Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Απάντηση: Re: Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Τι μου θύμισες ρε Κώστα...έναν κορυφαίο υδραυλικό παλιάς κοπής,το 1980,που μας έβαζε όλους ανεξαρτήτως ειδικότητας να μάθουμε να γράφουμε το όνομα μας με μια θηρία τριφασικη...Όλοι βριζαμε από μέσα μας,αλλά όλοι τον σεβομασταν!

Μακάρι να ζει ακόμα...

Καλημέρα μάστορα.

Χαλαστρή-μάστορα
Πάρε μερικά tips για την αρχή από τον Γέροντα, που έχει τρέξει μερικές εκατοντάδες μέτρα ηλεκτρόδια από παιδί 22 χρονών μέσα στην βαριά βιομηχανία, πριν αλλάξει καπέλο & πάρει τα πιο ........βελούδινα μονοπάτια.

1.Ξεκίνα να τραβάς γαζιά σε μια λάμα συμπαγή, όχι κούφιο(στραντζαριστό) για να στρώσει το χέρι σου. Προσπάθησε να γράψεις το όνομα σου στην αρχή για να μάθεις πως να στρίβεις το ηλεκτρόδιο.

2.Προμηθεύσου μια ελαφριά τσιμπίδα καλής ποιότητας. Μην έχεις πάρει καμιά τσιμπίδα τεράστια & βαριά λες & είσαι έμπειρος ¨τσιμπίδας" (έτσι τους λένε τους ηλεκτροσυγκολλητές στην πιάτσα). Η βαριά τσιμπίδα τον αρχάριο, θα τον κουράσει γρήγορα & ειδικά με το 2,5άρι ηλεκτρόδιο που λογικά θα δουλεύει για αρχή.

3.Σπάζε συχνά με ένα ματσακόνι την πάστα για να δεις τι γίνετε πίσω. Όταν θα πάρεις τον αέρα της τσιμπίδας (& όχι της μηχανής) προχωρώντας εσύ μπροστά & κολλώντας η πάστα πίσω θα φεύγει όμορφα & σχεδόν από μόνη της πάνω από το κόλλημα.
Εκεί τότε θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, γίνεσαι μάστορας σιγά - σιγά βρε αδερφέ.

4.Μην βάζεις κάθετα το ηλεκτρόδιο εντελώς. Τρίψε το λίγο στην αρχή, χτύπησε το ελαφριά αλλά σταθερά (& όχι ...δειλά) δίπλα σε ένα μασίφ κομμάτι σίδερο ώστε να σου "ξεκινήσει", να κάνει αρχή & να "ζεσταθεί". Όχι κατευθείαν στον σημείο που θες να κολλήσεις. Κάνε γρήγορα μικρά κυκλάκια & να πατάς καλά το ηλεκτρόδιο κάτω ώστε να σου κάνει καλή ρίζα.

5.Στο κόλλημα στο στραντζαριστό θέλει τσιμπιές (πονταρισιές) & όχι συνέχεια το ηλεκτρόδιο εκεί γιατί θα σου τρυπήσει. Ρύθμισε τα αμπέρ στην μηχανή τόσο όσο ίσα για να σου προχωρά όμορφα το ηλεκτρόδιο.
Δέσε το σώμα της μηχανής σου όσο πιο κοντά γίνετε εκεί που θα κολλάς & όχι πολύ μακριά.

6.Όταν κολλάς δύο μη ισόπαχα σίδερα θέλει εμπειρία & εξοικείωση το πόσο θα πρέπει να μένει το ηλεκτρόδιο στο ένα κομμάτι & πόσο στο άλλο. Το ίδιο & όταν θα πας να κολλήσεις "ουρανό", "ανεβατό", "κατεβατό" κλπ. Ξεκίνα πρώτα με ασκήσεις εδάφους είπαμε !!!
Όσο δεν έχεις σταθερό χέρι & φεύγεις & έρχεσαι από το κόλλημα τόσο πιο πολλούς πόρους θα σου κάνει η συγκόλληση. Εκεί μετά θέλει καλό ματσακόνισμα για να φύγει καλά η πάστα από τον πόρο.

Αυτά τα λίγα.........................

:worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :worshippy: :grinning-smiley-043

Να ειστε καλα ολοι, μαστορες, και ευχαριστω για τα tips, ειναι παντοτε καλοδεχουμενα :)
Και, βεβαια, χωρις πολληηηη εξασκηση δε γινεται τιποτα
Πρεπει να ειμαι καπου στα ... 4-5 μετρα εγω ακομα, οποτε..εχω δρομο ακομα, κυριολεκτικα :)

Χαλαστρή-μάστορα
Πάρε μερικά tips για την αρχή από τον Γέροντα, που έχει τρέξει μερικές εκατοντάδες μέτρα ηλεκτρόδια από παιδί 22 χρονών μέσα στην βαριά βιομηχανία, πριν αλλάξει καπέλο & πάρει τα πιο ........βελούδινα μονοπάτια.....

....... Αυτά τα λίγα.........................

Τα είπες τόσο ωραία οπότε εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
mastroxalastis ελπίζω να έχεις ηλεκτρονική μάσκα. αν δεν έχεις να πάρεις άμεσα. δεν ξέρεις πόσο πολύ θα σε βοηθήσει.

Τα είπες τόσο ωραία οπότε εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
mastroxalastis ελπίζω να έχεις ηλεκτρονική μάσκα. αν δεν έχεις να πάρεις άμεσα. δεν ξέρεις πόσο πολύ θα σε βοηθήσει.

Εχω. Και οντως, αυτο ξεχασα να το πω, ειναι απολυτως απαραιτητη. ΕΙΔΙΚΑ για αρχαριους οπως εγω.

Ωραία είσαι σε καλό δρόμο λοιπόν.
Ότι είπε ο Κώστας ΕΞΑΣΚΗΣΗ !!! σε χοντρό σίδερο οπότε και λίγο παραπάνω να ξεχαστείς να μην το τρυπήσεις.
Παίξε και με τα αμπέρ να δεις πως συμπεριφέρεται το ηλεκτρόδιο (πιτσιλιές , κολλήματα κ.λ.π.)
επίσης ΥΠΟΜΟΝΗ δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσα τα βλέπουμε.

Ωραία είσαι σε καλό δρόμο λοιπόν.
Ότι είπε ο Κώστας ΕΞΑΣΚΗΣΗ !!! σε χοντρό σίδερο οπότε και λίγο παραπάνω να ξεχαστείς να μην το τρυπήσεις.
Παίξε και με τα αμπέρ να δεις πως συμπεριφέρεται το ηλεκτρόδιο (πιτσιλιές , κολλήματα κ.λ.π.)
επίσης ΥΠΟΜΟΝΗ δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσα τα βλέπουμε.

Όταν καταφέρει να γράψει το nick name του με την ηλεκ/ση θα είναι έτοιμος να πάει να δώσει για εξετάσεις !!! :firstprize:

Όταν καταφέρει να γράψει το nick name του με την ηλεκ/ση θα είναι έτοιμος να πάει να δώσει για εξετάσεις !!! :firstprize:

Το διαλεξα και μεγαλο το ατιμο.
Ας βαλουμε, προς το παρον, στοχο το ονομα της κορης, που ειναι και μικρο και μανιτζεβελο και βλεπουμε :)
(Ειναι τοσο δυσκολο να γραψεις ονομα; Μου φαινεται οτι βασικα ειναι θεμα κλιμακας. Σε πολυ μεγαλο κομματι μεταλλο δεν πρεπει να ειναι και τραγικο. Δλδ απο αποσταση αναγνωσης θα πρεπει να φαινεται OKish.
Βεβαια, σε μικρο κομματακι θα ειναι εως αδυνατο, αντιστοιχα με τον να προσπαθεις να γραψεις γραμματακια με bic κλασικο. Οχι; )

Με το χερι στην καρδιά:

τέτοια πόδια (έστω και ορθογώνια ως απάποδο Π) τι τύχει έχει να τα φτιάξει ένας που δεν έχει ξανακουμπήσει ηλεκτροκολληση;

View attachment 165429[/QUOTE]

να το τολμήσω; Μιλάμε για τραπέζι κουζίνας και 2 σκαμπό.
Δεν θέλω να βρει αποδεκτό, θέλω να βγει στην πένα.

Τα συγκεκριμένα πόδια της φωτο δεν έχουν πουθενά ηλεκτροκόληση.

Αν θέλεις να γυρίσεις τόσο πλατιά & χοντρή λαμαρίνα θέλεις μεγάλη μέγγενη & οξυγόνα/προπανιο για να τα γυρίσεις όμορφα & εύκολα.

Εγώ στην θέση σου, αν δεν ήμουν της δουλειάς, θα πήγαινα σε έναν σιδερά/καγκελά θα του έδινα το σχέδιο - διαστάσεις & μια φωτο & θα τα έπαιρνα έτοιμα. Άντε να τα έβαφα μετά για το καλό.

Πιστεύω καμία. και θα σου εξηγήσω.
Ακόμα και σωστή κόλληση να γίνει και με σωστά γωνιάσματα, τις συστολές/διαστολές/στρεβλώσεις που θα έχει το μέταλλο από τη θερμοκρασία μπορείς να τις υπολογίσεις ;
Άμα δεν το ήθελες στην πένα είχες κάποιες πιθανότητες..
Συγνώμη αν σε απογοήτευσα αλλά σου είπα την αλήθεια. αν ήξερες τι έχω τραβήξει με κάτι τέτοια ..

Πρώτη φορά ασχολήθηκα σοβαρά με την ηλεκτροκοληση. Δύο χρόνια την έχω και σκέφτηκα ότι είναι καιρός να δουλέψει λίγο. Ατζαμής στο αντικείμενο ξεκίνησα να φτιάξω την βάση για ενα τραπέζι (όταν τελειώσει η επιφάνεια θα παρουσιαστεί).
Για τον σκοπό αυτό λοιπόν, πήρα κοιλοδοκο 50 Χ 25 Χ 2 χιλιοστά. Το πάχος το ήθελα επίτηδες στα δύο χιλιοστά γιατί ήμουν σίγουρος ότι το πιο λεπτό θα το γέμιζα τρύπες.
Με ταλαιπωρησαν τα κοψίματα γιατί ήταν σε φάλτσα και το μόνο εργαλείο για μέταλλο που έχω είναι ένα τροχακι του λιντλ. Στα πόδια έβαλα ρυθμιζόμενο ποδαράκι γιατί δεν πίστευα ότι θα το γωνιασω τέλεια. Με κάποια λάθη που έγιναν στα κοψίματα και στις κολλήσεις τελικά το έφερα στο καλύτερο σημείο που μπορούσα. Ασταρωθηκε και βάφτηκε κατευθείαν, οπότε μένει μόνο η πλάκα να τελειώσει και να τοποθετηθεί.
47178acf85866c85f207933125840e87.jpg
1ae13c320eb93559c0724bf19600234d.jpg
8d8ba3a09f4284048045c14edcbdd022.jpg
56a8182278c5efd88960b64d2982ddd3.jpg
823544d0a5aa035c2b04582a35b3e8df.jpg
70b2ca9399acc732aeefa4eb2111280a.jpg
b15200d615498962ac360c070d77e0c3.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ωραίος ο μάστορας και στις σιδηροκατασκευές. !!

Παύλο μου φαίνεται ότι εκτός από τις ξύλινες ομορφιές το χεις και με το σίδερο.
Ψιλο-δύσκολο το σχέδιο με αμβλείες /οξείες γωνιές κ.λ.π. μιας και δεν έχεις ξανά δουλέψει ηλεκτροκόλληση.
Μια χαρά τα κατάφερες απ ότι βλέπω. μπράβο ! Δεν μπορώ να ξέρω πόσο καλές τις έκανες τις κολλήσεις αλλά επειδή είσαι μαστόρι πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ.
Πάντως κιλοδοκός 2mm πάχος δεν υπάρχει. στραντζαριστό βαρέως τύπου λέγεται. οι κιλοδοκοί αρχίζουν από 3mm

Ευχαριστώ Γιώργο. Στην πρώτη κοληση έκανα τρύπα, κατέβασα τα αμπέρ. Υπάρχει κάποιος μπούσουλας για τα αμπέρ και το πάχος ή έχει σχέση και το ηλεκτρόδιο;

Ευχαριστώ Γιώργο. Στην πρώτη κοληση έκανα τρύπα, κατέβασα τα αμπέρ. Υπάρχει κάποιος μπούσουλας για τα αμπέρ και το πάχος ή έχει σχέση και το ηλεκτρόδιο;

Σωστά, έχει να κάνει με το ηλεκτρόδιο αλλά και το πάχος/είδος του υλικού που κολλάς.

Εγώ τις πρώτες μου ουσιαστικές κολλήσεις τις έκανα σε ανοξείδωτα (με σωστό για την περίσταση ηλεκτρόδιο). Περιττό να πω πως έκανα πολλές τρύπες μέχρι να καταλάβω ότι το ρημάδι θέλει χαμηλότερα αμπέρ και υπομονή...

Άρα όσο πιο λεπτό το πάχος, πιο λεπτό ηλεκτρόδιο άρα χαμηλότερα αμπέρ...
Σωστά;