Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Παιδιά να διεκρινήσω για την η ερώτηση :

Κάμερα για video ημιεπαγγελματικού επιπέδου, με κάποια δυνατότητα bokeh για πιο καλλιτεχνικές (ή αρτιστικες) λήψεις, 4K. Για βίντεο μιλάμε. Πάντα σώμα για φωτογραφικές (ή συνολική λύση αν κάπιος προτείνει camcorder) και σε έυρος τιμής απο 1000 εως 2000 ευρώ. Δεν μιλάω για πρόσθετο εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να είναι απο 100 ευρώ εως 10.000 ευρώ. Να το πω και λιγο ανάποδα. Ποιά κάμερα εως 2000 ευρώ που να μπορείς να κάνεις αξιοπρεπώς τη δουλειά σου με τον λιγότερο εχτρα εξοπλισμό (άρα το καλό lowlight και ΑF θα είναι points).

Προσδιόρισε το "αρτιστικό", το "καλλιτεχνικό" και το "αξιοπρεπές", με ένα παράδειγμα αν θες, και τι εννοείς πρόσθετο εξοπλισμό. Πχ φακοί στα 2 ή στα 10 χιλιάρικά μπαίνουν;

Μιλάω πάντα για ημι-επαγγελαμτικό βίντεο και χρησιμοποιησα αυτή τη λέξη για να το διαχωρίσω από το βίντεο ενός κινητού samsung αλλά και απο το βιντεο μιας κάμερας τύπου ARRI Alexa ή RED scarlet ή FS7 κλπ , δηλαδή camera για βίντεο που να μπορεί να σου δώσει ένα αξιοπρεπές dynamic range , να σου προσφέρει τη δυνατότητα για bokeh και post επεξεργασία-color grading κλπ (αυτό εννοώ αρτίστικο), να μπορει η ίδια να σταθεί μόνη της με το λιγότερο δυνατό εξοπλισμό και με φακούς εννοείται ΟΧΙ των 10.000 ευρώ αλλά λογικών τιμών (εως 1000 μαξ με ανταπτορα μαζι), να έχει ενα αξιοπρεπές AF (διότι είπαμε με το λιγότερο δυνατό εξοπλισμό, οχι follow focus κλπ) και καλή απόδοση τη νύχτα. Κοινώς, μια κάμερα εως 2000ευρω για βίντεο all around. Μάλλον αυτό το all around έπρεπε να πω απο την αρχή. Και εφόσον λέμε και με το λιγότερο δυνατό εχτρα εξοπλισμό εννοούμε και ευκολα μετακινήσιμη.

Δεν ζητάς και λίγα όμως.... Μια canon c100 μαζί με το dual pixel af update νομίζω πάει κάπου στα 2800. Kαλύπτει το all around, μιας και χρησιμοποιείται παντού, από γάμους και εκδηλώσεις μέχρι και κινηματογράφο. Δεν έχει 4κ αλλά έχει το καλύτερο 1080, c-log, μεγάλο αισθητήρα, παίρνει ό'τι φακό Canon EF υπάρχει και απο χειριστήρια - εξοπλισμό τα έχει όλα πάνω, ND, handle, μικρόφωνο, xlr θύρες, μπαταρία μεγάλη να τραβάς όλη μέρα που αλλάζει και πανεύκολα.

Ό'τι άλλο και να μου παραθέσεις στα 2000 ευρώ δεις ότι τα 800 ευρώ τα κερδίζεις από τον εξοπλισμό της για πλάκα.

Φακούς, 10-18 IS stm, 24-70 f4 is ή τον νέο 24-105ΙΙ f4 IS, 35mm f2 IS.

Μειονέκτημα, δεν έχει IBIS και 4κ. Αλλά για αρτιστικό και all around δεν μπόρεσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο.

Την C100 την είχα σκεφτεί πριν 1.5 χρόνo αλλά τότε ήταν πανάκριβη (καπου 5.000 ευρώ αν θυμάμαι) και επίσης έγγραφε μέχρι 25fps. Αν είχαν βάλει έστω 50-60fps θα ήταν πολύ καλή πρόταση για 1080 video καθώς το slowmotion είναι σημαντικό για έναν videographer. Επίσης το autofocus περιορίζεται στο κέντρο μόνο της οθόνης. Kαλη κάμερα, ειδικά μετα το upgrade στο AF, για βιντεο 1080π εως 25fps. Αρκετά ακριβής όμως. Αν είχε 1500 ευρώ θα ήταν ίσως εξαιρετική για filmmakers έστω και χωρίς slomotion.

Thanks nicksoti για την πρόταση.

H α6500 θεωρητικά έχει 4Κ (εως 25/30fps βεβαια), 120fps 1080, IBIS, καλό AF, slog (αν και στα 8bit δεν ξέρω αν ειναι και τοσο σημαντικο) και μάλλον καλή lowlight απόδοση. Αλλά θα πρέπει να δοκιμαστεί. Επίσης έχει και τα γνωστά προβλήματα. Θες nd filters, θες μπαταρία, στα 30 λεπτα σταματά να γράφει (για μένα οκ δεν ειναι τοσο προβλημα αυτο) και αυτό που περιμένω να δω απο κανα test είναι τι dynamic range δίνει.

Τα γνωρίζουμε ήδη από την α6300, τι περιμένεις διαφορετικό να δεις:
Εξαιρετικές low-light επιδόσεις
13,7 δυναμικό εύρος
Το όριο των 30 λεπτών ακυρώνεται απλά τσεκάροντας την αντίστοιχη επιλογή στο openmemories tweak app
Πρόβλημα υπερθέρμανσης δεν υπάρχει με dummy battery και εξωτερική τροφοδοσία.

Την C100 την είχα σκεφτεί πριν 1.5 χρόνo αλλά τότε ήταν πανάκριβη (καπου 5.000 ευρώ αν θυμάμαι) και επίσης έγγραφε μέχρι 25fps. Αν είχαν βάλει έστω 50-60fps θα ήταν πολύ καλή πρόταση για 1080 video καθώς το slowmotion είναι σημαντικό για έναν videographer. Επίσης το autofocus περιορίζεται στο κέντρο μόνο της οθόνης. Kαλη κάμερα, ειδικά μετα το upgrade στο AF, για βιντεο 1080π εως 25fps. Αρκετά ακριβής όμως. Αν είχε 1500 ευρώ θα ήταν ίσως εξαιρετική για filmmakers έστω και χωρίς slomotion.

Thanks nicksoti για την πρόταση.

Γράφει καλό interlaced όμως σε 50-60 fps άρα σώζεται η κατάσταση για λίγα slow motion πλάνα (το μετατρέπεις σε progressive 1α μειωμένης έστω πληροφορίας, αλλά λόγω άριστου 1080 από 4κ sensor downscaled δεν είναι κακό).

Το κέντρο της οθόνης είναι το πιο χρήσιμο ειδικά για χεράτη λήψη, στην 70d για παράδειγμα που έχω σπάνια έχω χρησιμοποιήσει tracking ή touch και δουλεύω με κέντρο και AF lock.

Στην πρότεινα για all around κανονική κάμερα που καλύπτει καλά σχεδόν τα πάντα με ελάχιστο setup, αυτό που ζήτησες. Δεν έχει σχέση με την Α6500. Πχ μια σχολική γιορτή, μια συνέντευξη, έναν αθλητικό γεγονός, οτιδήποτε θέλει ώρες εγγραφής σε 3ποδο και καλό ήχο, είναι ταμάμ και θα σου βγει οικονομικότερη από μια ακάθρεπτη. Για χεράτες λήψεις και κίνηση δική σου συνεχή ή με μονόποδο να αλλάζεις θέσεις, σαφώς μια ακάθρεπτη βολεύει ειδικά αν έχει ibis έχεις ξεκούραστα πλάνα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνει και η Canon όμως ή ότι είναι ακριβή. Πάμφθηνη για αυτά που δίνει αν σου χρειάζονται φυσικά.

Σκέψου και τον ήχο. Αν σε ενδιαφέρει να είσαι σίγουρος τι τραβάς, θες και καλό εξωτερικό εγγραφέα με έξοδο ακουστικών να γράφει παράλληλα με την Α6500, ή τέλος πάντων μια 2η πηγή για ασφάλεια. Επιπλέον δουλειά και κόπος στο post. Πάει άλλη μια ευκολία.

Εγώ ας πούμε για κάποιες περιπτώσεις δεν θα έκανα καν τον κόπο να τραβήξω με DSLR - ακάθρεπτη. Το έχω κάνει αλλά είναι ταλαιπωρία. Θα προτιμήσω να φωνάξω γνωστό με κανονική κάμερα.

Σκέψου και τον ήχο. Αν σε ενδιαφέρει να είσαι σίγουρος τι τραβάς, θες και καλό εξωτερικό εγγραφέα με έξοδο ακουστικών να γράφει παράλληλα με την Α6500, ή τέλος πάντων μια 2η πηγή για ασφάλεια. Επιπλέον δουλειά και κόπος στο post. Πάει άλλη μια ευκολία.

Το συγκεκριμένο αντιμετωπίζεται στην α6500 με τη χρήση εξωτερικού μόνιτορ που να έχει εκείνο έξοδο ακουστικών.

Last edited:
Η C100 είναι στην ουσία camcorder και ακριβώς αυτό θα έψαχνα και εγώ για κάποιον που ασχολείται με video. Είναι πραγματικά άξιον απορίας πως μηχανές όπως η Sony a6500 ή και η A7s II διαθέτουν τόσες video λειτουργίες (όπως 4K, IBIS, low light, 120 fps, γρήγορο AF, touch screen κλπ) σε τόσο μικρό μέγεθος και δεν έχει βγει ακόμα ένα camcorder που να προσφέρει τα ίδια (τουλάχιστον για αισθητήρες APS και άνω). Ούτε καν m4/3 δεν υπάρχει. Τα camcorder αυτής της κατηγορίας (και χρημάτων) είναι ελάχιστα και max 1080p video.

Θεωρώ την C100 αξιοπρεπέστατη, μάλιστα μια ολόκληρη ταινία έχει γυριστεί μόνο με C100 (εδώ :

https://www.youtube.com/watch?v=xdY9vVLDQ88)

αλλά θεωρώ ότι έχει μείνει πίσω για την εποχή μας, καθώς ένας videographer δεν μπορεί να αγνοήσει ούτε το 4Κ πια, ούτε το slowmotion, ούτε και το IBIS που του είναι απαραίτητο αν δεν εχει τρίποδο. Στα 2500 ευρώ είναι πολλά για 1080p μόλις 25fps σήμερα.
Πραγματικά απορώ. Θα ήταν τόσο δύσκολο να βάλουν 60fps και IBIS ? βιντεοκάμερα είναι με σκοπό το βίντεο. Εκτός αν προορίζεται σε πολύ συγκεκριμένο και μόνο κοινό. π.χ. cinematic films στα 24 fps με πιο πολλά καλούδια (π.χ. nd filter) από την black magic pocket camera που επίσης είναι μόνο 1080p 25fps και επίσης απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό.

Last edited:
Φυσικά και η C100 έχει χρησιμοποιηθεί στον κινηματογράφο, cinema camera είναι, και μάλιστα κυρίως για B ή C κάμερα λόγω μικρού βάρους και τιμής. Παίρνεις τον αισθητήρα και το σώμα της C300 με κομμένα χαρακτηριστικά στο 1/4 της τιμής πλέον.

Δες την ταινία που παρέθεσες. Ποιά πλάνα νομίζεις ότι θα είχαν ωφεληθεί σημαντικά από το 4Κ; Δεν σου βάζω το workflow της παραγωγής, άστο αυτό στην άκρη. Από την άλλη, δες τα πλάνα μέσα στο αυτοκίνητο σε στιγμή έντασης όπου η κάμερα κουνιέται ελαφρώς όσο χρειάζεται για να περάσει το μήνυμα στο θεατή. Εκεί μια α6300 ίσως είχε θέμα με το RS.

Το θέμα είναι πως όσο δεν ιεραρχείς κριτήρια πάλι θα ξαναγυρίζουμε στην αρχή. Αλήθεια έστω και στο περίπου και δίχως να βλάψεις την ιδιωτικότητά σου, με τι ασχολείσαι - θέλεις να ασχοληθείς;

Αλλιώς για ότι να ρωτήσει κάποιος πάλι την Α6300-A6500 θα προτείνουν κάποιοι εδώ για εναλλακτική από κινητό μέχρι cinema camera. Δηλαδή αισθητήρα και mount με υποτυπώδη εργονομία και αν θελήσεις τα σκας και φτιάχνεις rig με οθόνες εγγραφείς μπαταρίες xlr αντάπτορες κλουβιά χερούλια φίλτρα. Αυτό δεν είναι για συγκεκριμένο κοινό; Αν ανήκεις σε αυτό, καλώς.

Last edited:
Φίλε nicksoti, δεν χρησιμοποιώ την κάμερα επαγγελματικά αλλά ερασιτεχνικά, γιαυτο άλλωστε κ είπα "ημιεπαγγελματικό βίντεο". Δεν είμαι του χώρου αλλά ειναι ένα χόμπι που μου αρέσει. Συνήθως γυρνάμε βίντεο clip μουσικής για ερασιτεχνικά γκρουπάκια (φίλους), βίντεο προβολής (π.χ. Βίντεο προβολής μιας εκθεςης Ζωγραφικής ενός φίλου) και καμία φορά μερικά πλάνα για ταινίες με εθελοντές ερασιτέχνες ηθοποιούς. Όμως μου αρέσει η ποιότητα κ θέλω να ειναι αξιοπρεπές το βίντεο. Απλά φιλικά για χόμπι. Δεν θέλω την κάμερα ούτε για να τραβάω διακοπές κ παιδικά πάρτι, ούτε όμως για να γυρίσω ταινία του Hollywood. Ούτε έχω πάντα τη δυνατότητα για έξτρα εξοπλισμό, φωτισμούς, εξωτερικά μικρόφωνα κλπ. Μια κάμερα all around δηλαδή. Πιο πολύ από το 4Κ, το βασικό μου ζητούμενο ειναι η σταθεροποίηση καθώς αρκετές φορές είμαστε handheld κ το lowlight επειδή αρκετά πλάνα ειναι σε κλειστούς χώρους νύχτα.

Αν θες τράβηγμα handheld δεν σε βλέπω να γλυτωνεις το gimbal. Και σε αυτή τη περίπτωση σου κάνει και η 6300 που δεν έχει IBIS αλλα με το gimbal δεν το χρειάζεσαι πλέον.

Καλό το gimbal, αλλά αρκετές φορές είμαι μόνο "χεράτος" όποτε το ΙΒΙΣ ή ένας καλός φακός με OSS ειναι παραπάνω από επιθυμητά. Το gimbal χρυσό και σωτήριο ειναι αλλά δεν παυει να ειναι ένας προςθετος εξοπλισμός που αν θες να αλλάξεις φακό ας πούμε γρηγορα, να βάλεις ένα 50αρι, τι θα κανείς ? Calibration στο πεζοδρόμιο ?

καλο ειναι να εχεις και IBIS για τα πολυ γρηγορα....
αλλα μη νομιζεις οτι ειναι και πολυ δυσκολο να κανεις μια ρυθμιση στα γρηγορα.
Αν το μαθεις., λιγοτερο απο 1 λεπτο θελεις.

Απάντηση: Re: Φωτογραφική, βιντεοκάμερα ή κινητό για βίντεο και φωτογραφία?

Καλό το gimbal, αλλά αρκετές φορές είμαι μόνο "χεράτος" όποτε το ΙΒΙΣ ή ένας καλός φακός με OSS ειναι παραπάνω από επιθυμητά. Το gimbal χρυσό και σωτήριο ειναι αλλά δεν παυει να ειναι ένας προςθετος εξοπλισμός που αν θες να αλλάξεις φακό ας πούμε γρηγορα, να βάλεις ένα 50αρι, τι θα κανείς ? Calibration στο πεζοδρόμιο ?
Καταρχήν αν έχεις βάλει ένα fast release plate, ξεκινάς από μια σωστη βάση. Λίγο μπρος-λίγο πίσω και έφερες τον άλλο φακό.
Αλλα, εγώ είδα στην πράξη πως και να μην κανεις καλο ζύγισμα αν βιάζεσαι, μια χαρα θα δουλέψει το gimbal απλα θα ζορίσει παραπάνω τα μοτέρ του.