Κασσέτες ήχου (νοσταλγικό νήμα)

Δεν "ξεφευγε" η κασετα. Απλα αν ειχαν στο στουντιο 10 κασετοφωνα για εγγραφη, τα 2 απο αυτα (ενδεικτικος αριθμος) ξεφευγαν στο αζιμουθιο. Αν η κασετα που αγοραζες τυχαινε να εχει γραφτει σε καποιο απο αυτα τα 2, ξεφευγε κι αυτη ηχητικα. Θυμαμαι πιτσιρικας που εγραφα κατα παραγγελια κασετες σε δισκαδικο, το οποιο ειχε τεσσερα κασετοφωνα (2 technics & και 2 denon) του εδινα εντολη τις δικες μου να τις γραφει σε συγκεκριμενο μηχανημα στο οποιο ειχα πριν διαπιστωσει οτι ειχα το καλυτερο αποτελεσμα. Ακομα και σε αυτα της ιδιας εταιριας υπηρχε διαφορα, πολυ δε περισσοτερο αν εχει μπει χερι για σερβις ή αλλαγη κεφαλης.;)
"Ξεφευγε", "εκανε νερα" ........ δεν λεω κατι διαφορετικο.
Να με καταλαβαινεις. Η κεφαλη ευθυνοταν, οχι η κασσετα.

αυτη ηταν η κορυφη σε χρωμιου αρχες - μεσα 80's τις αγοραζαμε στην στοα στα χαυτεια διπλα στον Πολυδωρο, η 60 αρα ειχε κοντα 300 δρχ
View attachment 257732

πρέπει να έχω και τέτοια (τέτοιες)
όχι, δεν ήταν "καθρέπτης" στην αντιγραφή (στο SD-60 φυσικά, με ότι συνοδά είχα τότε...)
και αυτή όπως και οι μετάλλου (όλων των εταιρειών που είχα δοκιμάσει) ήταν "λαμπρότερες" της πρωτότυπης ηχογράφησης , πράγμα που εντυπωσίαζε και σε "παρακινούσε" να φτάσεις τις ρυθμίσεις στο marantz στα όριά τους.

δεν ξέρω αν θα το έκανα αυτό σήμερα με τα μηχανάκια που έχω (κυρίως πικάπ, phono, κεφαλές)

Αμα ειχες και ΑΥΤΗΝ ...... θα σε παραδεχομουν !
Εκει κοντα στο 1982 με 1985. Ισως η καλυτερη χρωμιου !

View attachment 257688

(βεβαια, οι κασσετες που ποσταρεις ειναι DAT .... που σημαινει τραβεστι κατασταση
απο αναλογικο σημα σε ψηφιακο και τουμπαλιν .... ομως .... κασσετες ηχου ειναι, και αυτες !)

Να κοιτάξω στο σπίτι γιατί προσπαθούσα να φέρω το bias στο τρικέφαλο σε μια τέτοια και με το ποτενσιόμετρο στο τέρμα υπολοίποταν τα πρίμα και έχω την αίσθηση οτι ήταν αυτή.

Αφού πίστεψα στη αρχή οτι κάποιος έχει βάλει χέρι στην κεφαλή αλλά δοκίμασα με απλή jvc και ήταν εντάξει!!!!

• Wow
Reactions: vlad66 and SR-71
Με τι κασετόφωνα έγραφαν οι εταιρείες;;
Εδώ και εξωτερικό;;
Αδύνατον να μάθουμε υποθέτω....
Άθλια ποιότητα ,κάποτε ο ήχος είχε κάνει ένα τεστ προεγγραμενων κασετών στα τέλη 70 και τα αποτελέσματα ήταν για γέλια ,τεράστιες παραμορφώσεις αστεία απόκριση συχνότητας.
Λογικό με τις ταινίες που χρησιμοποιούσαν ..
Από εμπειρία οι πιο αξιοπρεπείς ήταν της Philips , της RSO (γουρουνάκι) και ίσως της AM ,στον πάτο μακράν η μίνος Μάτσας κλπ

• Like
Reactions: SR-71
αυτη ηταν η κορυφη σε χρωμιου αρχες - μεσα 80's τις αγοραζαμε στην στοα στα χαυτεια διπλα στον Πολυδωρο, η 60 αρα ειχε κοντα 300 δρχ
View attachment 257732
Δεν ειμαι σιγουρος (οτι ηταν η κορυφαια) και ημουν γεματος απο TDK SA-X (καθε συρταρι και δυο !!!!).
Βλεπεις, παιζει να ειχα ακουσει το Star Wars OST περιπου 20 φορες σε καθε τυπο κασσετας (περιπου 6 φιρμες).
Οποτε μααααααλλον ....... σχηματισα μια παρα καλη εικονα ποια ηταν "τζαματη" ....... στα ιδια ορχηστρικα σημεια.
Συνηθως ηταν τα αποτομα μεταβατικα και οι πολυ χαμηλες εντασεις. Πιστεψε με ειχα γινει πααααρα πολυ καλος σ'αυτο.

Η Maxell XL II-S ........ με εφησε απολυτα ικανοποιημενο. Η ΤDK SA-X ηταν ..... αμεσως μετα (κολλητα)
ομως "εκανε νερα" στα αποτομα μεταβατικα. Αντιληπτα μονο μετα απο 20 ακροασεις στο ιδιο ασμα !!!!!!!!!!!!!
Ισως αν ειχα καλυτερο deck ..... να ειχα σχηματισει αλλη εντυπωση. ΔΕΝ ειχα. Ηταν το παλαιολιθικο Garrard !

πρέπει να έχω και τέτοια (τέτοιες)
όχι, δεν ήταν "καθρέπτης" στην αντιγραφή (στο SD-60 φυσικά, με ότι συνοδά είχα τότε...)
και αυτή όπως και οι μετάλλου (όλων των εταιρειών που είχα δοκιμάσει) ήταν "λαμπρότερες" της πρωτότυπης ηχογράφησης , πράγμα που εντυπωσίαζε και σε "παρακινούσε" να φτάσεις τις ρυθμίσεις στο marantz στα όριά τους.

δεν ξέρω αν θα το έκανα αυτό σήμερα με τα μηχανάκια που έχω (κυρίως πικάπ, phono, κεφαλές)

Αν ακουγόταν λαμπρότερη από το original σήμα ήταν απλά λάθος ρυθμισμένο το bias.

Αν το deck δεν είχε ρύθμιση bias (ή δεν το ρύθμιζε αυτόματα) δεν ήξερες πως θα βγει η εγγραφή σου.

Γιαυτό πρακτικά βγήκαν τα πρώτα τρικέφαλα.

Απιστευτο ξε-απιστευτο ........ ειναι ενα αναλογικο σημα που αποθηκευεται ως ψηφιακες τιμες πανω σε μια μαγνητικη ταινια ?

Όχι, ήταν αναλογικό σήμα που είχε ψηφιοποιηθεί, είχε προστεθεί error correction, είχε γίνει modulate (προφανώς αναλογικά..) ώστε τελικά να γραφεί helically στην ταινία.

Ήταν απλά εξαιρετική εφαρμογή της τεχνολογίας της εποχής, με ποιότητα ήχου που δεν έβλεπαν τα αναλογικά κασετόφωνα ούτε με κιάλια.

Γιαυτό και το χρησιμοποιούσαν πολλά στούντιο για mastering.

Το ιδιο το PCM (Pulse Code Modulation) ειναι καραμπινατο γεννημα-θρεμμα των υπολογιστων (και της εγγραφης σε CD).

Καμία σχέση. Το PCM υπήρχε δεκαετίες πριν βγουν τα CDs. Σαν εφεύρεση υπήρχε από το 1937, με τις πρώτες πρακτικές χρήσεις να εμφανίζονται στην δεκαετία του 60.

Χρησιμοποιούταν στο studios πολύ πριν βγει το CD.

Ιεροσυλια λοιπον .... ΔΕΝ ειναι. Παρολα αυτα (με την ευρυτερη ερμηνεια του ορου "κασσετες ηχου") εχει θεση στο νηματακι μας.

Το να λες το DAT "τραβεστί" φορμάτ εκτός από ιεροσυλία προδίδει και ασχετοσύνη για τις ικανότητες και την ιστορία του φορμά. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Μακάρι να μπορούσα τότε να αποκτήσω τέτοια μηχανήματα.

Oλα οσα σημαδεψαν την Πληροφορικη δεν προεκυψαν το 1980 ..... αλλα δεκατιες νωριτερα.
Το να λες οτι το PCM υπηρχε δεκαετιες πριν (που ειναι ορθοτατο) ΔΕΝ κανει αναλογικη την μεθοδο.
Παιρνει η δεν παιρνει ενα αναλογικο σημα και το μετατρεπει σε μια αλληλουχια απο 0 και 1 ?
Το οτι ειναι αναλογικο το αρχικο σημα .... ΔΕΝ κανει αναλογικη την εγγραφη του.
Ειναι καραμπινατα ΨΗΦΙΑΚΗ.

Και κατι ακομα : μακαρι να ειχα και εγω DAT κασσετοφωνο (οσο τραβεστι κατασταση και αν ηταν).
Δεν εγραψα πουθενα οτι απαξιωνω το DAT, αλλα οτι δεν ειναι η αμιγης αναλογικη εγγραφη σηματος
οπως στις compact κασσετουλες μας. Αναλογικη απο το πικαπ και αναλογικη στην πολωση των
μοριων φερριτη πανω στην ταινια της κασσετουλας. Ε ..... το DAT δεν ειναι κατι τετοιο !

Δεν ειμαι σιγουρος (οτι ηταν η κορυφαια) και ημουν γεματος απο TDK SA-X (καθε συρταρι και δυο !!!!).
Βλεπεις, παιζει να ειχα ακουσει το Star Wars OST περιπου 20 φορες σε καθε τυπο κασσετας (περιπου 6 φιρμες).
Οποτε μααααααλλον ....... σχηματισα μια παρα καλη εικονα ποια ηταν "τζαματη" ....... στα ιδια ορχηστρικα σημεια.
Συνηθως ηταν τα αποτομα μεταβατικα και οι πολυ χαμηλες εντασεις. Πιστεψε με ειχα γινει πααααρα πολυ καλος σ'αυτο.

Η Maxell XL II-S ........ με εφησε απολυτα ικανοποιημενο. Η ΤDK SA-X ηταν ..... αμεσως μετα (κολλητα)
ομως "εκανε νερα" στα αποτομα μεταβατικα. Αντιληπτα μονο μετα απο 20 ακροασεις στο ιδιο ασμα !!!!!!!!!!!!!
Ισως αν ειχα καλυτερο deck ..... να ειχα σχηματισει αλλη εντυπωση. ΔΕΝ ειχα. Ηταν το παλαιολιθικο Garrard !
εξαρταται απο την εποχη και τα μηχανηματα εγω μιλαω γυρω στα 82-83 μαθητης λυκειου εγραφα με ενα alpage που ειχε ερθει πρωτο σε τεστ ηχου ,βασικα μετεφερα βινυλια απο συμμαθητες ή εκανα δικες μου συλλογες. Στις αξιοπρεπεις προεγγραμενες να αναφερω και την vertigo ,polygram νομιζω διοτι το πρωτο των dire straits επαιζε καλα στο ντεκ

• Like
Reactions: SR-71
Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή ηχογράφης της κασέτας ήταν με τους τετρακάναλους εγγραφείς και τη χρήση των τεσσάρων καναλιών της ταινίας. Η δημιουργικότητα εκεί χτυπούσε κόκκινο.

Oλα οσα σημαδεψαν την Πληροφορικη δεν προεκυψαν το 1980 ..... αλλα δεκατιες νωριτερα.
Το να λες οτι το PCM υπηρχε δεκαετιες πριν (που ειναι ορθοτατο) ΔΕΝ κανει αναλογικη την μεθοδο.
Παιρνει η δεν παιρνει ενα αναλογικο σημα και το μετατρεπει σε μια αλληλουχια απο 0 και 1 ?
Το οτι ειναι αναλογικο το αρχικο σημα .... ΔΕΝ κανει αναλογικη την εγγραφη του.
Ειναι καραμπινατα ΨΗΦΙΑΚΗ.

Η εγγραφή του σήματος πάνω στην ταινία ήταν (και ακόμα είναι) εξ' ορισμού αναλογική.

Είχες μαγνητικά σωματίδια τα οποία άλλαζαν πόλωση. Το ίδιο concept εφαρμοζόταν και στις compact cassettes όπως και στις DAT.

Απλά οι δεύτερες είχαν αναγκαστικά πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα υλικού, γιατί έπρεπε να "χωράνε" πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας.

Και σαν υλικό οι DAT ήταν πάντα "μετάλλου".

Η αλλαγή της πόλωσης ήταν καθαρά αναλογικό φαινόμενο.

Και παρεμπιπτόντως οι μόνες "κασέτες" που εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε χρήση (LTO-9 (18TB native capacity), με το LTO-10 μόλις να ανακοινώθηκε) είναι ουσιαστικά μακρινοί απόγονοι των DAT.

• Like
Reactions: vadergr and PanMan
Αν ακουγόταν λαμπρότερη από το original σήμα ήταν απλά λάθος ρυθμισμένο το bias.
μα φυσικά δεν ήταν σωστά ρυθμισμένο το bias , αλλά πρόσεξες τι έγραψα ;;
"....εντυπωσίαζε και παρακινούσε..."
πράγμα που σημαίνει ότι με τα τότε συνοδά μου άρεσε.. και όπως γράφω μετά, "δεν ξέρω αν θα το έκανα αυτό σήμερα"..
η maxell XL-II δεν με παρακινούσε να "σπρώξω" το bias προς την λαμπρότητα γιατί προφανώς κάτι με χάλαγε.. δεν θυμάμαι τι, δεν θέλω να κάνω εικασίες...

Αν το deck δεν είχε ρύθμιση bias (ή δεν το ρύθμιζε αυτόματα) δεν ήξερες πως θα βγει η εγγραφή σου.

Γιαυτό πρακτικά βγήκαν τα πρώτα τρικέφαλα.
στο πόστ #5 φαίνεται καθαρά ότι το 1ο ποτ από τα 3 μικρά αριστερά από το μεγάλο του REC LEVEL , είναι ρύθμιση bias
φυσικά το SD-60 είναι τρικέφαλο και όπως σε όλα του ίδιου είδους, μπορούσες να κάνεις monitoring σε πραγματικό χρόνο κατά την εγγραφή.

ΥΣ..
Στις φωτογραφίες θα δεις το κασετόφωνο "παρέα" με κάμποσα σημερινά μηχανάκια μου, άσχετα αν ακόμα δεν ήταν "χεριασμένα"...
ακόμα και έτσι ήταν έτη φωτός καλύτερα από αυτά που είχα όταν πήρα το marantz.. όμως δεν είχα πια ούτε μία κενή κασέτα για να το δοκιμάσω.. όλες οι εγγραφές ήταν με άθλιο πικάπ, με εξαιρετική κεφαλή που πήγαινε στράφι για τα καλά, με το ενσωματωμένο phono του sansui AU-D55 (που επισκευάζω αυτό το διάστημα σε άλλο νήμα), όσες κασέτες ήταν με πηγή cdp αυτό ήταν ένα Technics SL P377A που σήμερα (ηχητικά) δεν θα έφτυνα πάνω του και ηχεία τα Dynasonic Π550 , που αυτά και αν δεν αξίζουν (σημερινό) σάλιο...

ΥΣ2..
Το κασετόφωνο το είχα κατεβάσει από το πατάρι όταν ΠΑΛΙ ο Μάνος πριν κάποια χρόνια είχε ανοίξει κάποιο παρόμοιο θέμα και με "παρέσυρε"...
Είδα ότι δουλέυει, του έκανα ένα μικρό τυπικό σέρβις, το έβγαλα μερικές φωτογραφίες (που η google κράτησε) και το έβαλα ξανά στην κούτα του..

edit.. όχι τα Π550.. όταν πήρα το marantz είχα ήδη τα NM Acoustics AD-F Classic (λίγο σάλιο άξιζαν...)

Όχι, ήταν αναλογικό σήμα που είχε ψηφιοποιηθεί, είχε προστεθεί error correction, είχε γίνει modulate (προφανώς αναλογικά..) ώστε τελικά να γραφεί helically στην ταινία.

Ήταν απλά εξαιρετική εφαρμογή της τεχνολογίας της εποχής, με ποιότητα ήχου που δεν έβλεπαν τα αναλογικά κασετόφωνα ούτε με κιάλια.

Γιαυτό και το χρησιμοποιούσαν πολλά στούντιο για mastering.

Καμία σχέση. Το PCM υπήρχε δεκαετίες πριν βγουν τα CDs. Σαν εφεύρεση υπήρχε από το 1937, με τις πρώτες πρακτικές χρήσεις να εμφανίζονται στην δεκαετία του 60.

Χρησιμοποιούταν στο studios πολύ πριν βγει το CD.

Το να λες το DAT "τραβεστί" φορμάτ εκτός από ιεροσυλία προδίδει και ασχετοσύνη για τις ικανότητες και την ιστορία του φορμά. Ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Μακάρι να μπορούσα τότε να αποκτήσω τέτοια μηχανήματα.

δεν είχα, ούτε έχω ακούσει DAT.. αυτό που θυμάμαι ήταν ότι το "κατηγορούσαν" γιατί έπαιζε πιο "ψηφιακά" και από το cd... ισχύει ;;;

πόσα χρόνια κράτησε η "ιστορία" του φορμά (DAT) ;;

εξαρταται απο την εποχη και τα μηχανηματα εγω μιλαω γυρω στα 82-83 μαθητης λυκειου εγραφα με ενα alpage που ειχε ερθει πρωτο σε τεστ ηχου ,βασικα μετεφερα βινυλια απο συμμαθητες ή εκανα δικες μου συλλογες. Στις αξιοπρεπεις προεγγραμενες να αναφερω και την vertigo ,polygram νομιζω διοτι το πρωτο των dire straits επαιζε καλα στο ντεκ
Εχω ακομα την εμπορικη RSO του Saturday Night Fever.
Γνωριζω ΤΕΛΕΙΑ ...... για τι ποιοτητα εγγραφης μιλαμε.
Η κασσετα ηρθε απο την θεια μου στο Τοροντο.

• Like
Reactions: Nikos F
Η εγγραφή του σήματος πάνω στην ταινία ήταν (και ακόμα είναι) εξ' ορισμού αναλογική.

Είχες μαγνητικά σωματίδια τα οποία άλλαζαν πόλωση. Το ίδιο concept εφαρμοζόταν και στις compact cassettes όπως και στις DAT.

Απλά οι δεύτερες είχαν αναγκαστικά πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα υλικού, γιατί έπρεπε να "χωράνε" πολύ μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας.

Και σαν υλικό οι DAT ήταν πάντα "μετάλλου".

Η αλλαγή της πόλωσης ήταν καθαρά αναλογικό φαινόμενο.

Και παρεμπιπτόντως οι μόνες "κασέτες" που εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε χρήση (LTO-9 (18TB native capacity), με το LTO-10 μόλις να ανακοινώθηκε) είναι ουσιαστικά μακρινοί απόγονοι των DAT.
Δεν μπορω .... ειλικρινα ΔΕΝ μπορω .... λυπηθειτε με !

pulse_code_modulation.png

Analog Music Sources​

An analog music source must use an analog to digital converter like a sound card to convert physical changes in an analog medium to a digital file that a computer can read. An analog medium is an object that stores music by being physically altered.

For example:

• A tape recorder changes the magnetization of magnetic tape in a cassette tape to record sound. Plugging a tape deck into a recording device makes a digital copy of the analog cassette tape.
  • A record cutter carves grooves in a vinyl record to make a physical representation of the sound. Ripping vinyl through a preamp and into a sound card makes a digital copy of the analog vinyl.

Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή ηχογράφης της κασέτας ήταν με τους τετρακάναλους εγγραφείς και τη χρήση των τεσσάρων καναλιών της ταινίας. Η δημιουργικότητα εκεί χτυπούσε κόκκινο.

η δημιουργικότητα ίσως, η ποιότητα του ήχου σίγουρα όχι.

• A tape recorder changes the magnetization of magnetic tape in a cassette tape to record sound. Plugging a tape deck into a recording device makes a digital copy of the analog cassette tape.
  • A record cutter carves grooves in a vinyl record to make a physical representation of the sound. Ripping vinyl through a preamp and into a sound card makes a digital copy of the analog vinyl.
Ε ? 😮 .......

Δηλαδη, εγω επι 15+ χρονια εκανα digital copies των δισκων βινυλιου μου στις κασσετες μου ?

Ε ? 😮 .......

Δηλαδη, εγω επι 15+ χρονια εκανα digital copies των δισκων βινυλιου μου στις κασσετες μου ?

ούτε κατά διάνοια.
απλά κάποιοι δίσκοι έχουν (είναι) digital remaster και κάποιες έτοιμες κασέτες το ίδιο.