Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Στενάχωρα αυτά που λες Νίκο αλλά φταίμε και εμείς.
Ο καθένας του έλεγε το μακρύ και το κοντό του και πάντα με βάση τις δικές μας ανάγκες.

Και τι ειναι το σωστό για τον καθένα; εδω φτάσαμε 27 σελίδες θεμα και ο καθένας προτείνει τα δικά του....

Προσπαθώ να καταλήξω κάπου με βάση αυτο που λέει η πλειοψηφία ως πιο σωστό...

Οι φακοί έχουν να κάνουν με το τι θέλεις να τραβάς π.χ. ασχέτως gimbal θα συμφωνήσω με αυτόν που έγραψε πριν οτι χρειάζεσε φακούς με σταθεροποίηση.
Eίχα τον 12 Samyang και τον έδωσα γιατί ο φακός είναι super ναι μεν αλλά χωρίς autofocus στο βίντεο δεν με βόλεψε, αντιθέτως με βόλεψε αφάνταστα ο Sony SEL10-18mm που αν και F4 είναι πολύ καλός για βίντεο ακόμα και σε low light καταστάσεις.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή, τι θα σε βολέψει περισσότερο είναι το ζητούμενο.

Δεν ήθελα να στεναχωρήσω κανένα! Ούτε ισχυρίζομαι ότι δεν είναι καλές επιλογές. Άριστα είναι όλα. Για εκείνα που εσύ ήθελες αγαπητέ corfu λέω μήπως προβληματιστείς με τα επιχειρήματα που παραθέτω. Ωστόσο να ξέρεις εσύ επιλέγεις και κανένας άλλος φιλτράροντας τις πληροφορίες. Dslr είχες και ξέρεις 5 πράγματα. Από εκεί και πέρα για λεπτομέρειες γκουγκλάρεις κιόλας. Βάλε στο youtube 2-3 βιντεάκια με gimbal τον 12άρη στην Α6300 και κάποια άλλα με φακό ή σώμα με σταθεροποίηση. Πχ μια LX100 που έχει οπτική σταθεροποίηση. Είμαι σίγουρος ότι η 2η θα είναι πιο σταθερή κι ας μην είναι στα 18mm ισοδύναμο.

Re: Απάντηση: Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Ο 10-18 σίγουρα βολεύει και για χρήση σε gimbal και για (υπερ)ευρυγώνιο.
Δεν προτάθηκε όμως λόγω σφιχτού μπάτζετ.

Ο 12άρης Samyang είναι μια πολύ καλή οικονομική λύση για άμεση χρήση πάνω στο gimbal.
Κι έτσι θα γλιτώσει από τον κακής οπτικής απόδοσης και σκοτεινό κιτ φακό 16-50.

Μα τι σκοτεινός, πριν έγραφες για τον 12άρη σε F8! Και δεν νομίζω στο gimbal σε κίνηση να είναι παρατηρήσιμες οι διαφορές. Φαντάζομαι τον προτείνεις και με την φωτογραφία στο μυαλό σου σωστά;

Προφανώς και για φωτογραφία. Όχι μόνο καλός αλλά εξαιρετικός είναι ο Samyang για τα λεφτά του και πολύ παραπάνω.
Η χρήση θα είναι τετραπλή, για gimbal, για υπερευρυγώνιο, για low-light, ακόμη και για ρηχό DOF σε κοντινό θέμα στο f/2.

http://admiringlight.com/blog/review-rokinon-samyang-12mm-f2-0-ncs-cs-sony-e-mount/

Το f/8 αναφέρθηκε ως παράδειγμα χρήσης πάνω σε gimbal για να έχει τα πάντα εστιασμένα.
Δεν δεσμεύεται στο f/8 φυσικά, όπως δε δεσμεύεται στο f/4 που θα δεσμευόταν στην περίπτωση του 10-18, ή στο f/3.5 του 16-50.
Ο 12άρης ανοίγει μέχρι και f/2.

Με τον 12αρη για νυχτερινές λήψεις σε lowlight φαντάζομαι δεν ισχύει η προεστιαση στο άπειρο;

Με f/4 και το θέμα σου στα τρία μέτρα, από το 1,10μ. μέχρι το άπειρο.
Με f/2.8 και το θέμα σου στα τρία μέτρα, από 1,35μ. μέχρι το άπειρο.
Με f/2 και το θέμα σου στα τρία μέτρα, από 1,6μ. μέχρι 24μ.

Για φωτογραφία μαζί σου tzo. Απλά το 90% της κουβέντας ήταν για το βίντεο και μάλιστα για το καλό ΑF της Α6300 για χρήση σε gimbal οπότε δεν ήταν τόσο προφανής για μένα η πρόταση manual φακού δίχως σταθεροποίηση.

Βέβαια ο τίτλος του θέματος περιλαμβάνει και τη φωτογραφία.

Για την χρήση που θέλει ο φίλος και αφού το οικονομικό είναι περιορισμένο, μια LX100 παρέα με το gimbal νομίζω θα τον καλύψουν καλύτερα για κάθε μέρα και οικονομικότερα. Αν θέλει να χτίσει σύστημα με φακούς θα του κοστίσει όσο θα του κόστιζε στην Nikon και παραπάνω. Αν είναι διατεθημένος καλώς. Θα έχει και μικρότερο μέγεθος.

A, μια παρατήρηση επέτρεψέ μου tzo, με τον υπερευρυγώνιο στα 3 μέτρα το θέμα δεν θα είναι το... μοναδικό θέμα στη λήψη το πιθανότερο. Το γράφω απλά γιατί κάποιοι ίσως δεν έχουν "αίσθηση" των 18mm τι κάδρο δίνει.

Last edited:
το προβλημα ειναι το κοστος...
Μια α6300-6500 με εναν 10-18/16-70mm f/4 OSS και 35mm 1,8 OS ειναι ιδανικος συνδιασμος , αλλα κοστιζει .

Aπο κει και περα κανεις συμβιβασμους...

Ο ιδιος πρεπει να καταλαβει τι ακριβως χρειαζεται.

αν ειναι να καταληξεις με εναν μονο φακο, κι αυτο manual και εναν κιτ , σαφως και υπαρχουν εναλλακτικες.

YΓ... η παραπανω συνθεση αποτελει και για μενα ιδανικο συνδιασμο, αλλα ειπαμε , δυσκολες εποχες! :grinning-smiley-043

ΥΓ2... ακομα θυμαμαι τις εποχες με τις Fuji f31fd kai Olympus XZ2, τρομερο value for money και καταπληκτικη εικονα που ακομα τη θαυμαζω οταν κοιταω τα album Μου.

Εγω ο λόγος που επέλεξα την α6300 ήταν για τον συνδυασμό που μου δίνει να μπορω να έχω πολυ καλο 4K σε μικρό σώμα και σε χαμηλό φωτισμό , πράγμα που δεν μπορούσα να έχω με την RX100 V

καλη εικονα σε χαμηλο φωτισμο θα σου δινει αν επιλεξεις φωτεινο φακο...
Αλλιως, αν βαλεις εναν κιτ φακο , με διαφραγμα 3.5 εως 5.6 (16-50) , ειναι σχεδον ισοδυναμο με της rx100V στα 24mm με διαφραγμα 1.8 (αν θυμαμαι καλα) εως 2.8 στο τελε ακρο ...

Το προβλημα με την ρχ100V , δεν ειναι η καλη εικονα τοσο, οσο το οτι εχει 5 λεπτα οριο , ή λιγο παραπανω με hack (αν μιλαμε παντα για συγκριση με κιτ φακους) .

Οι mirroless εχουν νοημα κυριως με φωτεινους-καλους σταθερους, σχετικα μικρα συστηματα, ελαφρια με τρομερη εικονα.
Αν μεινεις σε κιτ - σκοτεινους φακους, καλυτερα μια super compact ....

Last edited:
Ναι ετσι σκεφτηκα , γιαυτο ειπα να μην μείνω στον κιτ φακο αλλά να παω στον 12αρι που ειναι φωτεινός αλλα και με ολα τα αρνητικά που ειπαμε ... Απο την αλλη ποιος ειναι ο επομενος υπερευρυγωνιος που μπορω να παω σε Sony που να εχει και σταθεροποιηση και autofocus και να μην κοστιζει μια περιουσία

δεν υπαρχει , οπως και σε αλλα συστηματα mirroless.
Και δεν μπορεις να εχεις μονο εναν υπερευρυγωνιο... θελεις και κατι πιο νορμαλ , 35αρη, 50αρη κλπ
Με τον 12αρη δε θα μπορεις να τραβηξεις προσωπα κλπ μονο πολυ γενικα.

Το αρνητικο του 12αρη δεν ειναι η ελλειψη σταθεροποιησης , αφου θα εχεις gimbal και ως υπερ-ευρυγωνιος δε το χρειαζεται τοσο... ειναι το οτι δε κανει για πολλες ληψεις , κυριως εκτος gimbal.
Ουτε και η ελλειψη AF , ειδικα την ημερα.

Χρειαζεσαι μετα κι ενα ακομα , τουλαχιστον σταθερο...