Καλώδια vs. Ηχολήπτες & Παραγωγούς

κανένα, ιδίως αν ήταν χοντρά ή δεν βολευε το μήκος.
Ο χώρος είναι πολύτιμος. Αγοράζω το μαύρο του κατάλληλου μήκους όπου χρειάζεται.
Το μόνο ποιοτικό που έχω είναι κάτι μέτρα supra lorad που πάει δίπλα σε έναν τοίχο και δεν ενοχλεί, από την εποχή που ήμουν αμαρτωλός και ασχολούμουν με καλώδια. Α, και ένα με iec μηχανήματος που μου χαρίστηκε, αλλά επειδή είναι τόσο δύσκαμπτο είναι σε ένα ντουλάπι μαζί με το χταπόδι πολύμπριζο supra που είχα φτιάξει πριν χρόνια

Έβαλες προϋποθέσεις που δεν υπάρχουν στο ερώτημα, συνεπώς το ερώτημα θεωρεί ίδιες και αυτές τις προϋποθέσεις.

Και η απάντηση ήταν, κανένα από τα δύο.

ΟΚ, ήσουν σαφής.

Πιστή αναπαραγωγή τι σημαίνει?

Υψηλή πιστότητα λέγεται το χόμπυ, όχι πιστή αναπαραγωγή. Δεν είναι το ίδιο.

Επίσης λέει Υψηλή. Ούτε Υψηλότερη, ούτε Ύψιστη.

Μάικ ,δεν μας τα λες καλά.
Δηλαδή δεν τρέχει τίποτα να έχεις αυτά τα (κατά πολλούς) άθλια krk ?

Βρε συ, μιλάμε για αποδεκτά μηχανήματα.
Δεν σημαίνει όμως ότι αυτά τα μηχανήματα κοστίζουν 1.000€ ή 100.000€.
Το ξέρεις ότι όλες οι κατηγορίες τιμής έχουν αποδεκτά ή όχι μηχανήματα για studio.

Να προσθέσω
βασικά δεν κόβει απλώς (άντε λιγάκι eq να λέγαμε), χαρατσώνει κοινώς βάζοντας hipass filter με σημείο αναφοράς τους 200 κύκλους, δηλαδή μιλάμε για κλίση 12 ή 18 db/οκτάβα. Και αυτό, προσέξτε μπαινοβγαίνει αναλόγως, στην εισαγωγή όπου το αριστερό χέρι έχει τον πρώτο λόγο, ή στις στροφές ή στο ρεφραίν

Νομίζω το έγραψα πιο κάτω;
Ανακεφαλαίωση έκανα, όχι μετάφραση 😉
Αυτό πολλές φορές το κάνουν και οι ίδιοι οι μουσικοί. Κάνουν πίσω όταν θέλουν να έρθει ένα όργανο μπροστά.

Πιστή αναπαραγωγή τι σημαίνει?
Α. Ηχογραφώ 100% πιστά κάτι στο στούντιο. Το 100% υπο αμφισβήτηση. Όσο καλά μπορώ τελοςπάντων
Β. Αναπαράγω 100% πιστά αυτό που ηχογραφήθηκε στο στούντιο, στο σπίτι μου

Ας κάνουμε λίγη μπακαλική μπας και το πιάσουμε
Ας πούμε ότι έχασε στο δρόμο ο ηχολήπτης το 5% ή εβαλε το χεράκι του το καλό και έκοψε έραψε, συμπίεσε, κλπ κλπ κλπ κλπ και άντε πήγαμε στο 15%.
Πού μείναμε ? στο 85%

Ερχόμαστε στο σπίτι.
Ας πούμε ότι έχουμε λεφτά και παίρνουμε μαρκλεβινσο με γουίλσον για να φτάσουμε το 95%. (το 100% είναι του Θεού). Αλλά λέμε άντε ας πάει και το παλιάμπελο δώσε άλλα χ λεφτά πάρε καλώδια ρεύματος που θα σου δώσουν άλλο 1% και ic για άλλο 1%. Πήγαμε στο 97%

Αρα σούμα 85+97. ΜΟ 91
μια χαρά

Χώρια που το 100% της αναπαραγωγής έχει πάει περίπατο, το θέμα είναι ότι το 100% της ηχοληψίας μπορεί να απέχει παρασάγγας από το τέλειο που ονειρευόμαστε. Δεν είναι καν ένα snapshot της πραγματικότητας.
Είναι κάτι σαν το πίνακα του Μονέ ή του Βαν Γκογκ. Ή και του Νταλί ή και του Πικάσο.
Γιατί φωτογραφία...δεν θα είναι.
Εκτός αν ο ηχολήπτης ηχογραφήσει 3 όργανα στην εξοχή με δυο μικρόφωνα σε διαταξη blumlein, χωρίς συμπίεση και τα ακούσετε όχι από πλατφόρμα αλλά από αρχείο.

Αν τώρα κάποιο νομίζουν ότι το 5, 10 ή 20% που χάθηκε από την ηχοληψία προς την Χ κατεύθυνση μπορεί να αντικατασταθεί με το 1% που θα έρθει στην αναπαραγωγή από το καλώδιο ρεύματος προς την Υ, Ζ άγνωστη κατεύθυνση και μπορεί το αυτί τους να ακούσει αυτό το 1%....

fine by me.
Τελικά μουσική να ακούμε από τα συστήματα μας η όχι;
Και μετά σας/μας φταίνε τα καλώδια που χρησιμοποιεί ο κόσμος..
Άσκοπη συζήτηση στο φλου...
Κανείς δεν βοηθάει κανέναν στο να βγει κάποιο συμπέρασμα..
Έχουν τεθεί ερωτήματα που δεν απαντώνται από τους "ειδικούς"...

Τελικά μουσική να ακούμε από τα συστήματα μας η όχι;
Και μετά σας/μας φταίνε τα καλώδια που χρησιμοποιεί ο κόσμος..
Άσκοπη συζήτηση στο φλου...
Κανείς δεν βοηθάει κανέναν στο να βγει κάποιο συμπέρασμα..
Έχουν τεθεί ερωτήματα που δεν απαντώνται από τους "ειδικούς"...
μαααάλιστα....
ασκοπη συζήτηση στο φλου....

Ενώ το καλώδιο το Χ που χρειάζεται κατευθυντικότητα, στρώσιμο, δούλεμα, ροντάρισμα, πάτημα, τρίψιμο, χαδάκι και ζέσταμα είναι οι σαφέστατες απαντήσεις από ....ειδικούς

Νομίζεις δηλαδή ότι το να κόψεις με κλίση 18% στους 200 ένα πιάνο (και να μην το πάρεις χαμπάρι ως ακροατής που δεν θα το πάρεις) είναι κάτι που μπορεί να εξισωθεί ΚΑΠΩΣ με αλλαγή ενός καλωδίου που ΔΕΝ ξέρεις καν τι κάνει και αν θα κάνει και πού και πως και ΤΙ άλλο χαλάει.
Και δηλαδή είσαι ειδικός. Πού στην ακρόαση?

So what ? και μεις είμαστε και μας χωρίζει άβυσσος στις απόψεις μας.

Ας φύγουμε από την ακρόαση και πάμε στην ηχοληψία "μαγείρεμα" του προϊόντος που ακούμε

Εχεις ασχοληθεί έχεις γυρίσει κανένα κουμπί ώστε να αποτυπωθούν σε ένα ψηφιακό αρχείο 15 δευτερόλεπτα μουσικής?
Προσωπικά το κάνω αυτό από τοτε που ήμουν άσχετος χαιφιντελός και πρωτάρης "και καλά ηχολήπτης" ήδη 17 χρόνια.
Ε... κάτι έχω αποκομίσει.

και συγνώμη, αλλά όσο διαβάζω εδώ για μαύρα καλώδια του διαβόλου και για καλώδια που θέλουν στρώσιμο θα σας γράφω για τα παραπάνω.

Με το ζόρι να γίνει ο άλλος ηχολήπτης για να ακούσει το σύστημά του...
όταν ακούω "στρώσε πρώτα το καλώδιο" ή "γύρνα το ανάποδα" αυτό που έχω να πω είναι "γίνε ηχολήπτης πρώτα και μετά γύρνα ό,τι θες"

μαααάλιστα....
ασκοπη συζήτηση στο φλου....

Ενώ το καλώδιο το Χ που χρειάζεται κατευθυντικότητα, στρώσιμο, δούλεμα, ροντάρισμα, πάτημα, τρίψιμο, χαδάκι και ζέσταμα είναι οι σαφέστατες απαντήσεις από ....ειδικούς

Νομίζεις δηλαδή ότι το να κόψεις με κλίση 18% στους 200 ένα πιάνο (και να μην το πάρεις χαμπάρι ως ακροατής που δεν θα το πάρεις) είναι κάτι που μπορεί να εξισωθεί ΚΑΠΩΣ με αλλαγή ενός καλωδίου που ΔΕΝ ξέρεις καν τι κάνει και αν θα κάνει και πού και πως και ΤΙ άλλο χαλάει.
Και δηλαδή είσαι ειδικός. Πού στην ακρόαση?

So what ? και μεις είμαστε και μας χωρίζει άβυσσος στις απόψεις μας.

Ας φύγουμε από την ακρόαση και πάμε στην ηχοληψία "μαγείρεμα" του προϊόντος που ακούμε

Εχεις ασχοληθεί έχεις γυρίσει κανένα κουμπί ώστε να αποτυπωθούν σε ένα ψηφιακό αρχείο 15 δευτερόλεπτα μουσικής?
Προσωπικά το κάνω αυτό από τοτε που ήμουν άσχετος χαιφιντελός και πρωτάρης "και καλά ηχολήπτης" ήδη 17 χρόνια.
Ε... κάτι έχω αποκομίσει.

και συγνώμη, αλλά όσο διαβάζω εδώ για μαύρα καλώδια του διαβόλου και για καλώδια που θέλουν στρώσιμο θα σας γράφω για τα παραπάνω.
Πιστεύεις ότι είμαι από τους ανθρώπους που πίνουν νερό στο όνομα των καλωδίων;
Άσχετα αν χρησιμοποιώ κάποια καλώδια γιατί γουστάρω, επειδή δεν γουστάρω να έχω μαύρα καλώδια του κιλού σε μηχανήματα που έχω τα οποία έχουν κάποια σημαντική ηχητική αξία...

Κάτι ακόμα, δεν είμαι ειδικός, άσχετος είμαι, απλά προσπαθώ να πάρω απαντήσεις από ειδικούς που γράφουν σε αυτό το νήμα αλλά μέχρι τώρα δεν έχω πάρει καμία απάντηση στις απορίες μου...

Όσο αφορά το άτομο μου, (γιατί γυρνάει και σε προσωπικό επίπεδο η κουβέντα), κάτι έχω κάνει και εγώ στην ζωή μου στα κάποια αρκετά χρόνια που ασχολουμε με το home audio, δεν έχει καμία σημασία όμως αυτό στην κουβέντα που γίνεται σε αυτό το νήμα, δεν επιβάλλω κάτι, ο καθένας σύμφωνα με τις εμπειρίες του πράττει ανάλογα στο σεταπ του, όχι όμως να καθορίζει πως θα ακούμε οι υπόλοιποι στα συστήματα μας διότι στο στούντιο γίνεται της πτανας, και πέφτει το σιδέρωμα της αρκούδας..

Άρα το υλικό που βγαίνει από το στούντιο είναι λάθος..
Ο κάθε στουντιας, ηχολήπτης,παραγωγός, έχει τον δικό του ήχο, και λοιπόν;
Ξανά ρωτώ, μουσική να ακούμε από τα σεταπ μας η τσάμπα καεί η λάμπα;
Τα μαγαζιά Audio μηχανημάτων, καλωδίων, κλπ αξεσουάρ να κλείσουν ή όχι;
Μας κοροϊδεύουν;
Αν ναι, ποιοι;
Οι στουντιαδες, οι ηχολήπτες, οι παραγωγοί, οι έμποροι μηχανημάτων;
Να βγάλουμε μια άκρη κάπου, χωρίς διαμάχες..

Πιστεύεις ότι είμαι από τους ανθρώπους που πίνουν νερό στο όνομα των καλωδίων;

όταν γράφεις ότι το καλώδιο ήταν άστρωτο.... θέλοντας και μή αυτό πιστεύω
Άσχετα αν χρησιμοποιώ κάποια καλώδια γιατί γουστάρω, επειδή δεν γουστάρω να έχω μαύρα καλώδια του κιλού σε μηχανήματα που έχω τα οποία έχουν κάποια σημαντική ηχητική αξία...

Κάτι ακόμα, δεν είμαι ειδικός, άσχετος είμαι, απλά προσπαθώ να πάρω απαντήσεις από ειδικούς που γράφουν σε αυτό το νήμα αλλά μέχρι τώρα δεν έχω πάρει καμία απάντηση στις απορίες μου...

Όσο αφορά το άτομο μου, (γιατί γυρνάει και σε προσωπικό επίπεδο η κουβέντα), κάτι έχω κάνει και εγώ στην ζωή μου στα κάποια αρκετά χρόνια που ασχολουμε με το home audio, δεν έχει καμία σημασία όμως αυτό στην κουβέντα που γίνεται σε αυτό το νήμα, δεν επιβάλλω κάτι, ο καθένας σύμφωνα με τις εμπειρίες του πράττει ανάλογα στο σεταπ του, όχι όμως να καθορίζει πως θα ακούμε οι υπόλοιποι στα συστήματα μας διότι στο στούντιο γίνεται της πτανας, και πέφτει το σιδέρωμα της αρκούδας..

Άρα το υλικό που βγαίνει από το στούντιο είναι λάθος..
όχι. Δεν είναι αγνό και αμόλυντο
Ο κάθε στουντιας, ηχολήπτης,παραγωγός, έχει τον δικό του ήχο, και λοιπόν;
όχι απαραίτητα. Εγραψα πιό πάνω
Ξανά ρωτώ, μουσική να ακούμε από τα σεταπ μας η τσάμπα καεί η λάμπα;
άκου όσο θες. Μη μου λες να στρώσω τα καλώδια
Τα μαγαζιά Audio μηχανημάτων, καλωδίων, κλπ αξεσουάρ να κλείσουν ή όχι;
αδιάφορο. It's a free world τουλάχιστον έτσι νομίζουμε
Μας κοροϊδεύουν;
ουυυυυ
Αν ναι, ποιοι;
αυτοί που πουλάνε φύκια
Οι στουντιαδες, οι ηχολήπτες, οι παραγωγοί, οι έμποροι μηχανημάτων;
μιά δουλειά κάνουν όλοι. Απλά μην νομίζουμε ότι είναι άγιοι
Να βγάλουμε μια άκρη κάπου, χωρίς διαμάχες..
Δεν υπάρχουν διαμάχες. Μόνο διάσταση απόψεων

Μικρή παρένθεση μια και ο φίλος @wnet παρέθεσε πιό πάνω ένα δείγμα δουλειάς, ας παραθέσω και εγώ κάτι για να μην νομίζουν κάποιοι οτι λεω για να λέω, ή ότι είμαι "ειδκός". Δεν είμαι ειδικός αλλά ούτε και "ειδικός". Ετσι για να συστηθούμε βρε αδερφέ....
Δεν είναι απαραίτητο να σας αρέσει. Μπορεί να βρείτε και τα κουσούρια του. Εγώ τα ξέρω.... Ας πούμε είναι "επαγγελματική" κάρτα. (άσχετα αν είναι χομπυ και ΜΟΝΟ).
Παρακάτω ένα βιντεάκι, του οποίου την μουσική επένδυση σύνθεσα, ενορχήστρωσα, έπαιξα, συγχρόνισα και ηχογράφησα μόνος μου στο προσωπικό μου στούντιο με περίπου 40 μαύρα καλώδια και απλά ic (το πιό προχώ ήταν οπτική ίνα ).
Ήταν συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό, όπου οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να ντύσουν το δεδομένο βίντεο.
Διάρκεια 1.5 λεπτό.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Last edited:
Η πρόταση ποια είναι τελικά για το σπίτι; Να πάρουμε μηχανήματα και εργαλεία παραγωγής για να κάνουμε reverse engineering μέχρι να φτάσουμε στο αρχικό σήμα; 😁