Η Τέχνη του Ακονίσματος. Εργαλεία και Τεχνικές.

Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

Που να ξέρω μωρέ που πάει και βρίσκει όλες αυτές τις π..αριές και τα ματζούνια ο Μιχάλης...
Σε λίγο εδώ μέσα οι άγνωστες λέξεις θα είναι πιο πολλές απ´ τις γνωστές.

Tsimisce, το Slurry το βρηκες σε καλη τιμη?
θα μου δωσεις και εμενα λιγο?

Re: Τι παραγγείλαμε σήμερα

:flipout:
Οι Coticul έρχονται με μια μικρή πέτρα, που την τρίβεις πάνω τους, δημιουργεί λάσπη και χαμηλώνει τα grit.
Αυτές είναι οι slurry.
Όσο ξεπλένεις με νερό τόσο αραιώνει η λάσπη και ανεβαίνουν τα grit.
Μέχρι που την ξεβγάζεις τελείως και ακονίζεις μόνο με νερό, οπότε πας στα φυσικά grit της πέτρας.

Μάικ, αν σου κάνουν σαν μέγεθος, είναι μια χαρά.
Δύσκολα να είναι βέβαια τα grit που δηλώνουν σε όλη την επιφάνεια, αλλά αυτό μπορείς να το δεις με ένα μικροσκόπιο ή κάποια πολύ δυνατή λούπα.
Σίγουρα θα θέλουν όμως lapping για να ισιώσουν.
Αν δεν έχεις lapping stone κόλα ένα γυαλόχαρτο σε μία επίπεδη επιφάνεια και τρίψε την να ισιώσει.

Θανάση, στα 87 ευρώ που την πήρα σου δίνουν δώρο την μικρή.
Έχει και πιο μικρές στο πενηντάρικο αν θες :p

και το αλλο προβλημα με τις φτηνιαρικες πετρες ειναι οτι τρωγονται ακανονιστα, και οπως πολυ σωστα ειπε ο Tzi ισιωμα με πετρα ή γυαλοχαρτο.

κατι εγραψε o GigaZidane?
(Μπαμπη τσιμπαει)

Και το ότι είναι μαλακές και θέλουν πολύ περισσότερα περάσματα για να ακονίσουν.
Για να πάρεις όμως μια naniwa θέλεις 60$.
Για Norton και Shapton δεν το συζητάμε...
Και αν πας σε φυσικές... Άστο!

Ρε παιχτε μας κ εμάς λίγο.
Μη μιλάτε συνέχεια ξένες γλώσσες κ τρέχουμε στο Γκούγκλη ! :flipout:

+1

Και με την ευκαιρια, υπαρχει πουθενα στο forum καποιου ειδους "οδηγος" για ακονισματα; Θελω να ακονισω μερικα μαχαιρια, 2-3 σκαρπελα, ενα τσεκουρι κτλ, αλλα δεν εχω ΙΔΕΑ ποιος ειναι ο σωστος τροπος. Εχω εναν διδυμο τροχο, αλλα το εβαζα "αναποδα" το μαχαιρι, οχι "κοντρα" οπως ειδα σε video να το βαζουν...

Υπαρχει ενα νημα για ακονισματα, αλλα δεν νομιζω να ακομα να μπορεις να πεις οτι ειναι οδηγος..

Ο διδυμος τροχος ειναι ενας ασφαλεστατος τροπος για να καταστρεψεις και οχι να ακονισεις το μαχαιρι :))

Re: Απάντηση: Τι παραγγείλαμε σήμερα

+1

Και με την ευκαιρια, υπαρχει πουθενα στο forum καποιου ειδους "οδηγος" για ακονισματα; Θελω να ακονισω μερικα μαχαιρια, 2-3 σκαρπελα, ενα τσεκουρι κτλ, αλλα δεν εχω ΙΔΕΑ ποιος ειναι ο σωστος τροπος. Εχω εναν διδυμο τροχο, αλλα το εβαζα "αναποδα" το μαχαιρι, οχι "κοντρα" οπως ειδα σε video να το βαζουν...
Αυτό λένε τόση ώρα οι από πάνω... Δεν τα κατάλαβες; περίεργο...

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

87 η πέτρα;
Και κάτι άσχετοι λένε το διανάντι “πολύτιμη πέτρα”. Και δεν έχουν και slurry...

Ανάποδα κάνεις stropping και όχι ακόνισμα.
Και το κάνεις σε δέρμα και λινό.
Ειδικά με τα μαχαίρια είναι θέμα προσωπικού γούστου, οπότε δεν μπορεί να υπάρχει οδηγός...
Ξεκινάς ορίζοντας την κόψη όπου σε βολεύει, το ακονίζεις πάντα με πέτρες και τέλος το γυαλίζεις όπως σου αρέσει πάλι.
Για τα κουζίνας π.χ. εμένα μου αρέσει να παίζω με ασύμμετρη κόψη (δεξιόχειρας βλέπεις) στις 30 μοίρες και να γυαλίζω με τεχνητή πέτρα ή ντουκόχαρτο στα 3000 grit για να δώσω "δόντια".
Με φυσική πέτρα παίρνεις πιο γλυκό κόψιμο και δεν τραβάει καθόλου.

Συνοψιζοντας...σας εχασα εχασα τελειως 😁😛
Πολλες αγνωστες λεξεις. Πρεπει να κατσω να δω μπολικα βιδεα στο youpor...εεε, youtube, εννοω.
Παντως, αν δεν κανει ο τροχος, εμπλεξα. Δεν εχω αλλο μηχανημα.

Συνοψιζοντας...σας εχασα εχασα τελειως 😁😛
Πολλες αγνωστες λεξεις. Πρεπει να κατσω να δω μπολικα βιδεα στο youpor...εεε, youtube, εννοω.
Παντως, αν δεν κανει ο τροχος, εμπλεξα. Δεν εχω αλλο μηχανημα.

έχεις δίκιο. κι εγώ την ίδια απορία έχω. κάποιοι χρησιμοποιούν ωρολογία που είναι άγνωστη σε άλλους...

Tzi, και τωρα θες να καταλαβει ο φιλος που ρωταει. Παλι το λεξικο ανοιξες :flipout:
(mastroxalastis χωρις να θελω να σε μειωσω (μη παρεξηγηθω) αλλά καταλαβα οτι δεν εχεις ξανα ακονισει)
Φιλε υπαρχουν δυο σχολες, στη μια τροχιζουν με ταινιες (γυαλοχαρτα) και στην αλλη με πετρες σαν του διδυμου τροχου.
Το ακονισμα με πετρες (ισιες) ειναι μια κατηγορια μονο του, το ιδανικο αλλά με πολυ γνωση και παρα πολυ υπομονη.
Το ακονισμα ειναι τομοι ολοκληροι και δεν μπορουν να μεταφερθουν σε 5 γραμμες. Πρεπει να διαβασεις και να δεις πολλα video. Ποτε δεν θα ακονισεις μαχαιρι κοντρα σε στρογγυλη πετρα ή σε ταινια.

Θανάση, δεν ξεκινάς ένα νήμα;
Πιάσε εσύ τους τροχούς να πιάσω εγώ τις πέτρες κάποια στιγμή που θα είμαι στον υπολογιστή γιατί από το κινητό δεν παίζει. :smile:

Καταρχην ευχαριστω και...οχι, δεν προσβαλλομαι, ειμαι ασχετος και το ξερω ;)
Αν "κοντρα" εννοεις ΠΡΟΣ την κοψη, το καταλαβαινω, κι εγω αναποδα εχω δει να ακονιζουν σε πετρα. Αλλα σε διδυμους τροχους εχω δει να ακονιζουν κοντρα. Γι αυτο αναρωτιεμαι.

Οχι, εγω θα γραφω για τις ταινιες, τους τροχους δεν τους συμπαθω
:chinscratch: ασε ρε αν ανοιξουμε νημα στο τελος θα τσακωθουμε και μεταξυ μας :flipout: (και δεν το θελω)

mastroxalastis μπορει να εχεις δει να ακονιζουν κοντρα τα σκαρπελα, αλλά το κανουν με jig και συγκεκριμενο μηχανημα (ψυξη πετρας, σωστες γωνιες, συγκεκριμενη πετρα κλπ)

(το σκισαμε το θεμα)

Τελείως...
Jigs υπάρχουν και για πέτρες.
Ανάποδα στις πέτρες ακονίζουν οι βαρυποινήτες το κουτάλι που σκάβουν το τούνελ...
Έτσι ξεκινάς για να συνηθίσεις τη γωνία και να μην κάνεις ιδιαίτερη ζημιά στο μαχαίρι.

Ανοίξτε το να μάθουμε και εμείς σωστά πράγματα ρε παιδιά ...και ξεκινήστε το γλυκά-γλυκά με γνώμονα ότι δεν ξέρουμε τίποτα ...όχι κατευθείαν στα μεταπτυχιακά. -bye-