τα ματια μας τα βλεπουν καλα αλλα η μηχανη δε μπορει,και προσπαθηστε να δωσετε ενα αποτελεσμα εντελως ρεαλιστικο χωρις ιχνος hdr-ιλας :grinning-smiley-043
Να ειναι σαν πραγματικοτητα,χρωματα,κοντραστ κτλ ολα.

Gomar θα σε ταρακουνήσω λίγο γιατί βλέπω οτι έχεις προοπτικές :)
(και γιατί δεν μου αρέσει το γλύψιμο).

Καμμία απο αυτές που έβαλες δεν είναι φωτογραφία HDR.

1. Είναι καλλιτεχνικά προϊόντα απο φωτογραφίες. Είναι όλες πολύ ψεύτικες στο μάτι. (μάλιστα, καλλιτεχνικά μου άρεσαν μόνο το τζάκι και το ΙΧ).
2. Σε καμμία δεν έχεις εμφανίσει λεπτομέρειες στα μαύρα. Πχ στο τζήπ έχει πολύ μαυρίλα.
3. Καμμία απο αυτές που εμφάνισες δεν έχει ανάγκη το HDR. Μπορείς να τις κάνεις καλύτερες απλά με πείραγμα ΕΝΟΣ raw.
Δεν χρειάζονται όλες οι φωτό HDR*. Μόλις βαρεθείς το παιχνίδι θα δεις τι εννοώ. Αν και προτείνω να παρατήσεις τα αυτόματα προγράμματα και να αρχίσεις το HDR με Gimp ή ,αν έχεις λεφτά, με Photoshop. Χωρίς plugins.
Εκεί θα μάθεις αρκετά. Με τα προγράμματα απλά κουνάς sliders.

Ενώ τώρα ενθουσιάζεσαι με αυτό το 3d των αποτελεσμάτων σου, σύντομα θα δεις οτι είναι βλακείες. Οτι τραβάνε το ενδιαφέρον απο αυτό που πρέπει να έχει μια φωτογραφία...το θέμα ;)

*Ένα παράδειγμα...
Με HDR (3 εκθέσεις, 2-stop διαφορά)
Με πείραγμα ΕΝΟΣ raw
Μια φωτογραφία δύσκολη που όντως επωφελήθηκε λίγο απο το HDR. Αλλά πολύ λίγο.
Υπάρχουν βέβαια και φωτό που δεν βγαίνουν με τίποτα απο ένα raw. Εκεί τώρα είναι το ενδιαφέρον σημείο. Με την τεχνική HDR να φτιάξεις μια φωτογραφία. Όχι πίνακα.

Βέβαια αν ξαναφτιάξεις τον πίνακα με το τζάκι , σηκώνοντας λίγο τα μαύρα θα τον έβαζα desktop ;)

Keep walking

Last edited:
σε ευχαριστω για το ποστ σου αν και σε ορισμενα δεν συμφωνω.
το HDR απο μονο του αν ψαξεις και στο ιντερνετ ειναι μια επεξεργασια (πιο καλλιτεχνικη στο μεγαλυτερο ποσοστο)για να αναδειξεις ολους τους "χαμενους" τονους που δεν μπορει να καταγραψει η καμερα.
Απο εκει και περα ειναι στο χερι σου το πως θα επεξεργαστεις την φωτογραφια και τι αισθηση θα σου δινει.
Προσωπικα αυτο που κανω εγω στις φωτογραφιες μου ειναι να μου δινει την αισθηση του 3d γιατι αυτο μαρεσει.Και για να το επιτυχω ευκολοτερα χρησιμοποιω τεχνικες απο προγραμμαρα βασισμενα σε HDR τεχνικη

Τωρα για το αν χρειαζονται ειναι αλλο θεμα.Η μεχρι τωρα μου εμπειρια λεει οτι σε οσα εχω προσπαθησει παντα το αποτελεσμα βγαινει θετικο.
Παλιοτερα το εκανα με ενα μονο raw δημιουργοντας 3-4 διαφορετικων στοπ φωτεινοτητας αλλα ανοιγοντας ενα raw με photoshop οχι δεν ξερω και δεν με απασχολει τοσο.Γιατι το αποτελεσμα του photomatix και στην συνεχεια ανοιγμα με το photoshop με καλυπτει μια χαρα.
Παντως με HDR σιγουρα μπορεις να αναδειξεις και σωστες φωτογραφιες οπως λες οπως αυτη με το κτιριο με τα ανεβασμενα μαυρα η φωτογραφιες πιο καλλιτεχνικες
ε,εγω διαλεγω το 2ο :p

H προσέγγιση του GoMaR έχει περισσότερο δημιουργικό/καλλιτεχνικό στόχο παρά τεχνικό. Τα θέματα που παρουσιάζει ξεχωρίζουν γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, έχουν το λεγόμενο impact, μια ισχυρή πρώτη εντύπωση. Αυτό δεν είναι μεμπτό, δεν μπορούμε να λέμε ότι παραβιάζονται κανόνες όταν το αισθητικό τελικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Οι εικόνες του GoMaR λειτουργούν και πετυχαίνουν το στόχο τους να εντυπωσιάσουν.
Τα γράφω αυτά χωρίς να είμαι θιασώτης του HDR.
Αντιθέτως στις φωτογραφίες σου φίλε jousis θα προτιμούσα οι κάθετες ευθείες των κτιρίων να μην συγκλίνουν και δίνουν την εντύπωση της στραβής κατασκευής. Τέτοια λάθη καμμία τεχνική HDR δεν τα σώζει.

Φιλικά πάντα-bye-
Βασίλης

Αυτό που ήθελα να σου δώσω να καταλάβεις είναι οτι καμμία απο τις φωτογραφίες που ανέβασες δεν έχει High Dynamic Range.
Όλες είναι κάτω απο τα 9-10EV που δίνει η μηχανή σου σε ένα RAW (ίσως με λίγο clipping σε ορισμένα χρώμματα).
Δεν έχεις επαναφέρει καμμία λεπτομέρεια.
Κρατάω μια επιφύλαξη για το τζάκι που δείχνει να έχει λεπτομέρεις στα φωτεινά. Αλλά κι εκεί θα μπορούσες να σηκώσεις λίγο τα μαύρα.

Πιάσε το RAW του τζηπ και πείραξέ το με curves. Σε 1-2 ωρίτσες (που θα συνηθίσεις) θα βγάλεις καλύτερο αποτέλεσμα. Στο υπογράφω.
Μετά βάλε και τα παστέλ χρώμματα που σου αρέσουν. Αλλά αυτό είναι άλλη επεξεργασία απο το HDR.
Απλά έχετε συνηθίσει στο photomatix που τα κάνει όλα παρέα (και ομολογουμένως πανεύκολα).
Πχ...εδώ έχω πάνω απο 12EV και προφανώς η μηχανή μου δεν μπορούσε να το κάνει με ένα RAW. Και λεπτομέρεις στα ντουβάρια και τα δέντρα έξω απο το παράθυρο.

Προσπάθησε σε "σοβαρές" φωτό σου (αυτές δηλαδή που έχουν θέμα, και όχι τουριστικές σαν αυτές του picasa μου) να μην κάνεις αυτήν την υπερ-επεξεργασία. Γιατί τότε θα βλέπουν οι φίλοι σου την φωτό και θα λένε
-πω πω ...τρομερή φωτό, ΜΠΡΑΒΟ, ...
-σας άρεσε δλδ που το άλογο κοίταγε με αυτήν την περίεργη ματιά τον καβαλάρη ή το γρασίδι που είχε σχηματίσει μια καρδιά ;
-γρασίδι ; άλογο ; , ο ουρανός είναι ο πιο ωραίος που ξεπετάγεται απο την εικόνα.
:D:D:D

@billy
Δεν είναι λάθη...είναι η μαγεία των 11mm(DX) :D
Αλλά οι συγκεκριμένες φωτό (picasa) δεν έχουν κανένα καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Εϊναι όλες τουριστικές.

το λες και μονος σου....δεν εχουν καλλιτεχνικο ενδιαφερον.Ειναι καθαρα τουριστικες.
Εμενα ειναι ακριβως το αντιθετο:)
και κανενα photoshop δε μπορει να κανει θαυματα οταν σε ενα raw υπαρχουν καμμενες περιοχες ενω στο αλλο raw με -2 στοπ διαφορα οι καμμενες του 0 στοπ ειναι ορατες.

Εμενα του ΓΟΜΑΡ μαρεσουν και σαν θεματα/καδρα οι περρισοτερες, και χωρις το ΗΔΡ θα ηταν ωραιες, πχ αυτο με το αμαξι και με το παπι.
By the way,sε αυτην με το παπι μηπως αξιζε να δοκιμασεις ασπρομαυρο?

Last edited: