Φωτογραφία υψηλού δυναμικού εύρους - HDR photography

Δεν θα χαρακτήριζα μια φωτογραφία απλα υπερεπεξεργασμένη η "φυσική" αυτά ειναι εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Ειναι απλα θέμα γούστου εμενα μου αρέσει , σε κάποιον άλλο οχι, ετσι ειναι.
Δεν εχει νόημα να ψάχνουμε το ποιο "φυσικό" "πιστο στην πραγματικότητα" αφου δεν ηταν αυτο το ζητούμενο των φωτογραφιών, και ούτε θα το θεωρούσα σωστό να είναι.
Απλα παρέθεσα τις φώτο και επειδή το ζήτησε ο Billy the Kid έκανα περιγραφή τις διαδικασίας pp.
Μη ξεχνάμε και ενα αλλο παράγοντα, σε τι οθονη βλέπουμε τις φώτο.... τι πανελ εχει? ειναι καλιμπραρισμενη?
διότι στην δικιά μου EIZO 2411w που ειναι καλιμπραρισμενη φαίνονται μια χαρά.

Όσοι ξέρουν καλά το photomatix, μπορούν να μας περιγράψουν τη διαδικασία που ακολουθούν για το HDR ειδικά μετά το blending των φωτογραφιών; Αν υπάρχουν και παραδείγματα ακόμη καλύτερα.

Δεν θα χαρακτήριζα μια φωτογραφία απλα υπερεπεξεργασμένη η "φυσική" αυτά ειναι εντελώς υποκειμενικά κριτήρια. Ειναι απλα θέμα γούστου εμενα μου αρέσει , σε κάποιον άλλο οχι, ετσι ειναι.
Δεν εχει νόημα να ψάχνουμε το ποιο "φυσικό" "πιστο στην πραγματικότητα" αφου δεν ηταν αυτο το ζητούμενο των φωτογραφιών, και ούτε θα το θεωρούσα σωστό να είναι.
Απλα παρέθεσα τις φώτο και επειδή το ζήτησε ο Billy the Kid έκανα περιγραφή τις διαδικασίας pp.
Μη ξεχνάμε και ενα αλλο παράγοντα, σε τι οθονη βλέπουμε τις φώτο.... τι πανελ εχει? ειναι καλιμπραρισμενη?
διότι στην δικιά μου EIZO 2411w που ειναι καλιμπραρισμενη φαίνονται μια χαρά.

Αν εσυ ηθελες να πετυχεις αυτο και σου αρεσει ετσι τοτε καλα εκανες και τις επεξεργαστικες με αυτο τον τροπο.Γι αυτο αλλωστε ασχολουμαστε με τα διαφορα χομπι,για να μας δινουν ευχαριστηση!:smile:

Προσωπικα,δεν εχω ουτε κομπιουτερ σπιτι μου(χρησιμοποιω καποια συγκεκριμενα στο τει μου,και σε ενα αλλο μερος),οποτε για καλιμπραρισμα ουτε λογος.

Ομως ποτε δεν αφηνω την οθονη ενος κομπιουτερ οπως τη βρω,γιατι μου φαιονται πολυ φωτεινες με εντονο κοντραστ και χρωματα καποιες φορες.
Ετσι,βασει και καποιων φωτογραφιων μου που γνωριζω καλα,προσπαθω να φερω σε ενα νορμαλ επιπεδο το μονιτορ,με τα διαφορα ρυθμιστικα.Το ξερω οτι ειναι προχειρη λυση,αλλα καταλαβαινω ποτε μια φωτογραφια εχει πολυ κοντραστ/χρωμα κτλ.Οι δικιες σου στα ματια μου εχουν αρκετο κορεσμο/κοντραστ και δειχνουν λιγο υπερβολικες,ομως για να πω την αληθεια δεν ειναι κατι που απαραιτητα δρα αρνητικα στις συγκεκριμενες φωτο κατα τη γνωμη μου,απλα και τα προσωπικα μου γουστα ειναι λιγο διαφορετικα.

Και απο τη στιγμη που και εσενα σε ευχαριστει αυτο το look,τοτε αυτο μετραει φυσικα.Απλα πιστευω εχει ενδιαφερον να λεμε και τη γνωμη μας,να συζηταμε κτλ...

Παντως να φταιει το ακαλιμπραριστο μονιτορ δεν παιζει διοτι τα γουστα μου σ'αυτα τα πραματα(χρωμα/κοντραστ/οξυτητες κτλ) ειναι πολυ συγκρατημενα και το ρυθμιζω να μην εχει πολυ εντονη εμφανιση.Και παλι ομως οι φωτο σου μου φαινονται αρκετα πειραγμενες.(που οπως ειπαμε βεβαια περι ορεξεως κολοκυθοπιτες...)

Φωτογραφία από δύο λήψεις, διαφορά 2 στοπ.

4065104949_44f028528a_o.jpg

Προσπαθω να δω τι ειναι αυτο που κανει τις hdr να φαινονται λιγο(ως πολυ)παραξενες.

Προφανως πρεπει να εχεις τη λογικη του να προσεγγισεις αυτο που βλεπει το ματι για να εχεις φυσικο αποτελεσμα.

Πιστευω οι περισσοτεροι ακολουθουν την ιδια λογικη που ακολουθουν και με τον κορεσμο των χρωματων,οξυτητα,αντιθεση κτλ,δηλαδη το "τσιμπανε" λιγο.

Αν αναφέρεσαι στην παραπάνω, έχει ληφθεί ένα μισάωρο πριν τη δύση, με το πλέον πλάγιο φως που αυξάνει τον κορεσμό των χρωμάτων. Αυτό που ξενίζει είναι η "φωτεινότητα" και η λεπτομέρεια στο κανονικά σκιασμένο μέρος.

παιδιά κι εγώ ασχολούμαι κυρίως με νυχτερινή φωτογραφία,πανοραμικές και φυσικά HDR και μόλις βρώ χρόνο θα ανεβάσω και τις δικές μου.Πάντως ειναι ένα φοβερό "σπορ" και πρέπει να το κυνηγάς για να πετύχεις..έφαγα πολλές ώρες όχι τόσο στο διάβασμα όσο στο πρακτικό ψάξιμο...μήνες ατελίωτων γιατί και λαθών..που σιγα σιγά κατανόησα...και μαθαίνω ακόμα

Φωτογραφία από δύο λήψεις, διαφορά 2 στοπ.

4065104949_44f028528a_o.jpg

Τάσο, με ποιό πρόγραμμα-διαδικασία κάνεις HDR ??.
Ενδιαφέρον θέμα για μένα σε αυτή την φωτο είναι ο τρόπος που αντιμετοπίζεις το λαμπίρισμα του νερού . Χρησιμοποίησες τοπική μάσκα ?? ή δεν ήταν τόσο έντονο και σου βγήκε καλό εύκολα (μόνο με μάσκα φωτεινότητας ή και χωρίς μάσκα) ?

Αν θέλεις ανέβασε σε παράθεση και τις δύο λήψεις έτσι για να δούμε απο που προέρχεται το τελικό αποτέλεσμα.

Last edited:
Με Photomatix είναι. Δεν είναι με μάσκα, είναι με επιλογή "match features". Οι ρυτίδες του νερού βλέπω είναι κυρίως από τη δεύτερη φωτο (από δύο λήψεις είναι, με διαφορά 2 στοπ), έτσι θα τα διάλεξε το πρόγραμμα (συνδύασε βέβαια και μερικές από την πρώτη, πιο σκοτεινές). Είναι με bracketing σε ριπή στο χέρι (6.5 fps έχει η 40D), ταχύτητες 1/320 και 1/80, αλλά το νερό δεν έχει καμία σχέση από τη μία στην άλλη.

Δίχως καν την εσωτερική επεξεργασία της μηχανής ή ενός μετατροπέα raw, οι δύο λήψεις, με σμίκρυνση των raw σε 533χ800 μέσα από το irfanview, είναι αυτές:

attachment.php
attachment.php

Επειδή δεν έχω ασχοληθεί πολύ με hdr τέτοιου τύπου, και ως τεμπέλης έκανα τη δουλειά από το λαπτοπ, στην άλλη οθόνη διαπίστωσα ότι μου έχει ξεφύγει -για τα γούστα μου τουλάχιστον- ο κορεσμός κάπως, βέβαια το "μαγικό" φως έδινε ούτως ή άλλως κορεσμένα χρώματα.

Attachments

• _MG_6102low.jpg
    _MG_6102low.jpg
    60.8 KB · Views: 237
  • _MG_6103low.jpg
    _MG_6103low.jpg
    66.7 KB · Views: 234
εγώ παιδιά μέχρι στιγμής ό,τι προσπάθησα να κάνω κατέληξε σε οικτρή αποτυχία. Νιώθω κάπως... ηλίθιος.

Οι μέχρι τώρα προσπάθειες είναι με 5 διαφορετικά καρέ (σε 2 στοπ μπράκετινγκ) σε ριπή. Προσπαθώ με το photomatix και το tone mapping μου δίνει εντελώς αφύσικα αποτελέσματα.

παραθέτω αποτελέσματα για να γελάσετε και να μου δώσετε συμβουλές...

4110188580_edb58522e4_o.jpg

4109424279_be9f5bc0ff_o.jpg

4110186388_90ac91fd93_o.jpg

Εγω παντως κανω ψευτο HDR με μια ληψη και photoshop(+plugin)

Attachments

• poli.jpg
    poli.jpg
    90.4 KB · Views: 70
  • ny.jpg
    ny.jpg
    74.7 KB · Views: 60
  • london.jpg
    london.jpg
    73.6 KB · Views: 72
Βλαση μηπως αξιζει να δοκιμασεις με λιγοτερα καρε, 2 η 3 μονο?
Επισης νομιζω καλυτερα ειναι να τραβας για ΗΔΡ προς το βραδυ η πρωι.
Παντως η 2 και 3 καλες ειναι...

βλαση , βαλε το luminosity στο 10 και το contrast παραπανω
οπως επισης αυξησε το black point.μειωσε το white point.
το strenth στο 100%

το light smoothin στο high
και ανεβαζεις gamma για σκουρυνει.
Αυτα απο μενα..Αλλα βεβαια παιζει ρολο το πως την βλεπεις τη φωτογραφια σου..
Δοκιμασε να βαλεις 3 φωτογραφιες..Απο την πιο υποφωτισμενη ξεκινα