Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

κατασκευη δυο σκαμπω (πευκο)

κοστος:
ποδια-βαση απο ρεταλια
λοιπα 41 ευρω
20.jpg21.jpg22.jpg24.jpg

κατασκευη των ποδιων. Λεπτυνση του επανω μερους απο τις τρεις πλευρες και αλλα κοψιματα.

25.jpg26.jpg28.jpg30.jpg

αμβλυνση των γωνιων και ακολουθως μια πρωτη προχειρη συναρμολογηση.

31.jpg32.jpg33.jpg34.jpg

αλλαγη σχεδιου σε ελαφρως μακροστενου (κατα 10 εκατοστα). Συναρμολογηση.
κατασκευη μαξιλαριου. mdf, αφρολεξ, βατα

35.jpg36.jpg37.jpg38.jpg

ετοιμο το μαξιλαρι, ετοιμαστηκαν και τα πελματα ηρθε και η τελικη συναρμολογηση

σχετικα ευκολη κατασκευη, χωρις ιδιαίτερες τεχνικες δυσκολιες, η οποια βεβαια χρειαστηκε τον χρονο της

Όμορφα βγήκαν. Έχεις βάλει τίποτα για ενίσχυση στις ενώσεις βάσης-κολώνας ή σκέτα ξυλόκολλα;
Επίσης, για να μαθαίνουμε και τίποτα:
-το ύφασμα δεν σε δυσκόλεψε στις γωνίες, εκεί που πρέπει να διπλώνει σαν το περιτύλιγμα από τα δώρα; Έκανες κάτι ιδιαίτερο για τις δίπλες και δεν φαίνονται;
-το σλεντ που φαίνεται στην αρχή (2η,3η φωτογραφία) είναι μόνιμο ή κάτι που σκάρωσες για την συγκεκριμένη κατασκευή;

καλησπερα, ευχαριστω

Όμορφα βγήκαν. Έχεις βάλει τίποτα για ενίσχυση στις ενώσεις βάσης-κολώνας ή σκέτα ξυλόκολλα;
Επίσης, για να μαθαίνουμε και τίποτα:
-το ύφασμα δεν σε δυσκόλεψε στις γωνίες, εκεί που πρέπει να διπλώνει σαν το περιτύλιγμα από τα δώρα; Έκανες κάτι ιδιαίτερο για τις δίπλες και δεν φαίνονται;
-το σλεντ που φαίνεται στην αρχή (2η,3η φωτογραφία) είναι μόνιμο ή κάτι που σκάρωσες για την συγκεκριμένη κατασκευή;

ναι, εχω βαλει ξυλοβιδες για τον φοβο αστοχιας της κολλας σε βαθος χρονου
το υφασμα στις γωνιες ηταν το δυσκολο κομματι. Και οι διπλες υποχρεωτικες. Η επιλογη μου σε εξαγωνο τις εκανε περισσοτερες (τρεις σε καθε γωνια)
το σλεντ (μονοπλευρο) ξεκινησε σαν πειραματικο αλλα εγινε μονιμο. Εξυπηρετει επειδη ειναι ανοιχτο απο τις τρεις πλευρες και χειριζεται και μεγαλυτερα κομματια ενω ταυτοχρονα ειναι και πιο ελαφρυ απο το κλασικο

• Like
Reactions: newbie and dk31
γραφουμε ταυτοχρονα προφανως

απλα τεντωσα οσο περισσοτερο μπορουσα το υφασμα

προχειρο τραπεζακι απο πευκο

κοστος 25 ευρω

μου ζητηθηκε ενα τραπεζακι εντελως απλο που θα μπει πισω απο αλλα αντικειμενα μονο και μονο για να καλυφθει μια γωνια και να ακουμπανε πραγματα.
ευκαιρια λοιπον για πειραματα με ενωσεις ξυλου που δεν εχω δοκιμασει
20.jpg21.jpg22.jpg

23.jpg24.jpg25.jpg

δεν εγινε επαγγελματικη δουλεια στις ενωσεις αλλα δεν πηγε και ασχημα
1ο μαθημα που πηρα : το πευκο ειναι πολυ μαλακο και σπαει ευκολα οταν πιεστει (4η φωτογραφια)
και 2ο : μετρα σωστα ειδαλως τα ποδια στο κατω μερος θα συγκλινουν κατα ενα εκατοστο 😛

Ωραια και δημιουργικα πειραματα, μπραβο! (y)

Αξιζει γενικως τον κοπο και τον χρονο για 'αλλες' συνδεσεις ξυλου περα απο τις συνηθισμενες με καβιλιες κλπ.?

• Like
Reactions: legeonarios
Ωραια και δημιουργικα πειραματα, μπραβο! (y)

Αξιζει γενικως τον κοπο και τον χρονο για 'αλλες' συνδεσεις ξυλου περα απο τις συνηθισμενες με καβιλιες κλπ.?

σε ευχαριστω

η αληθεια ειναι οτι δεν εχω την εμπειρια να σου απαντησω εγκυρα
φανταζομαι-πιστευω οτι οχι το σχημα των ενωσεων αλλα η κολλα δενει τις ενωσεις ποιο δυνατα, επειδη ειναι περισσοτερη η ποσοτητα λογω της μεγαλυτερη επιφανειας επαφης.
σαν πειραμα ομως ηταν ιδιαιτερα ευχαριστο

Μια βρήκε για πρώτη φορά. !!!
Γενικότερα αυτή η συνδεσμολογια θέλει πιο σκληρα ξύλα ώστε να έχουν ανοχές...με πευκο που έχω δοκιμάσει λαό εγώ είχα τα ίδια αποτελέσματα...
Σε κάθε περίπτωση η δουλειά σου έγινε...!!!

• Like
Reactions: legeonarios
καλησπερα
σας ευχαριστω ολους
τωρα βρηκα χρονο να απαντησω

για να ολοκληρωσω την απαντηση μου στον @Χιωτης απο πλευρας ομορφιας θεωρω οτι ναι αξιζει, οσο υποκειμενικο ειναι αυτο βεβαια

Ωραίος.
Τους μόρσους τους έκανες στο παγκοπρίονο ή παραδοσιακά με σκαρπέλο;

στο παγκοπριονο. ειναι ποιο ευκολο και πανω απο ολα πολυ ποιο γρηγορο

Μια βρήκε για πρώτη φορά. !!!
Γενικότερα αυτή η συνδεσμολογια θέλει πιο σκληρα ξύλα ώστε να έχουν ανοχές...με πευκο που έχω δοκιμάσει λαό εγώ είχα τα ίδια αποτελέσματα...
Σε κάθε περίπτωση η δουλειά σου έγινε...!!!

φανταζομαι οτι με αλλα ξυλα θα ειναι και ποιο ομορφο. το πευκο ειναι πολυ ανοιχτο χρωμα και μαλλον "δειχνει" λιγοτερο

• Like
Reactions: newbie and dk31
δε ξερω αν ταιριαζει στο νήμα καθώς δεν είναι ακριβως κατασκευή επίπλου... σίγουρα δεν είναι κανένα δημιούργημα της ξυλουργικής αλλά είναι μια φτηνή λύση που βρήκα για να έχω περισσότερο χώρο ελεύθερο στο γραφείο μου.

χρησιμοποιώ ένα μικρό γραφείο για τον υπολογιστή που ήθελα να προσθέσω ένα χωριστό ράφι για το πληκτρολόγιο. το θέμα είναι ότι το γραφείο έχει κάτω από την τάβλα του MDF ένα χοντρό ατσάλινο πλαίσιο γύρω γύρω που περιορίζει το ελεύθερο χώρο:
1741177661958.png

είχα βρει ράφια που πιάνουν με C-clamp αλλά όσα είδα δεν εχουν το απαραίτητο άνοιγμα για να πιάσουν σε τόσο μεγάλο πάχος. βρήκα όμως ρυθμιζόμενο οδηγό που βιδώνει από την κάτω πλευρά της τάβλας και μετρώντας το πληκτρολόγιο είδα ότι χωράει στο τσακ. οπότε αγόρασα ένα ράφι μελαμίνης 120x40 από το Leroy και το έκοψα με τη σέγα στα 65εκ:

1741178808498.png1741178803370.png

δυστυχώς προς το τέλος η σέγα μου έφυγε λίγο και το κόψιμο δεν είναι τέλειο αλλά δεν πολυφαίνεται, η άκρη καλυπτεται από το πλαίσιο του οδηγού. βίδωσα τον οδηγό από την κάτω πλευρά τον ρύθμισα το μέγιστο ύψος. το πληκτρολόγιο και το ποντίκι χωράνε κυριολεκτικά στο χιλιοστό!

1741178918371.png1741178936826.png1741178929843.png

είναι τόσο οριακό, που αν βάλω το λεπτό mousepad που είχα, το ποντίκι ακουμπάει και το ράφι δεν κλείνει!

Last edited:
Πολύ όμορφο έγινε, μπράβο (y)
Και πολύ καλύτερο, αισθητικά και εργονομικά, από τη λύση των c-clamp.

Θα ξέρεις μάλλον πώς στο Leroy σου κόβουν δωρεάν και αυτές τις ετοιμες τάβλες που πήρες. Το λέω γιατί συνήθως η σέγα δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Αλλά όντως, δεν φαίνεται καθόλου. :)

δε ξερω αν ταιριαζει στο νήμα καθώς δεν είναι ακριβως κατασκευή επίπλου... σίγουρα δεν είναι κανένα δημιούργημα της ξυλουργικής αλλά είναι μια φτηνή λύση που βρήκα για να έχω περισσότερο χώρο ελεύθερο στο γραφείο μου.

χρησιμοποιώ ένα μικρό γραφείο για τον υπολογιστή που ήθελα να προσθέσω ένα χωριστό ράφι για το πληκτρολόγιο. το θέμα είναι ότι το γραφείο έχει κάτω από την τάβλα του MDF ένα χοντρό ατσάλινο πλαίσιο γύρω γύρω που περιορίζει το ελεύθερο χώρο:
View attachment 248277

είχα βρει ράφια που πιάνουν με C-clamp αλλά όσα είδα δεν εχουν το απαραίτητο άνοιγμα για να πιάσουν σε τόσο μεγάλο πάχος. βρήκα όμως ρυθμιζόμενο οδηγό που βιδώνει από την κάτω πλευρά της τάβλας και μετρώντας το πληκτρολόγιο είδα ότι χωράει στο τσακ. οπότε αγόρασα ένα ράφι μελαμίνης 120x40 από το Leroy και το έκοψα με τη σέγα στα 65εκ:

View attachment 248279View attachment 248278

δυστυχώς προς το τέλος η σέγα μου έφυγε λίγο και το κόψιμο δεν είναι τέλειο αλλά δεν πολυφαίνεται, η άκρη καλυπτεται από το πλαίσιο του οδηγού. βίδωσα τον οδηγό από την κάτω πλευρά τον ρύθμισα το μέγιστο ύψος. το πληκτρολόγιο και το ποντίκι χωράνε κυριολεκτικά στο χιλιοστό!

View attachment 248280View attachment 248282View attachment 248281

είναι τόσο οριακό, που αν βάλω το λεπτό mousepad που είχα, το ποντίκι ακουμπάει και το ράφι δεν κλείνει!

Τέλειο βγήκε (y)(y)(y)
Εκεί που βίδωσες τους οδηγούς, γιατί δεν έβαλες έναν αποστάτη για να μην είσαι οριακά; Αν βλέπω καλά στην φωτογραφία, έχεις περιθώριο.
1741184759288.png

να πω την αληθεια δε το σκεφτηκα καθολου να μου την κοψουν εκει. για καποιο λογο σκεφτηκα οτι κοβουν μονο τα μεγαλα φυλλα μελαμινες που εχουν... και οχι τα χρωματιστα ραφια.
για αποστατη ίσως βάλλω καμμια ροδέλα. οι βίδες δεν είναι πολύ μεγάλες και επειδή όλο κρέμεται από αυτές δε θέλω να μειώσω πολύ το μήκος που είναι μέσα στο mdf. είχα σκεφτεί κάποια πατέντα στα πλαϊνά για να κατέβει ακόμα ένα "σκαλί" αλλά είναι φασαρία (και δε μπορεί να κατέβει και πολύ ακόμη το ράφι γιατί ήδη είναι αρκετά χαμηλό και ακουμπάει στα πόδια του χρήστη).

επίσης, αν έχετε κανένα tip για καλύτερο κόψιμο με τη σέγα... πολύ ευπρόσδεχτο! το ξέρω ότι δεν είναι μηχάνημα για ακρίβεια αλλά είμαι και τελείως αρχάριος στα ξυλουργικά. συνήθως αρχίζει και μου φεύγει προς το τέλος της κοπής και κάνω μικρές διορθώσεις μετά

να πω την αληθεια δε το σκεφτηκα καθολου να μου την κοψουν εκει. για καποιο λογο σκεφτηκα οτι κοβουν μονο τα μεγαλα φυλλα μελαμινες που εχουν... και οχι τα χρωματιστα ραφια.
για αποστατη ίσως βάλλω καμμια ροδέλα. οι βίδες δεν είναι πολύ μεγάλες και επειδή όλο κρέμεται από αυτές δε θέλω να μειώσω πολύ το μήκος που είναι μέσα στο mdf. είχα σκεφτεί κάποια πατέντα στα πλαϊνά για να κατέβει ακόμα ένα "σκαλί" αλλά είναι φασαρία (και δε μπορεί να κατέβει και πολύ ακόμη το ράφι γιατί ήδη είναι αρκετά χαμηλό και ακουμπάει στα πόδια του χρήστη).

επίσης, αν έχετε κανένα tip για καλύτερο κόψιμο με τη σέγα... πολύ ευπρόσδεχτο! το ξέρω ότι δεν είναι μηχάνημα για ακρίβεια αλλά είμαι και τελείως αρχάριος στα ξυλουργικά. συνήθως αρχίζει και μου φεύγει προς το τέλος της κοπής και κάνω μικρές διορθώσεις μετά

Οι βίδες λογικά, είναι ξυλόβιδες "ψωμάκι", οπότε θα βρεις πολύ εύκολα στην αγορά στο μήκος που θέλεις.

Στην σέγα, βάλε κάποια καλή λάμα με σχετικά ψιλό δόντι. Μπορείς να δεις διάφορες λάμες της bosch εδώ (οι τιμές στην αγορά είναι πολύ πιο κάτω). Γενικότερα, η επιλογή της λάμας έχει να κάνει με το υλικό (μελαμίνη, μασίφ, σκληρό ξύλο, με τσαπράζι .....) και το μήκος της με το πάχος του υλικού. Οι λάμες που χρησιμοποιούμε κόβουν προς τα επάνω, αλλά υπάρχουν και λάμες που κόβουν προς τα κάτω και μας σηκώνουν την σέγα αν δεν προσέξουμε (δεν είναι για τις συνηθισμένες δουλειές που κάνουμε, οπότε καλό θα ήταν να τις αποφεύγουμε).

Κατά το κόψιμο (πάντα με οδηγό) με το ένα χέρι πατάμε την σκανδάλη και κρατάμε την σέγα κάτω και με το άλλο σπρώχνουμε την βάση της σέγας στον οδηγό. Πάμε σιγά και δεν ζορίζουμε.
Για τους οδηγούς της PARKSIDE, δεν έχω και την καλύτερη άποψη για την σταθεροτητά τους. Υπάρχουν κάποια video στο ΥΤ που υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να διορθώσουν το πρόβλημα, αλλά δεν το έχω επιχειρήσει ακόμα.
Προσωπικα, παρόλο που έχω 4 από τους παραπάνω οδηγούς, βάζω στράντζο αλουμινίου με σφιγκτήρες για οδηγό. Αφού τραβήξω με το μολύβι την γραμμή κοπής, τοποθετώ την σέγα στην μία πλευρά με την λάμα να ακουμπάει στην γραμμή και κάνω το ίδιο στην άλλη πλευρά. Υπάχουν και άλλοι τρόποι, αλλά μέχρι τώρα πετυχαίνω την ακρίβεια που θέλω.
Η επιφάνεια της μελαμίνης που θα φαίνεται, να είναι στην κάτω πλευρά κατά το κόψιμο ώστε τυχόν σπασίματα να γίνουν στην πίσω επιφάνεια.

Αυτά για αρχή

1741207925539.png

Last edited:
Ωραιος καλό βρηκε...!!!

Όσο αφορά το κοψιμο με σεγα για να κανεις ευθεία κοπή θες 2 οδηγούς και αναμεσα την σεγα..Είναι πολύ πιο σταθερό και δεν υπάρχει περίπτωση να σου λοξοδρομησει..
Εάν δεν έχεις δεύτερο μπορείς να βάλεις μια ραγα η σιδερο η αλουμίνιο όπως είπε και ο Στέλιος ώστε να το σταθεροποιησεις..

Επειση παίζει ρόλο και η λαμα...όσο πιο μαλακό είναι το ξύλο τόσο πιο μικρο βήμα δοντιών πρέπει να έχει.. ώστε να αφήνει καθαρό κοψιμο..

Ένα άλλο συμαντικο είναι η ταχύτητα ταλαντωσης και η προώθηση που κάνουμε στο εργαλειο κατά την κοπη..
Εγώ τουλάχιστον όταν κόβω μελαμινη με σεγα πάντα βάζω στην 3 ταχύτητα και πάω πολύ αργά την σεγα..
Για το κομματι που βλεπεις στην φωτο εκανα τουλαχιστον 20-25 δευτερα...και η κοπή έγινε αρκετά καλή,ίσια και καθαρή..
Αυτά..

20250127_113158.jpg