Καλώδια vs. Ηχολήπτες & Παραγωγούς

τι σημαίνει τεκμηρίωση ?
δεν είμαι ο Bob Ludwig.

Σειρά σου: πες μας γιατί να στρωθεί το καλώδιο και με ποια ιδιότητα το τεκμηριώνει.
Όταν απαντήσεις σωστά σε αυτά που αναφέρεις τοτε συζητάμε για τα καλώδια, από τη στιγμή που δεν απαντάς σε κανένα ερώτημα μου γιατί περιμένεις απάντηση για το στρώσιμο των καλωδίων..
Γνωρίζεις πως είναι φτιαγμένος ένας αγωγός σήματος και γιατί έχει φορά σύμφωνα με τους κατασκευαστές; Η συζήτηση θα πάει μόνο στα καλώδια και στις απορίες που έχεις για αυτά; Και καλά για να στριμώξεις τον συνομιλητή σου;..
Ενδιαφέρον...😁
Εκολουθείς να μην απαντάς, δεν έχει φάση να πάμε παρακάτω.. βαρέθηκα...
Παω να κάνω μια σούζα με την KTM άρα μου..😁

Μα αυτό είναι επιλογή του ηχολήπτη και του συγκροτήματος πιθανόν (όχι απαραίτητα) και έχει κάποιο σκοπό.
Το θέμα είναι να το δείξει το σύστημα σου, όχι να το επαναφέρεις. Δεν γίνεται άλλωστε.
Αν ο ηχολήπτης αποφάσισε να κόψει κάποιες συχνότητες από το πιάνο όταν μπαίνει το μπάσο για να μη γίνουν όλα λάσπη, θα χαθεί αν εκεί ακούς λάσπη ούτως ή άλλως.
Σε ένα live όταν θα μπει ο μπασίστας μπροστά, μόνοι τους οι υπόλοιποι θα "κάνουν πίσω"
Μιχάλη, το θέμα που περιγράφει ο Jay Graydon που έβαλα παραπάνω είναι ίσως από τα πιό ακίνδυνα που εφαρμόζονται.
Υπάρχουν τα πιό δραματικά που εφαρμόζονται, υπάρχουν και τα λάθη, υπάρχουν και οι απόψεις.

Θα μου πεις ΟΚ έτσι ήθελαν.
Δεκτόν.
Όμως ποιός είναι αυτός που θα σου υπογράψει ότι η αλλαγή του καλωδίου με την αλλαγή που έφερε (ΑΝ έφερε και ΑΝ την άκουσες (και ΔΕΝ την φαντάστηκες), γιατί αν στρίψεις και μόνο το κεφάλι σου 15 μοίρες από το sweet spot έχεις ήδη πολύ μεγαλύτερη αλλαγή σε έφερε πιό κοντά σ αυτό που σκόπευε ή σ αυτό που κατάφερε ο ηχολήπτης.

Απλά ΑΝ ισχύουν όλα τα ΑΝ στην καλύτερη να ακούσετε ένα διαφορετικό πράγμα.
Αν σας αρέσει να ακούτε διαφορετικά πράγματα πάρτε ένα eq. Το έχω ξαναπεί

φυσικά είναι εκ του πονηρού.
δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνεις το τσουρέκι αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και μαχλέπι.

αλλά ούτε να του βάλεις απο πάνω μετά μουστάρδα
γενικεύσεις της αρκούδας

Σώπα βρε που είναι γενίκευση της αρκούδας ότι κανένα επαγγελματικό ηχείο δεν ακούγεται ίδιο με άλλο. Κάτι τέτοια τα έχουμε δει άπειρες φορές να λέγονται και να γράφονται προκειμένου να υποστηριχτεί ότι υπάρχει μια σωστή προσέγγιση στον ήχο και οι άλλες είναι... εκ του πονηρού, όπως λες κι εσύ. :cool:

Εδώ δύο ηχολήπτες να βάλεις δίπλα δίπλα, διαφορετικό αποτέλεσμα θα βγάλουν. Τι λέω ηχολήπτες. Και μαστεράδες να βάλεις πάλι διαφορετικό αποτέλεσμα θα βγάλουν.

Το μαχλέπι, τα αυγά και τη ζάχαρη, δηλαδή τα συστατικά της ηχογράφησης, εσύ τα έφερες στην κουβέντα in the first place και εσύ μας είπες ότι μαγειρεύονται έτσι που δεν έχουν σχέση με τα πρωταρχικά συστατικά.
Σου είπε κανείς ότι στο σπίτι ψάχνουμε τα πρωταρχικά συστατικά; Το αποτέλεσμα ψάχνουμε, δηλαδή το σερβιρισμένο φαγητό και από εκεί και μετά ψάχνουμε πως να το ακούμε καλύτερα.

Όσο γράφεις, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω ότι έχεις εντυπωσιαστεί από τις αλλαγές που μπορείς να κάνεις στον ήχο στην παραγωγή, ενώ σου έχει ζητηθεί να μας πεις τι να κάνει κάποιος που δεν θα ασχοληθεί με την παραγωγή αλλά με την αναπαραγωγή, η οποία έχει εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις από την παραγωγή.

Και η απάντηση είναι κάντε ό,τι πιο κοντινό στην παραγωγή. Και μετά βγαίνουμε και φταίχτες από πάνω όταν ρωτάμε αν θα χρειαστεί να πάρουμε κι εμείς κονσόλα...

Πόσες φορές πρέπει να γράψουμε δηλαδή ότι δεν μας ενδιαφέρει πως έφτασε το τελικό αποτέλεσμα της παραγωγής εκεί; Τη μουσική μας όσο καλύτερα γουστάρουμε θέλουμε να ακούμε, και τα εργαλεία γι' αυτό είναι διαφορετικά από εκείνα της παραγωγής, γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες της αναπαραγωγής. Πως να το κάνουμε δηλαδή;

Όταν απαντήσεις σωστά σε αυτά που αναφέρεις τοτε συζητάμε για τα καλώδια, από τη στιγμή που δεν απαντάς σε κανένα ερώτημα μου γιατί περιμένεις απάντηση για το στρώσιμο των καλωδίων..
Γνωρίζεις πως είναι φτιαγμένος ένας αγωγός σήματος και γιατί έχει φορά σύμφωνα με τους κατασκευαστές; Η συζήτηση θα πάει μόνο στα καλώδια και στις απορίες που έχεις για αυτά; Και καλά για να στριμώξεις τον συνομιλητή σου;..
Ενδιαφέρον...😁
Εκολουθείς να μην απαντάς, δεν έχει φάση να πάμε παρακάτω.. βαρέθηκα...
Παω να κάνω μια σούζα με την KTM άρα μου..😁

όταν εδώ γράφαμε για την φορά των αγωγών σήματος πριν 15-20 χρόνια δεν ήσουν εδώ.

Αν δεν θέλεις να καταλάβεις...τι να κάνουμε....

Αστο...
δεν

η γενίκευση της αρκούδας είναι να βάλουμε την κονσόλα στο σαλόνι.
Και ΔΕΝ το ειπα εγώ

όταν εδώ γράφαμε για την φορά των αγωγών σήματος πριν 15-20 χρόνια δεν ήσουν εδώ.

Αν δεν θέλεις να καταλάβεις...τι να κάνουμε....
Και λοιπόν; Επειδή τα γράφετε πριν 20 χρόνια εδώ στο φόρουμ που κολλάει πάλι αυτό;
Και σε άλλα φόρουμ τα γράφαμε πριν 30 χρόνια, και;
Λοιπόν, σε άλλα Νέα, η KTM άρα μου κάνει κάτι Σουζες...😁
Πάω βόλτα, ελπίζω μετά από την βόλτα να μπω και να διαβάσω τις απαντήσεις που ζήτησα...🙂

Αστο...
δεν

η γενίκευση της αρκούδας είναι να βάλουμε την κονσόλα στο σαλόνι.
Και ΔΕΝ το ειπα εγώ

Το έχω αφήσει εδώ και πολλά post, αφού δεν απαντάς στις ερωτήσεις. Τα γράφω για να διαβάζουν τα μέλη και να μην παρασυρθούν και νομίζουν ότι δήθεν τάχα μου υπάρχει στον ήχο μια και μόνη αλήθεια όπως ήθελε (γιατί δεν φτουράει πια εδώ και χρόνια) το Pro audio, όταν πήρε μυρωδιά ότι μπορεί να πασάρει ηχειάκια της οκάς για πραγματικό Hi-Fi.

• Like
Reactions: supersonic
Και λοιπόν; Επειδή τα γράφετε πριν 20 χρόνια εδώ στο φόρουμ που κολλάει πάλι αυτό;
Και σε άλλα φόρουμ τα γράφαμε πριν 30 χρόνια, και;

πολύ ενδιαφέρον αυτό. Σε ποιό άραγε?

Μια χαρά σε σχέση με τα μαύρα.
Γιατί όμως ο @wnet ξόδεψε χρήματα για τα προαναφερθέντα και δεν πήρε μαύρα;
Η απάντηση είναι προφανής όμως οι αρνητές των καλωδίων δεν τολμούν να την εκστομίσουν.
Σε περιμένω.
Για τα ρεύματος έχω ήδη πει..... ότι έχει η κάθε συσκευή... ναι τα μαύρα.... μοναδική παρέκκλιση αν κάποιο άλλο μήκος βολεύει καλύτερα ή αν κάποιο καλώδιο είναι πολύ δύσκαμπτο (δεν μου αρέσουν για πρακτικούς λόγους) όπου ίσως αντικατασταθεί με κάποιο άλλο απ΄ τα περισσεύματα που μάζεψα τόσα χρόνια ασχολούμενος με υπολογιστές....

Τα interconnect δεν μου είναι τό ίδιο αδιάφορα... ναι πρέπει να είναι καλά αλλά χωρίς υπερβολές.
Δε γίνεται π.χ. ενα καλώδιο να έχει 2 "τρίχες" για θωράκιση και να το πάρω στα σοβαρά... πρέπει να πληρεί κάποιες "προδιαγραφές" (και οπτικές αν θες, δε μιλάω απαραίτητα για μετρήσεις)... το ίδιο και τα βύσματα, πρέπει να μπορούν μα μπαίνουν/βγαίνουν άνετα αλλά ταυτόχρονα να κάνουν πολύ καλή επαφή....
Εε... αυτές οι "προδιαγραφές" καλύπτονται άνετα από τον επαγγελματικό χώρο (για αυτό ανέφερα, belden, sommer, neutrik, rean, roland... ) με φυσιολογικό κόστος χωρίς υπερβολές....

εύγε νέε μου.
Κοντεύεις να δεις το φως ;)
Να προσθέσω
βασικά δεν κόβει απλώς (άντε λιγάκι eq να λέγαμε), χαρατσώνει κοινώς βάζοντας hipass filter με σημείο αναφοράς τους 200 κύκλους, δηλαδή μιλάμε για κλίση 12 ή 18 db/οκτάβα. Και αυτό, προσέξτε μπαινοβγαίνει αναλόγως, στην εισαγωγή όπου το αριστερό χέρι έχει τον πρώτο λόγο, ή στις στροφές ή στο ρεφραίν. Ιδίως δε αν του δίνεται η πολυτέλεια (=καθημερινότητα) να ηχογραφεί πιάνο σαμπλαρισμένο με midi (αμφιβάλλω πόσοι στους 10 μπορούν να ξεχωρίσουν ένα ηχογραφημένο πιάνο αν είναι αληθινό ή sampled) χωρίζει το κάθε χέρι σε διαφορετικό track όπου εφαρμόζει διαφορετικές καμπύλες, που σημειωτέον δεν εφαρμόζονται γενικώς (=το βάλαμε τόσο και το αφήσαμε) αλλά η επέμβαση γίνεται με automation είτε real time με 4-5 χέρια στα faders ή in the box με κάθε σύγχρονο daw.
Και αυτά γίνονται για ένα όργανο....
Να μην πάμε σε άλλα όργανα όπου το πάρτυ ξεφαντώνει.

Τρέξε αγνε χαιφιντελίστα να αναζητήσεις την πιστότητα ή να την βελτιώσεις προς όποια κατεύθυνση με ένα ic ή ακόμα καλύτερα με ένα ωραίο χρωματισμό (=όχι μαύρο) καλώδιο.
Tι σημασια εχει αν καποιος καταλαβαινει το πιανο αν ειναι φυσικο ή τεχνιτο;
Αυτα ειναι τεστ για καποιον μουσικο οχι για ολους.
Το επομενο ποιο ειναι, να αναγνωρισουμε τη μαρκα του πιανου και αν ειναι κουρδισμενο, γιατι;

Λεώ, κάτι λέγαμε για ηχεία.
Δηλαδή εγώ που έχω ενεργά στουντιακα ηχεία,έχω κάνει λάθος?
Τόσο βλάκας είμαι που νομίζω ότι τα dynaudio στο σπίτι μου, παίζουν καταπληκτικά?
Δηλαδή σπίτι της κόρης μου που τα JBL 308 σκοτώνουν,είναι ιδέα μου?
Ο crown που είχα , μάπα αγορά και αυτός?
Τα ATC που χρησιμοποιούνται στα στούντιο, απαγορεύεται να παίξουν σπίτι μας??

Θα τρελαθουμε τελείως ρε παιδιά?
Δε ξερω για τα υπολοιπα αλλα, ο κραουν ειναι για ειδικη χρηση και οχι για οντιοφαιλ ακροασεις.

Αν σας αρέσει να ακούτε διαφορετικά πράγματα πάρτε ένα eq. Το έχω ξαναπεί

Δεν υπάρχει eq να δίνει δυναμικές, να χαμηλώνει το επίπεδο θορύβου και να τονίζει λεπτομέρειες.
Τα eq κάνουν ακριβώς το αντίθετο by default.

• Like
Reactions: Λάκης
Για τα ρεύματος έχω ήδη πει..... ότι έχει η κάθε συσκευή... ναι τα μαύρα.... μοναδική παρέκκλιση αν κάποιο άλλο μήκος βολεύει καλύτερα ή αν κάποιο καλώδιο είναι πολύ δύσκαμπτο (δεν μου αρέσουν για πρακτικούς λόγους) όπου ίσως αντικατασταθεί με κάποιο άλλο απ΄ τα περισσεύματα που μάζεψα τόσα χρόνια ασχολούμενος με υπολογιστές....

Τα interconnect δεν μου είναι τό ίδιο αδιάφορα... ναι πρέπει να είναι καλά αλλά χωρίς υπερβολές.
Δε γίνεται π.χ. ενα καλώδιο να έχει 2 "τρίχες" για θωράκιση και να το πάρω στα σοβαρά... πρέπει να πληρεί κάποιες "προδιαγραφές" (και οπτικές αν θες, δε μιλάω απαραίτητα για μετρήσεις)... το ίδιο και τα βύσματα, πρέπει να μπορούν μα μπαίνουν/βγαίνουν άνετα αλλά ταυτόχρονα να κάνουν πολύ καλή επαφή....
Εε... αυτές οι "προδιαγραφές" καλύπτονται άνετα από τον επαγγελματικό χώρο (για αυτό ανέφερα, belden, sommer, neutrik, rean, roland... ) με φυσιολογικό κόστος χωρίς υπερβολές....
Ας δούμε λοιπόν μερικές υπερβολές.
Είναι το teflon το καλύτερο διηλεκτρικό;Αν ναι γιατί δεν το χρησιμοποιούν οι εταιρίες που παραθέτεις;
Η Mogami κατασκευάζει interconnect με occ χαλκό το οποίο έχει περάσει απαρατήρητο.Ειναι κι αυτό υπερβολικό;
Η Neutrik κατασκευάζει βύσματα που κοστίζουν 3-20€ έκαστο.Τα πιο ακριβά αποδιδουν καλύτερα ή είναι υπερβολικά;
Μήπως τελικά δεν πρόκειται για υπερβολή αλλά για οικονομία;

Εγώ ακόμα αναγνωρίζω patchάκια από παλιά Roland και Yamaha synthια αν δεν του έχει αλλαξει τα φώτα στην παραγωγή. Κάποια τα χρησιμοποιούν αυτούσια. Και στο Ρίτα Ριτάκι στην αρχή παίζει ένα γνωστό sequence από Casio.

Μην πω βέβαια για το κλασικό Da Da Da που βγάζει από την τσέπη το Casio VL-1 ο τύπος. Το είχα αυτό μικρός κι εγώ... :D

καλό ερώτημα
ευχαρίστως να σου πω τι θα πρότεινα σε κάποιο φίλο:

Να πάρετε εί δυνατόν μηχανήματα παραγωγής.
Πρώτα ενεργά monitors, να τα τοποθετήσετε σωστά, μια καλή κάρτα ήχου (όχι αυτές των 100-200 ευρώ) και αν θέλετε κάτι παραπάνω, κάποια εργαλεία ισοστάθμισης ή mastering και ένα καλό ζευγάρι ακουστικά.

Το σκέλος περι reverse engineering είναι εκ του πονηρού και το προσπερνώ.:sneaky:
Και γιατι ολα αυτα βρε Δημητρη, γιατι δεν γινονται ολες οι παραγωγες μονοφωνικες και φλατ
να τελειωνουμε;
Τι νοημα εχουν ολα αυτα, πιασε ενα γραμμοφωνο να παιζει απλα μουσικη.

Δε ξερω για τα υπολοιπα αλλα, ο κραουν ειναι για ειδικη χρηση και οχι για οντιοφαιλ ακροασεις.

Βασικά υπάρχουν εταιρίες που βγάζουν και τύπου Crown ενισχυτές και παράλληλα και Hi-Fi ενισχυτές. Το συμπέρασμα ποιο είναι; Ότι κοροιδεύουν τους πελάτες και στους δυο χώρους του audio;

Βασικά υπάρχουν εταιρίες που βγάζουν και τύπου Crown ενισχυτές και παράλληλα και Hi-Fi ενισχυτές. Το συμπέρασμα ποιο είναι; Ότι κοροιδεύουν τους πελάτες και στους δυο χώρους του audio;
όποιος θέλει μπορεί να έρθει στο σπίτι μου και να ακούσει έναν pro amp τον crown k1 ο οποίος δεν είναι για audiophile χρήση και να μου πει την άποψη του.
Όπως διάβασα χθες και το είπα και στο φίλο Έκτωρα:
pro amps is science
hifi amps is religion

:p

Οχι, αλλο ενα οικογενειακο αυτοκινητο, αλλο ενα σπορ κι αλλο ενα επαγγελματικο.
Το καθενα εχει λογο υπαρξης.