Κατά τα παραπάνω, ας (ξανα)πώ κι εγώ τη γνώμη μου, λοιπόν, τόσο προς τον φίλο gas gas όσο και προς τους υπόλοιπους που παρακολουθούν το νήμα.
Λέει ο φίλος gas gas, απευθυνόμενος προς τον savatage:
A. Κατ’ αρχάς κατανοοώ την ένστασή σου σε ό,τι αφορά τις υπερβολές. Τόσο για τις υπερκοστολογήσεις όσο και για τις ακουστικές εντυπώσεις.
Πράγματι η βιομηχανία των καλωδίων είναι από τις επικερδέστερες. Το χόμπυ αυτό έχει την τάση να φετιχοποιεί τα μηχανήματα, καμία αμφιβολία. Έτσι, πολλές φορές, μια μικρή διαφορά στον ήχο μεταφέρεται ως «μέρα με τη νύχτα». Είναι η τάση όλων μας για μεγέθυνση μιας εντύπωσης.
και
Β. Η διαφωνία μου όμως βρίσκεται στην πρότασή σου «άκουσα καλώδια και δεν είδα διαφορά».
Φίλε μας gas gas, εάν συμφωνείς με το (Α) τότε το (Β) είναι αυτονόητο και δεν μπορείς να διαφωνείς.
Όχι ως προς την έκφραση "δεν είδα διαφορά" αλλά ως προς την ουσία της. Και η ουσία - θα το επαναλάβω - είναι μία: το κόστος - το κόστος!
Επίσης, ξαναλέει ο gas gas:
.....Το καλώδιο παρεμβαίνει σαν ένας ακόμα κρίκος, σαν μια συσκευή, αλλάζοντας το αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι κάποιο καλώδιο μπορεί να τονίζει κάποιες συχνότητες, να αυξάνει την εστίαση, τα περιγράμματα των οργάνων, το μπάσο κλπ. Δεν πρέπει να έχεις αμφιβολία ότι παρεμβαίνει στον ήχο, πρόκειται για κάτι που δεν χρειάζονται σπέσιαλ ακροάσεις- γίνεται αμέσως αντιληπτό.....
Φίλε μου, το καλώδιο ρεύματος μιας συσκευής αρκούντως υψηλού κόστους ενός κατασκευαστή που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, τους πελάτες του, και να τοποθετεί την εταιρεία του στην διακριτή κοινότητα του Hi-End (διότι περί αυτού συζητάμε, αν δεν κάνω λάθος) ΔΕΝ πρέπει να παρεμβαίνει σαν ένας αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα. Διότι αν παρεμβαίνει, τότε η συσκευή ή έχει εγγενείς αδυναμίες στην τροφοδοσία της, ή ο κατασκευαστής κοροϊδεύει τον κόσμο, δίνοντάς του μια ακριβή συσκευή με ένα καλώδιο που δεν της κάνει και δεν φτάνει να την τροφοδοτήσει σωστά. Τόσο απλά. Ποιό από τα δύο θα φταίει, ποσώς ενδιαφέρει τον τελικό χρήστη. Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι να πάρει το μηχάνημα, για το οποίο ξόδεψε ένα σεβαστό ποσόν και να το βάλει στην πρίζα right out of the box, κι αυτό να παίξει και να παίξει σωστά.
Η παρακάτω παράγραφος του gas gas είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική:
Σκέψου ότι όλες αυτές οι παρουσιάσεις μηχανημάτων στις εκθέσεις γίνονται πάντα με ακριβά ή και πανάκριβα καλώδια ρεύματος- συνήθως τονίζοντας κάποια εγγενή χαρακτηριστικά του συστήματος. Μέχρι τώρα δεν έχω συναντήσει αντιπρόσωπο που να χρησιμοποιεί μαμίσια καλώδια του εμπορίου.
Αλλά ας μην μπαίνουμε στη λογική της αξιολόγησης. Ας μην πούμε αυτό είναι καλύτερο από το άλλο, διότι είναι πιθανό να είναι χειρότερο. Πολύ συχνά είναι χειρότερο. Μπορεί για παράδειγμα να ακούγεται κάτι ευκρινέστερα αλλά συγχρόνως πιο επιθετικά, πιο σκληρά. Μπορεί στο τέλος να πετάξεις όλα τα ακριβοπληρωμένα καλώδια και να αισθανθείς ότι ο ήχος επιτέλους ανάσανε. Αλλά αυτό σημαίνει και πάλι ότι τα καλώδια ρεύματος αλλάζουν τον ήχο. Όσο παίζεις, τόσο ανακαλύπτεις. Το ίδιο καλώδιο στον ενισχυτή μου τον επηρέαζε αρνητικά, στην πηγή άλλαξε τον ήχο θετικά. Γι’ αυτό και το κράτησα.
Κατά τα άλλα δεν έχει λόγο κανείς να αμβισβητήσει τη συστηματική θεωρητική προσέγγισή σου στο θέμα.
Κατ' αρχάς, πιάνομαι από την τελευταία φράση. Δεν υφίσταται θεωρητική προσέγγιση σε τέτοιου είδους θέματα, αν δεν υπάρχει και η αντίστοιχη πρακτική τους αξία και εφαρμογή.
Το τί αποστολή έχει ένα καλώδιο ρεύματος σε μια συσκευή δεν χρειάζεται να το επαναλάβουμε. Η πρακτική προσέγγιση του θέματος είναι αν ένα καλώδιο (και δή το καλώδιο που την συνοδεύει) φέρει ή όχι εις πέρας την αποστολή του. Αν όχι, πόσο πιστότερα θα την φέρει σε πέρας ένα άλλο καλώδιο. Και τέλος αν αυτό το άλλο καλώδιο πρέπει να έχει δυσανάλογο κόστος (για να μην πω δυσθεώρατο), σε σχέση με το κόστος της συσκευής.
Για το αν την φέρει ή όχι σε πέρας το συνοδευτικό τα είπαμε παραπάνω, μιλώντας ουσιαστικά ακόμα και για πιθανή απάτη του κατασκευαστή της συσκευής.
Το ερωτηματικό είναι αν ένα άλλο after market καλώδιο θα φέρει σε πέρας την αποστολή, που το συνοδευτικό δεν κάνει. Η γνώμη μου είναι πως 95% (αφήνω ένα 5% έξω) των καλωδίων αυτών θα το κάνουν. Το κυρίαρχο είναι πόσο στοιχίζει.
Αν στοιχίζει δυσανάλογα, τότε ένα καλώδιο DIY, με δεδομένες ηλεκτρικές προδιαγραφές, είναι μονόδρομος. Αν είναι προσιτό, τότε ο χρήστης το παίρνει και καθάρισε.
Εάν κάποιος το καταλαβαίνει αυτό, καλώς. Αν όχι, δικά του είναι τα λεφτά δικό του και το ρίσκο. Εγώ πάντως δεν θα τα έδινα.
-