Χαλαστρή-μάστορα
Πάρε μερικά tips για την αρχή από τον Γέροντα, που έχει τρέξει μερικές εκατοντάδες μέτρα ηλεκτρόδια από παιδί 22 χρονών μέσα στην βαριά βιομηχανία, πριν αλλάξει καπέλο & πάρει τα πιο ........βελούδινα μονοπάτια.
1.Ξεκίνα να τραβάς γαζιά σε μια λάμα συμπαγή, όχι κούφιο(στραντζαριστό) για να στρώσει το χέρι σου. Προσπάθησε να γράψεις το όνομα σου στην αρχή για να μάθεις πως να στρίβεις το ηλεκτρόδιο.
2.Προμηθεύσου μια ελαφριά τσιμπίδα καλής ποιότητας. Μην έχεις πάρει καμιά τσιμπίδα τεράστια & βαριά λες & είσαι έμπειρος ¨τσιμπίδας" (έτσι τους λένε τους ηλεκτροσυγκολλητές στην πιάτσα). Η βαριά τσιμπίδα τον αρχάριο, θα τον κουράσει γρήγορα & ειδικά με το 2,5άρι ηλεκτρόδιο που λογικά θα δουλεύει για αρχή.
3.Σπάζε συχνά με ένα ματσακόνι την πάστα για να δεις τι γίνετε πίσω. Όταν θα πάρεις τον αέρα της τσιμπίδας (& όχι της μηχανής) προχωρώντας εσύ μπροστά & κολλώντας η πάστα πίσω θα φεύγει όμορφα & σχεδόν από μόνη της πάνω από το κόλλημα.
Εκεί τότε θα καταλάβεις ότι βρίσκεσαι σε καλό δρόμο, γίνεσαι μάστορας σιγά - σιγά βρε αδερφέ.
4.Μην βάζεις κάθετα το ηλεκτρόδιο εντελώς. Τρίψε το λίγο στην αρχή, χτύπησε το ελαφριά αλλά σταθερά (& όχι ...δειλά) δίπλα σε ένα μασίφ κομμάτι σίδερο ώστε να σου "ξεκινήσει", να κάνει αρχή & να "ζεσταθεί". Όχι κατευθείαν στον σημείο που θες να κολλήσεις. Κάνε γρήγορα μικρά κυκλάκια & να πατάς καλά το ηλεκτρόδιο κάτω ώστε να σου κάνει καλή ρίζα.
5.Στο κόλλημα στο στραντζαριστό θέλει τσιμπιές (πονταρισιές) & όχι συνέχεια το ηλεκτρόδιο εκεί γιατί θα σου τρυπήσει. Ρύθμισε τα αμπέρ στην μηχανή τόσο όσο ίσα για να σου προχωρά όμορφα το ηλεκτρόδιο.
Δέσε το σώμα της μηχανής σου όσο πιο κοντά γίνετε εκεί που θα κολλάς & όχι πολύ μακριά.
6.Όταν κολλάς δύο μη ισόπαχα σίδερα θέλει εμπειρία & εξοικείωση το πόσο θα πρέπει να μένει το ηλεκτρόδιο στο ένα κομμάτι & πόσο στο άλλο. Το ίδιο & όταν θα πας να κολλήσεις "ουρανό", "ανεβατό", "κατεβατό" κλπ. Ξεκίνα πρώτα με ασκήσεις εδάφους είπαμε !!!
Όσο δεν έχεις σταθερό χέρι & φεύγεις & έρχεσαι από το κόλλημα τόσο πιο πολλούς πόρους θα σου κάνει η συγκόλληση. Εκεί μετά θέλει καλό ματσακόνισμα για να φύγει καλά η πάστα από τον πόρο.
Αυτά τα λίγα.........................