Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απάντηση: Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

Να προσθεσω σε αυτα που πολυ σωστα εγραψε ο Νικολας οτι, με την MIG και μπουκαλα (χωρις flux στο συρμα) δεν μπορεις να κολλας σε εξωτερικους χωρους γιατι με τον αερα μεταφερεται το αεριο και δεν σφραγιζεται η κολληση. Στην αναγκη, σε εξωτερικο χωρο, θα πρεπει να στηθει ενας κλωβος (τεντα) γυρω απο το σημειο κολλησης.

Last edited:

Ευχαριστουμε παιδια για τις πολυ χρησιμες παρατηρησεις.
Παντως, (Μιχαλη και οποιος αλλος ενδιαφερεται) δειτε βιντεο με MIG. Καμια σχεση με τον χαμο που κανει η MMA, κολληση ακριβειας και "ατσαλακωτη".

Re: Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

σωστα! αυτο ξεχασα να το αναφερω.

καλημερα θαναση καλημερα μαστροχαλαστη!

Last edited by a moderator:

Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τιμές στις laser...:bigcry::bigcry:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Re: Χρήσιμα βίντεο, έξυπνες ιδέες, βελτιώσεις εργαλείων

Αααααααχχχχ... ερωτας! ;)
καλημερα σε ολα τα ομορφοπαιδα!

να πω ακομα οτι με τη σημερινη τεχνολογια , η κορυφαια λυση κολλησης η οποια βεβαια φτανει στο... θεο οικονομικα, ειναι οι laser-mig!
ειναι οπως οι λεηζερ που εβαλε ο μπαμπης που λειωνει τα δυο μερη κανοντας τα ενα σωμα, αλλά ΚΑΙ με αυτοματη πληρωση υλικου οπως κανουν οι mig
τοσο σε θεμα ταχυτητας οσο και σε θεμα αντοχης δεν εχουν ομοιο.
και φυσικα ολες οι ρομποτικες διαταξεις χρησιμοποιουν ειτε lazer ειτε mig ειτε laser-mig

Καλημέρα σας και καλό μήνα.
Πλησιάζει η ώρα για αγορά ηλεκτροσυγκόλλησης και θέλω την βοήθεια των έμπειρων ....Ποια και γιατί;
θέλω ένα εργαλείο αξιόπιστο, "εύκολο" στην χρήση και να έχει ανοχές...τα χρήματα που θα διαθέσω ,θα είναι περίπου στα 150 . Πιστεύω ότι παίρνεις κάτι καλό σε αυτά τ χρήματα.
Είμαι ανάμεσα σε αυτά τα δυο μηχανήματα:

1) https://www.skroutz.gr/s/9263169/Helix-MMA-160Xi.html

2) https://www.skroutz.gr/s/21228270/Helix-Mini-200-Fit.html

Αλλά γλυκοκοιτάω και αυτή: https://www.skroutz.gr/s/6046245/Imperia-Pro-ARC-161.html

Μην με μπερδέψετε με άλλα μηχανήματα, μόνο πείτε μου για τα παραπάνω...αν έχει δουλέψει αρκετά κάποιος φίλος μια από αυτές, ας μου πεί εντυπώσεις. Έχω μια επιφύλαξη λόγω όγκου, στις μικρές όπως η σειρά Helix mini,αν και σε βίντεο λένε ότι είναι πολύ καλά μηχανήματα.Θα αντέξουν όμως στον χρόνο;

Πολύ καλές όλες αυτές που έχεις βάλει, από φίλους που τις έχουν, και η mini πολύ καλή επίσης.
Ποια θα είναι η χρήση της και τι ακριβώς εννοείς "αντοχή στο χρόνο"

καλημερα διαμαντη, εγω θα σε μπερδεψω λιγο ;) λεγοντας σου οτι ναι μεν αυτες που εβαλες ειναι ολες καλες, και οποια και αν παρεις θα την ευχαριστηθεις, αλλά αν μπορεσεις να δωσεις λιγα παραπανω και να πας στην helix την 180 ή και την 200. η 200 εχει μονο 25 ευρω παραπανω
πριν 3-4 μηνες εβαλα τον κουμπαρο μου που εψαχνε και αυτος οπως εσυ να αγορασει την 200 αρα. και φυσικα ειναι σκυλι και προσωπικα την θεωρω απο τα καλυτερα κομματια στην κατηγορια της.

σου ειπα αν μπορεις να ανεβεις λιγο παραπανω, επειδη ο λογος ειναι οτι οι μεγαλυτερες εχουν και μεγαλυτερο κυκλο εργασιας
αρκει φυσικα να εχεις πριζα 20Α για να σηκωνει την αυξημενη απαιτηση ρευματος

ο κυκλος εργασιας (οπου για μενα εκει φαινεται το καλο εργαλειο) ειναι το ποσα αμπερ μπορει να δουλεψει συνεχομενα ή για πολυ ωρα χωρις να σταματησει
θα τον δεις να αναφερεται ως ποσοστο % στα τοσα αμπερ
π.χ. αν ενα εργαλειο λεει οτι ειναι 160 αμπερ, αυτο δεν σημαινει οτι μπορει να δουλευει συνεχεια στα 160 αμπερ
αλλά θα σου πει οτι δουλευω 80% στα 120 αμπερ ή 100% στα 105 αμπερ κλπ

ο κυκλος εργασιας ειναι ανα δεκαλεπτα
αν σου λεει π.χ. οτι εχω κυκλο εργασιας 50% στα 150 αμπερ, αυτο σημαινει οτι μεσα στο δεκαλεπτο θα δουλεψω 5 λεπτα (το μισο) στα 150 αμπερ και μετα θα σταματησω.
δεν μπορεις ομως να πεις ενταξει θα την δουλεψω 10 λεπτα στα 150 αμπερ και μετα θα ξεκουραστει άλλα 10 λεπτα

φυσικα για ερασιτεχνικη χρηση, μικρη διαφορα εχει η 200 αρα απο την 160αρα. αλλά και η διαφορα τιμης ειναι μικρη

ετσι ανεβαινοντας σε δυναμη στην ιδια μαρκα, εχεις το πλεονεκτημα οτι αυξανεις τον κυκλο εργασιας σου σε καποια αμπερ που θες να δουλεψεις
ετσι αν θες να κανεις κολλησεις στα 120 αμπερ, με την μια θα πρεπει να κολλας για παραδειγμα 3-4 λεπτα και μετα να σταματας για άλλα 6 λεπτα , με την αλλη μπορεις να δουλευεις σερι

γενικα ομως επειδη ο μεσος ερασιτεχνης κολλαει στα 80-100 αμπερ για συνηθισμενες δουλιες, και η 160 αρα ειναι μια χαρα για συνεχομενη εργασια καθως στα 100 αμπερ οι περισσοτερες 160αρες εχουν κυκλο εργασιας 100%. και εγω 160αρα εχω (matech)
και με βολευει το οτι μπορω να την βαλω στην οποιαδηποτε σχεδον πριζα και οχι να περιοριζομαι

απο τις προδιαγραφες τους, αν αποφυγεις τις εινχελ τις οποιες δεν εχει τυχει να δουλεψω, ολες καλες μου φαινονται αν και ο ερωτας μου ειναι οι telwin που τις θεωρω ενα κλικ καλυτερες τοσο σε αντοχη οσο και σε ποιοτητα κολλησης

αλλά οποια και απο τις 3 που εβαλες να αγορασεις, ολες ειναι καλες!

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ερασιτεχνική χρήση πάντα, μια στο τόσο ,όταν χρειαστεί να κάνω κάτι. Πιο πολύ θα είναι στην αποθήκη...
Αλλά προτιμώ να πάρω κάτι, που να μείνει..Τις μίνι ,που είναι σαν βιντεοκάμερες, δεν μου γεμίζουν το μάτι...πιο πολύ παιχνίδι,παρά εργαλείο τις βλέπω...

καλημερα διαμαντη, εγω θα σε μπερδεψω λιγο ;) λεγοντας σου οτι ναι μεν αυτες που εβαλες ειναι ολες καλες, και οποια και αν παρεις θα την ευχαριστηθεις, αλλά αν μπορεσεις να δωσεις λιγα παραπανω και να πας στην helix την 180 ή και την 200. η 200 εχει μονο 25 ευρω παραπανω
πριν 3-4 μηνες εβαλα τον κουμπαρο μου που εψαχνε και αυτος οπως εσυ να αγορασει την 200 αρα. και φυσικα ειναι σκυλι και προσωπικα την θεωρω απο τα καλυτερα κομματια στην κατηγορια της.

σου ειπα αν μπορεις να ανεβεις λιγο παραπανω, επειδη ο λογος ειναι οτι οι μεγαλυτερες εχουν και μεγαλυτερο κυκλο εργασιας
αρκει φυσικα να εχεις πριζα 20Α για να σηκωνει την αυξημενη απαιτηση ρευματος

ο κυκλος εργασιας (οπου για μενα εκει φαινεται το καλο εργαλειο) ειναι το ποσα αμπερ μπορει να δουλεψει συνεχομενα ή για πολυ ωρα χωρις να σταματησει
θα τον δεις να αναφερεται ως ποσοστο % στα τοσα αμπερ
π.χ. αν ενα εργαλειο λεει οτι ειναι 160 αμπερ, αυτο δεν σημαινει οτι μπορει να δουλευει συνεχεια στα 160 αμπερ
αλλά θα σου πει οτι δουλευω 80% στα 120 αμπερ ή 100% στα 105 αμπερ κλπ

ο κυκλος εργασιας ειναι ανα δεκαλεπτα
αν σου λεει π.χ. οτι εχω κυκλο εργασιας 50% στα 150 αμπερ, αυτο σημαινει οτι μεσα στο δεκαλεπτο θα δουλεψω 5 λεπτα (το μισο) στα 150 αμπερ και μετα θα σταματησω.
δεν μπορεις ομως να πεις ενταξει θα την δουλεψω 10 λεπτα στα 150 αμπερ και μετα θα ξεκουραστει άλλα 10 λεπτα

φυσικα για ερασιτεχνικη χρηση, μικρη διαφορα εχει η 200 αρα απο την 160αρα. αλλά και η διαφορα τιμης ειναι μικρη

ετσι ανεβαινοντας σε δυναμη στην ιδια μαρκα, εχεις το πλεονεκτημα οτι αυξανεις τον κυκλο εργασιας σου σε καποια αμπερ που θες να δουλεψεις
ετσι αν θες να κανεις κολλησεις στα 120 αμπερ, με την μια θα πρεπει να κολλας για παραδειγμα 3-4 λεπτα και μετα να σταματας για άλλα 6 λεπτα , με την αλλη μπορεις να δουλευεις σερι

γενικα ομως επειδη ο μεσος ερασιτεχνης κολλαει στα 80-100 αμπερ για συνηθισμενες δουλιες, και η 160 αρα ειναι μια χαρα για συνεχομενη εργασια καθως στα 100 αμπερ οι περισσοτερες 160αρες εχουν κυκλο εργασιας 100%. και εγω 160αρα εχω (matech)
και με βολευει το οτι μπορω να την βαλω στην οποιαδηποτε σχεδον πριζα και οχι να περιοριζομαι

απο τις προδιαγραφες τους, αν αποφυγεις τις εινχελ τις οποιες δεν εχει τυχει να δουλεψω, ολες καλες μου φαινονται αν και ο ερωτας μου ειναι οι telwin που τις θεωρω ενα κλικ καλυτερες τοσο σε αντοχη οσο και σε ποιοτητα κολλησης

αλλά οποια και απο τις 3 που εβαλες να αγορασεις, ολες ειναι καλες!
Αν πάρω την Helix mma την κίτρινη, θα προτιμήσω την 180:ernaehrung004: ,που έχει 6 παραπάνω από την 160...

Διαμαντη, οπως σου ειπαν και θα σου πουνε και αλλοι, οι mini μονο παιχνιδι δεν ειναι.
Την 140αρα την εχω δουλεψει αρκετα, κολλαει πολυ καλα και ειναι βολικοτατη. Φανταζομαι, αντιστοιχες θα ειναι και οι 160αρα και η 200αρα.
Και οι τιμες χωμα.
Σαφως, η αντοχη στο χρονο ειναι ενα ερωτημα και ο μονος ενδοιασμος που εχω προσωπικα.
Απο εκει και περα, με 160αρα δουλευεις 4αρι συρμα, που νομιζω ειναι παραπανω απο αρκετο για ερασιτεχνικη χρηση.
Οσο για τον κυκλο, οπως ειπε και ο Νικολας, ρεαλιστικα δεν θα σε απασχολησει καθολου σε αυτες, και παλι για ερασιτεχνικη χρηση.
Τελος, κι εγω εχω ακουσει πολυ καλα λογια για τις Telwin.

Αν πάρω την Helix mma την κίτρινη, θα προτιμήσω την 180:ernaehrung004: ,που έχει 6 παραπάνω από την 160...

πιστευω οτι αυτη ειναι η πιο σοφη λυση!
μπορει να δουλευει ανετα και σε 16Α πριζα νομιζω. ρωτα ομως πριν αγορασεις. επιπλεον να προσεξεις αν χρησιμοποιεις μπαλαντεζα, αυτη να ειναι 2.5 οχι 1.5 mm2

οι μινι ειναι πολυ καλες και πολυ βολικες αν κανεις εργασιες στο ποδι (οροφες και τετοια) ομως ακριβως επειδη ειναι πολυ μικρες ειναι και πιο ευαισθητες σε τρανταγματα
αν εχουν καποιο προβλημα οι συγχρονες ινβερτερ, ειναι οτι απο τυχαια τρανταγματα ενω δουλευουν, ευκολα μπορει να καψουν καποιο ηλεκτρονικο.

να κοιτας να εχουν μακρια καλωδια για δυο λογους
αυτη που διαλεξες εχει τετραμετρα αρα εισαι μια χαρα

οι δυο λογοι ειναι αφενος μεν για να ειναι πιο χρηστικες αλλά επιπλεον γιατι ιδιαιτερα οι μινι αν εχουν μικρα καλωδια, το να τραβηξεις το καλωδιο επειδη ειναι κοντο και να τις μετακινησεις ετσι αποτομα, μπορει να παθουν ζημια την ωρα που δουλευουν

ο αλλος λογος ειναι οτι οταν κολλας, πρεπει η μηχανη να ειναι απομακρα απο το σημειο κολλησης και βασικα ο ανεμιστηρας της να μην βλεπει το σημειο κολλησης
κατα την κολληση εκτοξευονται μερικα σταγονιδια και πολυ μικρα τεμαχια" σκονης" τα οποια αναρροφωνται απο τον ανεμιστηρα που τα στελνει στα ευαισθητα ηλεκτρονικα και τα βραχυκυκλωνει
ετσι οσο πιο μακρυα καλωδια εχεις, τοσο πιο μακρια θα ειναι το εργαλειο απο το σημειο κολλησης

οτι και να παρεις καλοδουλευτη και να εισαι σιγουρος οτι θα την χαρεις ;)
τελος μην ξεχασεις να αγορασεις και ηλεκτρονικη μασκα. με 15 ευρω κανεις καλα τη δουλεια σου, αλλά με 25 ακομα καλυτερα
φτηνες και καλες οι arcmax (τετοια εχω με 16 ευρω)

Την mini στα 200Α παρε και ας ειναι αχρειαστη....καποια στιγμη για καποιο λογω για ενα κολλημα "βαρυ" θα την χρειαστεις και δεν θα σου φτανουν οι αλλες...στο λεω γιατι καλη ειναι και η 140Α και η 160Α αλλα εκει παιζεις πιο ψηλα...και ειναι μεσα στο μπατζετ σου..

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας

Όταν πάω για την αγορά, θα ρωτήσω και στο μαγαζί ποια από τις δύο, την μίνι ή την κίτρινη και θα καταλήξω εκείνη την ώρα.

Με το καλό ρε φίλε.
Ατου τα τετραμετρα καλώδια!
Γέλαγα με ένα σχόλιο που έλεγε: "Δεν κάνει την δουλειά με κεφι"
Χαχαχαχα

Όταν την παρεις τσέκαρε αν τραγουδάει χαρουμενα όταν κολλάς!

Ευχαριστώ παιδιά....
Όταν την παραλάβω και την δοκιμάσω, θα σας πω...

καλοδουλευτη!
ευχομαι να την ευχαριστηθεις
ρωτησες αν δουλευει ανετα σε 16Α ασφαλεια?
Πρέπει να ρωτήσω για 16Α ασφάλεια; δεν έχω ξανακούσει κάτι τέτοιο...

Δεν εχουν τετοια θεματα οι καινούργιες ηλεκτροκολλησεις....την "σηκωνει"... ειναι το μεγαλο τους ατου...
Η 140αρα σε 10Α και με αλλες συσκευες στο δυκτιο μια χαρα δουλεψε....