Η αντίσταση των κυριευμένων από το Ναζισμό λαών
Δεν ξέρω σε τι βοηθούν τα γραπτά ενός καθάρματος σαν τον Χίτλερ. Σίγουρα πάντως δεν δικαιώνουν το άλλο κάθαρμα του 20ου αιώνα, τον Στάλιν. Αν πρόκειται για αντιδικία ποιος ήταν χειρότερος δεν με ενδιαφέρει. Είναι σαν τη συζήτηση αν χειρότερη είναι η Σκύλα ή η Χάρυβδη.
ΤΟ βασικό γεγονός όμως δεν αλλάζει: ο κομουνισμός από όπου πέρασε έφερε δυστυχία. Και στη μάχη εναντίων του Χιτλερισμού δεν πρωτοστάτησαν οι κομουνιστές, αλλά σύρθηκαν με το ζόρι. Τις θυσίες επίσης δεν τις έκαναν οι κομουνιστές αλλά ο απλός λαός. Τον απλό λαό τον θυσίαζε ο Στάλιν χωρίς δεύτερη σκέψη.
Όπως είπα πριν κάμποσες μέρες, αυτό το νήμα το παρακολουθώ με ενδιαφέρον και προσπαθώ να κατανοήσω όλες τις εκφραζόμενες απόψεις, που είναι σεβαστές, άσχετα αν συμφωνώ ή όχι.
Επιτρέψτε μου άλλη μια παρέμβαση, λοιπόν.
Το αν ήταν κάθαρμα ή όχι ο Στάλιν είναι κάτι για το οποίο έχουν εκφραστεί πολλές γνώμες. Φαντάζομαι ότι για τον Χίτλερ δεν τίθεται αμφιβολία, άλλωστε τον καταδίκασε η ιστορία και μετά τον πόλεμο όλος ο ο κόσμος, δυτικοί και ανατολικοί. Αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, για το αν κάποιο πρόσωπο ήταν ή όχι κάθαρμα. Άλλωστε ο προσωπικός χαρακτήρας κάποιου λίγο απασχολεί την κοινή γνώμη. Τα δημόσια πρόσωπα κρίνονται από την πολιτική τους παρουσία και την άσκηση πολιτικής των φορέων, των οποίων ηγούνται.
Θα διορθώσω όμως - ακόμα μια φορά - τα περί αποτυχίας του κομμουνισμού. Δεν υπήρξε τέτοιος, τα είπαμε και πριν, άρα δεν τίθεται καν θέμα αποτυχίας του. Σοσιαλισμός ήταν και το αν έφερε δυστυχία ή όχι από όπου πέρασε είναι ένα θέμα που χρήζει συζήτησης. Οι απόψεις διίστανται και υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις όπως και σοβαρή επιχειρηματολογία και από τις δυο πλευρές. Δικαίωμά σου είναι βέβαια να πιστεύεις ότι ο σοσιαλισμός επέφερε δυστυχία, αλλά υπάρχουν και αντίθετες απόψεις.
Εγώ, για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω, έχω την άποψη ότι η σοβιετική επανάσταση άλλαξε τον κόσμο (Τζ. Ρηντ, Αμερικανός συγγραφέας: "10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο" - Μετά το ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Μαρξ, το επόμενο πιο διαβασμένο βιβλίο παγκοσμίως). Κατάργησε ένα σάπιο καθεστώς (καπιταλισμός ήταν αυτό, βέβαια, με υπολείματα φεουδαρχισμού) και το αντικατέστησε με ένα άλλο χίλιες φορές δικαιότερο. Η πορεία του και οι διάφορες μορφές που πήρε σε αυτήν, καθώς και οι στρευλώσεις, παραλήψεις, αδικίες, λάθη κλπ. είναι ζητήματα για έρευνα και σοβαρή συζήτηση. Αλλά ανάμεσα στο παλιό και στο νεότερο δεν υπάρχει σύγκριση. Κατά τη γνώμη μου πάντα.
Τώρα, για την τελευταία σου φράση, κάνεις τεράστιο λάθος, για να μην πω ιεροσυλία, λέγοντας ότι οι κομμουνιστές σύρθηκαν με το ζόρι στη μάχη κατά του φασισμού και του ναζισμού. Όχι επειδή το λέω εγώ, αλλά επειδή το λένε τα ιστορικά ντοκουμέντα. Όπου αναπτύχθηκε σοβαρή αντίσταση, σε οποιοδήποτε κράτος, οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν, και μερικές φορές ήταν και μόνοι τους.
Το παράδειγμα των Γιουγκοσλάβων το ανέφερε κάμποσα ποστς πιο πίσω ο Κώστας:
Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται φίλε μου.
Ο Τίτο με τους παρτιζάνους του προέβαλαν τη μεγαλύτερη αντίσταση σε κατεχόμενη χώρα στον Β' ΠΠ. Καθήλωσαν εκεί 70 (!) Γερμανικές μεραρχίες που θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν στο Ανατολικό μέτωπο. Οι Γερμανοί,
ποτέ δεν θα του συγχωρήσουν αυτό. Και άλλοι Δυτικοί γενικότερα αν θέλεις τη γνώμη μου.
Όμως, πρέπει να βάλουμε κι άλλα στοιχεία στην υπόθεση. Η Κομμουνιστική Διεθνής (η Τρίτη Διεθνής), στο 7ο συνέδριό της, έβαλε σαν κύριο καθήκον των Κομμουνιστικών Κομμάτων την πάλη κατά το πολέμου και του φασισμού, που ήταν σε άνοδο στην Ευρώπη τα χρόνια του μεσοπολέμου.
"
Το 7ο Συνέδριο της Κ.Δ. (Ιούλιος-Αύγουστος 1935) χαράζει τη νέα στρατηγική και τακτική του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Αποσαφηνίζει το περιεχόμενο και τις προοπτικές της πολιτικής της ενότητας και του λαϊκού μετώπου στην πάλη εναντίον του φασισμού, του ιμπεριαλισμού και του πολέμου. Θέτει σαν κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή νέου παγκοσμίου πολέμου, για την ειρήνη και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Εκτιμά ότι κύριος εχθρός για την ανθρωπότητα είναι η φασισμός και υπογραμμίζει ότι η πάλη για τη δημοκρατία αποτελεί σημαντικό μέρος της πάλης για το σοσιαλισμό. Ιδιαίτερη σημασία δίνει στο συνδυασμό των διεθνιστικών με τα εθνικά καθήκοντα. Καλεί όλα τα ΚΚ να δυναμώσουν τις προσπάθειές τους για την ενότητα δράσης της εργατικής τάξης με τη δημιουργία ενός Ενιαίου Εργατικού Μετώπου, για την ενότητα δράσης όλων των αντιφασιστικών δημοκρατικών δυνάμεων, με τη δημιουργία ενός πλατιού Λαϊκού Μετώπου, καθώς και για την ενότητα δράσης όλων των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου."
Πηγή
Στην κατεχόμενη Ευρώπη, αντίσταση κατά των δυνάμεων κατοχής αναπτύχθηκε σε πολλές χώρες. Από όλες, όμως, μόνο 3 είχαν σοβαρή αντίσταση, τέτοια που να αναγκάσει τα στρατεύματα του Χίτλερ (του Άξονα γενικότερα) να κρατούν πάνω στα κατακτημένα εδάφη ικανή δύναμη, την οποία στερούσαν από τα πολεμικά μέτωπα:
- Η Σοβιετική Ένωση (τα κατεχόμενα)
- Η Γιουγκοσλαβία
- Η (μικρή) Ελλαδίτσα
Στη Σοβιετική Ένωση, η αντίσταση των παρτιζάνων ήταν φυσικά η πολυπληθέστερη από όλες, πράγμα φυσιολογικό, λόγω μεγέθους της χώρας. Εκεί γνώρισε ο Άξονας την πρώτη του μαζική και μεγάλης έκτασης ήττα, που άλλαξε και τη ροή του πολέμου.
Για την Γιουγκοσλαβία τα είπαμε. Στην Ελλάδα των 5 - τότε - εκατομμυρίων, ο Χίτλερ κρατούσε πάνω στο έδαφός μας 12 (!) Μεραρχίες. Σ' αυτές πρέπει να προστεθούν οι δυνάμεις των Ιταλών και των Βουλγάρων, πράγμα που αυξάνει ακόμα περισσότερο τη συνολική δύναμη κατοχής.
Την αντίσταση τη σήκωσε κατά κύριο λόγο στην πλάτη του το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ αριθμούσε στα τέλη του 43 κάπου 120.000 άνδρες, τακτικό και εφεδρικό στρατό συν τις δυνάμεις του ΕΛΑΝ, της ΕΑ (Εθνικής Αλληλεγγύης), της ΕΠτΑ (Επιμελητείας του Αντάρτη) και της ΕΠΟΝ. Το ΕΑΜ είχε οργανώσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάπου 1.5 εκατομμύριο Έλληνες.
Τώρα το πώς ιδρύθηκε το ΕΑΜ δεν χρειάζεται να πούμε. Είναι γνωστός ο ρόλος του ΚΚΕ για την ίδρυσή του. Είναι ακόμα γνωστή η επιστολή Ζαχαριάδη, η δραπέτευση των Ακροναυπλιωτών και οι θυσίες των μελών και οπαδών του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Και επειδή υπάρχουν και προσωπικές μαρτυρίες, τόσο του μακαρίτη πατέρα μου, μαχητή του εφεδρικού ΕΛΑΣ, όσο και των δυο θείων μου, αδελφών της μητέρας μου, και των δύο επίσης μαχητών του ΕΛΑΣ και όλοι τους περασμένοι από το Αλβανικό στην πρώτη γραμμή (ο ένας γύρισε τραυματίας), θα σου πω ότι μάλλον ο απλός λαός σύρθηκε - και αργότερα μεγαλούργησε, βέβαια - στην αντίσταση από τους κομμουνιστές, παρά το ανάποδο. Θα έλεγα μάλιστα ότι η λέξη "σύρθηκε" είναι μάλλον λάθος. Απλά το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην δημιουργία του ΕΑΜ και μετά το ΕΑΜ πήρε όλο το λαό από το χέρι και τον τοποθέτησε εκεί που αρμόζει σε ένα υπερήφανο λαό: στην πρώτη γραμμή της αντίστασης.
Τσώρτσιλ: "Μέχρι τώρα λέγαμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από τώρα και στο εξής, πρέπει να λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες"
(We will not say thereafter that the Greeks fight like heroes, but heroes fight like the Greeks!)
Πηγή
Για τα υπόλοιπα, το θέμα είναι όντως, ζήτημα συζήτησης. Καληνύχτα.
-