Ηλεκτροκολληση, εργαλεια, τεχνικες και συμβουλες.

Η τσιμπίδα της γείωσης είχε ένα μικρό ατύχημα
View attachment 258353

Αντικατάσταση με την παρακάτω, την οποία παρουσίαζαν σαν χαλκού (ορείχαλκου θα εννοούσαν γιατί με 6€ δεν παίρνεις χαλκό).
Η αρχική είχε άνοιγμα 7cm ενώ αυτή οριακά 3. Δυστυχώς δεν ήταν αυτό το σοβαρότερο πρόβλημα. Ενω το ελατήριό της ήταν πολύ πιο ισχυρό από την αρχική, σε συνεχή χρήση συχνά έχανε την επαφή χωρίς προφανή λόγο. Έλεγξα τις ενώσεις, έτριψα τα δόντια της, τρόχισα το σημείο επαφής στο σίδερο, δεν έγινε τίποτα.
Τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν σίδερο!!! μάλλον επιχαλκωμένο και αγνώστου κράματος. Τον λόγο του προβλήματος δεν τον κατάλαβα.
View attachment 258364

Επόμενη αγορά, η γνωστή μαγνητική της YATO.

Εις τα εξ ων συνετέθη
View attachment 258357

Ακόμα αναρωτιεμαι για ποιόν λόγο δεν έβαλαν έστω 1 παξιμάδι ορείχαλκου αντι για σιδερένια. Το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή αγωγιμότητα και αφού χαλκό δεν "συμφέρει" να βάλουνε, ας πάνε στην επόμενη εναλλακτική, δηλ μπρούτζο ή ορείχαλκο.

Να τονίσω ότι η βασικη επαφή του κως της γείωσης γίνεται στο παξιμάδι και όχι στην βίδα.

Ευκαιρία για δημιουργία:cool:
Κως χαλκού της SAS επικασσιτερωμενο
Παξιμάδι και ροδέλα ορείχαλκου
Απομάκρυνση του κασσίτερου από το κως, ώστε να μείνει καθαρός χαλκός.

View attachment 258361 View attachment 258362

View attachment 258363

Όμορφο φαίνεται αλλά θα δούμε την Δευτέρα αν πέτυχε η πατέντα😁

Μια χαρά δουλεύει τελικά. Στα στενά σίδερα θέλει λίγη προσοχή ώστε να εφάπτεται καλά ο μαγνήτης. Όσες φορές δεν το πρόσεξα, μου έκανε arc.

Καλημέρα σε όλους.
Με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε στο άλλο θρεντ (μεταλλικές κατασκευές), βάζω εδώ μερικές ερωτήσεις που είχα σκοπό να κάνω από του χρόνου.
Είμαι εντελώς άσχετος από κολλήσεις, μόνο ότι μάτι είχα πάρει από τον πατέρα μου που έφτιαχνε πολλά με μια παλιά με μετασχηματιστή (δεν υπάρχει πλέον).

Σκέφτομαι να μπω σιγά-σιγά στο club, έχω ξεκινήσει και διαβάζω από την αρχή το μεγάλο αυτό νήμα και θέλω να ρωτήσω τα εξής:
Ο χώρος που έχω για εργαστήρι δεν έχει καθόλου παράθυρα - στις βρώμικες δουλειές βάζω έναν μεγάλο ανεμιστήρα να σπρώχνει τον αέρα προς την πόρτα. Μετά την πόρτα όμως έχει παλι κλειστό χώρο, με ένα μεγάλο άνοιγμα στο βάθος (γκαραζόπορτα) που βγάζει δίπλα στην είσοδο πολυκατοικίας.

Untitled1.jpg

Που να προσανατολιστώ για χώρο ηλεκτροκόλλησης;
-για μέσα στο εργαστήρι, φαντάζομαι το ξεχνάμε λόγω αναθυμιάσεων
-με έναν πάγκο δίπλα στην γκαραζόπορτα (ανοιχτή ή μισάνοιχτη) για πόση μυρωδιά μιλάμε; (να μην ντουμανιάζει και η είσοδος της πολυκατοικίας). Υπάρχουν και πάνελ ξύλου στα 2 μέτρα -θα φτάνουν οι σπίθες τόσο μακριά να τα καψαλίζουν;
-βεράντα 1,5μέτρο πλάτος. Θα μαυρίζουν οι τοίχοι;
-κήπος για να ξεμπερδεύουμε; (θα είναι δύσκολη η αποθήκευση όλων των συμπράγαλων).

Επίσης, για πάγκο αρκεί ένας μικρός πτυσσόμενος με ένα κομμάτι λαμαρίνας πχ 2 χιλιοστά χοντρό;

Από αυτά που έχω διαβάσει/ψάξει μέχρι τώρα, με βλέπω να καταλίγω σε κάποιο μηχάνημα με αέριο. Θέλω όμως την άποψή σας αν αξίζει κάποιος να έχει δύο μηχανήματα, ένα μικρό/φτηνό για φορητότητα (τύπου parkside που βγάζει την Δευτέρα ή την helix που γράφαμε πριν λίγο καιρό) και ένα πιο σοβαρό για σταθερό. Ή το μικρό θα καταλήξει στο ράφι όταν υπάρχει το καλύτερο;

Αυτά προς το παρόν, ελπίζω να μην κούρασα - έχω μια μεγάλη λίστα με απορίες :rolleyes: (ο λόγος που δεν έχω προχωρήσει τόσο καιρό σε αγορά παρόλο που την χρειαστεί για πολλές πολλές δουλειές).

Καλημέρα σε όλους.
Με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε στο άλλο θρεντ (μεταλλικές κατασκευές), βάζω εδώ μερικές ερωτήσεις που είχα σκοπό να κάνω από του χρόνου.
Είμαι εντελώς άσχετος από κολλήσεις, μόνο ότι μάτι είχα πάρει από τον πατέρα μου που έφτιαχνε πολλά με μια παλιά με μετασχηματιστή (δεν υπάρχει πλέον).

Σκέφτομαι να μπω σιγά-σιγά στο club, έχω ξεκινήσει και διαβάζω από την αρχή το μεγάλο αυτό νήμα και θέλω να ρωτήσω τα εξής:
Ο χώρος που έχω για εργαστήρι δεν έχει καθόλου παράθυρα - στις βρώμικες δουλειές βάζω έναν μεγάλο ανεμιστήρα να σπρώχνει τον αέρα προς την πόρτα. Μετά την πόρτα όμως έχει παλι κλειστό χώρο, με ένα μεγάλο άνοιγμα στο βάθος (γκαραζόπορτα) που βγάζει δίπλα στην είσοδο πολυκατοικίας.

Που να προσανατολιστώ για χώρο ηλεκτροκόλλησης;
-για μέσα στο εργαστήρι, φαντάζομαι το ξεχνάμε λόγω αναθυμιάσεων

Χωρίς εξαερισμό (αναρροφηση αέρα πάνω από την κόλληση και εξαγωγή του έξω), το ξεχνάς.
Άλλο πρόβλημα σε εσωτερικούς χώρους, είναι ο κίνδυνος της φωτιάς. Το πιθανότερο είναι να υπάρχουν υλικά από ξύλο, χαρτί, πλαστικό κτλ. Επίσης, μην ξεχνάμε και τα τροχίσματα. Λόγω μικρών εστιών (σπίθες) η φωτιά το πιθανότερο είναι να γίνει ορατή μετά από αρκετή ώρα.

-με έναν πάγκο δίπλα στην γκαραζόπορτα (ανοιχτή ή μισάνοιχτη) για πόση μυρωδιά μιλάμε; (να μην ντουμανιάζει και η είσοδος της πολυκατοικίας). Υπάρχουν και πάνελ ξύλου στα 2 μέτρα -θα φτάνουν οι σπίθες τόσο μακριά να τα καψαλίζουν;
Αν το συνδυάσεις με ανεμιστήρα (κοινό) ώστε να σκορπίζει ο καπνός, μάλλον θα δουλέψει. Σε MIG αερίου, ο ανεμιστήρας δεν πρέπει να φυσάει επάνω στην κόλληση γιατί θα διώχνει το αέριο.
Οι σπίθες μπορουν να φτάσουν στα 2μ.

-βεράντα 1,5μέτρο πλάτος. Θα μαυρίζουν οι τοίχοι;
Θα πρέπει να καλύπτεις προσωρινά τα σημεία που θα πηγαίνουν σπίθες (τοίχοι, πάτωμα, πόρτες....)

-κήπος για να ξεμπερδεύουμε; (θα είναι δύσκολη η αποθήκευση όλων των συμπράγαλων).
Είναι το καλύτερο μεν, αλλά έχεις σοβαρούς περιορισμούς τις εποχες με δείκτη επικινδυνότητας ακόμα και μεσαίο,
Ο όγκος δεν είναι μεγάλος, αρκεί να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στον κήπο
1760439046782.jpeg
Επίσης, για πάγκο αρκεί ένας μικρός πτυσσόμενος με ένα κομμάτι λαμαρίνας πχ 2 χιλιοστά χοντρό;
Για πολύ μικρές δουλειές, κάνει. Τα 2mm είναι λεπτή λαμαρίνα και θα έχεις παραμορφώσεις, Αυτό λύνεται αν βάλεις από κάτω μελαμίνη, στην οποία θα γίνουν καψίματα αλλά δεν σε πειραζει)
Ο ρόλος του πάγκου είναι πολύ σοβαρός, γιατί τα γωνιάσματα εκεί γίνονται. Για μεγάλες δουλειές, θέλεις πάγκο σταθερό (τον φτιάχνεις μόνος σου).

Από αυτά που έχω διαβάσει/ψάξει μέχρι τώρα, με βλέπω να καταλίγω σε κάποιο μηχάνημα με αέριο. Θέλω όμως την άποψή σας αν αξίζει κάποιος να έχει δύο μηχανήματα, ένα μικρό/φτηνό για φορητότητα (τύπου parkside που βγάζει την Δευτέρα ή την helix που γράφαμε πριν λίγο καιρό) και ένα πιο σοβαρό για σταθερό. Ή το μικρό θα καταλήξει στο ράφι όταν υπάρχει το καλύτερο;

Αυτά προς το παρόν, ελπίζω να μην κούρασα - έχω μια μεγάλη λίστα με απορίες :rolleyes: (ο λόγος που δεν έχω προχωρήσει τόσο καιρό σε αγορά παρόλο που την χρειαστεί για πολλές πολλές δουλειές).

Δημήτρη, το είδος της ηλεκτροκόλλησης έχει άμεση με το τι θέλεις να φτιάχνεις. Αν θέλεις να επισκευάσεις τα κάγκελα της περίφραξης πάρε μια flux ή mma και θα εισαι εντάξει.
Αν θέλεις καθαρές και όμορφες κολλήσεις, mig αερίου. Με αυτή έχεις την δυνατοτητα μελλοντικά να έχεις και tig με μικρο κόστος).
Αν θα κάνεις λίγες κολλήσεις, ξεκίνα με μια ελαφριά flux και αν στο μέλλον δεν σε καλύπτει, πας σε αέριο.
Στις αερίου, έχεις μεγάλο κόστος μηχανήματος και μικρό αναλωσίμων.
Στις flux, έχεις μικρό κόστος μηχανήματος και μεγάλο αναλωσίμων.
Στις mma, είναι όλα φτηνά 😁.

Όπως ειπα και μερικά post πιο πίσω, πλέον κάγκελα περίφραξης φτιάχνεις εύκολα ακόμα και με το πιο απλό μηχάνημα (υπό προϋποθέσεις :) ).

Και πάλι εδώ είμαστε......

Στέλιο, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου - ήσουν αναλυτικότατος.
Άρα ο κήπος αποκλείεται (ούτε εύκολη πρόσβαση, καλοκαίρι απαγορευτικά πυρκαγιών και χειμώνα βροχές).
Υπάρχει καμιά πρόταση για φτηνό υλικό προσωρινής κάλυψης, είτε της βεράντας είτε των ξύλων στο γκαράζ; (είναι μεγάλες επιφάνειες και οι δύο).

.....
Υπάρχει καμιά πρόταση για φτηνό υλικό προσωρινής κάλυψης, είτε της βεράντας είτε των ξύλων στο γκαράζ; (είναι μεγάλες επιφάνειες και οι δύο).

Εγώ στο μπαλκόνι (που κάνω τις κολλήσεις, τροχίσματα κλπ) έχω βάλει αυτό και είμαι πολύ ευχαριστημένος
(Το αγόρασα απο τον https://share.google/oqDfNEwV8KyNF20hH )

Πάντως, να ξέρεις, οι δουλειές με τα σίδερα είναι πολύ βρόμικες. Καμία σχέση με το ξύλο. Πολλή μουτζούρα, και ενοχλητικά ρινίσματα και καρβουνάκια.

• Like
Reactions: dk31 and newbie
Με μικρό σχετικά κόστος πυρίμαχες κουβέρτες για φορητότητα.
πχ

Ή πυρίμαχες τσιμεντοσανίδες για μερική φορητότητα.
πχ

Υπάρχουν και πυριμαχοι μουσαμάδες, αλλά ανεβαίνει το κόστος.

• Like
Reactions: dk31
Εγώ στο μπαλκόνι (που κάνω τις κολλήσεις, τροχίσματα κλπ) έχω βάλει αυτό και είμαι πολύ ευχαριστημένος

Πάντως, να ξέρεις, οι δουλειές με τα σίδερα είναι πολύ βρόμικες. Καμία σχέση με το ξύλο. Πολλή μουτζούρα, και ενοχλητικά ρινίσματα και καρβουνάκια.
Το είχα ξεχασει Νίκο αυτό και ήθελα να σε ρωτήσω αν τελικά καίγεται από ρινίσματα και σπίθες ή όχι.

Ευχαριστώ και πάλι παίδες.
...και επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Αλλά σε κάποιες κατασκευές το σίδερο είναι μονόδρομος...

Προσωπικά συγκεκριμένο χώρο στο γκαράζ για γλεκτροκολληση δεν έχω...

Κάθε φορά που θα κάνω ηλεκτροκολληση το κάνω στο κέντρο του γκαραζ(6Χ10 και ΠΑΝΤΑ πανω σε πανί από τεντα και περιμετρικά βάζω παλιό χαρτί από οτουλε που εάν πέσει και καμιά σπίθα δεν γινεται κατι.

Εάν πάλι είναι μεγάλη η κατασκευη το κάνω έξω από το γκαράζ στο πεζοδρόμιο εισόδου σε αυτό..
Τοσα καιρο,πάντα με προσοχή κάλυψης και ατομική προστασίας δεν έχει γίνει το παραμικρό...

Δημήτρη ο χώρος έξω από το γκαράζ σου είναι ότι πρέπει...έχεις χωρο αρκετό εκεί...!!

Επειδή αναφέρθηκε βρωμιά από τα σιδερα...
Πάντα μα πάντα πριν τα χρησιμοποιησουμε τα καθσριζουμε με ασετον η διαλυτικο..
Έτσι αποφεύγουμε την χοντρη βρωμα..και φυσικά φοράμε γάντια..

Last edited:
Δημήτρη ο χώρος έξω από το γκαράζ σου είναι ότι πρέπει...έχεις χωρο αρκετό εκεί...!!
Όντως έχει χώρο, αλλά είναι σε κοινή θέα - προτιμώ να δουλεύω στα μουλωχτά 😁 .
Χωρίς πλάκα, πολυκατοικία που δεν είναι οικογενειακή, έχει διάφορες παραξενιές με το τι κάνεις σε "κοινόχρηστους" χώρους. Μπορεί να τον χρησιμοποιήσω για μια στις τόσες αν χρειαστεί κάποια μεγάλη κατασκευή.

• Like
Reactions: newbie and KOSSTV
Αν καποις με flux MIG ενδιαφερεται θα το βρει στις αγγελιες.

• Like
Reactions: dk31 and newbie
Σήμερα πέρασε ο Στέλιος (@newbie) για ιδιαίτερο μάθημα ηλεκτροκόλλησης (Στέλιο, ευχαριστώ και από εδώ).
Η ηλεκτροκόλληση του Lidl (PIFDS120) μου φάνηκε αρκετά εύκολη στη χρήση και δείχνει να κάνει δουλειά.

Αυτά είναι τα κατορθώματά μου - έχω ακόμα πολύ δρόμο αλλά τουλάχιστο έγινε η αρχή...
χ33.jpg

Εγώ ένα έχω να πω. Ο Δημήτρης το έχει και κακώς δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τώρα. Η πρόβλεψη είναι για ταχεία εξέλιξη.
Δυστυχώς είχαμε ελάχιστο χρόνο (βροχή το πρωί και οικογενειακές υποχρεώσεις) αλλά επιφυλλάσομαι για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί.

Δημήτρη, το εργαστήριό σου ..... (y) (y) (y) (y) (y) (y)

Για πρώτες κολλήσεις είναι όντως μια χαρά...

Όλα έρχονται με την εξοξκιωση...κανεις δεν έμαθε με την πρώτη..

Πάντως σε κάθε περίπτωση αυτή η αλληλοβοηθεια που έχει δημιουργηθεί εδώ μέσα κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι και δείχνει το χαρακτήρα των μελών εδώ μέσα...!!!
Μπραβο Στέλιο..!!!

Καλησπέρα σε όλους. Έχετε να προτείνετε κάποια ηλεκτρονική μάσκα που να σας έχει βολέψει για ολόκληρο το κεφάλι; Μόνη απαίτηση (χωρίς να γνωρίζω και πολλά) να υπάρχει χώρος για μάσκα μισού προσώπου (πχ - χωρίς τα ογκώδη φίλτρα) και να έχει εξωτερικά το κουμπί ρύθμισης της φωτεινότητας (από τις πρώτες δοκιμές με τον Στέλιο είδα ότι βολεύει).
Budget ότι πιστεύετε ότι αξίζει προκειμένου να δουλεύεις άνετα.

PS στα παλιά ποστ γίνεται πολύ λόγος για μια καλή από aliexpress αλλά τα λινκ δεν δουλεύουν μετά από τόσα χρόνια.

Εάν θέλεις σοβαρή μάσκα και το επιτρέπει το μπάτζετ πας εδώ.
Δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες το πως (και πόσο) βλέπεις πριν κολλήσεις.

• Like
  • Love
Reactions: newbie and dk31
Εάν θέλεις σοβαρή μάσκα και το επιτρέπει το μπάτζετ πας εδώ.
Δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες το πως (και πόσο) βλέπεις πριν κολλήσεις.
Ευχαριστώ για την πρόταση.
Είχα στο μυαλό μου μέχρι 100€ (τραβηγμένα) . Κακώς δεν το έγραψα πριν αλλά δεν περίμενα ότι φτάνουν οι τιμές μέχρι τόσο ψηλά.