Kατασκευές επίπλων και μεγάλων κατασκευών με ξύλο

να πω την αληθεια δε το σκεφτηκα καθολου να μου την κοψουν εκει. για καποιο λογο σκεφτηκα οτι κοβουν μονο τα μεγαλα φυλλα μελαμινες που εχουν... και οχι τα χρωματιστα ραφια.
για αποστατη ίσως βάλλω καμμια ροδέλα. οι βίδες δεν είναι πολύ μεγάλες και επειδή όλο κρέμεται από αυτές δε θέλω να μειώσω πολύ το μήκος που είναι μέσα στο mdf. είχα σκεφτεί κάποια πατέντα στα πλαϊνά για να κατέβει ακόμα ένα "σκαλί" αλλά είναι φασαρία (και δε μπορεί να κατέβει και πολύ ακόμη το ράφι γιατί ήδη είναι αρκετά χαμηλό και ακουμπάει στα πόδια του χρήστη).

επίσης, αν έχετε κανένα tip για καλύτερο κόψιμο με τη σέγα... πολύ ευπρόσδεχτο! το ξέρω ότι δεν είναι μηχάνημα για ακρίβεια αλλά είμαι και τελείως αρχάριος στα ξυλουργικά. συνήθως αρχίζει και μου φεύγει προς το τέλος της κοπής και κάνω μικρές διορθώσεις μετά
2-3 ροδέλες θέλεις, μέχρι να φτάσεις το πάχος του mouse pad, στο σημείο που σου έδειξε ο Στέλιος, νοβοπανόβιδες ψωμάκι θα βρεις σε κάθε μεγάλο μαγαζί (panhead θα τις βρεις στο ιντερνετ αν αγοράσεις από εξωτερικό). Υπάρχουν βιδωτά ποδαράκια αν θες να σηκώσεις λίγο πιο ψηλά το έπιπλο να μην βρίσκει στα πόδια σου.
Το καλύτερο τιπ για ίσια κοψίματα με την σέγα είναι να πάρεις ένα δισκοπρίονο :). Η σέγα είναι για κοπές με καμπύλες και για πρόχειρες κοπές που δεν σε νοιάζει η εμφάνιση, όπως στην περίπτωσή σου που κρύβεται η κομμένη πλευρά.

Όσον αφορά τους οδηγούς της PARKSIDE, αντιμετωπίζω το πρόβλημα που φαίνεται στο 01:43 (σε όλους όσους έχω). Σε ράφια είναι μικρό το πρόβλημα και συνήθως αντιμετωπίζεται, αλλά όταν έχεις να φτιάξεις κουτιά θα παιδευτείς πολύ (βλ στο 04:24) και με αμφίβολο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν κάποιες λύσεις πχ για να διορθώσεις το πρόβλημα, αλλά δεν το έχω προσπαθήσει ακόμα.

Όταν παίρνεις ξύλα για συγκεκριμένη δουλειά, η λύση είναι αυτή που είπε ο Νίκος @nikfor. Πλέον και το PRAKTIKER έχει δωρεάν κοπή. Και στα 2 καταστήματα πάντα ελέγχω τις διαστάσεις μετά την κοπή, γιατί κάποιες φορές αντιμετώπισα στραβές κοπές (ελάχιστες μεν αλλά πολύς ο κόπος τόσο για την επιστροφή, όσο και για την διαδικασία).

Σαφώς το δισκοπρίονο που ανέφερε ο Δημήτρης @dk31 σου λύνει σχεδόν όλα τα προβλήματα ακρίβειας. Νομίζω ότι αυτό που φέρνει το LIDL την Δευτέρα είναι μια καλή λύση αν έχεις ήδη μπαταρίες. Έχω το πιο μικρό (αυτό που είχε βγάλει στα 40€) και είμαι ικανοποιημένος. Βέβαια όταν μπλέκεις με δισκοπρίονα χρειάζεσαι και διαφορετικούς δίσκους, αλλά εδώ το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με τις λάμες της σέγας, αλλά το αποτέλεσμα σε δικαιώνει.

@vespas, στην αρχή τουλάχιστον, τα πάντα είναι συνδυασμός της ικανοποίησης της δημιουργίας και του συνολικού κόστους. Πχ θέλεις να φτιάξεις ένα τραπέζι που κοστίζει στα καταστήματα 200€ και υπολογίζοντας τα κόστη υλικών και εργαλείων που θα χρειαστεί να αγοράσεις, το τελικό κόστος είναι πάλι 200€. Η επιλογή είναι δεδομένη 😁
Η συνέχεια είναι πιο σύνθετη καί όπως αρκετούς από εμάς, μας χαρακτηριζει η εγκράτεια και η αποχή από υλικές απολαύσεις, καταλήγουμε αντί να πάρουμε έναν δίσκο, παίρνουμε ακόμα ένα δισκοπρίονο με τον δίσκο που θέλουμε. Λογικό θα μου πεις, γιατί η αλλαγή δίσκου είναι πολύ επικίνδυνη και δεν παίζουμε με την ασφάλειά μας :unsure: :LOL::LOL::ROFLMAO::ROFLMAO:

ωραίο αυτο με τους 2 οδηγους! με τους οδηγους της parkside και εγω δεν ειμαι πολυ ευχαριστημένος γιατί μου έχουν γλιστρήσει κάποιες φορές.

έβαλα λάμα με ψιλό δόντι "clean wood" (έχω ενα πακετο της parkside, μαλλον πρεπει να παρω καλύτερες). ποια απ'όλες της bosch είναι για μελαμίνη; λογικά ένα τέτοιο σετ κάνει.

το πήγα αργά οσο μπορουσα στη μεσαία σκάλα και χωρίς ταλάντωση. είχα βαλει και χαρτοταινία και από τις 2 πλευρες και η κοπή έγινε αρκετά καθαρή νομίζω. μου ξεφυγε λίγο προς το τέλος η κατεύθυνση της σέγας και το πέρασα ξανά για να το τριμάρω:

1741257136804.png

(αυτό το ελάττωμα που έφυγε ένα κομμάτι του πλαστικού στην άκρη δεν έγινε από την κοπή αλλά χτύπησε η γωνία αφού το έκοψα και έσπασε)

υπάρχει κάποιος κανόνας για το ποια σκάλα βάζουμε ανάλογα το υλικό; πχ σε πιο μαλακα πιο γρήγορα κλπ όπως στα τρυπάνια;

Καλές οι λάμες που αναφέρεις αλλά γιατί να πας αμέσως σε ειδικές λάμες; Οι συγκεκριμένες έχουν διπλή φορά δοντιών και είναι για επιφάνειες όπως laminate, πάγκοι κουζίνας και γενικά για υλικά που έχουν μόνο μια "καλή" πλευρά.
1741264911267.png

Προσωπικά, θα πρότεινα να ξεκινήσεις με κάτι συνηθισμένο όπως αυτές και στην πορεία βλέπεις.

Ρίξε και μια ματια εδώ και εδώ και εδώ (Tpi, τσαπράζι, λάμες για διαφορετικά υλικά κοπής, θερμοκρασίες κτλ)
Για την ταχύτητα δεν έχω άποψη. Κόβω πάντα στην μέγιστη (δεν είμαι και σίγουρος αν η σέγα μου έχει ρύθμιση ταχύτητας εκτός της σκανδάλης )
Ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις σέγες όταν κόβουμε χοντρά ξύλα, είναι η τάση του κάτω μέρους να απομακρύνεται από την ευθεία και να δημιουργεί γωνία. Δηλαδή η κοπή δεν είναι 90ο.
Ίσως με τέτοιες λάμες να το αποφεύγεις.
1741266104486.png

Αν δεν θέλεις με την σέγα να κόβεις και μέταλλα ή να κάνεις κυκλικές κοπές, ξανασκέψου το δισκοπρίονο. Πιο φτηνα θα σου έρθει :)

Και πάλι εδώ είμαστε.......

Αυτές είναι οι λαμες μου...
Από αριστερά στα δεξιά..
1)Για σκληρή και καθαρή κοπή.
2)Για καθαρή κοπή.
3)Για laminate.
4)Για γρήγορη κοπή σε μαλακή ξυλεια.
5-6)Για γρήγορη και καθαρη κοπη σε σκληρη ξυλεια σε παχυτερα υλικα.
Για ίσια κοπή όλες.
Έχω και κυκλικης κοπης αλλά δεν ξέρω που ειναι..
20250127_172227.jpg

Εφόσον βάλεις τις 2 ραγες και τις συγκρατήσει καλά δεν έχεις θέμα..

Όσο αφορά την ταχύτητα όσο πιο μαλάκια είναι η ξυλεια τόσο πιο χαμηλή.. όσο πιο σκληρή τόσο πιο ψηλα...και φυσικά παίζει ρόλο και η λαμα στο πως θα πάει..

Εγώ δεν έχω κόψει μοριοσανιδα,μελαμίνη,mdf και ότι μαλακό έχει πάχος μέχρι 2-3 εκ με πάνω από 3 αντε 4 ταχύτητα από τις 6 που έχει και η Parkside και η Bosch..
Θεωρώ ότι η υψηλή ταχύτητα δεν αφήνει αποτέλεσμα και καθαρή ίσια κοπή...

Από εκεί και πέρα όλα θελου εξοικιωση...

Διαχωριστικό δωματίου #1

Έχω βάλει μπροστά την κατασκευή ενός μεγάλου διαχωριστικού από 4 κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους, για να απομονώσω (κρύψω) μια γωνιά δωματίου που έχει κούτες, ποδήλατα κλπ.
Αυτές τις μέρες τελείωσα με το σχέδιο
x1.jpg

Το σχέδιο είχε μια δυσκολία επειδή θέλει προσοχή που ακριβώς θα γίνουν οι τρύπες για τους μόρσους, οι πατούρες για τα πάνελ (πολυπροπυλένιο 0,8μμ και κόντρα πλακέ 6μμ στο κάτω μέρος) σε συνδυασμό με το στρογγύλεμα των ακμών - εύκολα μπορεί να πέσει το ένα πάνω στο άλλο και στο τέλος να γίνει πατατιά. Σε τέτοια πολύπλοκα πρότζεκτ κάθομαι και κάνω ένα αναλυτικό σχέδιο στο sketchup για να βεβαιωθω ότι όλα ταιριάζουν σωστά.
x2.jpg

Τα ξύλα αγοράστηκαν πέρσι τον Οκτώβριο και, λίγο οι δουλειές λίγο κάτι ασθένειες στις διακοπές των Χριστουγέννων, τώρα αξιώθηκα να τελειώσω με τα πλανίσματα . Ούτως ή άλλως το πλάνισμα με το ρούτερ παίρνει πάααρα πολύ χρόνο.

Θα ανεβάζω μερικά ποστ με την πρόοδο καθώς προχωρά το πρότζεκτ.
Σήμερα τελείωσα με τις τελικές κάθετες κοπές (για να βγει το σωστό μήκος):
Επειδή όλα τα κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος, έπιασε δουλειά το σλεντ με την επέκταση.
1. Ξυλαράκια κ/π για να μην γίνονται ξέφτια στο τελείωμα της κοπής
2. Το στοπ της επέκτασης. Το σετάρεις μια φορά, και μετά όλα το κομμάτια βγαίνουν ακριβώς στο ίδιο μήκος.
3. ένα πηχάκι πιασμένο με σφιγκτήρα για να κρατάει κόντρα στο στοπ της επέκτασης (το οποίο έχει λίγο τζόγο και θέλει ενίσχυση).
x3.jpg

x4.jpg

Για όλα τα κομμάτια που βλέπετε, έφυγε ένα 3ωρο (μόνο για τις κάθετες κοπές).
1. Οι 8 κολώνες 4,5x2.2εκ x 2 μέτρα μήκος
2. Τα 4 ενδιάμεσα κολωνάκια 2x1,6εκ x1,48 μέτρα μήκος
3. Τα μεγάλα οριζόντια 5,8x2.2εκ x 0.68 μέτρα μήκος
4. Πάλι μεγάλα οριζόντια στα 5,4x2.2εκ
5. Μικρά οριζόντια 2x1,6εκ x1,48 x 0.68 μέτρα μήκος
x5.jpg

Επειδή δουλεύω πρώτη φορά με σχετικά λεπτά και μεγάλα σε μήκος κομμάτια, έγιναν πολλά λάθη και αναγκάστηκα να μικρύνω τις διαστάσεις από αυτές που είχα αρχικά στο νου (για να μαζέψω τις κακοτεχνίες). Το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι τα μικρά σε πάχος κομμάτια κάνουν μια καμπύλη από την φύση τους, άσχετα με πόσο ίσια τα έχεις κόψει, και είναι δύσκολο να τα σταθεροποιήσεις για επεξεργασία με το ρούτερ και το παγκοπρίονο (δείτε τα κομμάτια νο2 στην προηγούμενη φωτογραφία για να καταλάβετε). Επίσης μια ολόκληρη παρτίδα από κοπές κατά μήκος (rip cuts) έγινε από απροσεξία με λάθος δίσκο TCG και μαύρισε το ξύλο, τελικά το έφερα στα ίσια με τρίψιμο (το οποίο κάνει τοπικά λακούβες στο ξύλο).

Τέλος πάντων, μετά από αρκετές εργατοώρες για τα μπαλώματα, κάπως διορθώθηκαν τα πράγματα και προχωράμε. Επόμενο βήμα οι τρύπες για τους μόρσους και τις καβίλιες (στα προσεχώς).

Ντυσιμο Μεταλλικου Κρεβατιου Με Μελαμινη

Εχω ένα παλιο μεταλλικο κρεβατι με σουμιε από ελασματα, που θελησα να εκσυγχρονισω…
Η μοναδικη μου ςεπιλογη ητανε το ντυσιμο με μελαμινη.
Επισης σκεφτηκα να εκμεταλευτω τον χωρο από κατω, οποτε όταν ξεκινησα να παιρνω τις μετρησεις υπολογισα και την δημιουργια ενός ντουλαπιου στην περιοχη των ποδιων.
Και με την ευκαιρια σκεφτηκα να το επιμηκυνω και λιγο.

web-201537.jpg

Το σχεδιο ητανε να ενσωματωσω 2 καδρονια μπρος και πισω.
Αυτό όμως περιπλεξε τα πραγματα, γιατι θα επρεπε να πετυχω την ευθυγραμμιση 3 τρυπων. Του σκελετου, του καδρονιου και της μελαμινης. Και 4 στο κεφαλαρι, γιατι θα εβαζα διπλο φυλλο μελαμινης.
Και ακομα πιο δυσκολα οι τρυπες δεν θα επρεπε να ξεκινησουν από μεσα γιατι θα ξεφλουδιζε το εξωτερικο της μελαμινης.

Οποτε, ξεκινησα με σημαδεμα ,με τρυπανι μεντεσεδων από μεσα, με την μελαμινη να κρατιεται με σφικτηρες στην τελικη θεση.
Μετα από την τρυπα οδηγο εβαλα ένα τρυπανακι 2mm, ώστε να ξετρυπησω την μελαμινη. Και μαλιστα με οδηγο καθετοτηττας.
Στην συνεχεια παλι με οδηγο τρυπησα με 4αρι τρυπανι, και μετα με το τελικο 5αρι.
Γενικα ειχα καλη επιτυχια, μονο 2 από τις 12 περαστες βιδες βγηκαν κανενα χιολιοστο παραπερα.

web-201417.jpg

Σιγουρα θα υπηρχαν και επιπλοκες…πχ τα κομματια θα εννονωνταν και με φεραμια μεταξυ τους, αλλα ελα που αυτά θα ητανε κρυφα, κατω από το σουμιε.
Αυτό απαιτησε πολλες δοκιμες, σημαδεματα και δοκιμες, για να βρεθουν τα σημεια των τρυπων, μια που ητανε αδυνατον να περαστουν μετα την τελικη συναρμολογηση. Ευτυχως που το χερι χωρα μεσα από τον σοιυμιε, και ετσι μπορεσα να βαλω τις δυο χονδρες βιδες των φεραμιων.
Μετα βιας φαινεται εκει που δειχνει το βελος.

web-201548.jpg

Η κατασκευη στο μερος των ποδιων. Το βελος δειχνει την περαστη βιδα. Την τελευταια στιγμη θυμηθηκα ότι το σεντονι θα βρισκεται εκει και θα πιανεται, οποτε εβαλα παξιμαδια ασφαλειας σαν καπακι.

Το ντουλαπι

web-201517.jpg

Το στριγγυλεμα στις ακρες σχεδιαστηκε με τεμπλετα, κια μετα σιγα σιγα με πριονακι και ΠΟΛΥ λιμα ηρθε στο τελειο...Ειχε προηγηθει βεβαια δοκιμη σε ρεταλι μελαμινης για να δω αν κολλα σωστα η σοκοροταινια σε τοσο κλειστη γωνια...δεν χαμπαριαζει τιποτα λλα θελει ΑΜΕΣΩΣ πατημα με το χερι για να μεινεισ την θεση της μεχρι να κρυωσει η κολλα της.

Με τα βελακια φαινονται τα καπακια των βιδων και τα χωνευτα χερουλακια

web-201712.jpg

Ητανε πολύ πιο περιπλοκο από ότι φαινεται, μια που επρεπε να υπολογισω την θεση των μεντεσεδων…
Οποτε εγινε ένα μοντελο με ρεταλια, και αυτό βοηθησε να βγουν όλα σωστα.

web-201005.jpg

Ο μεντεσες

web-092451.jpg

Τα υλικα

https://www.aliexpress.com/item/1005006801820350.html
https://www.aliexpress.com/item/1005002359055534.html
https://www.temu.com/goods.html?_bg_fs=1&goods_id=601099598810240
https://www.aliexpress.com/item/1005005887843878.html

Last edited:
Πολύ καλή μετατροπή, μπράβο.
Χρήσιμη η πληροφορία για την σοκοροταινία στην κούρμπα (το είχα απορία) και τα λινκ για τα καπάκια και πόμολα. Ευχαριστούμε.

Διαχωριστικό δωματίου #2

Επειδή δεν βλέπω πλέον και τόσο καθαρά, τα διάφορα σημαδέματα (για τις τρύπες) τα κάνω πατώντας πρώτα τον τρίγωνο χάρακα πάνω στην μεζούρα και φορώντας φακό κεφαλής για καλύτερο φωτισμό 👴...
x1.jpg

Μετά οι μόρσοι με την κλασσική μέθοδο: τα κόκκινα βελάκια δείχνουν τα σημάδια για το που θα ξεκινάει και που θα σταματάει η τρύπα, ενώ οι γραμμές στην χαρτοταινία δείχνουν που ξεκινάει και που τελειώνει το κοπτικό (ελεικοειδές upcut με διάμετρο 8mm).
x2.jpg

x3.jpg

Με τον ίδιο τρόπο έγιναν και οι μόρσοι για τα χοντρά οριζόντια κομμάτια, περνώντας τα όρθια στο ρούτερ με την βοήθεια ενός χοντρού κομματιού κόντρα πλακέ.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Συνέχεια με τις τρύπες για τις καβίλιες. Τις έκανα στο ρούτερ αφού σημείωσα πάλι σε χαρτοταινία που είναι το κέντρο του κοπτικού (το βρήκα με δοκιμές σε ρετάλια). Οπότε:
-ευθυγραμμίζεις τα δύο σημάδια (χαρτοταινίας και ξύλου)
-σταθεροποιείς με σφιγκτήρες το ξύλο
-ανεβάζεις με την μανιβέλα το ρούτερ μέχρι να γίνει η τρύπα το επιθυμητό βάθος.
x7.jpg

Οι αντικρυστές τρύπες για τα λεπτά οριζόντια έγιναν ορίζοντας μια διαδρομή με διάφορα ρετάλια πιασμένα πάνω στον φράκτη. Μετά πέρασα τα οριζόντια κομμάτια όρθια.
x5.jpg

x6.jpg

Οι τρύπες για τις καβίλιες ζόρισαν αρκετά το κοπτικό του ρούτερ - προφανώς δεν κάνει γιαυτή τη δουλειά. Αφού τελείωσα την δουλειά ( η ζημιά είχε ήδη γίνει) έψαξα για πληροφορίες στο ίντερνετ χωρίς πολύ επιτυχία. Διάβασα ότι καλό είναι να έχεις προτρυπήσει με λίγο μικρότερο τρυπάνι και μετά το ρούτερ απλά να διευρύνει την τρύπα. Ακούγεται λογικό και θα το δοκιμάσω στο μέλλον. Πάντως. δοκιμές που έκανα χαμηλώνοντας τις στροφές του ρούτερ και βυθίζοντας πιο αργά το ρούτερ στο ξύλο δεν έκανε διαφορά (το κοπτικό ανέβαζε θερμοκρασία το ίδιο με πριν).
x8.jpg

Attachments

• 20250405_194026.jpg
    20250405_194026.jpg
    1.1 MB · Views: 1
  • x5.jpg
    x5.jpg
    535.3 KB · Views: 1
  • x2.jpg
    x2.jpg
    403.2 KB · Views: 1
Αφού ανοίχτηκαν μόρσοι και τρύπες...
x9.jpg

...μετά έπιασα να κάνω τις γλώσσες (domino, floating tenon ή όπως αλλιώς λέγονται). Έκοψα μερικά κομμάτια οξιάς στα 8χιλιοστά πάχος (όσο είναι οι μόρσοι)...

...και μετά στρογγύλεψα και τις 4 ακμές στο ρούτερ
20250409_120029.jpg

20250409_120420.jpg

Τέλος, τα έκοψα στο σωστό μήκος στο παγκοπρίονο.

x13.jpg

Τελειώνοντας για σήμερα, έκανα ένα dry-fit. Βγήκαν στην επιφάνεια μερικές ατέλειες επειδή τα ξύλα δεν είχαν πλανιστεί αρκετά καλά. Πιστεύω θα φτιάξουν με το τελικό τρίψμο μετά το μοντάρισμα της κατασκευής.
x14.jpg

x16.jpg

Αφού ανοίχτηκαν μόρσοι και τρύπες...
View attachment 250307

...μετά έπιασα να κάνω τις γλώσσες (domino, floating tenon ή όπως αλλιώς λέγονται). Έκοψα μερικά κομμάτια οξιάς στα 8χιλιοστά πάχος (όσο είναι οι μόρσοι)...

...και μετά στρογγύλεψα και τις 4 ακμές στο ρούτερ
View attachment 250308

View attachment 250309

Τέλος, τα έκοψα στο σωστό μήκος στο παγκοπρίονο.

View attachment 250310

Τελειώνοντας για σήμερα, έκανα ένα dry-fit. Βγήκαν στην επιφάνεια μερικές ατέλειες επειδή τα ξύλα δεν είχαν πλανιστεί αρκετά καλά. Πιστεύω θα φτιάξουν με το τελικό τρίψμο μετά το μοντάρισμα της κατασκευής.
View attachment 250311

View attachment 250312
(y)(y)(y)(y)(y)
Πολλή δουλειά και με απαιτήσεις τόσο στην ακρίβεια, όσο και στην τεχνική.

• Like
Reactions: ψάρι and dk31
Κατασκευή επίπλου με ξύλο και σίδερο 240 x 40 x Y70 cm

Ο αρχική ιδέα ήταν για έπιπλο τηλεόρασης, που θα αντικαθιστούσε ένα ογκώδες έπιπλο στο σαλόνι.
Έγινε ο σχεδιασμός, δημιουργήθηκε η ανάγκη αγοράς καβιλιέρας, προσφέρθηκε ο Μπάμπης @Babis K. να μου δανείσει την δικιά του, αλλά αλλάξανε τα σχέδια.
Πάμε πάλι από την αρχή, αλλά αυτή την φορά ο σχεδιασμός απαιτούσε καμπύλωση του ξύλου, οπότε αγόρασα 2-3 κονδύλια αλλά πριν προλάβω να χαρώ, είχαμε πάλι αλλαγή σχεδίων.

Τελικά αποφασίστηκε το έπιπλο να φιλοξενήσει το ηχοσύστημα (θα γελάνε οι του δίφωνου:ROFLMAO:) με τους δίσκους και κάποια άλλα μηχανήματα. Η τηλεόραση θα μπει στον τοίχο.

Σειρά είχε η αγορά των ξύλων. Αφού έγινε μια κουβέντα με τον Νίκο @nikfor , βγήκα στην αγορά και απογοητεύτηκα (όπως μου τα έλεγες Νίκο). Άλλες τιμές στο τηλέφωνο, άλλες όταν πήγαινες εκεί. Για πλάνισμα δεν το συζητάμε, σε κάποιες περιπτώσεις έβγαινε πιο ακριβό από το ξύλο. Βλέπω μια προσφορά στο PRAKTIKER για έλατο και πάω και παίρνω τα τελευταία. Το έλατο δεν θέλω ούτε στο τζάκι να το βλέπω, αλλά ας όψεται…..

Ξεκίνησα με τρύπημα των στράτζων με 4mm και στην μία πλευρά με 10mm για να περάσουν οι βίδες που θα συγκρατούν τα ξύλα.
20241121_122153.jpg 20241121_122341.jpg

Στην συνέχεια φτιάχτηκαν οι ακριανές πλευρές.
20241122_094122.jpg

και κολλήθηκαν τα υπόλοιπα σίδερα. Σχετικά εύκολη δουλειά και απαιτήθηκαν περίπου 4 ώρες συνολικά (χωρίς το βάψιμο βέβαια).
20241128_122419.jpg
20241128_122456.jpg

Συνεχίζεται...

Last edited:
Στα ξύλα έπρεπε να γίνουν γωνίες, οπότε ανέλαβε το DEWALT. Δεν μπορώ να πω ότι είναι και το καλύτερο κόψιμο που έχω κάνει, αλλά για ξύλα 240 x 40 στις 45ο και μόνος μου, μάλλον καλά πήγε.
Για να κολληθούν στις 45ο, έφτιαξα μια απλή σιδηροκατασκευή ώστε να μπορέσουν να πιάσουν οι σφιγκτήρες. Δυστυχώς δεν έβγαλα φωτογραφίες.
20241202_105737.jpg

Το επάνω ξύλο ήταν εύκολη κατασκευή (ένα κόλλημα μόνο). Το κάτω, είχε μετρήματα και κοψίματα γιατί έπρεπε να μπουν συρτάρια και ράφια.

Η πρώτη δοκιμή δεν έδειξε προβλήματα
20250111_121529.jpg

Μπήκαν και οι μηχανισμοί των συρταριών.
20250120_103030.jpg

Λόγω μεγάλου βάρους, η συναρμολόγηση έγινε μέσα στο σπίτι.
Στις πλάτες, βοήθησαν σημαντικά τα ανυψωτικά του LIDL
20250205_105214.jpg

Η τελική μορφή, πριν την τοποθέτηση των πραγμάτων.
20250330_233222.jpg

Και επιτέλους έτοιμο. Εντάξει η τηλεόραση πήγε λίγο πιο ψηλά από όσο έπρεπε, αλλά ευελπιστώ σε αγορά μεγαλύτερης:ROFLMAO::LOL::ROFLMAO:.
Η διακόσμηση ήταν από εμένα και είναι προφανές ότι άλλαξε άμεσα :LOL::LOL::LOL:

20250411_151216.jpg

Παραλειπόμενα

Μεγάλο το project οπότε είχαμε και έλεγχο από τον διευθυντή Ποιοτικού Ελέγχου
20250111_121537.jpg

Δεν έλειψαν και οι αστοχιες, αλλά ευτυχώς διορθώθηκαν εύκολα.
20250128_175902.jpg

Όταν κολλάς αλλά κοιτάς αλλού...
20241122_130612.jpg

Τα δισκάκια που πήραμε για τις γωνίες, φανταστικά!!!
20241125_111104.jpg 20241125_111315.jpg

Δημήτρη @dk31, επειδή ούτε εγω βλέπω χρησιμοποιώ αυτό το εξάρτημα και έχω λύσει το πρόβλημα.
20230213_205527.jpg

Τελικά είχα περισσότερους δίσκους από όσους υπολόγιζα και ήδη έχουν γεμίσει τα 2 συρταρια και πάμε για τρίτο...
20250412_212505.jpg

Last edited:
Παραλειπόμενα

Μεγάλο το project οπότε είχαμε και έλεγχο από τον διευθυντή Ποιοτικού Ελέγχου
View attachment 250477

Δεν έλειψαν και οι αστοχιες, αλλά ευτυχώς διορθώθηκαν εύκολα.
View attachment 250478

Όταν κολλάς αλλά κοιτάς αλλού...
View attachment 250479

Τα δισκάκια που πήραμε για τις γωνίες, φανταστικά!!!
View attachment 250480 View attachment 250481

Δημήτρη @dk31, επειδή ούτε εγω βλέπω χρησιμοποιώ αυτό το εξάρτημα και έχω λύσει το πρόβλημα.
View attachment 250483

Τελικά είχα περισσότερους δίσκους από όσους υπολόγιζα και ήδη έχουν γεμίσει τα 2 συρταρια και πάμε για τρίτο...
View attachment 250484
Ωραία δουλειά!!

• Like
Reactions: newbie
Πολύ καλή δουλειά και εξαιρετικο το αποτέλεσμα! Μπράβο σου!
Να ρωτήσω κάτι; Γιατί επέλεξες να βάλεις σίδερο σε έπιπλο τηλεόρασης; Δε νομίζω να υπάρχουν άλλα έπιπλα τηλεόρασης με σιδερένιο πλαίσιο. Τη βλέπω πρωτοποριακή την ιδέα σου.

Ωραίο σχέδιο και άψογη υλοποίηση.
Για ξύλο που έγραψες, από ότι κατάλαβα πήρες έτοιμη επιφάνεια/ πάνελ από ενωμένα κομμάτια ελάτης, σωστά; Εκτός από ελάτη (σε praktiker και leroy) έχω πετύχει να πουλάνε έτοιμα πάνελ οξιάς (σε ξυλεμπορικά). Τι ξύλα κοίταξες και σε έδιωξαν οι τιμές;
Από που το πήρες αυτό το ωραίο;

.....Στην συνέχεια φτιάχτηκαν οι ακριανές πλευρές.
View attachment 250463

Πολύ ωραίο το αποτέλεσμα, μπράβο! (y):)

Τι μέγεθος έχουν αυτά τα στραντζαριστά με τα οποία έκανες τις ακριανές πλευρές; Πολύ καλή επιλογή να είναι έτσι μεγάλα. Έδωσαν ενα μοντέρνο design στο έπιπλο. (y)

Να ρωτήσω κάτι; Γιατί επέλεξες να βάλεις σίδερο σε έπιπλο τηλεόρασης; Δε νομίζω να υπάρχουν άλλα έπιπλα τηλεόρασης με σιδερένιο πλαίσιο. Τη βλέπω πρωτοποριακή την ιδέα σου.

Χάρη, τα πράγματα είναι απλά:
Η απόφαση επάρθη από το ΔΣ (μονομελές στην συγκεκριμένη περίπτωση) και ανακοινώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στα εκτελεστικά όργανα (εμένα δηλαδή) :ROFLMAO::LOL::ROFLMAO:

Δυστυχώς δεν είναι πρωτοποριακή η ιδέα. Η νέα τάση τα τελευταία χρόνια είναι ο συνδυασμός ξύλου και μετάλλου. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο πραγματικός λόγος είναι οι τιμές του ξύλου που έχουν ξεφύγει από κάθε λογική, οπότε έγινε μόδα. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια έπιπλα πλέον, αλλά φθηνά δεν τα λες. Όσα είδα σε φυσιολογικές τιμές, η ποιότητα δεν............

Το συγκεκριμένο κόστισε περίπου 150€ (λόγω της προσφοράς των ξύλων και κάποιων ρεταλιών που είχα σε σίδερα), σύν τα χρώματα και τα πόμολα.

• Like
Reactions: xxaris and KOSSTV