Φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους - HDR photography

παπι η βεσπα εννοεις ;:p
αν εννοεις το 2ο , τοτε οχι δε μαρεσε σε ασπρομαυρο γιατι εχανε ολη η φωτογραφια απο το ελαφρυ μπλε της στολης και του εργαλειου πισω αριστερα...

Εμενα ειναι ακριβως το αντιθετο:)
ok, καλώς.

Εγώ απλά προσπάθησα να σε κατευθύνω* προς τις πραγματικά όμορφες/καλλιτεχνικές φωτό που έχεις ανεβάσει (σε παλαιότερα ποστ στο ίδιο τόπικ-μη νομίζεις, διαβάζω απο αρκετά παλιά).
Eventually εκεί θα γυρίσεις βέβαια γιατί το υπερβολικά saturated tone mapping κουράζει.
Στις τελευταίες βλέπω να παίρνεις μια μετριότατη φωτογραφία και να προσπαθείς να την αναδείξεις σε κράχτη (wow factor). Και πετυχαίνει (απο ότι δείχνουν τα μπράβο). Αλλά χάνεις τον στόχο σου (θέμα).
Το HDR καλό είναι να λειτουργεί συμπληρωματικά (άποψη).

*Όχι οτι είμαι κάποιος σημαντικός, απλά πιστεύω οτι μια αρνητική κριτική ενός μέτριου φωτογράφου αξίζει όσο 100 "ουάου, μπράβο , τί ωραία που τα κάνεις". Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκες.

Last edited:
οχι ρε συ τι λες....για ποιο λογο να παρεξηγηθω.
Ειναι καθαρα δικια σου αποψη , μια τελειως διαφορετικη γνωμη , η μαλλον το βλεπεις με διαφορετικο ματι που σε βαθος χρονου μπορει να το δω και εγω ετσι η μπορει και οχι...Δε το ξερεις :p
Οπως και να εχει καλο ειναι να γινονται αντιπαραθεσεις και διαφορετικες αποψεις γιατι ποτε τα πολλα "wooow" η "μπραβοοο" δεν σε ωθουν σε καλυτερα αποτελεσματα αν δεν υπαρχει "ανταγωνισμος"

Παιδια σας εχω ενα θεματακι οποιος μπορει να το κανει για να δω...

Θελω να φωτογραφισετε ενα θεμα με τη μεθοδο hdr,που να φαινεται τελειως ρεαλιστικο.Να χρησιμοποιησετε τη μεθοδο αυτη δηλαδη,για να πετυχετε αυτο που βλεπουν τα ματια μας σε καποιες φωτιστικες συνθηκες που η μηχανη δε μπορει να μας δωσει το ιδιο αποτελεσμα σε δυναμικο ευρος.

Δηλαδη βρειτε ενα σκηνικο με τετοιο ευρος τονων απο πολυ σκουρα μεχρι και πολυ φωτεινα,οπου τα ματια μας τα βλεπουν καλα αλλα η μηχανη δε μπορει,και προσπαθηστε να δωσετε ενα αποτελεσμα εντελως ρεαλιστικο χωρις ιχνος hdr-ιλας :grinning-smiley-043
Να ειναι σαν πραγματικοτητα,χρωματα,κοντραστ κτλ ολα.

Ξανακανω quote αυτο που εγραψα χθες,πραγματι περιμενω να δω αποψεις πανω σε αυτο απο ολους οσοι ασχολουνται με hdr.Θα το εκανα εγω,αλλα οπως εχω αναφερει και στο παρελθον,η σχεση μου με τις επεξεργασιες ειναι πολυ μικρη,και απο photoshop και raw και τετοια ουσιαστικα μηδαμινη στην πραξη.
-bye-

Η αλήθεια είναι πως σιγά-σιγά μπαίνει ένας πειρασμός, όταν σου δίνονται μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας. Και εντάξει το να καταγράψει κανείς όλα όσα βλέπει το μάτι, αλλά τι γίνεται και με αυτά που δεν βλέπει; Εν τέλει, είναι η φωτογραφία μόνο αυτά που βλέπει το μάτι; Και οι μεγάλου χρόνου εκθέσεις, τι είναι; Οι φωτογραφίες με βαρύ ντεγκραντέ 4 στοπ, είναι αυτό που βλέπει το μάτι; Το healing brush που πέφτει σύννεφο για να κρύψει την ελληνική ασχήμια; Ή το "πολύ" ...ασπρόμαυρο είναι αυτό που βλέπει το μάτι;

Ωστόσο η συζήτηση για το wow factor είναι κατά βάση σωστή. Όταν η επιδίωξή του φτάσει να καθορίζει πια ως παράγων τη φωτογραφία μας, είναι σαφής ένδειξη ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο. Άλλο το να δίνουμε μια δική μας ματιά και μέσα από αυτό να εισπράττουμε, εάν εισπράττουμε, μια αποδοχή των φωτογραφιών μας, και άλλο να βάλουμε σημαία μας την τέρψη ξένων οφθαλμών.

Ξανακανω quote αυτο που εγραψα χθες,πραγματι περιμενω να δω αποψεις πανω σε αυτο απο ολους οσοι ασχολουνται με hdr.Θα το εκανα εγω,αλλα οπως εχω αναφερει και στο παρελθον,η σχεση μου με τις επεξεργασιες ειναι πολυ μικρη,και απο photoshop και raw και τετοια ουσιαστικα μηδαμινη στην πραξη.
-bye-

πιστευω εννοεις κατι τετοιο ε ;
DSC_0611_2_3_1a.jpg

την εχω ξαναβαλει στο νημα αυτη την φωτο.
Δεν δινει την αισθηση οπως οι αλλες hdr μου αλλα πιστευω κατα την γνωμη μου οτι εχει αποτυπωσει ολους τους τονους σωστα.

Εμενα μου αρεσει το αποτελεσμα των φωτο του gomar.

Απλα λεω το παραπανω διοτι θα ηθελα να δω καποιες ληψεις hdr τεχνικως αρτιες διοτι δεν εχω δει ποτε κατι τετοιο να πω την αληθεια(οχι οτι το εχω ψαξει και παρα πολυ βεβαια)και θα ηθελα να δω την τεχνικη αυτη τι μπορει να κανει για να καταγραψει ρεαλιστικα αυτο που βλεπουμε και δε μπορει να πιασει ο αισθητηρας πολλες φορες.

Εννοειται παντως πως στη φωτογραφια,δεν ειναι το ζητουμενο να καταγραψουμε παντα αυτο που βλεπει το ματι ετσι οπως ειναι.Τεχνη ειναι,και τα αποτελεσματα και το πως αυτα σε κανουν να αισθανεσαι ψυχολογικα εσενα και τους θεατες ειναι το ζητουμενο.

Πρωτιστως πρεπει να κανουμε αυτο που γουσταρουμε,και συνηθως βγαινουν μετα ωραια πραματα.Αλλα πρεπει πραγματικα να το γουσταρουμε.Να ακουμε και αλλες αποψες χωρις να παρεξηγιομαστε ειναι και αυτο θεμιτο.

DSC_0611_2_3_1a.jpg

Δεν δινει την αισθηση οπως οι αλλες hdr μου αλλα πιστευω κατα την γνωμη μου οτι εχει αποτυπωσει ολους τους τονους σωστα.

Ναι,αν και στο μονιτορ μου εδω,μου μπουκωνει τα shadows κατω απο τη γεφυρα καπως,αν και υποψιαζομαι οτι φταιει το μονιτορ...

Παντως ναι κατι τετοιο εννοουσα,αλλα προσπαθησε να το κανεις με καποιο θεμα το οποιο θα επωφεληθει πραγματικα απο τη μεθοδο.(Πχ να εισαι σε ενα δωματιο μεσα με φως απο μια πορτα η παραθυρο οπου το ματι βλεπει και μεσα και εξω καλα,ενω η μηχανη οχι.

Bαλε και μια εκδοχη χωρις HDR πλαι πλαι να δουμε τι ωφελη αποκομισες σε αυτο το καδρο απο την επεξεργασια.

Δεν είχε σωστή έκθεση η φωτογραφία σου εξ αρχής. Είναι υποφωτισμένη πάνω από 1,5 στοπ. Απορώ πώς επανήλθαν τα σκιερά. Τα φωτεινά, και 1,5 στοπ παραπάνω να ήταν η λήψη, τα έσωζες άνετα με λιγάκι recovery.

μα , τωρα που ειδα το bracketing παλι και τα 3 raw που εχω κρατησει αυτο που λες ισχυει.Γιατι βλεπω το τελευταιο frame με 1,3 stop ειναι πολυ καλυτερη.
Ισως να ειχα ριξει ενα στοπ γενικα στην καμερα και μετα εκανα bracketing με διαφορα 1,3στοπ για να δω πως θα βγει σε HDR.Ισως ηταν καθαρα δοκιμαστικο.Δεν θυμαμαι να πω την αληθεια γιατι ηταν και καλοκαιρι τοτε
Ανεβαζω το 3ο frame απο το bracketing με 1,3 στοπ διαφορα παραπανω

photo_153.jpg

Και βασει ιστογραμματος αυτη με το 1,3 παραπανω ειναι πολυ σωστοτερη οποτε λογικα θα το ειχα κανει για τεστ 'Η τωρα που θυμηθηκα κατι,ισως να ειχα φωτομετρησει τον ουρανο για να ΜΗΝ βγει καμμενος στα 0 στοπ για να δω στο hdr πως θα βγει.

Εννοείται ότι αστειεύομαι!!!
Εμένα μου αρέσουν αυτό το στυλ των φωτογραφιών. Δεν ξέρω αν είναι καλλιτεχνικές ή ότι άλλο. Μου αρέσει το αποτέλεσμα. Προφανώς δεν είναι αμιγώς HDR αλλά έχει και καλλιτεχνικό touch με τα πιό έντονα και 3D χρώματα αλλά εμένα μου αρέσουν.
Μπράβο.

Πετεσουλη καλη ειναι η φωτογραφια σου,μου θυμιζει λιγο Coupe.

Υποθετω οτι δεν ειναι και αυτη κανονικη hdr καθως εχει καποια καμμενα φωτεινα και βαθιες σκιες,αλλα παρολα αυτα ειναι ενδιαφερον το τελικο αποτελεσμα.

Οντως έχει κάποια καμμένα (ελάχιστα πάνω από το βουνό στο βάθος, καθώς και ανάμεσα στα δέντρα δεξιά), στα όρια του αποδεκτού, νομίζω.

Αλλη μία, στη Δημητσάνα... Δυστυχώς, στο lightroom είχε πιο ζεστή απόχρωση, η οποία όμως δε μεταφέρθηκε στο photoshop.

attachment.php

Attachments

• DSC_8141-3__-2_tonemapped_fb_s.jpg
    DSC_8141-3__-2_tonemapped_fb_s.jpg
    113.7 KB · Views: 134
Οντως έχει κάποια καμμένα (ελάχιστα πάνω από το βουνό στο βάθος, καθώς και ανάμεσα στα δέντρα δεξιά), στα όρια του αποδεκτού, νομίζω.

Ναι,δεν τη χαλαει τη φωτογραφια αυτο,ειναι καλη.

Ωραια και η ληψη με το παραδοσιακο χωριουδακι.Καλη μου την εμφανιζει στο μονιτορ σαν αποχρωση,αλλα βεβαια δεν εχω καλιμπραρισμενο μονιτορ...(βεβαια το παλευω να το ρυθμιζω οσο καλητερα μπορω...:nounder:)