Άντε, να ξαναπώ κι εγώ την ταπεινή μου γνώμη...
Είχα πει (και υποσχεθεί στον εαυτό μου) να μην ξαναποστάρω εδώ, γιατί δεν υπάρχει συνεννόηση. Άντε, άλλη μια φορά, λοιπόν, προς χάριν της συζήτησης.
Αυτό που διακρίνω είναι ότι ΚΑΙ από τις δύο πλευρές, αλλά
κυρίως από την πλευρά των υποστηρικτών του "άκουσε πρώτα και δέξου το μετά" είναι η άρνηση κατανόησης κάποιων πραγμάτων κατανοητών ακόμα και από παιδιά της πρώτης λυκείου, για να μην πω της πρώτης γυμνασίου και παρεξηγηθώ.
Εξ αρχής (δείτε τα προηγούμενα ποσταρίσματά μου) έχω δηλώσει ότι (ειδικά εάν πρόκειται για ενεργοβόρο συσκευή, π.χ. ενισχυτής) είναι απαραίτητο αυτή να συνδέεται στο ρεύμα με καλώδιο επαρκούς διατομής, ώστε να μην υπάρχει πτώση τάσεως, και άρα και επίπτωση στο ακουστικό αποτέλεσμα. Μάλιστα στο παράδειγμά μου συγκρίνω ένα καλωδιο 2x0.5mm2 με άλλο 2x2.5mm2. Και προχώρησα ακόμα παραπέρα, συστήνοντας στο φίλο μας τον Har.angel, που άνοιξε το νήμα, πως αν θέλει να καταργήσει το καλώδιο της "μαμάς", μπορεί να πάρει ένα Olflex 2.5άρι, με θωράκιση και δυο ποιοτικά - αλλά προσιτά - βύσματα του εμπορίου (ένα σούκο κι ένα IEC) και να φτιάξει ένα καλώδιο τροφοδοσίας μόνος του με μικρό κόστος.
Θα διευκρινήσω -ακόμα μια φορά -ότι δεν μηδενίζω τον ρόλο του καλωδίου ρεύματος στις συσκευές, αν και πιστεύω ακράδαντα πως κάθε επώνυμος κατασκευαστής που θέλει να σέβεται το όνομά του και το πελατολόγιό του, φροντίζει ώστε τα συνοδά καλώδια ρεύματος των συσκευών του να παρέχουν
απρόσκοπτα το απαιτούμενο για τη
σωστή λειτουργία τους καλώδιο. Και επειδή δεν τον μηδενίζω, φρονώ πως από μόνο του αυτό (το καλώδιο της συσκευής) δεν φτάνει να προσφέρει την απρόσκοπτη λειτουργία, που λέω.
Θέλω ακόμα να πω ακόμα πως όταν έφτιαχνα τον ξεχωριστό χώρο του ιδιωτικού σινεμά στο σπίτι μου, είχα ο ίδιος επιμεληθεί της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης, επιλέγοντας να εγκαταστήσω τριφασικό ρεύμα και πίνακα, να χρησιμοποιήσω ναυτικό οπλισμένο καλώδιο και να το κατευθύνω από τον πίνακα σε ξεχωριστούς ρευματοδότες (πρίζες) σχεδόν για κάθε συσκευή.
Μάλιστα, η όλη εγκατάσταση ακολούθησε την λογική που προτείνει η Rane Corporation, για όλου του τύπου τις καλωδιώσεις, είτε αυτές είναι interconnects, είτε καλωδιώσεις ισχύος.
Εδώ οι λεπτομέρειες. Στο χώρο μου, χοντρικά, κάθε καλώδιο ρευματοδότη ξεκινάει από τον πίνακα με βραχυκυκλωμένο τον οπλισμό (ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση παίζει τον ρόλο της θωράκισης) στη γείωση, ενώ η άλλη άκρη του είναι ελεύθερη, δηλαδή στην πρίζα συνδέονται μόνο τα καλώδια της φάσης, του ουδέτερου και της γείωσης, ενώ τα νήματα του οπλισμού είναι κομμένα σύριζα, λίγο πριν την πρίζα. Αυτού του τρόπου η συνδεσμολογία, εκτός φυσικά του κύριου προορισμού της που είναι να τροφοδοτεί την πρίζα με ξεχωριστή γραμμή, περιορίζοντας έτσι στο ελάχιστο την πτώση τάσης, προσφέρει επίσης και την απόρριψη των εξωτερικών ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, που πιθανόν να υπάρχουν στο χώρο.
Αργότερα, έμαθα για τα καλώδια Olflex που φέρνει ο Δημουλάς και είτε συμπλήρωσα την εγκατάσταση με αυτά (όπου έλλειπαν) είτε τα χρησιμοποίησα ως καλώδια τροφοδοσίας των συσκευών μου, εκεί που έκρινα απαραίτητη την αλλαγή του υπάρχοντος καλωδίου της "μαμάς". Ο κυριότερος λόγος που μεταπήδησα από το ναυτικό οπλισμένο στο Olflex, ήταν φυσικά ότι το δεύτερο είναι πολύ πιο εύκαμπτο κια εύχρηστο. Αυτά που περιγράφω εδώ, βέβαια, δεν είναι νέα, τα έχω πει από πολύ παλιά στο πάλαι ποτέ κραταιό AVforum.
Αυτή μου την άποψη την είχα εκφράσει πάλι σε παρόμοιο θέμα, στις 21-8-2008,
εδώ. Στο ίδιο πάντα νήμα και σε άλλα posts αλλά και
εδώ και
εδώ.
Εδώ μάλιστα συζητήσαμε συγκεκριμένα με τον Λουκά και για το σύστημά μου και την πιθανότητα χρήσης καλού καλωδίου ρεύματος και
εδώ και
εδώ ανταλλάξαμε απόψεις για την σχέση κόστους προς απόδοση. Και τότε υπήρξαν αντιδικίες, αλλά καμιά τεκμηριωμένη άποψη της αντίθετης πλευράς. Τέλος, να υπενθυμίσω, πως επειδή κι εγώ πέρασα από τον χώρο του εμπορίου AV, είχα την ευκαιρία και να "ακούσω" και να πιάσω και να "δω" πανάκριβα καλώδια πάσης φύσεως (ρεύματος, ηχείων, nterconnects, ψηφιακά κλπ.). Άρα δεν έχω διάθεση να απαξιώσω άκριτα ότι είναι ακριβό. Απλά με ενδιαφέρει πάντα οι επιλογές μου να έχουν αρμονική αντιστοιχία και να είναι όσο γίνεται value for money.
Βλέπετε, λοιπόν, πως κι εμείς οι οπαδοί της "θεωρίας" δεν παίρνουμε στη τύχη ένα καλώδιο, όποιο νάναι, και το χρησιμοποιούμε.
Πάμε παρακάτω.
Υπάρχει γενικώς ο ψόγος προς εμάς, ή μάλλον εμένα, για να μην κάνω το δικηγόρο κανενός, ότι δεν ξέρουμε τί λέμε, γιατί δεν έχουμε ακούσει τη βελτίωση που προσφέρει ένα καλό καλώδιο ρεύματος σε μια συσκευή.
Σε αυτό το επιχείρημα έχω ήδη εκφράσει την άποψή μου νωρίτερα, με αναφορές στο "υποκειμενικό" και στο "αντικειμενικό". Όμως υπάρχει και προέκταση. Πώς οι υποστηρικτές της άλλης άποψης θεωρούν πως εμείς οι άλλοι δεν έχουμε ακούσει ή δεν θέλουμε να ακούσουμε ή δεν ακούμε με συγκριτική διάθεση άλλες επιλογές;
Γιατί δηλαδή να έχει δίκιο αυτός που λέει πως το τάδε ή το δείνα καλώδιο ρεύματος πρέπει να προτιμηθεί επειδή το άκουσε; Πού ξέρει τί άκουσα εγώ, η ό άλλος ή ο παρακάτω; Επίσης, πώς ξέρει ότι δεν παρακολουθώ μουσική η δεν πάω στο Μέγαρο (άσχετο, αλλά λέχθηκε και αυτό) ή σε τελευταία ανάλυση δεν είμαι μουσικόφιλος;
Μια παρένθεση:
Εδώ, σε αυτή την κοινότητα, οι πιο παλιοί έχουν ξεκινήσει το χόμπυ τους σαν audiophiles. Το 1966, όταν πρωτομπαρκάρισα, χάζευα στις βιτρίνες των καταστημάτων στις ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ενισχυτές, πικάπ και ηχεία. Το 1968 αγόρασα το πρώτο μου μπομπινόφωνο (Akai M9). Το 1973, όταν πρωτοβγήκε το ΗΧΟΣ ήμουν από τους λίγους που τον αγόραζα ΑΝΕΛΛΙΠΩΣ. Οι νεότεροι βέβαια, μπορεί να μπήκαν στο χόμπυ κατ' ευθείαν μέσα από τα μονοπάτια του Home Theater, αλλά εμείς οι παλιότεροι πέρασε πολύς χρόνος μέχρι να αποφασίσουμε να κινηθούμε προς τα εκεί.
Και επειδή δεν μου αρέσει (δεν είναι πολιτισμένο) να κάνουμε αντιπαράθεση συστημάτων, συσκευών, συλλογής βινυλίων, συλλογής CD/SACD/DVD-Audio και δεν ξέρω τί άλλο, καλό θα ήταν πριν ποστάρουμε, να σκεφτόμαστε μήπως προσβάλλουμε ή προκαλούμε τον συνομιλητή μας.
Εδώ τελειώνω γι απόψε. Καλό βράδυ.
-