Διαχωριστικό δωματίου #1
Έχω βάλει μπροστά την κατασκευή ενός μεγάλου διαχωριστικού από 4 κομμάτια ενωμένα μεταξύ τους, για να απομονώσω (κρύψω) μια γωνιά δωματίου που έχει κούτες, ποδήλατα κλπ.
Αυτές τις μέρες τελείωσα με το σχέδιο
Το σχέδιο είχε μια δυσκολία επειδή θέλει προσοχή που ακριβώς θα γίνουν οι τρύπες για τους μόρσους, οι πατούρες για τα πάνελ (πολυπροπυλένιο 0,8μμ και κόντρα πλακέ 6μμ στο κάτω μέρος) σε συνδυασμό με το στρογγύλεμα των ακμών - εύκολα μπορεί να πέσει το ένα πάνω στο άλλο και στο τέλος να γίνει πατατιά. Σε τέτοια πολύπλοκα πρότζεκτ κάθομαι και κάνω ένα αναλυτικό σχέδιο στο sketchup για να βεβαιωθω ότι όλα ταιριάζουν σωστά.
Τα ξύλα αγοράστηκαν πέρσι τον Οκτώβριο και, λίγο οι δουλειές λίγο κάτι ασθένειες στις διακοπές των Χριστουγέννων, τώρα αξιώθηκα να τελειώσω με τα πλανίσματα . Ούτως ή άλλως το πλάνισμα με το ρούτερ παίρνει πάααρα πολύ χρόνο.
Θα ανεβάζω μερικά ποστ με την πρόοδο καθώς προχωρά το πρότζεκτ.
Σήμερα τελείωσα με τις τελικές κάθετες κοπές (για να βγει το σωστό μήκος):
Επειδή όλα τα κομμάτια είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος, έπιασε δουλειά το σλεντ με την
επέκταση.
1. Ξυλαράκια κ/π για να μην γίνονται ξέφτια στο τελείωμα της κοπής
2. Το στοπ της επέκτασης. Το σετάρεις μια φορά, και μετά όλα το κομμάτια βγαίνουν
ακριβώς στο ίδιο μήκος.
3. ένα πηχάκι πιασμένο με σφιγκτήρα για να κρατάει κόντρα στο στοπ της επέκτασης (το οποίο έχει λίγο τζόγο και θέλει ενίσχυση).
Για όλα τα κομμάτια που βλέπετε, έφυγε ένα 3ωρο (μόνο για τις κάθετες κοπές).
1. Οι 8 κολώνες 4,5x2.2εκ x 2 μέτρα μήκος
2. Τα 4 ενδιάμεσα κολωνάκια 2x1,6εκ x1,48 μέτρα μήκος
3. Τα μεγάλα οριζόντια 5,8x2.2εκ x 0.68 μέτρα μήκος
4. Πάλι μεγάλα οριζόντια στα 5,4x2.2εκ
5. Μικρά οριζόντια 2x1,6εκ x1,48 x 0.68 μέτρα μήκος
Επειδή δουλεύω πρώτη φορά με σχετικά λεπτά και μεγάλα σε μήκος κομμάτια, έγιναν πολλά λάθη και αναγκάστηκα να μικρύνω τις διαστάσεις από αυτές που είχα αρχικά στο νου (για να μαζέψω τις κακοτεχνίες). Το μεγαλύτερο θέμα ήταν ότι τα μικρά σε πάχος κομμάτια κάνουν μια καμπύλη από την φύση τους, άσχετα με πόσο ίσια τα έχεις κόψει, και είναι δύσκολο να τα σταθεροποιήσεις για επεξεργασία με το ρούτερ και το παγκοπρίονο (δείτε τα κομμάτια νο2 στην προηγούμενη φωτογραφία για να καταλάβετε). Επίσης μια ολόκληρη παρτίδα από κοπές κατά μήκος (rip cuts) έγινε από απροσεξία με λάθος δίσκο TCG και μαύρισε το ξύλο, τελικά το έφερα στα ίσια με τρίψιμο (το οποίο κάνει τοπικά λακούβες στο ξύλο).
Τέλος πάντων, μετά από αρκετές εργατοώρες για τα μπαλώματα, κάπως διορθώθηκαν τα πράγματα και προχωράμε. Επόμενο βήμα οι τρύπες για τους μόρσους και τις καβίλιες (στα προσεχώς).