Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Απάντηση: Re: Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

ειναι full frame , αλλα φυσικα κανει και για τις APSC.
Απλα δεν εχει σταθεροποιηση....και ελαχιστα πιο σκοτεινος.
Αλλα γιατι να δωσεις τον 35αρη ?

Αν τον θελεις για gimbal ή παρεις την 6500 Ok.... αλλιως οχι.

Γιαννη αν ειχα λεφτα για 6500 θα ειχα και για τον Zeiss :BDGBGDB55:

Δεν ηξερα οτι δεν εχει OSS και με τρεις καφε χωρις ζαχαρη παλι τα βιντεο που τραβαω ειναι ταρακουνημενα.:flipout:

Δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική σου. Αν και λες ότι έχει καλυφθεί χιλιάδες φορές, ακόμα το συζητάμε, έχουμε μπει ήδη στο τρυπάκι που λες και μάλιστα εκτενώς. Άρα έχει νόημα να γράψω μια άποψη.

Συμφωνείς ή διαφωνείς με το σύνολο και το ύφος αυτών που γράφει ο φίλος; Εγώ θα διαφωνούσα ακόμα κι αν στη θέση του iphone ήταν μια dslr των 5000 ευρώ. Ακριβώς γιατί το μέσο μετρά λιγότερο. Το επιχείρημά μου και το αντεπιχείρημά σου συμπίπτουν. Όταν λέμε μετρά λιγότερο το μέσο, δεν εννοούμε ότι ο χειριστής-φωτογράφος είναι σημαντικότερος; Υπερέχει στον χειρισμό το iphone από μια φωτογραφική μηχανή;

Και με τον τρόπο που γράφονται αυτά, είναι σαν να πιάνουμε πέτρα και βγάζουμε χρυσάφι, επειδή ο χειριστής - φωτογράφος μετρά περισσότερο. Μόνο που η πέτρα κοστίζει 1100οŸ‚. Να κόστιζε 200 να πω μπράβο.

Υπάρχουν και κάποια αντικειμενικά κριτήρια ποιότητας, μετρήσιμα μάλιστα.

Δες ακόμα και αυτό το test του cameralabs που έκαναν, τελευταίο βγήκε το iphone. Δεν θα μιλήσω για "ειδικές" καταστάσεις, πορτραίτα, macro, sport, νυχτερινά τοπία, εναλλαγες φακών κλπ.

Και για φωτογραφική και για κινητό το iphone είναι ακριβό σε σχέση με αυτά που προσφέρει. Καλό αλλά ακριβό. Το ότι είναι όμορφο με υπέροχη οθόνη ή status symbol ή ότι είναι καλύτερο των υπολοίπων κινητών στη φωτογραφία (όχι όλων ίσως...) ή ότι το έχεις πάντα μαζί είναι άλλο θέμα. Το αν είναι ή όχι καλό "τηλέφωνο" δεν αφορά το παρόν νήμα τόσο νομίζω, όσο θα αφορούσε ένα forum τύπου insomnia ή myphone που είναι πιο προσανατολισμένα στα κινητά και τους υπολογιστές.

Οχι δε συμφωνω ουτε με τον φιλο, ουτε με σενα. Δεν ειμαι μηδενιστης. Μεινει σε αυτο που εγραψα, δε το εγραψα για να υπερασπιστω καποιον. Τα καλα εργαλεια βοηθαν τον καλο μαστορα και μονο, κοινώς τα ρασα δε κανουν τον παπα. Τοχουμε δει πολλακις και εδω μεσα που διαφοροι φορώντας ωραια ρασα νομιζουν οτι ειναι παπαδες. Αυτα.

Οχι δε συμφωνω ουτε με τον φιλο, ουτε με σενα. Δεν ειμαι μηδενιστης. Μεινει σε αυτο που εγραψα, δε το εγραψα για να υπερασπιστω καποιον. Τα καλα εργαλεια βοηθαν τον καλο μαστορα και μονο, κοινώς τα ρασα δε κανουν τον παπα. Τοχουμε δει πολλακις και εδω μεσα που διαφοροι φορώντας ωραια ρασα νομιζουν οτι ειναι παπαδες. Αυτα.

Σωστα μιλας εγω εχω την Α6000 με τον 35/1.8 που στα χερια ενος "μαστορα" κανει παπαδες στα δικα μου που δεν εχω χρονο να μαθω καποια βασικα πραγματα ειναι αχρηστη.

Γιαννη αν ειχα λεφτα για 6500 θα ειχα και για τον Zeiss :BDGBGDB55:

Δεν ηξερα οτι δεν εχει OSS και με τρεις καφε χωρις ζαχαρη παλι τα βιντεο που τραβαω ειναι ταρακουνημενα.:flipout:

Λευτέρη σου έχω μια ιδέα :
Πίνε decaffeinated ! ;)

Δεν ειπαμε να πάρει κανείς ακριβο κινητό, αντί μηχανής.
Απλά, αν έχεις ήδη κινητό με καλή κάμερα (υπάρχουν αρκετά και οικονομικα) μπορείς να πειραματιστεις, σχετικά οικονομικά, και να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα.

Μετά, αν σ αρέσει και το έχεις, που λέμε, μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα, που είναι μια καλή κάμερα με εναλλαξιμους φακούς.

Sent from my iPad using Tapatalk

Λευτέρη σου έχω μια ιδέα :
Πίνε decaffeinated ! ;)

Και ποτε θα ξυπνησω; :flipout:

Τι ρωτάς βρε φίλε;:flipout:
Ποιος νοιάζεται πια τι επέλεξες, εδώ παλεύουμε να βρούμε αν θα πάρουμε iphone ή όχι.:smash:
Ο καθένας πιστεύει ότι πιστεύει και είναι ελεύθερος να επιλέξει ότι αγαπά απλά
αυτό δεν μπορεί να το "επιβάλει" και στους άλλους όσο και αν νιώθει ωραία με την επιλογή του.
Και εγώ πιστεύω ότι είναι κοροϊδία να δώσεις πάνω από 200 ευρώ για κινητό
αλλά δε θεωρώ κορόιδα όσους δίνουν και χίλια ευρώ για κινητό.
Άλλες οι δικές μου ανάγκες από ένα τηλέφωνο και άλλες του διπλανού μου.
Η αγορά είναι αδιάψευστος μάρτυρας της πραγματικότητας.
Όταν και η κουτσή μαριώ πια έχει iphone σημαίνει ότι κάτι ξέρει ή κάτι την έμαθαν να ξέρει.
Έχω τύχει να θέλω να βγάλω μια φωτογραφία και να έχω μονάχα το κινητό μαζί μου το οποίο είχε καλή κάμερα
αλλά επέλεξα να μην κάνω τη λήψη γιατί πολύ απλά η φωτογραφία για εμένα είναι κάτι περισσότερο από ένα πάτημα σε μια οθόνη αφής.

Με 13,7 στοπ δυναμικό εύρος είναι ικανή η α6300 για "HDR 4K".

Το μέγιστο δυναμικό εύρος θα το πετύχεις τραβώντας σε S-Log2, το οποίο απαιτεί επεξεργασία μετά στο pc.

@atari4:

Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε στην ουσία... απλά μέσα από τις κουβέντες περνάμε και τον τρόπο σκέψης μας, ο καθένας σκέφτεται διαφορετικά, δεκτόν.

Το iphone είναι κατά μία έννοια και τρόπος σκέψης και ζωής γιατί είναι μέρος του γενικότερου οικοσυστήματος της Αpple. Συμφωνώ. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί αν σκεφτεί κάποιος πόσες συσκευές πουλά σε σχέση με 1 μοντέλο φωτογραφικής ή βιντεοκάμερας μου φαίνεται ακόμα ακριβότερο, η αν θες, ακόμα φθηνότερες οι κάμερες.

Αυτή η διαφορετικότητα, ο ποικίλος τρόπος προσέγγισης είναι που δίνουν το κάτι παραπάνω στις αυτόνομες κάμερες και αφορμή να σχοληθείς, να κάνεις κοινότητες και forum. Σώματα, φακοί, χειριστήρια, λειτουργικά και τόσα άλλα. Ανταγωνισμός που βοηθά στην εξέλιξη.

Στα κινητά, 2 λειτουργικά 5 πλακέτες και 1 form factor είναι πλέον. Και πίσω υπάρχουν κάποιοι που πρωτοτύπησαν, διαφοροποιήθηκαν και εξέλιξαν. Αν σκεφτεί κανείς τι έκανε παλιά ένα Palm με 16mhz και την υπέροχη γραφίδα του (που τώρα θες κοντά 1 χιλιάρικο για να την έχεις), το εκπληκτικό grafiti, τα βολικότατα πληκτρολόγια των symbian και του palm treo.... τώρα πια όλα ίδια μου φαίνονται, δεν με βολεύουν ιδιαίτερα και αν θες πληκτρολόγιο απλά έχασες. E, δεν θα τους κάνω και το χατήρι να τα αγοράσω αντί για φωτογραφική ή βιντεοκάμερα... αυτή είναι η δική μου προσέγγιση και δεν βρίσκω προσωπικά τίποτε το ελκυστικό, επαναστατικό, ανατρεπτικό, κομψό, διαφορετικό, διακριτικό να βγάλω το κινητό (συνειδητά όχι επειδή ξέχασα τη κάμερα) να τραβήξω μια εκδήλωση ένα μυστήριο την οικογένεια ή την παρέα μου. Για εργαλείο απλής καταγραφής, αντί για scanner ή φορητό εγγραφέα ήχου - εικόνας ναι, σούπερ βολικά. Όχι για να κάνω το χόμπυ μου όμως ή να προσπαθήσω να παράξω τέχνη. Πριν κάποια χρόνια ίσως είχε νόημα, σαν "ανατρεπτικό" σκεπτικό, σαν εναλλακτική. Πλέον όχι κατά τη γνώμη μου. Αυτό είναι το σκεπτικό μου, κάποιοι έχουν το ίδιο κάποιοι όχι, και τα γράφω για να δώσω τροφή όχι για διαφωνίες αλλά για κουβέντα και προβληματισμό.

@corfu: Αν και δεν έχω ασχοληθεί, έχεις οθόνη, υπολογιστή, πρόγραμμα επεξεργασίας, χρόνο και διάθεση για παραγωγή HDR video; Aν ναι, τότε θεωρητικά θες 10bit αρχείο που η Α6300 δεν υποστηρίζει. Οπότε η απάντηση είναι όχι.

Δες κι εδώ: https://support.google.com/youtube/answer/7126552?hl=en

Θεωρητικά μπορείς να πάρεις 10bit 1080 από 8bit 4Κ με κατάλληλο workflow. Αλλά αν κρίνω από την ευκολία που είχες ως ζητούμενο στα κριτήριά σου, μάλλον δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Πολύ μανούρα όλα αυτά και θέλουν και πολύ δυνατό pc για να τα κάνεις συνέχεια και όχι 1 φορά για την εμπειρία.

Last edited:
https://en.wikipedia.org/wiki/High-dynamic-range_video

Είναι φρέσκο ακόμα... Πχ η canon 760D τραβά HDR βίντεο, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για την τεχνική αύξησης του δυν εύρους και όχι στις προδιαγραφές του τελικού αρχείου. Συνεπώς δεν νομίζω ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο αγοράς.

@atari4:

Δεν νομίζω ότι διαφωνούμε στην ουσία...

Ωραια, αρα μαλλον διαβασες απο την αρχη το τοπικ πιστευω. Γινονται συγκεκριμενες προτασεις για συγκεκριμενες αναγκες, δε λεμε γενικα παρε ενα κινητο και φτιαξε και καφε. Πρεπει ναναι κουτος καποιος (χμμμμ) αν νομιζει οτι με το κινητο θα αντικαταστησει την μηχανη του. Τα υπολοιπα περι ρασοφόρων κτλ ταχω ξαναγραψει, αρα ειμαστε κομπλε.

Ο καθένας πληρώνει για τα γούστα του.. ΘΑ το δώσει το χιλιαρικο για κινητό ή για όπλο ή για μηχανή ή για σκύλο ή για λουλούδια σε μπουζούκια...
Γιαυτό λέγονται και γούστα.
Βρέθηκα και εγω στο δίλημμα όταν στην κορυφή ενός βουνού έβγαλα πανοραμική με το κινητό και με την omd em10, για απλη θεαση στο κινητό τότε σκέφτηκα γιατί κουβαλουσα την μηχανή.? Ναι όταν εβγαζα αλλά πράγματα μου άρεσε η διαδικασία και ο υπολογισμός όλων όσων χρειάζονται για μια σωστή λήψη, και αυτό είναι που μου αρέσει ( πέρα απο το αποτέλεσμα) και ενα απλό κλικ στο κινητό που θα ηταν ίδιο με το κλικ στο auto της μηχανής.
Για εμένα , γνώμη μου πάντα, για αυτούς που δεν έχουν όρεξη για post ενα κινητό δίνει ποιο έτοιμα πράγματα. Μου έδειχνε ενας Πελάτης στο συνεργείο ενα βίντεο το πως "καπνίζει" το τρακτέρ του και εγώ χάζευα τα υπέροχα χρώματα στο βίντεο απο το iPhone ....

Πολύ σωστό αυτό @dskopa. Όλα είναι θέμα γούστου.

Είμουν και εγώ σε μεγάλο δίλλημα πριν κανα χρόνο περίπου που με ενδιαφερε το βίντεο. Τι ήθελα ? καλό lowlight, καλλιτεχνικό bokeh και μικρό σε μέγεθος εργαλείο. Έτσι πήρα την a6000. Δεν την πολυχρησιμοποίησα, αλλά με τον 50άρι φακό f1.8 είχα πλάνα που μου άρεσαν με ωραίο bokeh και καλή απόδοση τη νύχτα. Αλλιώς θα έπερνα μια κλασσική βιντεοκάμερα (camcorder). Είναι θέμα γούστου και τι θες να κάνεις εστω και ως ερασιτέχνης οπως εγώ. Τώρα σκέφτομαι να δώσω την a6000 για την a6500 που έχει 2 επιπλέον πράγματα που ζητούσα. Stabilization και AF on screen. Της λείπει βέβαια η lowlight απόδοση της A7sII αλλά οκ, θα συμβιβαστώ :). Αυτό θα είναι το χριστουγεννιατικο δώρο στο ευατό μου μάλλον (αν και ακόμα δεν ξέρω γιατί ζορίζομαι λίγο οιικονομικα).

Καλησπέρα , ειμαι ακομα ανάμεσα σε 3 φακούς για την 6300 και θα ηθελα να επιλέξω εναν που περεπει να παρω για αρχη μεχρι να μαζέψω τα χρήματα για τον επόμενο.
Ειμαι ανάμεσα σε: 1) Sony SELP1650 16-50mm F/3.5 . 2) Sony 35mm f/1.8 Prime . 3) Samyang/Rokinon 12mm f/2.0 NCS

Είναι τελείως διαφορετικοί οι φακοί που αναφέρεις, ο καθένας είναι για άλλη δουλειά, για να σε βοηθήσω σκέψου ποια εστιακή απόσταση σε ενδιαφέρει περισσότερο και ξεκίνα από εκει. Και οι 3 πάντως είναι χρήσιμοι...ο 16-50 για all around και σε καλό φως με ένα καλό εύρος, ο 35mm για low light και bokeh και ο 12mm για υπερευρυγώνιες λύψεις....